< HomePage | Снимки
<- Сряда, 24 Февруари 2010 | Начална страница | Сряда, 17 Март 2010 ->
Вторник, 16 Март 2010

Няколко дни с погнуса оправям един сайт правен с mysql и един извод някак си изпъква от цялото преживяване. Ползването на mysql е като да си болен от сифилис. Уж нищо ти няма, а пък мозъка ти се разяжда и затъпяваш. Два дни mysql, безброй умрели мозъчни клетки, а днес се върнах при истинкия rdbms и вместо да използвам базата данни както си му е редът се хващам, че си мисля как да извадя данните от нея и после да взема да ги обработя в php-то защото е "по-лесно". Горките ползватели на това лошо извинение за база данни - Mysql. Пийте си антибиотиците и си прегледайте главите, защото ползването на mysql е равно е затъпяване. Честно, по-добре да гледате Нова телевизия. Ако ще си пишете в CV-то, че имате "опит с бази данни Mysql", имайте прдвид, че колкото е по-дълъг посоченият опит толкова по-дълго ще трябва да минавате детоксикация, а през това време ще ви броят като наето студентче без опит пък може и просто да ви се изсмеят на интервюто (освен ако интервюиращият не е идиот).

И да не забравя, честито на дир.бг и на всички хоствали се във великолепната телефонна палата. Муахахахахаха, suckers.

[ Коментари: 31 ]
Коментари

Е мноо сме отворени, няма що...
Не може всички да стреляме с танкове по комарите. Ако случайно не си чувал, има и по-прости неща на тоя свят, за които не е необходимо да се ползва оракъл непременно.

Написа Ники на 16-Mar-2010 11:25


Хахаха, Oracle. Зле, зле...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 11:26


Dude, *SQL е демоде, сега на мода са разни NoSQL решения :)

Написа LordDoskias на 16-Mar-2010 11:39


Сигурно, както на мода са педалщини като ruby-on-rails и подобните.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 12:13


Винаги съм че чудел след като има PostgreSQL за какво им е на хората да ползват MySQL. Ползвам го от 1998 г. (тогава беше ако не се лъжа 6.3 или 6.4) и досега никога не ме е предал.

Написа lem0na на 16-Mar-2010 12:39


Препоръчай перфектната алтернатива (безплатна) на mysql според теб тогава?

Написа Румен Рачков (www) на 16-Mar-2010 13:02


Postgresql - http://postgresql.org/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 13:12


Без свестен бекъп нищо не става. Не искам с това мнение да отварям полемики, кое е по-доброто, на кое трябва да се вика истинска база, просто лични наблюдения.

Написа Милен на 16-Mar-2010 13:52


Истинска база данни е това дето не ти чупи данните, не ти ги губи, не ти позволява да въвеждаш невалидни данни (2010-02-31, hello...), позволява ти да имаш views, triggers, ri, transactions, stored procedures, sub selects и подобни неща дето в света на mysql с години се твърдеше, че не са нужни. Изобщо споменаването на mysql в категория база данни е обида за истинските бази данни като postgresql, oracle, db2, sybase, etc.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Mar-2010 14:04


"Вие пък какви въпроси задавате!!!" - казала Базата Данни и увиснала... ;)

Написа xenos (www) на 16-Mar-2010 14:31


Дамммм всичко при mysql-a е - аха да се счупи - било то репликация или нещо друго. И най-якото е, че винаги причината е нелогична. Свиква се с всичките тея мизерии и можеш да го докараш до що-годе работещ стадии с мноооого trial and error и monitoring, ама е все едно да те шибат - колкото и да свикнеш все си е гадно. А и винаги живееш с усещането че mysql-a ще умре всеки момент. Postgresql FTW!

Написа Иво на 16-Mar-2010 17:01


Никой не спомена Informix. С малки забележки в последните версии е железен. Е, това си има цена, разбира се. Не винаги безплатно=добро.

Написа Юли на 16-Mar-2010 21:16


Защо пак толкова плюете MySQL ...
Едни от най-натоварените сайтове го ползват:
- Facebook
- wikipedia

Написа todor на 17-Mar-2010 05:34


Еее Жоро , честно като видях че дир.бг не работи , първо се сетих за тебе! А това за сифилиса ще го обсъдим на по бира като се прибера

Написа Краси на 17-Mar-2010 08:44


Дам, сещам се и за WordPress.com/.org който си работи с MySQL, PHP5, Apache, и си свирка... Некви милиони-милиарди страници на ден показват, и гледам, не им е умряла системата още ;)

Написа Michel (www) на 17-Mar-2010 08:55


Милион мухи не могат да грешат кацайки на някое лайно, нали?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Mar-2010 09:07


да не би фацебок-а да използват следната фраза

"софтуерните недоразумения обикновено най-добре се решават с хардуерни излишъци" те ги имат в изобилие ...

Написа todor на 17-Mar-2010 09:13


Мм, не, нямах това предвид... Просто исках да кажа, че не е задължително да се прави поредния глупав флейм "еди-коя си технология е тооооолкова по-добра от друга!" ...напомня малко на Mac vs. PC и Intel vs. AMD... :)

Истината е рядко в края, обикновено е по-близо до средата.

Добре написано PHP/MySQL приложение върху добре балансиран хардуер вероятно може да работи не по-малко стабилно и добре от някое друго приложение, което е различно. И да върши добра работа. Ако не беше така, WordPress нямаше да е върху PHP/MySQL, или пък нямаше да има същия успех...

Написа Michel (www) на 17-Mar-2010 10:53


PS А фацебоок съкксс отвсякъде, но не съм съгласен за същото относно WP. Ама никак!

Написа Michel (www) на 17-Mar-2010 10:54


michael, малко омръзва да гледам "компетентните" мнения навсякъде, не мислиш ли че прекаляваш?

Написа doni на 17-Mar-2010 12:36


Всички разбрахме, че ползваш Postgres и колко е велик. На всеки няколко месеца се появява флейм за това колко много другите неща sux, а това което ти ползваш е СУПЕР, явно ти харесва да "отваряш" очите на хората!

Иначе поздравления за пичовете от дира, възстановиха нещата за два дни при тези обеми. Нещо което на тебе може да не ти се отдаде при далеч по малките обеми.

No hard feelings.

Написа stan на 18-Mar-2010 00:09


Хич не ми харесва да отварям очите на хората, предпочитам да си стоят на тъмно и да ползват тъпотии, така има повече работа за мен ;) А това че дира пак ги има трудно може да се приеме като нещо радостно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Mar-2010 06:38


хайде още малко флейм:
ползвал съм mysql,postgre, oracle,mssql. от гледна точка на програмирането postgre е много готино и аз самият галсувам и с двете ръце за него. Проблема започва когато ти се наложи да администрираш големи бази на postgre. Вярно винаги можеш да си напишеш нещо което да ти помага но в крайна сметка ефекта никога не е същият. Вероятно заради това фирми като oracle все още съществуват. Ако го вземем за пример с милионите му bug-ове и цената му - явно милиони мухи бъркат ;)

Написа krasimir на 18-Mar-2010 08:33


Първо, като имал си неприятности с БТК, поздрави на коравите пичове от дир.бг. БТК да им изсъхнат чорапите - пожар в колокация - прецедент на световно ниво, писах за неглижирането на проблема в блога.
Иначе, кучето рипа според тоягата - като имал опит с MySQL (или МайСикуъл, както е модерно да му викат, да ви 'обичам'), Постгре и Оракъл - Постгре. Много повече предимства пред първата за един и същи проект. Оракъл е мастодонт, но пък е платен и пълен с бъгове, за сметка на това ...
Идват високи температури и светли бирички :)

Написа mayon (www) на 18-Mar-2010 09:47


Муахахахахаха, suckers.
За какво да ходиш на лов с бумеранг като има флоберки с оптика, заглушители и лазерни бързомери? Горното е продиктувано по повод джафкането тука за MySQL - PostgreSQL!

Написа Алекс Панов (www) на 20-Mar-2010 00:19


Защо facebook ползвали mysql!? Ами защото са започнали от 2 уникални посещения на ден, и apache с mysql и php е изглеждало най-лесно. После са се увеличили - втори/трети сървър, репликации, стотици slave-ове само за четене, после memcached отпред за 99% от нещата, после apache-то почва да издъхва, и демек всичко се прави и натъманява докато расте. Ако сега имаха шанс да направят всичко от 0 залагам си топките, че няма да ползват mysql. А който толкова много си харесва mysql-a - поне ползвайте percona-build-овете или 5.5, а не yum install mysql и айдеее при 20 паралелни заявки mysql-a изчезва.

Написа Иво на 24-Mar-2010 21:33


Никой не е написал нещо конкретно относно mysql и postgresql и защо едното било боза, а другото rdbms рулирало и подобни писания в този им вид според мен са загуба на време. Изглежда плюене, ако не се сравняват детайлно engine-и.
Аз без да се напъвам да ги сравнявам само ще кажа, че ползвам postgres, slony репликация с някакви 25-30 мил ред таблици до 100-тина GB на 2 процесорни quad core blade-ове с 4GFC san сториджи с 15k диск подсистема, и нещата са сравнително добре, ако не се случват твърде много промени на production система в движение.
Отделно от това до тук, за огромни обеми, такива каквито управляват в Google, не се препоръчват какви да е конвенционални engines, независимо от това кой какво се бие в гърдите, че се поддържало теоретично. Последните правят пари от собствено in-house решение, базирано на Chubby, GFS, BigTable и Map Reduce. Поздрави

Написа лонг джон на 30-Mar-2010 18:40


Ползувал съм Postgres още като беше версия 6.2, базата беше 100-200 GB. Вървеше добре, но бе и без проблеми.

В момента ползувам MySQL. Базата е 10-20 GB - също съм много доволен.

Имам и една база на MySQL, която заради не добро програмиране работи много бавно. Оказва се че със средствата на MySQL-а не мога да я забързам. За съжаление, незнам какъв щеше да е разултата с Postgres, защото системата е много голяма и не може да се пренапише току така.

Според мене и двете бази са много добри, едните (Pg) са се оляли в усложняването, другите (My) в опростяването на работата.

Написа nmmm на 09-Apr-2010 08:50


6.2 е от преди 10 години, нямаш никаква база за сравнение :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Apr-2010 10:33


6.2, 6.4, 7.0, последно ползвахме 7.4 и 8.3 . В момента имам една инсталация на 8.3 където има разни малки сайтове - нямам никакви проблеми, затова не съм го ъпгрейдвал повече...

Написа nmmm на 09-Apr-2010 12:15


Чета и си мисля колко много мнения има тук и как никой не се сети, че едни и същи бази в различни OS дават различен Performance + това дали се чупят или НЕ се чупят пак същата причина може да е свързана и с ОS-a или с проблемен код. Аз съм фен на PGSQL, но съм заклащал сериозни хави и с MySQL под FreeBSD 7.x и да Ви кажа не се сещам за проблеми :). Но както се казва стига съм дрънкал, ето примера http://people.freebsd.org/~kris/scaling/os-mysql.png

PS: Малко късен коментар ама .... :)

Написа Краси Начев на 18-May-2010 08:15