< HomePage | Снимки
<- Сряда, 28 Септември 2005 | Начална страница | Петък, 30 Септември 2005 ->
Четвъртък, 29 Септември 2005

Отдавна се канех да кача wiki, което да ползваме за контрол над вътрешния сайт и разните документации. В момента сайта и документациите са в CVS-а и по принцип всеки, който има акаунт може да добавя и поправя съдържанието, но е доста неудобно. Тук идва на помощ Wiki-то, което се надявам да помогне на хората, по-лесно да поддържат вътрешната документация в ред.

Когато тръгнах да търся Wiki софтуер, имах три критерия:

1. Да е свободен софтуер (ЕСТЕСТВЕНО!)
2. Софтуера да не изисква база данни, тоест да работи с обикновенни файлове
3. Да е написан на PHP или Perl

Първоначално се захванах с TWiki. Инсталирах го и го пуснах без проблеми, започнах да чета документацията и да си играя с него, но след като се занимавах няколко часа реших, че цялата му сложност ми е излишна и започнах да търся друг софтуер. Twiki е много добро и мощно, ползва RCS за да пази файловете, но честно казано е твърде сложно за човек, който за пръв път "захапва" wiki (поне според мен). Изобщо не успях да схвана какъв е начина правене на настройки, къде да пипна, за да редактирам менюто, как се контролират групите и потребителите и най-важното, да се преборя с грешката, която ми показваше когато тръгвах да правя нов "Web".

Затова свалих PmWiki и се захванах с него. PmWiki е много малко, написано е на PHP, започването с него доста елементарно и човек може бързо да се ориентира, а когато се зарових в по-сложните му възможности се оказа, че има всичко, което ми трябва. Затова и избора ми на wiki остана PmWiki.

Утре започвам да прехвърлям съдържанието от стария ни сайт към wiki-то, като се надявам, че за един ден ще успея да го свърша.