< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 28 Март 2005 | Начална страница | Сряда, 30 Март 2005 ->
Вторник, 29 Март 2005
Как да настроим fast user switching в KDE?

Досега ако някой заключеше екрана, единственият начин да ползвате компютъра беше да му напишете паролата или да убиете X сървъра. Освен това ако искахте набързо да свършите нещо като друг потребител и ви трябва цяла потребителска сесия, трябваше да излезете и да се логнете, като другият потребител в графичната среда. Е, става и с Xnest, но ако е заключен екрана Xnest не помага.

С fast user switching, докато един потребител е логнат, може спокойно да се логне втори потребител в друг X сървър, да си свърши работата и да излезе или да превключи в предишната сесия. Преди, това беше възможно, като на ръка стартирате втори X сървър, но сега използвайки KDE е много елементарно и достъпно.

Трябва да имате инсталирано KDE 3.4 (в slackware-current го има) и да влизате в него чрез kdm (графичният логин мениджър на KDE). Дали ще е през init 4 (автоматично в графичен режим) или от конзолата ще стартирате kdm и ще се логнете след тогава през него, няма значение. За да работи fast user switching в KDE задължително трябва да се ползва kdm.

Единственото, което трябва да настройвате е kdm да позволява многократни логини. Това става чрез тези редове във файла /opt/kde/share/config/kdm/kdmrc

[General]
ConfigVersion=2.1
PidFile=/var/run/xdm.pid
Xservers=/opt/kde/share/config/kdm/Xservers
StaticServers=:0
ReserveServers=:1,:2,:3
ServerVTs=-7
ConsoleTTYs=tty1,tty2,tty3,tty4,tty5,tty6

Ако инсталирате KDE на ново, а не го обновявате от предишна версия, то тези редове вече присъстват във файла.

Най-лесният начин ако обновявате от стара версия е просто да използвате новият конфигурационен файл. Това може да направите като изпълните следната команда:

cp /opt/kde/share/config/kdm/kdmrc.sample.default /opt/kde/share/config/kdm/kdmrc

Стартирайте kdm или настройте автоматично влизане в него (виж статия по въпроса), след което се логнете и вече ще имате достъп до fast user switching.

Как може да го ползвате? Тъй като една картинка струва сто думи, ето два примера за достъп до FUS - от K меню и от активиран екранен предпазител.

Инструкциите са тествани и работят под slackware-current (post 10.1) с KDE 3.4 и махнат gdm (Gnome Display Manager).

Забележка: ако вместо kdm в init 4 ви се стартира gdm, изпълнете командата: removepkg gdm, след което изпълнете telinit 3, а когато влезете в run level 3, изпълнете telinit 4.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Хм, защо ми се струва, че това не е ново...аз съм си правил user switching (докато ми е заключен екрана и съм се логнал в KDE с друг потребител и пак съм се връщал после в старата сесия) още по времето на KDE 3.1 или дори преди това?

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 30-Mar-2005 06:17


Прочети внимателно какво съм написал за пускането на ръка на няколко X сървъра. Ново е това, че в момента е лесно за настроиване и видимо като функционалност. Т.н. fast user switching, освен това е известен като session on demand. При варианта с пускане на няколко X сървъра нямаш истински session on demand, сървърите просто си висят, но в момента както е реализирано, при излизане от втора сесия да речем, вторият X сървър изчезва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Mar-2005 06:34