< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 28 Май 2007 | Начална страница | Сряда, 30 Май 2007 ->
Вторник, 29 Май 2007

Добре де, ясно че БТК са голяма работа! Ебаси, някой може ли да ми обясни как така за домейн, на който TTL е сложен на 1 минута преди повече от седмица и съм променял записи преди два дни, ADSL потребители продължават да получават старите адреси на запитванията си?

Това е някаква отвратителна идиотия. Дано да не е заразно...

[ Коментари: 10 ]
Коментари

как може така мола ви се да каляте перфектните професионалисти от нашия найбашвърха телеком с такива инсинуации, тези дето са най-добрите професионалисти, никога не вземат рушвети и винаги са били пример за последователите и слънце за потребителите. с най-модерната техника и най-високото качество на услуги, пред които компанийки като дойче телеком или бел са прохождащи кърмачета. по добре влезте в ценрталното фоайе и ударете чело в пода в знак на благодарност че ги има, какво ли щяхме да правим без тях? а всички благодарности и препоръки пишете на горепоказания адрес - pop@armenia.com

Написа бачо киро на 30-May-2007 15:03


Горния коментар да не е от твоя приятел Божилков :)

Написа Георги (www) на 30-May-2007 18:45


БТК са доказани инвалиди във областта на DNS. Инвалидността им е не само във DNS, но там са просто недостижими. Аз съм имал тридневни спорове със лието Станиш Станишев и на края въпросния келеш заключва "Не ме интересуват добрите практики. Това няма да го направя щото никой не ме задължава" ... А става въпрос за кореспондираши си А и PTR записи.

Написа Мишинев (www) на 30-May-2007 19:26


Мишинев, Ех айде сега пък що ще се обиждаме :)
Аз май наистина помня дето се дърлихме по телефона с тебе :)

Както и да е ... :)

Жоро - ако имаш проблеми с DNS-ите свиркай.

Поздрави

Станиш

Написа Станиш Станишев на 30-May-2007 20:22


@Станиш: Май проблема вече се реши. Вашите сървъри доста по-дълго от другите бяха кеширали записите за top.bg, но като гледам вече не идват заявки към старите адреси, значи всичко трябва да е ОК.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-May-2007 21:15


И аз имах подобни проблеми преди 6-7 месеца... пак с потребителите на БТК adsl

Написа MacTeP (www) на 31-May-2007 11:07


Ха и аз да се обадя. Услугата DNS в БТК е правена или от случайно събрани от някой квартален клуб "хакери" или от хора, дето в една ръка държат бира, в другата набодена на вилица сланина. Добрата практика в DNS за техническия екип на БТК е най-мръсното нещо на света.

Да започнем от това, че в БТК на никой не му пука за сигурността. Любими гледки:

[vlk@lost-language ~]$ dig @www1.infotel.bg -t txt -c ch version.bind

; <<>> DiG 9.4.0 <<>> @www1.infotel.bg -t txt -c ch version.bind
; (1 server found)
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 52347
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;version.bind. CH TXT

;; ANSWER SECTION:
VERSION.BIND. 0 CH TXT "4.9.7"

;; Query time: 3 msec
;; SERVER: 212.39.65.211#53(212.39.65.211)
;; WHEN: Thu May 31 20:04:46 2007
;; MSG SIZE rcvd: 60

По зле от всякакво ТНТМ.

Поддръжката на BIND4 е официално спряна от разработчика на софтуера ISC. За можещите да четат:

http://www.isc.org/sw/bind/view?release=4.9.11

PTR и A ресурсни записи за IP адрес при VIP клиент се правят за около седмица. Много е фешън така.

Всички сървъри за имена за домейните btc.bg и infotel.bg са В ЕДНА И СЪЩА АВТОНОМНА СИСТЕМА (проверете). Дори непросветени в DNS знаят, че такова нещо е недопустимо за един голям доставчик с важен за толкова клиенти домейн. Сигурно в БТК витае някакво религиозно поверие за безсмъртие на каналите им за свързаност и са напълно убедени, че не може да падне такъв мрак, че изведнъж в Интернет никой да не знае нищо за записите в зоните на домейните btc.bg и infotel.bg.

Но любимата ми тема е "БТК и BGP". Другарю Станишев, аз обучавам студентите какво не се прави в BGP като давам само примери от БТК. Ужасно полезни примери. Ако някой иска ще ги изсипя тука да им се порадваме заедно. То бива некадърност, бива да мразиш клиентите си, но това е направо извращение! Уроците по BGP и DNS, които изнасях на колегите ви от БТК Петър Цеков и Любомир Георгиев ги имам документирани електронно подписани, за да мога да доказвам какви неща не знаят техническите кадри на БТК. "BGP Community" в БТК звучи като "да ти *** *******". Максимална дължина на маската на префикса /24 е пожелание за Коледа. Сервирате с диво удоволствие префикси с дължина на мрежовата маска плътно до /30. Други перверзии на БТК са анонсиране на частни автономни системи. Ето любимите на БТК частни автномни системи, които те с радост дават на всички свои клиенти, в частност на академичната мрежа:

AS64600, AS64601, AS65020, AS65021, AS65100, AS65400, AS65514

Редистрибутирането на целия OSPF в BGP таблицата също е едно култово изпълнение. Origin incomplete е най-използвания originator в БТК.

Също така за сигурността на сървърите на БТК се грижат безценни специалисти, които правят ето такива неща:


$ showmount --exports www.infotel.bg
Export list for www.infotel.bg:
/www/infotel-docs www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1
/oracle www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1
/oradata www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1
/home/oracle www1.infotel.bg,www1,www1.infotel.bg,www1

Продължете ми мисълта:)

mntner обекта на БТК до скоро беше с DES хеширана парола в базата на RIPE. Беше използвана гениално неузнаваемата парола "resolvia".

Хвала на такива мега специалисти.. За какъв DNS говорим изобщо?

А проблемите БТК си решава много генерално. Например, много е добре, когато от БТК поискат ректора на даден университет да уволни системния администратор на университета...

Написа Веселин Колев на 31-May-2007 17:40


Колев, (чрез твоя блог съм решил не малко мои проблеми) макар, че в някой отношения си малко краен ....
въпроса ми е това за ректора вярно ли е ??

Написа самуил (www) на 31-May-2007 21:58


Това за ректора е съвсем вярно. МОже да попиташ хора от академичния съвет на СУ, можеш да попиташ хората от направление "мрежи и комуникации" и т.н. С това обаче БТК така се застреляха в краката, че тепърва ще берат плодовете на глупостта си. Изключително много се радвам, че разказах цялата история на хората от проекта GEANT2, за да могат те да я разпространят из академичните среди на цяла Европа.

Иначе аз не съм написал тук URL на никакъв блог:)

А що се касае до това дали съм краен или не? С БТК нещата започнаха порнографски от самото начало. БТК спечелиха конкурса за втори доставчик на СУ чрез дъмпинг (37% по-ниска цена от втория участник), което според запознати юристи следва да се разследва като дъмпинг, но странно защо юриста на СУ, който присъстваше на тръжната процедура дори не си помисли да накара БТК да дадат ценовата си обосновка, какво ли остава за отстраняването им от търга. Изненадите обаче тепърва предстояха. Преди сключване на договора за доставка се наложи да посетим офиса на БТК на ул. "Хайдушка поляна". За ПЪРВИ ПЪТ видях мениджър в доставчик на телекомуникационни услуги, който си позволява ДА СЕ КАРА на клиент. Оттам нататък всички технически лица от СУ, които присъствахме на срещата, разбрахме, че си имаме работа с фирма, която е лъжетелеком и за която клиентът е просто една гъба. Няма да говоря как не беше удовлетворена молбата ти да се видим с техническите лица на БТК, за да се обсъди схемата на маршрутизация. Сега вече разбирам защо така си криеха техническите лица, криели са ги от СРАМ! За близо 6 месеца с услугата на БТК имахме само проблеми и това трябва да се каже съвсем ясно. Проблемите бяха от различно естество. Хипер наглост обаче е БТК цяла седмица да ти подават половината си BGP глобална таблица и след това да те лъжат, че си сменяли едния от доставчиците. Това е нагла и долна лъжа на един лъжетелком. Проверихме при други техни клиенти и директно чрез looking glass инструмента им, че те получават пълните таблици от всичките си доставчици. На нас ни се даваше половинката от таблицата. Късметлии сме, че имаме канала към GEANT2, иначе шяхме да имаме седмица на полу-Интернета. Купчина други номера, като това да ни се анонсират мрежите на клиентите на БТК през канала на БТК за интернет свързаност, а не през локалния линк, който е договорен. Молби за "BGP Community".. забравете.

Също така. В БТК понятие "синхронизация по време" на сървърите им няма. Особено на тези за електронна поща. Аз пиша писмо и им го пращам в 09:38. Получавам отгвора му в 09:26. Това отчетено по заглавната част на писмото, чрез маркерите за време оставени от пощенските сървъри на БТК.

Но гвоздеят на програмата е свързан с това, че в БТК няма човек, който да познава протокола SMTP и разширенията му. За мениджърите на БТК беше от хипер голямо значение да подпишем декларация, каква ще е максималната големина на електронно пощенско писмо, което ще им изпращаме. Нищо друго не беше по-важно от това. Нужно ли е да обяснявам в какво се състои идиотията тук? Това е единственият субект, който аз съм виждал, който иска да му се деклалрира нещо, което той следва да е уредил технически върху собствените си сървъри за поща. А да, да не забравяме, че в БТК пощенските сървъри никак недолюбват ESMTP. А за SIZE не са и чували.

Погледнете както става. Инженер на фирмата пуше точно тук, в този дневник "Жоро - ако имаш проблеми с DNS-ите свиркай". Това е точно образът на БТК - има свои хора, които могат да свирнат, за да им се реши проблема и "други", които трябва да се гърчат като минават през N на брой нива на поддръжката на БТК, което от кое по-неграмотни! Клиентът за БТК е една утрепка, която трябва да бъде доутрепана. Уважение към клиента няма. Клиентът бива лъган постоянно!

Чудя се как може този лъжетелеком да съществува? Чудя се как може да има клиенти? Аз лично не ползвам нито една услуга на БТК. Телефон към БТК - я пак... ADSL - не ме карайте да се смея, това е услуга от миналото с псевдо качество, направена за да мъчи клиентите на БТК и да ги обвързва с финансови условия. А да и с прекрасна DNS поддръжка.

Написа Веселин Колев на 01-Jun-2007 05:23


Момчета това което казвате е верно по принцип.Докато БТК е монополист нещата стоят точно по начина по които ги описвате спор за това няма.Тарсят се равнопоставени спаринг партнйори в това отношение и това си е верно.Докато не стане частен доствчик.Не ви ли ясно!Я вземете по добре званнете на Сантиаго Бернабеу.Верно е получават пълните таблици от всичките си доставчици.На за това не мога да адна един сьрвьр на ЦС.

Написа [almetto (www) на 19-Dec-2009 16:31