< HomePage | Снимки
<- Април, 2007 | Начална страница | Юни, 2007 ->

Архив за месец Май, 2007

Вторник, 1 Май 2007

След пет месеца каране със седем дневна винетка най-накрая ме хванаха, но понеже имам честна физиономия и лъжа убедително (а и винетката не беше пробита) ми се размина глобата.

Купих си годишна винетка и малко след това уцелих няколко дупки, които спокойно можеха да ми разбият колата. Ако нямаше хитреци като мен, дето да лъжат с винетките сигурно пътищата щяха да са ок...да бе, да... 67 цирея на гъза да ви излезат, мамицата ви. Миналата година годишната м^Hвинетка беше само 51 лв.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

ами да беше питал за трика със станиола от цигари ;)) тогава щеше да знаеш за преместваемата винетка ;)))

Написа Gabo на 07-May-2007 09:50


Е къв е номера?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2007 11:08


номера - на ЛС, че да не ти затворят блога ;))

Написа Gabo на 07-May-2007 16:21


Нека го затварят, после ще се правя на онеправдан и ще спамя по форумите колко съм прследван :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2007 16:57


Е както кажеш.
1. Купуваш си винетка (годишна)
2. Купуваш или намираш кутия от цигари със здрав целофан.
3. Изпъваш добре целофана на кутията (ако си придобил сръчност - може и да го извадиш и опънеш на равна повърхност)
4. Залепваш винетката на целофана
5. С макетно ножче изрязваш целофана плътно по контура
Repeat
6. Плюнчиш целофана, лепиш на стъклото и пердашиш към село.
7. Отлепваш и даваш на съседа, дето ша ходи на село.
8. Съседа ти връща винетката
until Свършва годината
---------
По-горното се описва само с познавателна цел и се практикува на своя отговорност. Същото това действие се явява нарушение на закона и си носите последствията.

Написа Gabo на 08-May-2007 21:11


То много хубаво, само не ми хареса точка 1 :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-May-2007 22:12


Случайно се натъкнах на една снимка от Костенец.Имате грешка това не е старата кибритена фабрика,това е Книжна фабрика.Поправете гре6ката си

Написа Алена на 14-May-2007 13:45


Вече ме поправиха.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2007 13:48


Сряда, 2 Май 2007

Слушам по новините умните идеи на някакви си "бизнесменска" организация, която предлага държавата да отстъпи на частния бизнес правото да организира данъчни проверки. Това ще да е голяма далавера. Искам и аз. Имам няколко фирми, които са ми трън в очите и ще ги проверявам през ден. Ще съм адски честен и няма да вземам подкупи! Само ми дайте да проверявам конкуренцията и да им пиша актове, които и да обжалват и да не обжалват ме боли гъза след три години какво ще стане. Нали държавни пари събирам, ако нещо съм объркал държавата ще си плати за грешката.

Друга умна идея на същите гореспоменати бизнесмени е директно всички касови апарати да са свързани с "информационната система" (хаха) на данъчните. Пак нещо далавера се мъти. Нещо като доставката на Интернет за училищата. Представям си как на женския пазар се опъват оптика до всяка сергиика :) Или понеже сме модерни оборудваме всеки касов апарат с GSM.

Направо ще изтрепем рибата.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=335760

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2007 11:34


Бахти и глупостите чесно. Хората окривали данъци... сериозно? Аз пък да незнам. Защо вместо да говорят/пишат глупости не се замислят защото е така...

Написа MacTeP (www) на 05-May-2007 12:45


Аз пък като писах на едни келеши софтуера, те специално си пожелаха да има "черна кутия". А какво ще пуснат към фискалния принтер си решават те.

А като заговорихме за информационни системи... Данъчните още ползват едни DOS-овски продукти (поне преди 3 седмици видях че ги ползват). А държавата май наля някакви милиони да ги upgrade-нат...

Май няма да е зле и самата държава да се подлага на проверки... от частни фирми. Така при държавните поръчки няма да важи правилото на 10-те процента, понеже конкуренцията веднага ще надига глас...

Написа Георги (www) на 05-May-2007 14:55


Четвъртък, 3 Май 2007

Отскоро съм с Mac OS X 10.4 на лаптопа и забелязвам промени в лоша насока. Батерията ми издържа по-малко, софтуера като че ли е по-бавен и изобщо се чудя защо ли го правих този update. Spotlight не ползвам (аз да търся нужда немам, щото помня), другите екстри на 10.4 изобщо не мога да се сетя какви бяха (май ще трябва да потърся, хехе). Лошо, Седларов, лошо.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Spotlight определено е най-голямата тъпотия.
Омаже ли се.... няма връщане :)
Показва се само неговата иконка горе в дясно, курсора започва да се "врътка" и... до там. На мен ми се е случвало много пъти, и в повечето случаи се оправя с изтриване на акаунта, и правене на нов.

Но като цяло и аз не съм особено доволен от MAC OS X-a, имам на работата над 50 щайги - даже най-новите са Power Mac с Quad Core Xeon и по 2.5Гб РАМ и пак се влачи. На това нещо ако му сложа един дебиан, или едно генту.... ще лети :)
Отделно - забивания, доста орязани неща и т.н.

Написа Димитър на 05-May-2007 17:59


А, и да добавя още нещо.. откакто ъпдейтнах до 10.4.9 се случва нещо много странно - хората, които се вързват към мак сървъра по афп - понякога не могат да изтрият дадени файлове, върху които са работили, или дори не могат да запишат работата си....

Ако някой ми каже как да разреша този проблем - има много бири от мен :)

За сега си ги трия като се вържа към самба-та.

Написа Димитыр на 08-May-2007 10:27


Петък, 4 Май 2007

След пет годишна раздяла top.bg отново се връща при нас. И това ако не е ирония, здраве му кажи. Очаквайте старта на новия сайт след седмица-две. Този път нямам нищо общо с писането му, което е добре ;)

Ааа да, между другото пуснахме новото IPTV.bg. Не съм фен на новия дизайн, но какво пък толкова. Не може все да става както е най-добре според мен (макар че съм прав, dammit!). IE6 потребителите ще страдат, докато не се напъна малко да поправя стореното от дизайнерите ($(insert $RAND insult)).

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Има ли шанс потребителите на АДСЛ-а да могат да гледат през iptv.bg ? :)

Написа Владислав Цанев на 05-May-2007 14:55


За съжаление без да предложим услугата съвместно с провайдера няма как да осигурим качество. Съгласи се, че мога да добавя мрежите на БТК за две секунди и хората да могат да гледат директно от нас, обаче като потече трафика и БТК ни резнат, ние ще излезем кривите.

Сега като ги купиха, може новата управа да действа по-умно и да предложи на клиентите си каквото искат. При парите, които искаме за услугата е направо смешно, че не я предлагат (а сме си говорили с техни хора).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2007 16:23


предполагам, че не е проблем... ако си смениш доставчика... ;)

Написа stealth на 05-May-2007 16:24


Едва ли е възможно в много случаи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2007 16:26


Владо, едва ли БТК ще сключат договор :)
Погледни това -> btcweb.tv

Написа cable на 05-May-2007 16:27


Някой ден ще ви разкажа за btcweb.tv и за да........ свързани с него. В голяма фирма, има достатъчно хора, които да харчат пари, за да отчитат дейност :)

Все си мисля, че работата на доставчика на интернет е да предоставя достъп до ресурси, а не да се прави на контент провайдер и т.н. Пък и т.н. "web tv" е смехория с тия флашове.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2007 16:31


Това BTK WEB TV нещо ми прекъсва, ползвам neterra.tv за БТВ отвреме навреме да гледам ... маи ще си взема някакав ТV тунер

Написа Владо на 05-May-2007 16:54


Ползвай, ползвай докато може.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2007 17:47


Да бяхте си стояли на стария дизайн ей :) Що сте го пуснали това чудо дето е недомислено и недоправено до такава степен, че чак и глупавите му банери не работят...

Написа Мариуш на 05-May-2007 18:04


Банерите работят както се очаква - статични картинки са. Хайде сега да видя кой ще е първият да се оплаче, че не блъскам нови банери на всеки 15 секунди, баси :)

А за ползваемостта на сайта, квото са ми дали "дизайнерите" това е направено, като не щат да слушат по-умните от тях (мен например), за кво да се мъча обяснявам и да давам съвети как не трябва да се правят нещата. Майната му на сайта, така или иначе скоро ще пуснем официално API-то, няколко плъгина и stb софтуер, та на никой да не му се налага да ходи на глупавия сайт. А пък ако на някой толкова не му харсва, да направи нов дизайн :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2007 18:25


Имах предвид, че като кликам на тях нищо не става :) Не че съм се утрепал да кликам банери де, просто докато търсих линк от заглавната, който да работи, забелязах че дори и банерите са турени само за "хубост"

Какво значи "stb софтуер" и как ще отрази той на крайния потребител?

Написа Mariush на 05-May-2007 20:09


Като го пуснем ще разбереш :) А първата страница е само за красота сложена. Напълно излишна е според мен, но вида и не го решавам аз.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2007 08:27


Извън темата нещо любопитно: http://bioramblings.blogspot.com/2006/11/frustrated-muttering.html

Написа Ани на 06-May-2007 14:20


Здравей, интересно е, че всички знаят как се правят нещата.Особено когато става дума да се правим на мъже по разни блогове и да плюваме хората които са работили по този проект."Напъването" за което споменаваш, ще ми е интересен ефекта които ще постигнеш.Не може да казваш че потребителите които ползват ИЕ6 ще страдат заради дизайнерите, поради простата причина че M$ си изграждат свой правила.

И според мен е нелепо човек да отправя критики, след като и неговите разработки не са достатъчно добри.Макар и че няма нищо общо с въпросния проект, разработката ти за ЕГН не е на нивото което са го изкарали хората пишещи в блога ти.Написано е по абсолютно тривиалния начин, без да се мисли особено...

Написа abozhilov на 06-Jun-2007 17:31


"Разработката" за ЕГН? Онзи смешен 100 редов скрипт ли имаш предвид? Ако това му казваш разработка - в грешка си. Това е дребен и забавен хак.

Пък и какво му е лошото на нещо написано простичко? Аз правя нещата колкото е възможно по-просто, за да вършат работа и да се поддържат лесно. Ако някой смята че принципа KISS не важи е в грешка.

А лузерите ще страдат заради идиотите дизайнери, защото когато е правен сайта не са взели предвид, че това дето правят за 60% от хората ползващи сайта ще е проблемно. Е кой е за ебане в случая? И на мен не ми харесва, че лузерите ползват IE6, но за съжаление не мога да го пренебрегна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jun-2007 17:40


Събота, 5 Май 2007

Бяхме ме засилили да гледаме някакъв китайски филм на кино, но след като ни попариха с номера "предпремиера, дай 12 кинта на човек" им теглихме една и отидохме да похвърляме дартс. 24-те кинта ще ги оползотворя за интернет трафик към Torrent тракери.

Неделя, 6 Май 2007

На тазгодишния Гергьовденски парад участват за последно наборни войници. Това е добре, казармата е глупост и пълна загуба на време за повечето посетили я. В едната година, в която дремах там се научих да чистя (първите месеци), а след това основно опозотворявах времето си в кракване на програми, които си бях домъкнал на харда пълнен през редовните отпуски.

...и да не преядете с агнешко, днес.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

честит имен ден, адаш! И на всички - честит празник, да ви е сладко агнешкото, и да е по много! :)

Написа Георги (Гео) на 06-May-2007 11:55


Честит празник на именника! Свети Георги да го пази и закриля от всяко зло.
Може ли да помоля за съвет. В къщи получавам интернет от локален доставчик. Обаче след като кабелтел купиха кабелния ни доставчик предлагат услугата три в едно - кабелна, интернет и телефон. Струва ли си? В смисъл дали няма да си създам проблеми.Засега нямам никакви оплаквания от интернет доставчика. Стационарен телефон почти не използвам и се чудя защо плащам абонамент на БТК.

Написа Ани на 06-May-2007 14:16


@Ани: кабелната им е скъпа - по-добре Булсатком, Интернета им е отвратителен никога не си вземай "кабелен интернет от кабеларка", телефонна им услуга е комична, а и имат да ми дават 15К лева така че няма как да ги похваля. Щом за три години не могат да изкарат пари да си платят закупената техника, направи си сметка колко им е свястна услугата.

С две думи - телевизия - булсатком (скоро и IPTV от LAN доставчика), интернет - лан доставчик, телефон - за какво ти е, всички имат GSM-и или си вземи една SIP кутийка и се закачи към спектър или орбител директно. Не че услугите са им кой знае какво, но е евтина алтернатива докато ЛАН доставчиците не вземат да предлагат телефони като БТК.

Бягай като дявол от тамян от кабеларките и техните услуги.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2007 14:32


Честит имен ден Чорбаджийски!

Написа Миглен (www) на 06-May-2007 14:58


Честито, Чорбаджийски :)

Колкото до кабелните телевизии и net-а и други услуги, дето предлагат - напълно съм съгласен, текущите в общи линии с това, което предлагат нямат бъдеще. Да видим само кога ли lan-аджиите ще се хванат да предлагат телефония и хептен да им разкажат играта...

Написа Васил Колев (www) на 06-May-2007 16:36


Честит имен ден, Жорка!

Написа Коко на 06-May-2007 17:15


Честит имен ден! :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 06-May-2007 20:20


Честит имен ден на Георги Чорбаджийски и на всички с името Георги, които четат или пишат тука!

Написа krassyo (www) на 07-May-2007 01:21


Понеделник, 7 Май 2007

Имам нов любим сериал - House, M.D. или Доктор Хаус. Мислех да го трия, но за щастие не го направих. Сериала много ще допадне на феновете на CSI и изобщо на хората, които обичат да научават интересни факти и да наблюдават разрешаване на загадки в стил Шерлок Холмс. Доктора е моделиран точно по Холмс, името му е заигравка и ползва подобни дедуктивни методи при диагностицирането на заболяванията.

Огромни благодарности на преводачите на сериала, справили са се блестящо. Предполагам, че човека, който е превеждал House, M.D. има медицинско образование иначе просто доста от теминологията нямаше да може да бъде преведена и описана по начин, който е разбираем (донякъде де) за лаици като мен.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

И мен Хаус ми е любим. Изгледал съм всички серии поне по два-три-четири пъти.
3-тия сезон е към края и това определено е сериала, който ме е връзвал за най-дълго време пред монитора.

Повечето серии гледах с английски или без субтитри (въпреки, че английския ми не е много добър). Имам разни забележки към българските субтитри на които съм попадал. Но било крайно неблагодарно да критикувам авторите :-). Все пак не е толкова лесно за превод с целия арсенал от медицински термини.

Може би това ще ти е интересно:
http://www.politedissent.com/house_pd.html
Коментари на лекар отностно медицината във всеки епизод :-)

Написа tuzemec на 09-May-2007 13:41


Обожавам го този сериал и си много прав, че ще допадне на хора обичащи CSI :) CSI също е сред моите "най".
Иначе го гледам по НТВ доктора, късно вечер делничните дни. Все се каня да го дръпна от нета, че да наваксам серии, но така или иначе нямам време напоследък.

П.С. актьорът играещ Хаус също цепи. За справка - "Злостър черното влечуго".

Написа Ростислав (www) на 09-May-2007 13:44


Hugh Laurie играе превъзходно просто...
Доста награди обра с тая роля. Напълно заслужено. :-)

Написа tuzemec на 09-May-2007 13:47


Много як сериал - изгледахме го на един дъх и чакаме с нетърпение нови серии

Написа Мартин Стоянов (www) на 09-May-2007 18:54


И аз писах днес, че Хаус ми е любим персонаж и ме кефи. Поздрави! :)

Написа Вера (www) на 09-May-2007 22:12


Мда. Благодаря за информацията. И този сериал няма да гледам. мерси. :-)

Написа Коко на 09-May-2007 23:12


Здравейте, и на мен Хаус ми е любим сериал, но не мога да си намеря нито една серия от "Season Two", търсих на обичайните места arena,zamunda но не открих нищо, ако може да споделите откъде сте ги свалили?

Написа Николай (www) на 10-May-2007 09:37


Опс, не съм гледал като хората намерих го в арената, остава само и субс. да намеря.
П.С:Хубаво е като опция да има редактиране на коментарите или даже изтриване от собствениците им, за да няма дублиране или грешни коментари.

Написа Николай (www) на 10-May-2007 11:30


А как да знам кой е собственик на коментара, че да може да го редактира :) Тук идват едни регистрации, едни сложнотии и то за много малка екстра. Няма смисъл.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2007 11:57


Що? Много е хубаво да може да си едитваш коментара... аз примерно като напиша някоя глупости и след това си я прочета(след час примерно) и ме хваща яд...

Написа MacTeP (www) на 10-May-2007 12:13


Аз съмсем случайно го мернах по телевизията и сега когато мога го гледам, но се случва да пропусна и мн ме хваща яд. Откъде мога да го дръпна за PC-то?

Написа Roko на 10-May-2007 14:58


От обичайните места, арена, замунда, субтитри има в subs.unacs.bg и в subs.sab.bz

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2007 15:52


Вторник, 8 Май 2007

Има един положителен ефект от това, че енергото вече е частно. Днес дойдоха да ни спрат тока, защото бяхме забравили да го платим и докато UPS-те държаха положението се оказа, че няма проблем да си платим сметката веднага на техниците и тока да бъде пуснат на момента.

Има още какво да се желае от енергото разбира се, ако просто бяха звъннали един телефон бързо щяхме да се сетим че сме изпуснали да платим някоя сметка и нямаше да има нужда да разкарват техници. В крайна сметка съм доволен, че всичко се оправи веднага, а нямаше номера "20 лв. да ви пуснем, ама ще дойдем утре. Мрете."

[ Коментари: 3 ]
Коментари

А издадоха ли касова бележка за плащането?

Написа Ирина Марудина (www) на 09-May-2007 14:09


Пуснаха ми тока :) Това ми е достатъчно. Ако някой дойде другия месец и има претенции тия няма къде да отидат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-May-2007 14:31


Веднъж преди около пет години бях забравила да платя тока и ми се наложи да ходя някъде почти извън София да платя 1 лев глоба, за да го пуснат пак. Такъв беше редът за редовните платци. За останалите знаете ...

Написа Ани на 10-May-2007 08:27


Сряда, 9 Май 2007

Някъде дочух, че новите български паспорти щели да имат биометрична информация и заради това щели да ни вземат отпечатъци когато ги издават. Към края на годината започвала акцията...

Къде по дяволите е дискусията за тая глупост? Как така тъпанарите решават да започнат да събират подобна информация? Какво е следващото чип във всяко бебе и камера у дома?

Лично аз, ако това е истина (чух го bTV новините) смятам да си сменя паспорта точно преди да започнат да се искат подобни глупости и ще се надявам да им светне лампата и до изтичането на новия ми паспорт да се премахне тази идиотщина.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Аз лично бих си пуснал един, може да ми се падне 09F911029D74E35BD84156C5635688C0 за ID :)

Написа Мунчо (www) на 09-May-2007 13:43


Доколкото разбрах било прието от европармалента ала бала... ама не съм се ровил и говоря малко на изуст.

Написа MacTeP (www) на 09-May-2007 14:33


Това е защото тъпите американци и европейци (западни) живеят в голям страх. А както знаете "страх лозе пази". Къде ни трябваше да се бутаме при тез лайнари...

Написа Георги (www) на 09-May-2007 15:10


Ще вземат и ДНК проби, така че... :(

http://www.bulgarianpost.com/story-read-12112.php

Написа Аноним на 09-May-2007 18:30


"Новата лична карта ще съдържа сведения като фамилия, име, презиме, гражданство, пол и ръст; микрочип с цифрова снимка на притежателя си, както и сканирано изображение на ретината на окото. Електронен чип ще съхранява данни като размерите на лицето на притежателя на съответния документ и разстоянието между очите му.

Биометричните данни ще се съхраняват в Общоевропейска база данни,за улесняване на идентификацията на гражданите на ЕС, движещи се свободно в рамките на 25-те държави-членове."

Значи определено ще си загубя документите към края на септември.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-May-2007 18:33


брееех, имало още мислещи хора? впечатлена съм- и радостна :D URL, който постнах, е с моя статия по върпоса, чекни го, ако искаш.
въпреки че се публикува и във вестник с голям тираж, никoй не се нае да направи повече от тва да мрънка..в знак на протест.

сърдечни поздрави от Венера :)

Написа venera (www) на 09-May-2007 22:18


Аз пък мисля личната карта да си я муша в... някой от джобовете. В Америката не мисля да ходя щото всички са тъпаци. Не искам да ги образовам точно аз. Да мрат в невежество. В Европата могат и без мен. Ми за какво ми е тая карта тогава. :)

Написа Коко на 09-May-2007 23:18


Какво толкоз ви притесняват тези биометрични данни не мога да разбера.

Написа akademik nedelchev на 10-May-2007 09:05


Името можеш да си смениш, парола можеш да си смениш, кажете ми как ще си сменя отпечатъците и ДНК-то ако попаднат където не трябва? Имайки ми отпечатъците е много лесно да се изфабрикуват какви не работи. Например, че съм бил някъде и съм пипал нещо. Могат да се измислят още много-много примери.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-May-2007 10:20


Ами всеки може да се докопа до отпечатъците и днк-то ти по съвсем елементарни начини - няма смислъл да използва държавният апарат за това.
А ако самият апарат иска да изфабрикува нещо срещу теб ще му е още по-лесно.
Виж ако в момента някой ти гепи личната карта и регистрира 10 фирми на негово име изтегли от някой мутри 2-3 кредита и ти продаде примерно апартамента - е тука е доста по интересно как ще кажеш - ама това не бях аз.

Естествено - против съм събирането на лични данни "по-принцип" просто ми е интересно какви са доводите срещу "биометричните" - за мене е по скоро ясно едно - някой иска да напълни гушата за пореден път я от собствени фирми я от комисинни 70 евро на парче си е доста сладка поръчка други идей нема в случая.

Написа mutant на 10-May-2007 11:13


@Koko: "В Америката не мисля да ходя щото всички са тъпаци. Не искам да ги образовам точно аз ..." Koko, please come and educate Linus Benedict Torvalds who happened to live and work in USA like many others of us ...

Написа xeno на 10-May-2007 14:59


mutant, малко съм се уморила от прeвеждане на доводи по въпроса, затова просто поствам link. прощавай, просто в момента не ми се занимава. http://venercheto.blog.bg/viewpost.php?id=51114

Написа Venera на 10-May-2007 21:09


Новите биометрични паспорти ще съдържат:
- 2 Снимки - една цифрова и една аналогова.
- 1 бр. снимка на ретината.
- 2 броя ренгенови снимки на зъбите.
- Отпечатъци от всички ръце и крака
- Отпечатък от гъзните бузи.
- 1бр. косъм от главата и 1бр. пубисен.
- Изрязан нокът
- Три малки торбички със съответните проби - слюнка, урина, фекалии.
- При мъжете средна скорост и вектор на движение на сперматозоидите, а при жените средно статистическо вагинално pH.
- 4 гигабайта аудиоматериал и 2 гигабайта видео от живота на индивида.

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 10-May-2007 23:13


MiCRoPhoBIC : хахахахахаххаха, отдавна не съм се смял така!!!

Написа Милен (www) на 11-May-2007 07:33


@xeno: Баче Linus не е роден в САЩ, моля. ;-)

Написа Коко на 11-May-2007 19:19


Четвъртък, 10 Май 2007

Всички знаят, че не страдам от излишна национална гордост и изобщо не смятам, че в България се прави качествена музика или някакви интересни забавления, но съм доволен, че нашата песен е на финала на Евровизия. Всъщност единствено нашата песен и израелската (push da butooooon....) стават за нещо. Всички останали бяха смотани, изпълнени от педали, травестити или лезбийки и като цяло - трагични.

Дано спечелим, заслужаваме си го. Песента ни е супер.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

И грузинската не е зле, вокалистката добре е попила Бьорк от 90-те :)

Написа Димитър Димитров (www) на 11-May-2007 10:36


Израелците вярно направиха впечатляващо "изпълнение". А и всичките бяха едни образи... май не ги пуснаха на финала :/

Написа Искър на 11-May-2007 11:14


Абе след като е ЕВРОвизия какво правят Грузия, Израел, Турция и разни други там?
Не стига, че и в европейските спортни състезания се набутват ами сега и там...

Написа cable на 11-May-2007 13:30


На EURO2008 участват отборите на Турция, Азърбейджан, Казакстан и Израел. Деебиш и навлеците.

Написа Георги (www) на 11-May-2007 14:23


Абе кога станахте Еуропейци, кога почнахте да плюете по другите държави ;)))

Написа Gabo на 11-May-2007 14:52


То по горната логика и Кипър и Русия не са много европейски държави :)

Написа Димитър Димитров (www) на 11-May-2007 15:15


@cable - И аз това се чудя...
@Gabo - Аз съм си европеец от както съм се родил, така че...
@Димитър Димитров - Русия просто е изсрана на доста континенти, та за нея може да се поспри. Иначе Кипър те са тука на една плюнка разстояние и минават за иеупейци.

Написа MacTeP (www) на 12-May-2007 15:08


Петък, 11 Май 2007

Преди няколко дни гледахме 300 и филма е точно толкова як колкото очаквах (гледайте го!). След като вече видях филма, мога да оценя колко смотана и плитка е рекламата на Вивател. Представете си яките спратанци и шефчето им с ония ми ти плочки по корема и сега си представете дедото дето "играе" Леонидис в рекламата на Вивател и косматото му шкембенце. Яко, а? Това е смехорииииияяяяяяяя...

[ Коментари: 6 ]
Коментари

"Дедото" е де-факто най-известният навън съвременен български артист...
Рекламата е безумна...

Написа Димитър Димитров (www) на 12-May-2007 22:42


Наистина е як. Ние с колегите като го изгледахме и излязохме навън, се чудехме къде да идем и да се сбием. Разбира се отидохме в първата кръчма и решихме дипломатично да решим въпроса, да не се стига до бой :)

Написа Roko на 13-May-2007 07:09


Че рекламата е смехотворна - спор няма :)
Иначе аз филма го харесах много, за разлика от един друг познат който твърди че по-голяма боза от спец-ефекти не е гледал.

Написа Zlatev на 14-May-2007 08:54


Рекламата на Вивател е отвратителна, точно като компанията майка... "Бтк. Зад тебе е."

Написа Niki на 15-May-2007 17:53


За коя точно реклама на Вивател става дума?
Защото ако е онази с "защо не се обади", според мен е една от малкото готини реклами появявали се скоро в родния ефир.

Написа MacTeP (www) на 15-May-2007 23:00


mnogo vi razbirat glavite,
reklamata si e ok. Vie si pomisete ima li neshto po-hubavo v momenta, koeto da e izmisleno v Bulgaria

Написа lari на 17-Aug-2007 12:45


Събота, 12 Май 2007

Брутално и забавно...

Магазин - Пикльовци

Дано направят верига и да развият темата.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Къде се намира това магазинче?

Написа Силвина Георгиева (www) на 13-May-2007 00:29


На пазара красно село до казиното.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-May-2007 09:11


Защо да е брутално? Брутално щеше да е, ако беше "Дрисльовци" ;-)

Написа Огнян (www) на 13-May-2007 09:25


...или това: http://bulfon.com/blog/?p=47 :)

Написа Светозар Кьосев (www) на 13-May-2007 10:53


Неделя, 13 Май 2007

Честито второ място на Евровизия. Да бе знам, че по-бройки сме на пето, ама Русия и Украйна не ги броя тия там сто републики си гласуват един за други, турците са плъзнали из цяла Европа и каквото и да изпеят техните хора си гласуват за тях и оставаме ние и сърбите. Сърбите с тая лесбийка малко ме нервят ама кво да се прави. Хайде няма да твърдя, че сме първи и втори ми стига. Аз бях заложил, че ще сме в петицата. :)

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Сърбите ги избутаха бившите им републики...

Още ме е яд защо не си гласувахме с Македония взаимно по 12 точки, както Румъния и Молдова, все пак с Румъния си имаме по втора държава.

Написа Хммм на 13-May-2007 07:15


В Евровизията май трябва или да махнат песните или гласуването.
В първия случай ще стане конкурс "Коя страна е най-симпатична на другите страни".
Във втория "Забавно-музикална програма с 3-4 хубави песни и още 40 за пълнеж".
Но да останат и двете е просто безсмислено - бившите ССР си гласуват една за друга, бившите Юго - също, изненадващо за мен и северните държави гласуваха една за друга...
Но сърбите си заслужаваха да спечелят - прекалено много държави им дадоха 10 - 12т, което показва, че наистина песента се е харесала, макар че не разбрах с какво беше по-добре от нашата миналогодишна Let me cry...

Написа Огнян (www) на 13-May-2007 08:11


Честита ни петица, догодина единица:)

Написа Albinos (www) на 13-May-2007 10:39


Понеделник, 14 Май 2007

По-здрав за всички политици кандитаращи се за юропутати.

СДС - Листовка

Тия СДС има ли ги още? Особено пък с тези слогани :)

[ Коментари: 7 ]
Коментари

спокойно слоганите можеха да са "Минали величия" и "Лични интереси" :)

Написа Слави (www) на 15-May-2007 11:20


В една част от "Одисея в космоса" на Артър Кларк, точно когато астронафтите трябваше да се разделят и да идат съответно в кораба "Дискавъри" и кораба "Леонов" капитана на "Дискавъри" каза следното нещо:

"Политиците да ходят да се шибат!"

Е, сега аз съм на страната на капитана ;)

Написа Eagle (www) на 15-May-2007 11:23


Малко извън темата:

http://mshiltonj.com/software_wars/current/current.png

:D

Написа Емил Димитров на 15-May-2007 11:23


Има ги и аз ще гласувам за тях.

Написа kill_u (www) на 15-May-2007 13:26


Мафиянски, той знае как ! ( се краде ) :)

Написа lordross (www) на 15-May-2007 19:51


Възнамерявам да не правя грешката да гласувам.
Някой ден, когато се кандидатирам за евро-дупетат ще гласувам за себе си, но до тогава ще се въздържам, защото не вярвам на ничии празни обещания.

Написа krassyo (www) на 17-May-2007 22:12


Ами малко да Ви насоча като се колебаете:

http://www.chambersz.com/index.php/content/view/5615/112/

Подкрепете първи своя любимец - него поне го познавате добре ;-)

Написа V. Vassilev на 18-May-2007 15:10


Вторник, 15 Май 2007

Днес ни донесоха една "IP камера", за да я разцъкаме. Моделът на камерата е Roline RIC-54 и за съжаление се оказа, че идиотите, които са я правили въпреки, че вътре са сложили Linux са измислили някакъв техен цървулски протокол за сваляне на картинките.

Малко се зазяпахме в Wireshark докато работи Windows-ската програма за сваляне на това, което снима камерата и в крайна сметка ето download picture script from Roline RIC-54 IP Camera. Скрипта ползва стандартните име и парола - admin 1234.

Лесно можете да видите какъв е протокола, 120 байта аутентикация и после 120 байта команда. След аутентикацията камерата отговаря със 120 байта глупости, а след всяка команда праща 20 байта глупости, след което праща най-обикновен jpeg.

Когато ми остане време (и ако някой не ме изпревари, hint!, hint!) ще надраскам едно perl скриптче, което при пускането ще осигурява mjpeg поток от кадрите на камерата.

ip kamera

Между другото камерата е пълна пръчка и сигурността и е на ниво -1.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Сигурността ясно :)

Какви пари е камерата?

Чудя се дали ще ми върши работа за мониторинг на авомобила пред офиса :) Че се намират едни кретени дето вършат едни глупости с ключове ...

Написа Красимир Казаков на 16-May-2007 09:20


Към $100 струва. Евтиния.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-May-2007 09:47


@ Красимир Казаков
Без да прозвучи, като заяждане ама ако си спрял на тротоара където по подразбиране трябва да се намират пешеходците, значи да знаеш че и аз минавам с ключа, особено ако хем е някой на тротоара, хем вали и хем трябва да прескачам някой гьол заради некой баровец дето е паркирал на тротоара!
Нейсе да избегна случайно кучешко лайно изскочило изневиделица!

Написа Ернесто Бонев на 31-May-2007 06:07


Без да прозвучи като заяждане и от моя страна - идеята не е, че преча на пешеходците а на тези с магазините (да им се виждат витрините? ОК, но ако не съм аз - ще е някой друг). НИКОГА не спирам така че да преча на пешеходците. Ако колата ми е качена на тротоара, то това е съвсем малко с едните гуми, тоест остава над метър и половина за пешеходците.

А ако теб те видя да драскаш с ключ на някой който и да е колата лично ще се погрижа да си го отнесеш. И аз не обичам нагли шофьори, но не е това начина да се отнасяш към проблема. Има доста по-културни и също толкова неприятни.

Да не говорим че съм виждал пенсионери, които минават с нещо (ключ?) по наредени коли, ей така - без причина - имаше място над 2 метра да се мине.

Написа Красимир Казаков на 04-Jun-2007 13:19


След има няма 7 години ...
Решение номер 2:
http://IP_address/snapshot.jpg за снимка
HTTP://IP_address/mjpg/video.mjpg за "видео"

Поздрави!

Написа Калин Димитров на 20-Mar-2014 14:07


Сряда, 16 Май 2007

Всеки ден, в който видя два различни Aston Martin DB9 по улиците на София в продължение на по-малко от минута е добър ден :)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Ами те Кайените са много рискови, затова...

Написа Димитър Димитров (www) на 16-May-2007 21:21


Мда, шофьорите им нещо в последно време ги отстрелват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-May-2007 06:36


Понеделник, 21 Май 2007

Note to self: когато видиш, че вали и имаш да изминеш около километър пеша, не предполагай, че дъжда ще спре, а си вземи чадъра.

В противен случай ще получиш втора баня, този път с дрехите :(

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Е, поне ще се изперат на далавера. Носи си сапунче или прах :)

Написа Божо на 30-May-2007 12:38


Сряда, 23 Май 2007

Тази година за абитуриентите била модата на джиповете. Да се появиш с лимузина било so last year. Ебаси...

Четвъртък, 24 Май 2007

Още една причина, Google да са пичове - сещат се за 24-ти май:

Google - 24 май

Не зная защо но от година на година, този празник ми е все по-мил.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

При щракване на логото (на Google.bg) се пускаше търсене, в което една от ключовите думи беше "писмеННоста". Но все пак и аз се зарадвах ;)

Написа Георги Христозов на 29-May-2007 12:33


За жалост картинката беше само на google.bg. На google.com си беше оригиналната :)

Написа Copper на 31-May-2007 06:17


Ами нормално да е само на .bg, не може на .com да има картинки за всички световни празници.

Написа MacTeP (www) на 31-May-2007 10:55


Събота, 26 Май 2007

Десетгодишната среща на випуска мина забавно, макар че доста хора липсваха. Дано на двайстата годишните се съберем повече и да пием по-малко, че едва се прибрах. Хората са си същите, само някой са сложили по килце-десет отгоре (и аз съм в тази категория).

Интересно в упадъчните пазарджишки заведения ако не се пуска чалга, няма хора. Което всъ6щност е ОК за мен, мразя да ми се пречкат разни и да ми пречат на пиенето и мохабета.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Прав си, можеше да сме повече.
Мразя текила.

Написа iassen на 29-May-2007 14:03


Не е вярно - обичаш текила, само дето не знаеш как да я ползваш :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2007 14:15


'Което всъ6щност е ОК за мен' - прописал си на шльокавица?!!! тц,тц,тц, знаех си, че алкохола не прощава

Написа Gabo на 29-May-2007 21:15


Я кажи кое е това заведение?! :-О

Написа Коко на 30-May-2007 00:14


@Габо: много зорко око имаш :) Без да искам глей ква грешка съм направил.
@Коко: Първо бяхме в Пъпа, после в Екстази и накрая малко в Ларго ама там вече беше брутална чалга.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-May-2007 21:18


Пъпа отдавна вече не ми е любимо заведение. За последните няколко посещения ме отвратиха с обслужването, с качеството на предлаганите ястия, както и с държанието на някои от посетителите. Там скоро няма да стъпя. Поне не и докато не разбера, че са сменили собствениците. Ако ти е интересно, мога да напиша тук или на icq точните факти.

Написа Коко на 31-May-2007 12:31


Неделя, 27 Май 2007

Ъъъъ, какво?

Ambipur

Има голяма истина в народната поговорка, че след сериозно запиване човек се оправя само след две спанета и две с*анета. За човек като мен който не яде стомах сууп и подобни гадости само това помага.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

След околко 2-3 минути пулене в кратинката имам питане. Това някакви пълнители за ароматизатор амбипур ли са?

Написа MacTeP (www) на 31-May-2007 11:00


При това за кола! ;)

Написа teh на 01-Jun-2007 17:23


АааАааАааААААааАаааААаа това значело Кол значи...

Написа MacTeP (www) на 02-Jun-2007 09:17


Понеделник, 28 Май 2007

Приятно ли е да се живее в тропиците, където всеки ден вали? Едва ли, а когато тропиците са в София положението е направо неприятно. Аз съм за "глобалното затопляне" по-принцип (мразим да ни е студено, мразим сняг, мразим да мразим), но топлия летен дъжд не е в графата приятно.

И разбира се, чадъра ми е в колата точно когато ми трябва.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Бъркаш - на тропиците не вали всеки ден, а по 6 месеца в годината. Всеки ден вали на Екватора.
И не, не е приятно. Разликата обаче е, че тук трябва да вали ама наистина МНОГО, за да се появят проблемите, за които чувам, че се появяват в София като валне малко дъждец. Как пък все уцелвам да ме няма при такива катаклизми в София - не знам. Късмет.

Написа Даниел Панев (www) на 29-May-2007 09:40


И аз избягах от София, не заради дъждовете ама пък като чувам как постоянно вали и ми е едно такова... :)

Написа MacTeP (www) на 31-May-2007 11:02


Вторник, 29 Май 2007

Добре де, ясно че БТК са голяма работа! Ебаси, някой може ли да ми обясни как така за домейн, на който TTL е сложен на 1 минута преди повече от седмица и съм променял записи преди два дни, ADSL потребители продължават да получават старите адреси на запитванията си?

Това е някаква отвратителна идиотия. Дано да не е заразно...

[ Коментари: 10 ]
Коментари

как може така мола ви се да каляте перфектните професионалисти от нашия найбашвърха телеком с такива инсинуации, тези дето са най-добрите професионалисти, никога не вземат рушвети и винаги са били пример за последователите и слънце за потребителите. с най-модерната техника и най-високото качество на услуги, пред които компанийки като дойче телеком или бел са прохождащи кърмачета. по добре влезте в ценрталното фоайе и ударете чело в пода в знак на благодарност че ги има, какво ли щяхме да правим без тях? а всички благодарности и препоръки пишете на горепоказания адрес - pop@armenia.com

Написа бачо киро на 30-May-2007 15:03


Горния коментар да не е от твоя приятел Божилков :)

Написа Георги (www) на 30-May-2007 18:45


БТК са доказани инвалиди във областта на DNS. Инвалидността им е не само във DNS, но там са просто недостижими. Аз съм имал тридневни спорове със лието Станиш Станишев и на края въпросния келеш заключва "Не ме интересуват добрите практики. Това няма да го направя щото никой не ме задължава" ... А става въпрос за кореспондираши си А и PTR записи.

Написа Мишинев (www) на 30-May-2007 19:26


Мишинев, Ех айде сега пък що ще се обиждаме :)
Аз май наистина помня дето се дърлихме по телефона с тебе :)

Както и да е ... :)

Жоро - ако имаш проблеми с DNS-ите свиркай.

Поздрави

Станиш

Написа Станиш Станишев на 30-May-2007 20:22


@Станиш: Май проблема вече се реши. Вашите сървъри доста по-дълго от другите бяха кеширали записите за top.bg, но като гледам вече не идват заявки към старите адреси, значи всичко трябва да е ОК.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-May-2007 21:15


И аз имах подобни проблеми преди 6-7 месеца... пак с потребителите на БТК adsl

Написа MacTeP (www) на 31-May-2007 11:07


Ха и аз да се обадя. Услугата DNS в БТК е правена или от случайно събрани от някой квартален клуб "хакери" или от хора, дето в една ръка държат бира, в другата набодена на вилица сланина. Добрата практика в DNS за техническия екип на БТК е най-мръсното нещо на света.

Да започнем от това, че в БТК на никой не му пука за сигурността. Любими гледки:

[vlk@lost-language ~]$ dig @www1.infotel.bg -t txt -c ch version.bind

; <<>> DiG 9.4.0 <<>> @www1.infotel.bg -t txt -c ch version.bind
; (1 server found)
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 52347
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;version.bind. CH TXT

;; ANSWER SECTION:
VERSION.BIND. 0 CH TXT "4.9.7"

;; Query time: 3 msec
;; SERVER: 212.39.65.211#53(212.39.65.211)
;; WHEN: Thu May 31 20:04:46 2007
;; MSG SIZE rcvd: 60

По зле от всякакво ТНТМ.

Поддръжката на BIND4 е официално спряна от разработчика на софтуера ISC. За можещите да четат:

http://www.isc.org/sw/bind/view?release=4.9.11

PTR и A ресурсни записи за IP адрес при VIP клиент се правят за около седмица. Много е фешън така.

Всички сървъри за имена за домейните btc.bg и infotel.bg са В ЕДНА И СЪЩА АВТОНОМНА СИСТЕМА (проверете). Дори непросветени в DNS знаят, че такова нещо е недопустимо за един голям доставчик с важен за толкова клиенти домейн. Сигурно в БТК витае някакво религиозно поверие за безсмъртие на каналите им за свързаност и са напълно убедени, че не може да падне такъв мрак, че изведнъж в Интернет никой да не знае нищо за записите в зоните на домейните btc.bg и infotel.bg.

Но любимата ми тема е "БТК и BGP". Другарю Станишев, аз обучавам студентите какво не се прави в BGP като давам само примери от БТК. Ужасно полезни примери. Ако някой иска ще ги изсипя тука да им се порадваме заедно. То бива некадърност, бива да мразиш клиентите си, но това е направо извращение! Уроците по BGP и DNS, които изнасях на колегите ви от БТК Петър Цеков и Любомир Георгиев ги имам документирани електронно подписани, за да мога да доказвам какви неща не знаят техническите кадри на БТК. "BGP Community" в БТК звучи като "да ти *** *******". Максимална дължина на маската на префикса /24 е пожелание за Коледа. Сервирате с диво удоволствие префикси с дължина на мрежовата маска плътно до /30. Други перверзии на БТК са анонсиране на частни автономни системи. Ето любимите на БТК частни автномни системи, които те с радост дават на всички свои клиенти, в частност на академичната мрежа:

AS64600, AS64601, AS65020, AS65021, AS65100, AS65400, AS65514

Редистрибутирането на целия OSPF в BGP таблицата също е едно култово изпълнение. Origin incomplete е най-използвания originator в БТК.

Също така за сигурността на сървърите на БТК се грижат безценни специалисти, които правят ето такива неща:


$ showmount --exports www.infotel.bg
Export list for www.infotel.bg:
/www/infotel-docs www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1
/oracle www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1
/oradata www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1
/home/oracle www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1

Продължете ми мисълта:)

mntner обекта на БТК до скоро беше с DES хеширана парола в базата на RIPE. Беше използвана гениално неузнаваемата парола "resolvia".

Хвала на такива мега специалисти.. За какъв DNS говорим изобщо?

А проблемите БТК си решава много генерално. Например, много е добре, когато от БТК поискат ректора на даден университет да уволни системния администратор на университета...

Написа Веселин Колев на 31-May-2007 17:40


Колев, (чрез твоя блог съм решил не малко мои проблеми) макар, че в някой отношения си малко краен ....
въпроса ми е това за ректора вярно ли е ??

Написа самуил (www) на 31-May-2007 21:58


Това за ректора е съвсем вярно. МОже да попиташ хора от академичния съвет на СУ, можеш да попиташ хората от направление "мрежи и комуникации" и т.н. С това обаче БТК така се застреляха в краката, че тепърва ще берат плодовете на глупостта си. Изключително много се радвам, че разказах цялата история на хората от проекта GEANT2, за да могат те да я разпространят из академичните среди на цяла Европа.

Иначе аз не съм написал тук URL на никакъв блог:)

А що се касае до това дали съм краен или не? С БТК нещата започнаха порнографски от самото начало. БТК спечелиха конкурса за втори доставчик на СУ чрез дъмпинг (37% по-ниска цена от втория участник), което според запознати юристи следва да се разследва като дъмпинг, но странно защо юриста на СУ, който присъстваше на тръжната процедура дори не си помисли да накара БТК да дадат ценовата си обосновка, какво ли остава за отстраняването им от търга. Изненадите обаче тепърва предстояха. Преди сключване на договора за доставка се наложи да посетим офиса на БТК на ул. "Хайдушка поляна". За ПЪРВИ ПЪТ видях мениджър в доставчик на телекомуникационни услуги, който си позволява ДА СЕ КАРА на клиент. Оттам нататък всички технически лица от СУ, които присъствахме на срещата, разбрахме, че си имаме работа с фирма, която е лъжетелеком и за която клиентът е просто една гъба. Няма да говоря как не беше удовлетворена молбата ти да се видим с техническите лица на БТК, за да се обсъди схемата на маршрутизация. Сега вече разбирам защо така си криеха техническите лица, криели са ги от СРАМ! За близо 6 месеца с услугата на БТК имахме само проблеми и това трябва да се каже съвсем ясно. Проблемите бяха от различно естество. Хипер наглост обаче е БТК цяла седмица да ти подават половината си BGP глобална таблица и след това да те лъжат, че си сменяли едния от доставчиците. Това е нагла и долна лъжа на един лъжетелком. Проверихме при други техни клиенти и директно чрез looking glass инструмента им, че те получават пълните таблици от всичките си доставчици. На нас ни се даваше половинката от таблицата. Късметлии сме, че имаме канала към GEANT2, иначе шяхме да имаме седмица на полу-Интернета. Купчина други номера, като това да ни се анонсират мрежите на клиентите на БТК през канала на БТК за интернет свързаност, а не през локалния линк, който е договорен. Молби за "BGP Community".. забравете.

Също така. В БТК понятие "синхронизация по време" на сървърите им няма. Особено на тези за електронна поща. Аз пиша писмо и им го пращам в 09:38. Получавам отгвора му в 09:26. Това отчетено по заглавната част на писмото, чрез маркерите за време оставени от пощенските сървъри на БТК.

Но гвоздеят на програмата е свързан с това, че в БТК няма човек, който да познава протокола SMTP и разширенията му. За мениджърите на БТК беше от хипер голямо значение да подпишем декларация, каква ще е максималната големина на електронно пощенско писмо, което ще им изпращаме. Нищо друго не беше по-важно от това. Нужно ли е да обяснявам в какво се състои идиотията тук? Това е единственият субект, който аз съм виждал, който иска да му се деклалрира нещо, което той следва да е уредил технически върху собствените си сървъри за поща. А да, да не забравяме, че в БТК пощенските сървъри никак недолюбват ESMTP. А за SIZE не са и чували.

Погледнете както става. Инженер на фирмата пуше точно тук, в този дневник "Жоро - ако имаш проблеми с DNS-ите свиркай". Това е точно образът на БТК - има свои хора, които могат да свирнат, за да им се реши проблема и "други", които трябва да се гърчат като минават през N на брой нива на поддръжката на БТК, което от кое по-неграмотни! Клиентът за БТК е една утрепка, която трябва да бъде доутрепана. Уважение към клиента няма. Клиентът бива лъган постоянно!

Чудя се как може този лъжетелеком да съществува? Чудя се как може да има клиенти? Аз лично не ползвам нито една услуга на БТК. Телефон към БТК - я пак... ADSL - не ме карайте да се смея, това е услуга от миналото с псевдо качество, направена за да мъчи клиентите на БТК и да ги обвързва с финансови условия. А да и с прекрасна DNS поддръжка.

Написа Веселин Колев на 01-Jun-2007 05:23


Момчета това което казвате е верно по принцип.Докато БТК е монополист нещата стоят точно по начина по които ги описвате спор за това няма.Тарсят се равнопоставени спаринг партнйори в това отношение и това си е верно.Докато не стане частен доствчик.Не ви ли ясно!Я вземете по добре званнете на Сантиаго Бернабеу.Верно е получават пълните таблици от всичките си доставчици.На за това не мога да адна един сьрвьр на ЦС.

Написа [almetto (www) на 19-Dec-2009 16:31


Сряда, 30 Май 2007

Да не чувам думите - mysql, replication и character set. Това MySQL в комбинация с PHP програмисти дето са го ползвали е лоша-лоша-лоша комбинация. На трима човека ни трябваха повече от 12 часа да вдигнем една толкова яко осрана база данни, че ако опиша какви ги бяха свършили, никой няма да повярва на написаното.

Само ще загатна база с cp1251 кодиране, таблици в utf8, пъхано utf8, репликирано в 1251 на друг сървър. След възтановяване от backup, естествено половината неща се четат (писаните на 1251), а тези на utf8 - не. Наложи се да пишем php боскриптове, за да се оправи чудото и сериозни врътки, за да се подкарат сървърите.

Ей го и скрипта за конверсия на текстовете, не ме е много срам, защото свърши работа, само дето И Ш ш станаха на J :)

[ Коментари: 18 ]
Коментари

:) mysql-а е просто известен с хилядите си проблеми с charset-ове и encoding-и...

Написа Васил Колев (www) на 31-May-2007 11:34


Още да добавя към комбинацията с MySQL'a - SET NAMES, COLLATION ;-)

Написа Michel (www) на 31-May-2007 12:40


Az vse pak da pitam. po princip kato pisha prilojenie php + mysql vsichko mi e cp1251. kolko greshno i kolko pravilno e i koi e universalniq podhod?

Написа Lubomir Yordanov на 31-May-2007 13:13


@Lubimir Yourdanov
За "универсалния подход" - UTF-8 навсякъде - HTML, PHP, DB.
За PHP-то имай предвид,че ще ти трябва mb_string модула поне.

Написа Огнян (www) на 31-May-2007 14:46


А за по-лесно като ще пишеш на български, всичко на cp1251. Не си струва гъзобола utf8 ако ще е само кирилица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2007 14:48


PHP-то не бива да е UTF8. Вътре не трябва да имаш текстови съобщения, хубаво е да са изнесени в отделен файл. HTML-ите също, за това за измислили template-engine-ите.
Всеки UTF8 файл има в началото BOM (3 байта май беше). Ако имаш:

<?php
header("location: /alabala.php");
exit();

ще ти ревне, че не можеш да направиш редиректа именно заради тези 3 байта.

Написа Георги (www) на 31-May-2007 17:13


ООоо недей с тия template engines, това е по-зле и от MySQL-а, честно :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2007 17:18


Че какъв е проблема с templates? При разработката е страшно удобно при положение, че работят различни хора по скриптовете и дизайна. Оправдание да не ползваш разделен код и визуализация трудно се намира...

Написа Becko на 31-May-2007 19:11


Проблема е че никога не е толкова розово колкото звучи. Различни хора да правят визуализацията и кода и всеки да си играе в неговата градинка като по средата стои някакъв си template engine (не дай си боже да е написан на PHP) е рецепта за много лош сайт, да не кажа отвратителен от гледна точка на работа и поддържане сайт.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2007 19:21


Не мога да разбера къде е проблема според теб - в самият подход при разделянето на код и дизайн или в template engine-ите, които се ползват? Не се заяждам, просто ми е интересно твоето мнение. Голяма част от времето си прекарвам в разработката на уеб-приложения и от както преди няколко години почнахме да ползваме templates продуктивността рязко скочи.

Написа Becko на 01-Jun-2007 06:51


@Георги
За "Всеки UTF8 файл има в началото BOM (3 байта май беше)" - никога не съм имал подобен проблем, а съм изцяло на UTF-8. Може би е до настройка на apache/mod_php.
За template engines - прав си, но всичко опира до това как се ползва (а за какъв проект става въпрос).
"Различни хора да правят визуализацията и кода и всеки да си играе в неговата градинка" - да това беше идеята до преди време, но тя умря в мъки и за добро или лошо вече не е така.
От дизайнери се взема PSD/PNG или в най-добрия случай статичен HTML, но само ако е "нарязян" като хората. Оттам нататък се поема от php developer.

Написа Огнян (www) на 01-Jun-2007 09:03


@Огнян
Хм.. не съм много съгласен. Според мен е правилно целият процес да се разпредели на 3 длъжности:
1. Дизайнер, който прави PSD/PNG
2. Web developer, който се занимава с рязането, подреждането в HTML и редактирането на templates
3. PHP developer, който се занимава с ДБ-та, логика и т.н.

А да не се ползват templates си е живо мъчение (особено за девелопера). Когато дизайнера или уеб девелопера решат (или дизайнера ако няма отделен уеб девелопер), че нещо не им харесва и трябва да се смени да тормозят php developera - смени ми този таг така, онзи инъче - мъка.

Написа Becko на 01-Jun-2007 09:30


@Веско
Абсолютно съм съгласен с теб на теория, но практически в тая липса на службогонци е трудно да се постигне такава идилия :-)
2 месеца търсихме дизайнер и зорлем с компромис назначихме една девойка. PHP developer-и (junior & senior) търсим от времето, когато още имаше динозаври...
Сега надеждата ми е, че като се преместим тия дни в разкошния нов офис и назначим нова секретарка (170 90/60/90 руса), с подходяща обявя за работа, все някой ще се подлъже да дойде :-)

Написа Огнян (www) на 01-Jun-2007 10:24


@Огнян
Покажи снимка на секретарката :)

Написа Георги (www) на 01-Jun-2007 13:39


@Георги
Разбира се, че ще покажа. Нека я назначим. И календар ще направим :-)

Написа Огнян (www) на 01-Jun-2007 17:57


@Георги Чорбаджийски - Ако ни бяхте попитали, щях да ти дам сламка :) на тоя скапан сайт му 'оправях' преди време псевдо-RSS класовете, които местят данни от тази БД в БД на другата машина за да захранва skysports.bg и да се чете кирилицата. Така че решението си го има и си е там на самия сървър. Както и да е. Ако се бяхте погрижили да има backup нямаше да имате тези проблеми, но .... няма да ти давам акъл как да се грижите за сървърите.

@Огнян - не ми пука за секретарката, аз съм женен мъж, дай малко инфо за условията за php разработчик (къде да прочета?). Моля.

Написа Kolio на 06-Jun-2007 13:07


Акъл не ща от хора, дето реализират репликация с php скриптове. Както обичам да казвал, ебал съм ви в нещастниците неграмотни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jun-2007 13:13


@Георги Чорбаджийски :) благодаря, не си моя тип.

Не съм го правил аз, само даобавих 2 реда за да се чете кирилицата. Имах същия проблем като теб - след пускане на тази простотия с репликирането единия сайт беше ок (защото през него се пълнеха таблиците с писания), а другия с копирани данни не се четеше. За мен ситуацията с пуснато репликиране беше заварено (работещо) положение. Очевидно не съм достатъчно умен, щом при мен нямаше проблеми с отделни букви и всичко се четеше нормално.

Разбирам защо не искаш акъл - предпочиташ да откриваш сам топлата вода, при това по пътя си открил нова азбука ....

Написа Кольо на 06-Jun-2007 13:53


Четвъртък, 31 Май 2007

Простотиика: "Реклама" на Samsung X300.

О да, и да не забравя - днес стартира новия, по-шарен и красив top.bg.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Хм, погледнах аз но се получава някакво разместване. Мисля си че е заради adblock+ extension-а на Лисицата. Под Konqueror е добре.
Ето какво имам предвид:
http://img369.imageshack.us/img369/7063/topef9.jpg

Написа Николай (www) на 31-May-2007 11:51


Мда AdBlock-а му пречи да подреден. И аз го гледам с AdBlock тъй че съм му свикнал :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2007 11:56


Ще пиша на разработчците ако може да се оправи и да изглежда добре и без банери.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2007 12:10


ааааааа върни ми вицоветеееее!
Умирах от кеф (в "старият" top.bg)да сложа auto refresh на Opera-та и всеки път като погледна - нова страничка с вицове.
Още нещо за "моят раздел" ... каква е идеята на "Линк към този виц"?

Написа Иван на 01-Jun-2007 09:21


@Иван, може би линкът е за споделяне с приятел

Написа Емил Попов (www) на 01-Jun-2007 09:56


@георги, николай: Вярно адблока ебава доста сайтове, но понякога причината е в шрифтовете и подреждането на менютата (css хоризонталните най гадно се скапват)

Написа zeridon (www) на 03-Jun-2007 11:02


Също така се забелязва фрапантната прилика с новия дизайн на yahoo.com. „Ама кой ти гледа Yahoo, бе, давай, граби смело!”

Написа Зайо Зайов на 09-Jun-2007 07:31


като гледам се ползват yahoo библиотеката за ajax. сигурно това подпомага разликите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jun-2007 11:39