< HomePage | Снимки
<- Февруари, 2010 | Начална страница | Май, 2010 ->

Архив за месец Март, 2010

Вторник, 16 Март 2010

Няколко дни с погнуса оправям един сайт правен с mysql и един извод някак си изпъква от цялото преживяване. Ползването на mysql е като да си болен от сифилис. Уж нищо ти няма, а пък мозъка ти се разяжда и затъпяваш. Два дни mysql, безброй умрели мозъчни клетки, а днес се върнах при истинкия rdbms и вместо да използвам базата данни както си му е редът се хващам, че си мисля как да извадя данните от нея и после да взема да ги обработя в php-то защото е "по-лесно". Горките ползватели на това лошо извинение за база данни - Mysql. Пийте си антибиотиците и си прегледайте главите, защото ползването на mysql е равно е затъпяване. Честно, по-добре да гледате Нова телевизия. Ако ще си пишете в CV-то, че имате "опит с бази данни Mysql", имайте прдвид, че колкото е по-дълъг посоченият опит толкова по-дълго ще трябва да минавате детоксикация, а през това време ще ви броят като наето студентче без опит пък може и просто да ви се изсмеят на интервюто (освен ако интервюиращият не е идиот).

И да не забравя, честито на дир.бг и на всички хоствали се във великолепната телефонна палата. Муахахахахаха, suckers.

[ Коментари: 31 ]
Коментари

Е мноо сме отворени, няма що...
Не може всички да стреляме с танкове по комарите. Ако случайно не си чувал, има и по-прости неща на тоя свят, за които не е необходимо да се ползва оракъл непременно.

Написа Ники на 16-Mar-2010 11:25


Хахаха, Oracle. Зле, зле...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 11:26


Dude, *SQL е демоде, сега на мода са разни NoSQL решения :)

Написа LordDoskias на 16-Mar-2010 11:39


Сигурно, както на мода са педалщини като ruby-on-rails и подобните.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 12:13


Винаги съм че чудел след като има PostgreSQL за какво им е на хората да ползват MySQL. Ползвам го от 1998 г. (тогава беше ако не се лъжа 6.3 или 6.4) и досега никога не ме е предал.

Написа lem0na на 16-Mar-2010 12:39


Препоръчай перфектната алтернатива (безплатна) на mysql според теб тогава?

Написа Румен Рачков (www) на 16-Mar-2010 13:02


Postgresql - http://postgresql.org/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 13:12


Без свестен бекъп нищо не става. Не искам с това мнение да отварям полемики, кое е по-доброто, на кое трябва да се вика истинска база, просто лични наблюдения.

Написа Милен на 16-Mar-2010 13:52


Истинска база данни е това дето не ти чупи данните, не ти ги губи, не ти позволява да въвеждаш невалидни данни (2010-02-31, hello...), позволява ти да имаш views, triggers, ri, transactions, stored procedures, sub selects и подобни неща дето в света на mysql с години се твърдеше, че не са нужни. Изобщо споменаването на mysql в категория база данни е обида за истинските бази данни като postgresql, oracle, db2, sybase, etc.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 14:04


"Вие пък какви въпроси задавате!!!" - казала Базата Данни и увиснала... ;)

Написа xenos (www) на 16-Mar-2010 14:31


Дамммм всичко при mysql-a е - аха да се счупи - било то репликация или нещо друго. И най-якото е, че винаги причината е нелогична. Свиква се с всичките тея мизерии и можеш да го докараш до що-годе работещ стадии с мноооого trial and error и monitoring, ама е все едно да те шибат - колкото и да свикнеш все си е гадно. А и винаги живееш с усещането че mysql-a ще умре всеки момент. Postgresql FTW!

Написа Иво на 16-Mar-2010 17:01


Никой не спомена Informix. С малки забележки в последните версии е железен. Е, това си има цена, разбира се. Не винаги безплатно=добро.

Написа Юли на 16-Mar-2010 21:16


Защо пак толкова плюете MySQL ...
Едни от най-натоварените сайтове го ползват:
- Facebook
- wikipedia

Написа todor на 17-Mar-2010 05:34


Еее Жоро , честно като видях че дир.бг не работи , първо се сетих за тебе! А това за сифилиса ще го обсъдим на по бира като се прибера

Написа Краси на 17-Mar-2010 08:44


Дам, сещам се и за WordPress.com/.org който си работи с MySQL, PHP5, Apache, и си свирка... Некви милиони-милиарди страници на ден показват, и гледам, не им е умряла системата още ;)

Написа Michel (www) на 17-Mar-2010 08:55


Милион мухи не могат да грешат кацайки на някое лайно, нали?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Mar-2010 09:07


да не би фацебок-а да използват следната фраза

"софтуерните недоразумения обикновено най-добре се решават с хардуерни излишъци" те ги имат в изобилие ...

Написа todor на 17-Mar-2010 09:13


Мм, не, нямах това предвид... Просто исках да кажа, че не е задължително да се прави поредния глупав флейм "еди-коя си технология е тооооолкова по-добра от друга!" ...напомня малко на Mac vs. PC и Intel vs. AMD... :)

Истината е рядко в края, обикновено е по-близо до средата.

Добре написано PHP/MySQL приложение върху добре балансиран хардуер вероятно може да работи не по-малко стабилно и добре от някое друго приложение, което е различно. И да върши добра работа. Ако не беше така, WordPress нямаше да е върху PHP/MySQL, или пък нямаше да има същия успех...

Написа Michel (www) на 17-Mar-2010 10:53


PS А фацебоок съкксс отвсякъде, но не съм съгласен за същото относно WP. Ама никак!

Написа Michel (www) на 17-Mar-2010 10:54


michael, малко омръзва да гледам "компетентните" мнения навсякъде, не мислиш ли че прекаляваш?

Написа doni на 17-Mar-2010 12:36


Всички разбрахме, че ползваш Postgres и колко е велик. На всеки няколко месеца се появява флейм за това колко много другите неща sux, а това което ти ползваш е СУПЕР, явно ти харесва да "отваряш" очите на хората!

Иначе поздравления за пичовете от дира, възстановиха нещата за два дни при тези обеми. Нещо което на тебе може да не ти се отдаде при далеч по малките обеми.

No hard feelings.

Написа stan на 18-Mar-2010 00:09


Хич не ми харесва да отварям очите на хората, предпочитам да си стоят на тъмно и да ползват тъпотии, така има повече работа за мен ;) А това че дира пак ги има трудно може да се приеме като нещо радостно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Mar-2010 06:38


хайде още малко флейм:
ползвал съм mysql,postgre, oracle,mssql. от гледна точка на програмирането postgre е много готино и аз самият галсувам и с двете ръце за него. Проблема започва когато ти се наложи да администрираш големи бази на postgre. Вярно винаги можеш да си напишеш нещо което да ти помага но в крайна сметка ефекта никога не е същият. Вероятно заради това фирми като oracle все още съществуват. Ако го вземем за пример с милионите му bug-ове и цената му - явно милиони мухи бъркат ;)

Написа krasimir на 18-Mar-2010 08:33


Първо, като имал си неприятности с БТК, поздрави на коравите пичове от дир.бг. БТК да им изсъхнат чорапите - пожар в колокация - прецедент на световно ниво, писах за неглижирането на проблема в блога.
Иначе, кучето рипа според тоягата - като имал опит с MySQL (или МайСикуъл, както е модерно да му викат, да ви 'обичам'), Постгре и Оракъл - Постгре. Много повече предимства пред първата за един и същи проект. Оракъл е мастодонт, но пък е платен и пълен с бъгове, за сметка на това ...
Идват високи температури и светли бирички :)

Написа mayon (www) на 18-Mar-2010 09:47


Муахахахахаха, suckers.
За какво да ходиш на лов с бумеранг като има флоберки с оптика, заглушители и лазерни бързомери? Горното е продиктувано по повод джафкането тука за MySQL - PostgreSQL!

Написа Алекс Панов (www) на 20-Mar-2010 00:19


Защо facebook ползвали mysql!? Ами защото са започнали от 2 уникални посещения на ден, и apache с mysql и php е изглеждало най-лесно. После са се увеличили - втори/трети сървър, репликации, стотици slave-ове само за четене, после memcached отпред за 99% от нещата, после apache-то почва да издъхва, и демек всичко се прави и натъманява докато расте. Ако сега имаха шанс да направят всичко от 0 залагам си топките, че няма да ползват mysql. А който толкова много си харесва mysql-a - поне ползвайте percona-build-овете или 5.5, а не yum install mysql и айдеее при 20 паралелни заявки mysql-a изчезва.

Написа Иво на 24-Mar-2010 21:33


Никой не е написал нещо конкретно относно mysql и postgresql и защо едното било боза, а другото rdbms рулирало и подобни писания в този им вид според мен са загуба на време. Изглежда плюене, ако не се сравняват детайлно engine-и.
Аз без да се напъвам да ги сравнявам само ще кажа, че ползвам postgres, slony репликация с някакви 25-30 мил ред таблици до 100-тина GB на 2 процесорни quad core blade-ове с 4GFC san сториджи с 15k диск подсистема, и нещата са сравнително добре, ако не се случват твърде много промени на production система в движение.
Отделно от това до тук, за огромни обеми, такива каквито управляват в Google, не се препоръчват какви да е конвенционални engines, независимо от това кой какво се бие в гърдите, че се поддържало теоретично. Последните правят пари от собствено in-house решение, базирано на Chubby, GFS, BigTable и Map Reduce. Поздрави

Написа лонг джон на 30-Mar-2010 18:40


Ползувал съм Postgres още като беше версия 6.2, базата беше 100-200 GB. Вървеше добре, но бе и без проблеми.

В момента ползувам MySQL. Базата е 10-20 GB - също съм много доволен.

Имам и една база на MySQL, която заради не добро програмиране работи много бавно. Оказва се че със средствата на MySQL-а не мога да я забързам. За съжаление, незнам какъв щеше да е разултата с Postgres, защото системата е много голяма и не може да се пренапише току така.

Според мене и двете бази са много добри, едните (Pg) са се оляли в усложняването, другите (My) в опростяването на работата.

Написа nmmm на 09-Apr-2010 08:50


6.2 е от преди 10 години, нямаш никаква база за сравнение :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Apr-2010 10:33


6.2, 6.4, 7.0, последно ползвахме 7.4 и 8.3 . В момента имам една инсталация на 8.3 където има разни малки сайтове - нямам никакви проблеми, затова не съм го ъпгрейдвал повече...

Написа nmmm на 09-Apr-2010 12:15


Чета и си мисля колко много мнения има тук и как никой не се сети, че едни и същи бази в различни OS дават различен Performance + това дали се чупят или НЕ се чупят пак същата причина може да е свързана и с ОS-a или с проблемен код. Аз съм фен на PGSQL, но съм заклащал сериозни хави и с MySQL под FreeBSD 7.x и да Ви кажа не се сещам за проблеми :). Но както се казва стига съм дрънкал, ето примера http://people.freebsd.org/~kris/scaling/os-mysql.png

PS: Малко късен коментар ама .... :)

Написа Краси Начев на 18-May-2010 08:15


Сряда, 17 Март 2010

В София доставчиците имат много добра свързаност един до друг обикновено по собствени оптики. Всъщност вероятно като изключа скандинавските страни едва ли има страна в Европа с толкова резервирана напречна свързаност между доставчиците. Това се дължи на факта, че навремето София Комюникейшънс, който през 2003-2005 бяха MAN мрежата вместо да си гледат бизнеса се отдадоха на източване и ефектът не закъсня. Доставчиците им теглиха една майна и всеки започна да си пуска връзки към всеки, в резултат на което има директна свързаност "на корем". Така нареченият bg peering процъфтява и всичко е чудесно.

На фона на връзките всеки към всеки има единици, за които напречната свързаност е бреме освен ако не им се плаща за всяко портче в което има включено кабелче. Ще кажете "бизнес като бизнес, прави са!". Вярно е, прави са. Прави са и когато продават на клиентите си свързаност, интернет и bgpeering им взимат парите.

Дали са прави обаче когато имат изградена свързаност до услуга, която те и клиентите им ползват, по която те и техните клиенти получават съдържание, доставчика сам да ограничава порта си, за да не влизат повече от 50Mbit/s през него, а когато клиентите им се обадят за проблеми със скоростта на сваляне от дадената дестинация да им се казва "те колегите са на лимита, трябват да си вдигнат капацитета на порта".

В задачата се пита, кой капацитет на порта трябва да се увеличи, когато портът е 1Gbit/s, но доставчикът се самошейпва на 50Mbit/s?

Тоест доставчикът тегли с 45-50Mbit/s (и има нужда от повече), обратно вървят само ACK пакети около 1Mbit/s. Според доставчика content generator-a има проблем и трябва да си плати, за да може клиентите, които са си платили на него (и той изкуствено е ограничил) да могат да имат по-бърз достъп до съдържанието.

No comment.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Това не е ли типичен пример за нарушаване на неутралността на Интернет? Юристите да кажат дали въпросът може да се отнесе до Комисията за защита на потребителите.

Написа Гонзо (www) на 17-Mar-2010 10:24


Не зная дали в България имаме подобна доктрина.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Mar-2010 10:44


:) OK - порта има капацитет, оптика има ... но само това ли трябва за да се вдигне скорост? А рутинг / суичинг фабриките на активните устройства? А по-натам по веригата мислите ли, че е правилно "оразмерено" - всеки доставчик праска 1:50 преоразмеряване на P, PE и access устройствата. Много малко от доставчиците са готови да спазят и 80 % от декларираните капацитети.

Написа dilyan на 17-Mar-2010 11:51


По едно време се опитваха да поставят такива условия на google в САЩ. Май нищо не им се получи.

Написа Момчил (www) на 17-Mar-2010 11:56


@dilyan:
- Плащам си за 100Mbit/s и съм закачен на нейде из техниката на доставчика.
- Някъде пак из тази техника е закачен сайтът X на 100 Mbit/s
- Ерго трябва да мога да тегля със 100 Mbit/s от сайтът X ако той не ме ограничава
- Той не ме ограничава
- Доставчикът ми е решил, че всички ще могат да теглят от X с 50Mbit/s и портът на X порт шейпър на *ВХОДА*.
- Клиента мрънка, доставчика обвинява сайта X, че порта му е натоварен.
- wtf? :-)

Тук не говорим за някакви клиенти закачени на суичове по дърветата, а и от двете страни за корпоративни клиенти забучени в core суичове дето са с капацитет десетки и стотици гигабити трафик.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Mar-2010 12:29


http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:308:0002:0 002:BG:PDF

Написа Кирил Кирилов на 17-Mar-2010 12:35


Ако и двете устройства са на един core суич който има капацитет - работата е ясна, какво казваш често "цакат те с топла бира".

Тукашните провайдери ряяяядко пускат някъкви тестови при предаване на линията на корпоративни клиенти, едно RFC (примерно 2544 за линии до 100 мбпс, от точка до точка) за да се види аджеба като ти продават 100 мбпс, толкова ли са, и какви са закъснения, джитер и прочее.

Написа dilyan на 17-Mar-2010 14:14


Петък, 26 Март 2010

Ползването на кредитна карта води до стрес, който за мен е най-висок когато сипвам гориво. Всеки път когато отивам да зареждам пет пъти се замислям дали имам достатъчно пари в джоба ако случайно картата не сработи да мога да си платя. Засега не ми се е случвало да не работи напълно с изключение на една транзакция, която мина с малко сваляне на сумата и доплащане в брой (добре че си нося).

Кредитните карти не трябваше ли да те карат да носиш по-малко кеш? Интересно ако картата "не пусне", а вече си заредил какво може да направи човек. Това, което се сещам е да зарежа колата на бензиностанцията, и ходя да търся кеш или да се обадя на приятели за помощ. Дано не се налага да попадам в подобна забава.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Ами случвало ми се е на OMV-то на околовръстното.
Не само че карти не приемаха (и двете устройства), а и банкомата им не работеше.
Естествено не ме предупредиха и си налях пълен резервоар.
После си оставих данните и ходих да тегля пари от банкомата на Арената. Но ме пуснаха може би защото и друг път съм зареждал там и знаеха, че едва ли ще офейкам...

Написа Михаил (www) на 26-Mar-2010 08:48


Две карти от различни банки... а вече ако е развален пос терминала... нзм :)
Но и аз изпитвам същия стрес и то не само в бензионостанцията, а пусто ме кефи да си ползвам картата.

Написа Димитър на 26-Mar-2010 08:49


Това е все едно да те е страх, че носиш само банкноти по 100 лв. и на будката нямат да ти върнат. Ми техен си е проблема! Аз нося ли карта? Нося! Имам ли пари в картата? Имам. Нося ли им пари? Искам ли чистсосърдечно да си платя? Нека те намерят решение (примерно да ме пуснат гратис)...

Написа wqweto на 26-Mar-2010 08:56


Подобна история с тази на Мишо - не им работеха устройствата и банкомата, бях с една колежка. Тя остана в колата, аз ходих да тегля пари от друг банкомат.

Аз предпочитам да имам пари в кеш, когато плащам такива неща. Ползвам дебитна за места, в които 'има връщане назад' и не е фатално, ако съм останал без пари в картата.

Написа Марио Пешев (www) на 26-Mar-2010 08:58


Ами казали са го вече - носиш 2 карти.
Ако нещо техниката им не работи тва си е техен проблем!
Казваш им ще ви звънна утре да ми кажете работи ли, а ви ще ме черпите 1 сокче дето ви се разкарвам 2 ти път. Ако не звъниш в полицията и се оплаквате че те задържат.
Ситуацията е такава:
Ти имаш пари, те не могат да ти ги вземат.
Все едно да сложат инвалид касиер без две ръце, който да не може да ти върне ресто( и да не дава на никой да му пипа в чекмеджето, все тая) .

Написа smick на 26-Mar-2010 09:11


Случи ни се веднъж в Гърция. Заредихме на бензиностанция край магистралата, по средата на нищото. Като тръгнахме да плащаме се оказа, че не им работят терминалите, а най-близкият банкомат е в град на някакви си 30 километра. Аз останах "заложник" в кафенето, а мъж ми отпътува да изтегли пари и да ме "освободи" след това :)

Написа Антония (www) на 26-Mar-2010 09:14


Случи ми се веднъж, преди около 5 години. С един колега бяхме в командировка и 3 дена се борихме да подкараме едни сървъри. На края си тръгваме щастливи и уморени и зареждаме на изхода на града от един Петрол - служебна кола, със служебна петролска карта (не кредитна, някаква подобна беше). И като подаваме картата, служителката каза "ами ние от 3 часа не приемаме карти, щото сървъра не работи". Счупихме се от смях. Седяхме там половин час, каката поне 3 пъти звъня да пита дали са оправили "сървъра". Оказа се, че поне в цяла София, вероятно в цяла БГ, не се обслужват тия карти. На края тия, на които звъни (и кой знае още колко хора им звънят) казаха да запише номера на картата и да си ходим, те щели да запишат транзакцията "служебно" когато се оправи "сървъра".
Което говори мнооого лошо за системата им...

Написа Явор (www) на 26-Mar-2010 11:03


Не знаете ли поне приблизителната сума в картите си бе хора?
Ако не може да се плати заради техниката им, това си абсолютно техен проблем.

Написа The Tv Guy (www) на 26-Mar-2010 11:12


На мен ми се е случвало в Русия - на път от Москва за латвийската граница. На единствения Шел по средата на пътя, се оказа, че не им работи терминала. Пратиха ме да тегля от банкомат, оказа се, че банкомата е празен. Изпразних си всичките рубли и доплатих с 2 евро на монети...
После още 400 километра търсехме бензиностанция, в която приемат карти, за да си купим нещо за пиене по пътя, нямам думи... Навсякъде имаше стикери, но искаха и да заредя бензин, за да ми приемат картата.

Написа Димитър (www) на 26-Mar-2010 18:59


Плащането с кредитна карта струва 3% от транзакцията на търговеца. Като добавим към това малките марджини и много промоции на бензионостанциите, съм доста склонен да мисля, че нарочно не работят терминалите.

Написа Момчил (www) на 28-Mar-2010 08:06


Ами според мен оставяш колата и го набиваш първо на бензинджията, а след това търсиш клон на банката да им го набиеш и на тях...

Написа Marin на 28-Mar-2010 18:12


Супер странно е как може да имаш не малко пари в картата си и да не можеш да си платиш :) А най-тъпото е, че това може да се случи навсякъде, не само по бензиностанциите.

Написа Dip (www) на 29-Mar-2010 14:17


И на мен ми се е случвало в Сърбия. Винаги сипвам само на една бензиностанция понеже взимат €. Пълня до горе, влизам , давам една едра банкнота ... оня ми се хили ... вика само динари.
2 Дни преди да тръгна си 'активирах' банкомат функцията на дебитната карта ... спаси ме!
Беше Неделя ... къде щях да търся чейндж незнам

Написа Мартин Душков (www) на 29-Mar-2010 21:56


Понеделник, 29 Март 2010

Време е за чистене на околоблоковите пространства и хората чистели. Поне така пише във вестниците. Пише още, че младите на участвали. Виновен, не участвам. Я някой от старите дето участват (защото нямат какво друго да правят) да дойде събота и неделя у дома, да ми сготви, изчисти и да ми гледа децата, а аз ще отида да почистя с удоволствие. Хем ще съм по-ефективен, хем няма да провеждам разговори за пенсии и хапчета. Като казах хапчета се сетих за виц от миналата седмица. Знаете ли защо хапчетата има цепка в средата? Ако не можете да го изпиете да ви го завинтят в гъза.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Не плащахме ли ъъъъ... данъци, за да има кой да ни чисти околоблоковите пространства? Щото иначе става малко като циганите - всеки ден перат и винаги мръсни ходят...

Написа asktisho (www) на 29-Mar-2010 07:09


Мнение на типичния селюгер .. "мене кво ми е дал някой бе" .. айде обратно у Пазарджик а

Написа mname.org (www) на 29-Mar-2010 07:54


Тази тема не исках да я повдигам, защото по-принцип съм за това всеки да си пази чисто, нищо че си плащаме данъците, подразних се на заглавията във вестниците, че видиш ли едва ли не, младите били търтеи, добре че били възрастните да почистят.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2010 07:56


@мнаме.орг: абсолютно правилно, добре си представил мисленето на селюгерите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2010 07:57


Ех, тая тема с младите ми е толкова проблемна, че няма накъде. Давам пример с баба ми на село - тя не чака мен или брат ми да дойдем да и помогнем - ако се захване с коване на пирони (например), много добре знае, че може и сама да го свърши. Е, ако има нужда от груба сила - помагаме. Но, 'младите' - активното население, което изхранва цяла България, НЕ са длъжни на никого по подразбиране. Ако имаш време и добро желание, иди - изчисти, помогни, иначе, същите тия баби от блока просто трябва да спрат да мрънкат и да експлоатират факта, че са по-стари. Все пак, плащаме една камара данъци и такси, от които се храни едно поне 40% от държавата - безработни, социално слаби, пенсионери, дискриминирани цигани, и т.н. Никой не ме пита дали като ставам в 6 сутринта и летя цял ден до 7-8 вечерта, имам сили, нали ?
Проблемът на мястото, където живея, е решен с охрана и чистачки, наети от целия блок, за което си плащаме.

Написа mayon (www) на 29-Mar-2010 08:09


Проблемът е по скоро в цапането отколкото в чистенето ми се струва. Плащането на данъци не гарантира че ще ти е чисто (а може би трябва), но ако не цапаш 100% ще е по-чисто.

Написа Copper на 29-Mar-2010 09:59


Междублоковото пространство много често е част от земята под блока, така че дефакто си чистиш своето имущество.

Написа Милен Христов (www) на 29-Mar-2010 10:34


За хапчетата е много добро.

Иначе ние събота правихме почистване на блока (предимно стари дограми и строителни отпадъци). Но от общината не искат да го приберат, щото било до входа, а не до казаните. А казаните са бая далеч, а цимента - тежък..

и бяхме 4-5 човека, от младите само...

Написа tom на 29-Mar-2010 15:18


Стига сте стояли пред тези компютри бе! За времето, през което ще цъкате виртуално игри или ще чатите, можете да вземете по едно чувалче и почистите наоколо, много по добре ще се почувствате. Важна е идеята и примера, който ще дадете, а не това, че не ви интересува, че другите видите ли цапат.

Написа Green Anarchist на 29-Mar-2010 18:23


Да бяха отделили по лев два всеки от блока (или още по-добре общината да даде) и да платят на "професионалисти"-те за почистването. Така трябва да се прави, а това дето все още практикуват е селското изпълнение :)))

Написа instinct на 30-Mar-2010 01:34


Плащали били данъци... 100-200 лева на година за апартамент с цена 200 хиляди лева - направо си е повод за гордост :) - то с тези пари колко пъти мислите някой ще измете пред блока ви, а поддръжката на улиците и тротоарите? За сравнение - за една нищо и никаква кола на година се дават за поддръжка много повече пари. Даже само автомивка отиват повече пари.

Друг е въпроса с мърсенето.. но то е свързано с горното, че след като човек си бил плащал данъците му е позволено да мърси както си иска.

Написа mick на 30-Mar-2010 07:37


> Друг е въпроса с мърсенето.. но то е свързано с горното,
> че след като човек си бил плащал данъците му е позволено
> да мърси както си иска.

Мдаа, сега си представям едни пълни с боклук торби, падащи от 7-мия етаж...

Аз пък мисля по друг начин – никой не мърси – никой не плаща данъци, колкото и да са смешни за някои.

Написа Михаил Кьосев на 31-Mar-2010 08:46


Като изключа коментара на Милен, наистина ми се струва, че повечето коментари по темата са дадени от хора, които или са били в нетрезво състояние, или са спрели да се развиват интелектуално в детската градина...

Написа ips на 31-Mar-2010 15:32


Има няколко варианта:

1. ) Плащаме данъци, общината наема, организира и се отчита за изпълнената работа. Всички са доволни и е реалистично да се очаква да е чисто.
2. ) Не си плащаме данъците, неходим на работа и чистим пред дома ... ако не ни изпъдят от там за неплатени сметки. Не всички са доволни, но с достатъчно активно участие на полицията и армията има шанс улиците да са чисти.
3. ) Плащаме си данъците, общината "забравя" да се отчете за извършената работа, а ние чистим когато "можем" (да не забравяме че на една улица има повече от 20 къщи обикновено. Вероятността всеки да чисти по едно и също време без да го уволнят от работа е минимално (освен интервала между 3:30 и 5, но не вярвам това време въпреки че е свободно да е реалистично). Резултат - всички се борим понякога някой чисти някаква часто от някоя улица, шансът градът да не изглежда като кочина е по-скоро отрицателен отколкото клонящ към нула.

П.С. За ентусиастите на чистенето - "ПОМНЕТЕ София не е село! Това е град с над 1млн. души, методите показли чудесен резултат в някое сливенско село, не винаги са еднакво ефективни в град като София или дори Плевен.)
П.П.С. Резултата от #3 можеше да се види идеално зимата, съжелявам невинаги успявах да почистя снега преди работа пред нас, дори по-лошо, не винаги съм си бил в нас когато валеше сняг за да го почистя ... явно съм дебелокож и безочлив... но по пътя за работа се убдеих - не само аз съм такъв! Да ни е жива и здрава КМЕТИЦАТА и сите преди нея, заедно с общинските съветници. Много ги обичам и тях и техните роднини и колкото е по-дълбок снега и рядка калта, толкова по ги обичам.

Ха наздраве!

Написа ceci_ на 31-Mar-2010 21:01


Жоре, днес е 1 април. Пусни нещо да се посмеем.
Ти умееш да пишеш весели работи!

Написа Nikola Vladov на 01-Apr-2010 09:07


не съм чел всички коментари, но съм сигурен че са разделени на две диаметрално противоположни групи: "дайте да дадем!" и "вие луди ли сте?".

Аз съм от първите. И не, не съм луд. Живях известно време в една от най-богатите държави на света и видях как е там и защо тревата им е по-зелена. Ми защото я поливат и си я косят сами и не чакат на "общината" да им го свърши.

Има два варианта - или пространството (около блока или където и да е) да е общинсо или да е на самия блок. Ако е на блока е задължение на живущите в блока да го чистят и поддържат, а пък на общината да им налага глоби за всеки месец, в които не е изчистено. Ако пък е на общината пак е задължение на хората, който го ползват това пространство да го поддържат! Ако общината им помогне с нещо - добре.

На запад дори и фирмите се включват в тези дейности. Осигуряват на работниците си време (накой може ли да каже "Ленински съботник"), в което да отидат и да подредят накой малък парк или пък да направят оборка около някой по-голям път. Фирмите естествено получават данъчни облекчения от това, но фактите са си факти - всички участват в поддържането на общите площи.

Написа Жоро на 01-Apr-2010 10:01


до Жоро на 01-Apr-2010 13:01
Жоре, съзнанието е много хубаво нещо, но общ тротуар не чисти. Във Виена примерно няма кал по улиците плочките не пръскат кална гняс и досега не съм видял да чистят нито щастливи живущи, нито още по-щастливи наши уважаеми цигански съграждани. Някак им се получава, дори и без самобичуване и крещяща проява на съзнание. Просто плащат данъци хрантутниците които са избрали в кметството управляват процеса и посред нощ плъзват едни знайни и незнайни камиони и камиончета, метящи, миещи, извозващи отпадъците на града.... благодарение на това гумите на колите им са черни, феномен невъзможен в София. Лошото е че като не се чистят улиците и се мият веднъж годишно се натрупва прах и този прах се лепи не само по колите .... той се лепи и по дробовете, а това е наистина лошо.

Написа ceci_ на 02-Apr-2010 17:13


@ceci_: С тези твои философски дискусии за данъци и община много разводни дискусията. Милен по-нагоре го е казал - чистенето на междублоковите пространства е толкова задължение на общината, колкото и да дойдат да ти почистят в жилището, и да измият чиниите. Съответното данъците, които събират от общината, нямат за цел да финансират такава "услуга".

Написа Д.Василев (www) на 02-Apr-2010 18:29


Може ли да направим една анкетка, кой колко е чистил миналата година и колко планира тази. Интересно ми е ентусиастите на самопочистването и вменяването на комплекси за автовина дали не са само електронни "лъвове"?

Написа ceci_ на 05-Apr-2010 15:57