< HomePage | Снимки
<- Вторник, 6 Септември 2005 | Начална страница | Четвъртък, 8 Септември 2005 ->
Сряда, 7 Септември 2005

Нещо днес беше крив ден. Сутринта си забравих телефона та се наложи да се връщам, после ме заболя главата и в офиса имаше напрежение, явно и за другите деня не беше лек. Понеделник какво да се прави! Мразим почивни дни, които се пречкат на работата. В такъв ден единственото хубаво нещо, което можеш да свършиш е да идеш да пиеш биричка и да дробиш мохабет с приятели.

Абсолютно несвързано с горното, но доста ме дразни времето което отнема на централата на Мтел да звънне на отсрешният номер, след като го набера. Номера се изпраща за не повече секунда, след което две-три-четири секунди се "чува" само тишина и чак тогава отсрещният звъни. Като смучете толкова кинти на месец, вземете си оправете техниката, дге. Преди (97, 98-ма) когато нямаше толкова много абонати звъненето ставаше мигновенно. Дали пък не се дължи на гадната им система под уйндолс енти, която сигурно яко се задъхва.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Наскоро, преди около месец имаше както винаги голяма опашка в м-тел, хората нервничаха както и аз. Точно пред мен касиерката каза:
-Извинявайте ама ми е бавна програмата ...

Написа Самуил (www) на 09-Sep-2005 06:10


Сори, ама коя система е "под уйндолс енти" по-точно? :)

Написа Н.Пепелишев на 09-Sep-2005 07:53


Билинг системата им, поне такава е моята информация. Когато колегите ходиха в един от техните големи технически центрове (някъде около цариградско шосе) се бяха натресли в една зала с доста машини бачкащи под енти, казали им че това е билинга.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Sep-2005 07:56


Не е. Това че някои машини, които се виждат от клиенти - примерно по бизнес центрове или пък някои други - без да уточнявам какво правят точно са на уйндолс, не значи, че билинга е на уйндолс. Не мисля, че споделям някаква тайна, тъй като свободно в интернет се намира следното нещо:

http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2003/egov/pr_egov_eeurope.pdf

Всъщност си прав донякъде, билинга е доста сложна система отсървери и софтуер и част от него наистина се намира на уйндолс машини. Но не тази част, която визираш.

Написа Н.Пепелишев на 09-Sep-2005 08:08


За билинга е съвсем нормално да греша, просто предполагах, но все пак факт е, че след набиране отнема доста време на централата да свърже абоната,а преди не беше така.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Sep-2005 08:12


Не съм специалист по мобилни централи - мога само да гадая откъде идва това 2 секундно забавяне. Но надали е от билинга :) Или поне не от това, че има уйндолс сървери в някои негови части.

Написа Н.Пепелишев на 09-Sep-2005 08:20


Софтуера им е израелски ташак. При стартирането на приложението на Мтел на компютър от офисите на Мтел той локално източва около !!! 600 мегабайта !!! за да тръгне..не е истина... 'високи технологии'

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 09-Sep-2005 23:46


Е, не че споделям някаква тайна, ама:
1. Билинга няма никакво отношение към осъществяването на връзката
2. А ти откъде знаеш след колко време звъни отсрещния телефон? Това, че ти (не) чуваш "звъненето" не означава, че телефонът отсреща не звъни...

Написа Дуриан на 11-Sep-2005 16:50


@Дуриан: 1. Възможно е започването на отчитането (билинг събитието) да се бави. 2. Сигурен съм защото двата телефона са при мен и със сигурност усещам кога звъни :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2005 06:27


1. Не е възможно - билинга за телефони на договор не е real-time - ползват се на Call Detail Records, които се "изплюват" от суича във вид на файлове на всеки 15-тина минути - т.е. този процес (билинга) няма ама абсолютно никакво отношение към другия процес (call setup). По-скоро проблема на МТел е мрежа с недостатъчен капацитет / неадекватно мрежово оборудване при увеличените им клиенти. При все това замяната му с ново е един наистина скъп, сложен и неоправдан процес. Повтарям - това са само мои лични предположения, които не е задължително да са верни.
2. Извинявай - мислех, че си жертва на широко разпространената заблуда, че това, което чуваш в твоята слушалка е "звъненето" на отсрещния телефон - две събития, които нямат почти никаква връзка едно с друго :)

Написа Дуриан на 12-Sep-2005 09:21