< HomePage | Снимки
<- Вторник, 16 Март 2010 | Начална страница | Петък, 26 Март 2010 ->
Сряда, 17 Март 2010

В София доставчиците имат много добра свързаност един до друг обикновено по собствени оптики. Всъщност вероятно като изключа скандинавските страни едва ли има страна в Европа с толкова резервирана напречна свързаност между доставчиците. Това се дължи на факта, че навремето София Комюникейшънс, който през 2003-2005 бяха MAN мрежата вместо да си гледат бизнеса се отдадоха на източване и ефектът не закъсня. Доставчиците им теглиха една майна и всеки започна да си пуска връзки към всеки, в резултат на което има директна свързаност "на корем". Така нареченият bg peering процъфтява и всичко е чудесно.

На фона на връзките всеки към всеки има единици, за които напречната свързаност е бреме освен ако не им се плаща за всяко портче в което има включено кабелче. Ще кажете "бизнес като бизнес, прави са!". Вярно е, прави са. Прави са и когато продават на клиентите си свързаност, интернет и bgpeering им взимат парите.

Дали са прави обаче когато имат изградена свързаност до услуга, която те и клиентите им ползват, по която те и техните клиенти получават съдържание, доставчика сам да ограничава порта си, за да не влизат повече от 50Mbit/s през него, а когато клиентите им се обадят за проблеми със скоростта на сваляне от дадената дестинация да им се казва "те колегите са на лимита, трябват да си вдигнат капацитета на порта".

В задачата се пита, кой капацитет на порта трябва да се увеличи, когато портът е 1Gbit/s, но доставчикът се самошейпва на 50Mbit/s?

Тоест доставчикът тегли с 45-50Mbit/s (и има нужда от повече), обратно вървят само ACK пакети около 1Mbit/s. Според доставчика content generator-a има проблем и трябва да си плати, за да може клиентите, които са си платили на него (и той изкуствено е ограничил) да могат да имат по-бърз достъп до съдържанието.

No comment.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Това не е ли типичен пример за нарушаване на неутралността на Интернет? Юристите да кажат дали въпросът може да се отнесе до Комисията за защита на потребителите.

Написа Гонзо (www) на 17-Mar-2010 10:24


Не зная дали в България имаме подобна доктрина.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Mar-2010 10:44


:) OK - порта има капацитет, оптика има ... но само това ли трябва за да се вдигне скорост? А рутинг / суичинг фабриките на активните устройства? А по-натам по веригата мислите ли, че е правилно "оразмерено" - всеки доставчик праска 1:50 преоразмеряване на P, PE и access устройствата. Много малко от доставчиците са готови да спазят и 80 % от декларираните капацитети.

Написа dilyan на 17-Mar-2010 11:51


По едно време се опитваха да поставят такива условия на google в САЩ. Май нищо не им се получи.

Написа Момчил (www) на 17-Mar-2010 11:56


@dilyan:
- Плащам си за 100Mbit/s и съм закачен на нейде из техниката на доставчика.
- Някъде пак из тази техника е закачен сайтът X на 100 Mbit/s
- Ерго трябва да мога да тегля със 100 Mbit/s от сайтът X ако той не ме ограничава
- Той не ме ограничава
- Доставчикът ми е решил, че всички ще могат да теглят от X с 50Mbit/s и портът на X порт шейпър на *ВХОДА*.
- Клиента мрънка, доставчика обвинява сайта X, че порта му е натоварен.
- wtf? :-)

Тук не говорим за някакви клиенти закачени на суичове по дърветата, а и от двете страни за корпоративни клиенти забучени в core суичове дето са с капацитет десетки и стотици гигабити трафик.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Mar-2010 12:29


http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:308:0002:0 002:BG:PDF

Написа Кирил Кирилов на 17-Mar-2010 12:35


Ако и двете устройства са на един core суич който има капацитет - работата е ясна, какво казваш често "цакат те с топла бира".

Тукашните провайдери ряяяядко пускат някъкви тестови при предаване на линията на корпоративни клиенти, едно RFC (примерно 2544 за линии до 100 мбпс, от точка до точка) за да се види аджеба като ти продават 100 мбпс, толкова ли са, и какви са закъснения, джитер и прочее.

Написа dilyan на 17-Mar-2010 14:14