< HomePage | Снимки
<- Сряда, 31 Август 2005 | Начална страница | Петък, 2 Септември 2005 ->
Четвъртък, 1 Септември 2005

Де си Европоооо /не че си ми изтрябвала/!

След един месец чакане, най-сетне съпругата ми разполага (ПОЧТИ!!) с нови документи с новото и име и адресна регистрация. Ако си мислите, че това е лесна процедура дълбоко грешите.

Факти, които описват ситуацията, преди да започне смяната на документите:
- аз съм регистриран в Пазарджик;
- тя е регистрирана в Казанлък;
- оженихме се в София;
- тя става пазарджиклийка и ще носи моето фамилно име;

От тук нататък какво следва за да може тя да си смени всички документи - лична карта, паспорт и шофьорска книжка:

1. Отиваме в ЕСГРАОН Пазарджик няколко седмици след сватбата и се оказва, че не могат да я регистрират (да и издадат нов акт за раждане), защото от София още не са получили нещо си (май беше потвърждение за женитбата или нещо подобно...).

2. След две седмици отиваме втори път и този път успяваме да вземем нов акт за раждане /плащаме такса/.

3. С новият акт за раждане, въоръжени със снимки и попълнен формуляр, подаваме документи в полицията за издаване на нова лична карта и паспорт - обикновенна услуга /плащаме такса + 1.50лв. за банката/.

4. След един месец вземаме личната карта и паспорта и идва време за подмяна на шофьорската книжка.

5. Попълваме формуляр /същият като този за лк и паспорт/, плащаме такса + 1.50лв за банката и отиваме в КАТ, за да подадем формуляра.

6. В КАТ любезно /да бе/ ни казват, "ААаа ама то 'картона' ви е Стара Загора, не сте ли подали молба, да го изискате?". Ми не, не сме, двебвгз!

7. Отиваме в съседния "Център за обслужване на документи" към КАТ и там срещу 3лв. ни дават едно листче, което представлява молбата. Плащаме такса за подаване на молбата + 1.50лв. за банката.

8. Даваме молбата в деловодството и там ни казват, че ще чакаме около десет дни.

9. Ще чакаме к`во да правим.

xxxx. Като минат десетте дни ще идем да подадем формуляра за нова шофьорска книжка и след кратко трийсетдневно чакане, може би ще имаме пълен комплект документи.

Значи целият масраф след около три месеца и шест ходения до Пазарджик вие сметнете каква е "далавера". Добре че не съм от Варна и не живеем в Благоевград, че тогава - незнам.

Извод - хубаво е да си банка.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Wooow! Това направо плаче за съд бе, бсммт! Съд за нарушено право на [спокоен] живот! За какъв Мариус Куркински им е тоя нов акт за раждане? Да не би да се е преродила един вид, след като се е омъжила за тебе :Р ?

Написа Дончо (www) на 01-Sep-2005 14:18


Еба ли им мамата за кво им е. Дадоха нов акт за раждане, явно при смяна на постоянният адрес така се прави.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 14:24


Нещата изглеждат по подобен начин, без да си се бракувал, когато работиш в Западна София, новият ти постоянен адрес е в Дружба 2, където е общината и РПУ-то, съответно КАТ се намира в Дървеница и нито едно от тях няма разтеглено работно време и никъде не пишеше, че ми трябва акт за раждане...

Започнах процедурата в началото на юни, а в петък си взех последно книжката от КАТ.

Спестената разходка до провинцията за нов задграничен паспорт ми излезе през носа.

Написа Ива на 01-Sep-2005 14:29


странно, на чие име е тогава колата, която продаваш? ако имаш пазар-джиклийска регистрация и колата е на твое име (твоя собственост), номерът й трябва да е РА, а не С (една подробност от опит, че ти издават и книжката също където ти е регистрацията от личната карта, също и колата не можеш да си регистрираш в софия, ако не си с местна софийска регистрация).

Написа татар пазар-джик на 01-Sep-2005 15:11


Колата е фирмена това е ясно. Нямам намерение при условие че фирмата ми е софийска и аз живея в София да ходя до Пз, за да регистрирам някаква си кола. Това е пълна глупост.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 15:22


ясно. далавера-импекс оод (да го духат бачкаторите). разход за фирмата ... обаче за лични облаги. защо ли ми е до облка позната тази мила родна картинка :) иначе сме всички света вода ...

Написа татар пазар-джик на 01-Sep-2005 15:28


Ако си направиш труда да разбереш една кола купена на старо какъв "разход" се води на фирмата няма да приказваш глупости. Бягай да си играеш пред блока с другите деца.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 15:40


ей сега слизам. ти хвани прочети една книжчица от чарлс дикенс. наскоро даваха един филм по негов роман - david copperfield по hallmark. за дикенс критиците казват пише за черния капитализъм в англия в началото на миналия век - същите тези неща, които са реалност днес в българия навсякъде (съвсем очевидно присъстват и в начина ти на мислене и у теб). тук в българия дикенсовия свят е реалност с анадолска привкусица. може би правилно е да се каже анадолски капитализъм, така като ти следвам реда ти на мисли. може да си много open по виждания, но си също така и много 'отворен' по български, съвсем очевидно - тази типична родна българска показност съвсем определето те издава.

айде аз слизам да си играя ...

Написа татар пазар-джик на 01-Sep-2005 16:02


Ела ме изяж...

Написа Георги на 01-Sep-2005 16:03


Татаре, татарчоооо, псевдо умните ти приказки знаеш къде да си ги завреш, така че няма да ти пояснявам. Като нямаш аргументи не ми развявай "капитализми" и изобщо каквито и да са -изми, защото не ми дреме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Sep-2005 16:08


Дечица, дечица-а-а! Вие къде живеете,бе? Защо ви впечатляват подобни неща? В България за всяко едно нещо, свързано с бюрокрация, още от комунистическо време се чака, ходи, пак се чака... Единствената (и не в добрия смисъл промяна),е че до гишетата има и гише на банка, където освен таксата за услугата, плащаш и банкова такса.
Сега ще ви разкажа един действителен случай, който познавам много добре, защото аз съм главното действащо лице, или потърпевш, все едно. Преди 5-6 години, ми откраднаха всички документи. Като се почне от международен паспорт и лична карта, та до квитанцията за платен данък на колата. Както си му е реда, обадих се в полицията, написах показания и ми обясниха, че трябва да чакам 10 дена, да не би някой да подхвърли документите ми. Е, чаках, ама нищо не се появи. Вместо това ,получих призовка от кварталния инспектор и пак писах показания. Най-после стартирах процедурата за издаване на нови документи /своевременно, пропадна едно мое пътуване в чужбина/. В полицията писах за трети път показания, платих таксите, снимах се и отърчах до КАТ, та да подам документи за нов талон и шофьорска книжка. Там писах за четвърти път показания, ама ударих на камък, защото не можели нищо да издават, без валидна лична карта. Добре, ама ми предстояха доста пътувания из страната. Мъдро заключих, че все пак съм редовен гражданин- плащам си данъците, нямам досие, КАТ не ме е лишавал от шофьорски права, а и колата ми не е крадена. Като нямам документи, да не съм престъпник? Още на второто пътуване, ме пипнаха на пътя Самоков-Костенец /малко след Боровец/ две ченгета. Тогава имах Хюндай Соната- лимузина- черен металик, кожен салон, с всички екстри. Тъпите ченгета решиха, че са пипнали голяма риба и направо ме разпнаха на предния капак на колата и взеха да търсят подкрепление по радиостанцията, сякаш бяха пипнали кръстника с ТИР с дрога. Още повече, че аз усърдно ги ругаех за простотията им през цялото време. От тях се искаше едно просто нещо- да се обадят в КАТ Пазарджик, там щяха да им извадят от компютъра всички мои данни, както и тези на колата /носех една бележка, която удостоверяваше, че документите ми са на подмяна/. Вместо това ми закопчаха белезниците и с ескорт от три полицейски коли ме отведоха в Костенец. После работата се оправи бързо. За щастие, Адаша беше още шеф на КАТ Пазрджик и с едно телефонно обаждане, всичко си дойде на мястото. Двете ченгета взеха да се извиняват,ама едно извинение с половин уста...Казах им, че ще се оправя/в смисъл, ще се снабдя с нови документи/, ама те двамката никога няма да се оправят...Защото когато човек е тъп, то си е за цял живот. Просто тази болест е
неизлечима.
Та така, скъпи ми Георги, Тодор Живков на един пленум тупаше по катедрата и викаше:"Приземяване,приземяване...!"

Написа Валери Георгиеж (www) на 01-Sep-2005 19:21


Сега разбирам защо Жоро одобрява коментари като тези последните -- иска блога му да се превърне в нескончаем извор на хумор, който да разведрява безсънните нощи на хора като мен.

Аз не възразявам, разбира се ;-)

Написа Явор Доганов на 01-Sep-2005 21:51


Аз си реших проблема много лесно, взех си софийска регистрация (смених си постоянния адрес със някакъв документ) след сватбата (така или иначе живея в София от години), смених си личната карта (шоф. книжка нямам), жената направи същото, и цялата работа стана за 2 дена, 1 аз ходих, и 1 тя. След това още по 1 ден да си вземем документите, на човек по 2 дена разходки му се събират и то за няколко часа общо, максимум 3-4 на ден. Твоята е станала много сложна покрай тези ходения в други градове ...

Написа Красимир Казаков на 02-Sep-2005 05:52


Хахахаха :)))) Не е лесно :)
За целта взимаш един П-образен винкел и тогава влизаш :)

Написа Мариян Захариев (www) на 02-Sep-2005 08:54


Еми как да го обясня. Всеки си придава важностти. Преди година когато правих книжка, отивам на 6тия ден след изпита да си подавам документите в КАТ Враца и една застаряла лелка (тип СЪСЕЛ) ме гледа над очилата и ми заявява: Те протоколите още не са дошли. Ще трябва да изчакаш още една седмица, и доволно ми се усмихна. На другото геше една мацка работи, и реших, че ще я атакувам :). Беше по обед и те излязоха в обедна почивка, веднага отидох в кафето кадето обядваха, две кафета, кола/фанта/спрайт и и платих сандвича. Обясних и за какво става на въпрос, и тя: еми няма проблем трябва да се вкарат в компютъра само тези неща. Така и направи и за 10 минути и 5-6 лева си подадох документите за книжка.
@ Валери Георгиев: Това явление не е само във България. Преди 2 месеца ходих пак за книжка, този път да я превеждам тук във Виена, и същата разправия за документи имаше един 'тъмнокож' гражданин. Като гледах австриеца как неискаше да му върне книжката и как го ругаеше се сетих за КАТ Враца... Извода е ...... всички са маскари :))

Написа Мартин Душков (www) на 02-Sep-2005 10:44