< HomePage | Снимки
   <- Дневника

Оскари по БНТшки

Вторник, 1 Март 2005

Честита Баба Марта на всички българи (останалите да го духат, не ме кефите). В чудесен женски стил, месеца започва непредсказуемо с ужасяващ студ. Но стига за това, март месец си го знаем.

Вчера имах нещастието да гледам излъчването на церемонията по връчването на наградите Оскар по БНТ, Канал 1. Излъчиха ги само с един ден закъснение, но да беше само това с катран да ги намажеш и в пера да ги овъргаляш. Не знам какво са си мислели в Канала, много са бързали да ни поднесат това "Страхотно шоу" или просто са немърливи нещастници, но сега ще ви разкажа на какво бяха свители невярващите ми очи и уши.

Изпуснах малко от началото, прибирам се, сядам да гледам и чакам да почна да се наслаждавам! Обаче първото нещо, което ми прави впечатление е, че оновният дубльор има говорен дефект и от време на време, като че ли не намира думи и просто примрънква нещо. Отделно че говори и "превежда" сякаш гледам живо предаване. What the fuck .... ?!?!? Пред него май няма текст, който да си изпее, а ако има то той не знае как се чете и какво се прави, когато срещне препинателният знак точка. Изобщо чувам едно монотонно буботене, мрънкане, ш-кане, лъ-кане и превеждане на не повече от 1/3 от нещата, които казват хората разхождащи се в хубави костюми и рокли по екрана.

Дотук добре, някак си ще го преживея, напъвайки се да чуя препокритият английски, но това не е всичко, както казват в тъпанарските реклами за боклуци по телевизията!

Мрънкача прави каквото му е по силите да ми развали кефа от гледането, но тук явно Канал 1 са решили, че е нужно и да ме образоват между другото. Правят го много ефективно с включването на втори глас на някакъв тип, който се обажда, като черна станция и от време на време съобщава "интересни факти" и с възклицания ни показва, че трябва да точим лиги по Авиаторът (дават го и в България, бе!). Май е някакъв критик. Та примерно, показват се номинациите за награда X и той бърза да ни информира, че еди кой си актьор играл във филма Y и там бил велик. Това че никой не е чувал филма и че гореспоменатият актьор е играл в много по-известни филми, какво от това? При всеки пореден Оскар, който печели Авиаторът (шест на брой) сме вербално нападани с бойни викове - "БРОИТЕ ЛИ!? Това е n-тият Оскар за Авиаторът от единайсет номинации!!". В главата ми се въртят мисли за саморазправа по особено груб начин.

За цвят сложили и трети глас, някаква мадама. Тя за щастие се обажда рядко, може би защото изпитва големи трудности с правилното произнасяне на имената на актьорите, освен това я мързи и словореда и е на английски. Примерно превежда "and now for presenting the award for best actor in a leading role, south african beauty Charlize Theron", драгият зрител чува "сега за представяне на награда излиза Чарлиз Терон". Хич не ми звучи официално и тежко. Се едно ми казва "Е сега Пепа Свирката, ша даде Оскарче на някой".

С две думи дубльорите са "на ниво".

Самото предаване има прекъсвания и понякога се губи звука. Сигурно в Кодак Тиатър, някой си прави шеги с Канал 1. Иска да им прецака шоуто, като на Евровизия. Абе, кво да ви разправям.

За мен е тотално необяснимо как може такава излагация. Не стига, че показват предаването не на живо, ами и тотално се осират, като качество и дублаж. Не съм спец по тв предавания, но от понеделник 3 сутринта, когато беше живото предаване, до понеделник 10:20 вечерта, когато беше показано по Канал 1 все можеха да си оправят "техническите трудности" и да направят свестен дублаж. Защо не го направиха, един бог знае. Ебаси и селянията.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Тоя не го ли смениха, ос*а предишните и пак него да пуснат... добре че не беше на живо като миналите, сега почти му разбирах.

Написа Фо на 01-Mar-2005 12:46


Кат си гламав да гледаш, нека ти ;)
не забравяй че КАНАЛ 1 е все още ДЪРЖАВНА телевизия. А всеки си знае как се работи в ДЪРЖАВНО предприятие ;)

Написа Габо (www) на 01-Mar-2005 12:52


Габо на пълно си прав. Канал 1 е най-скапаната телевизия

Написа cable на 01-Mar-2005 13:18


Влезте в положението на хората. От 95-а сигурно чакат втори шанс след масовото закриване на видеотеките - няма какво да дублират. Оскарите си бяха глупави като цяло, така че превода няма голямо значение. А относно К1 - телевизията си заминава бавно, но сигурно. Все пак бТВ и НТВ трябва да налапат по-голям дял, защо да не прецакат националната?

Написа Борис на 01-Mar-2005 14:53


Жоро, не че искам нещо да ти говоря на въпреки или да защищавам БНТ, но все пак, само по частта за закъснението с един ден... имаш ли представа колко би трябвало да струва препредаването на тази церемония пряко, в реално време? :)

Иначе за това, че хората всъщност са имали време да си подготвят дублажа и т.н. си прав; сега остава въпросът защо изобщо си гледал това, вместо да дойдеш да гледаме и слушаме Балканджи :)

Написа Петър Пенчев (www) на 01-Mar-2005 18:30


Не знам колко струва "на живо", но БНТ са официалният партньор за България. Тоест са си платили, не знам дали е за наживо или за какво е.

http://oscar.com/oscarnight/broadcast_partners.html

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Mar-2005 20:10


Аз като обяснявам, че гледането на телевизия е вредно, никой не ме слуша :)

Написа Васил Колев (www) на 01-Mar-2005 20:13


По добре виж това"Седмичната ми програма (My weekly schedule)" и особено последният ден:))))
За БНТ темата е обширна и не бих желал да я коментирам, защото тя си е отишла.Поздрави.

Написа Вили на 01-Mar-2005 20:39


Да, БНТ са официалният партньор - което значи, че те са единствените, които *имат право* да го излъчват в България :) Въпросът за разликата в цената между излъчването на живо и излъчването дори и само с един ден закъснение все още е валиден :)

Но стига толкова наистина :)

Написа Петър Пенчев (www) на 01-Mar-2005 22:14


Нямам проблем, че не е на живо. Имам проблем, че въпреки че е на запис, гафовете са зле като на живо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Mar-2005 02:11


То винаги така си е било излъчването на Оскарите по БНТ. :-)

Написа Георги Сотиров на 01-Mar-2006 11:22


Nice writing. You are on my RSS reader now so I can read more from you down the road.

Написа Alan (www) на 24-Aug-2008 06:25


Еми човече к'во да ти кажа.Канал 1,както ти каза си върви бавно и славно(напоследък бързо и безславно) надолу в тинята....при другите смотани програми-като Канал 3 например.Така че както ми каза един приятел " не се ядосваи,защото излизат бръчки" си направих извод,че за подобни нелепости не трябва да се "хабиш" ами да ги отминеш и да гледаш сеир как затъват простаците от БНТ.

Написа Христо на 02-Jan-2009 00:30