< HomePage | Снимки
<- Петък, 26 Март 2010 | Начална страница | Понеделник, 10 Май 2010 ->
Понеделник, 29 Март 2010

Време е за чистене на околоблоковите пространства и хората чистели. Поне така пише във вестниците. Пише още, че младите на участвали. Виновен, не участвам. Я някой от старите дето участват (защото нямат какво друго да правят) да дойде събота и неделя у дома, да ми сготви, изчисти и да ми гледа децата, а аз ще отида да почистя с удоволствие. Хем ще съм по-ефективен, хем няма да провеждам разговори за пенсии и хапчета. Като казах хапчета се сетих за виц от миналата седмица. Знаете ли защо хапчетата има цепка в средата? Ако не можете да го изпиете да ви го завинтят в гъза.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Не плащахме ли ъъъъ... данъци, за да има кой да ни чисти околоблоковите пространства? Щото иначе става малко като циганите - всеки ден перат и винаги мръсни ходят...

Написа asktisho (www) на 29-Mar-2010 07:09


Мнение на типичния селюгер .. "мене кво ми е дал някой бе" .. айде обратно у Пазарджик а

Написа mname.org (www) на 29-Mar-2010 07:54


Тази тема не исках да я повдигам, защото по-принцип съм за това всеки да си пази чисто, нищо че си плащаме данъците, подразних се на заглавията във вестниците, че видиш ли едва ли не, младите били търтеи, добре че били възрастните да почистят.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2010 07:56


@мнаме.орг: абсолютно правилно, добре си представил мисленето на селюгерите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2010 07:57


Ех, тая тема с младите ми е толкова проблемна, че няма накъде. Давам пример с баба ми на село - тя не чака мен или брат ми да дойдем да и помогнем - ако се захване с коване на пирони (например), много добре знае, че може и сама да го свърши. Е, ако има нужда от груба сила - помагаме. Но, 'младите' - активното население, което изхранва цяла България, НЕ са длъжни на никого по подразбиране. Ако имаш време и добро желание, иди - изчисти, помогни, иначе, същите тия баби от блока просто трябва да спрат да мрънкат и да експлоатират факта, че са по-стари. Все пак, плащаме една камара данъци и такси, от които се храни едно поне 40% от държавата - безработни, социално слаби, пенсионери, дискриминирани цигани, и т.н. Никой не ме пита дали като ставам в 6 сутринта и летя цял ден до 7-8 вечерта, имам сили, нали ?
Проблемът на мястото, където живея, е решен с охрана и чистачки, наети от целия блок, за което си плащаме.

Написа mayon (www) на 29-Mar-2010 08:09


Проблемът е по скоро в цапането отколкото в чистенето ми се струва. Плащането на данъци не гарантира че ще ти е чисто (а може би трябва), но ако не цапаш 100% ще е по-чисто.

Написа Copper на 29-Mar-2010 09:59


Междублоковото пространство много често е част от земята под блока, така че дефакто си чистиш своето имущество.

Написа Милен Христов (www) на 29-Mar-2010 10:34


За хапчетата е много добро.

Иначе ние събота правихме почистване на блока (предимно стари дограми и строителни отпадъци). Но от общината не искат да го приберат, щото било до входа, а не до казаните. А казаните са бая далеч, а цимента - тежък..

и бяхме 4-5 човека, от младите само...

Написа tom на 29-Mar-2010 15:18


Стига сте стояли пред тези компютри бе! За времето, през което ще цъкате виртуално игри или ще чатите, можете да вземете по едно чувалче и почистите наоколо, много по добре ще се почувствате. Важна е идеята и примера, който ще дадете, а не това, че не ви интересува, че другите видите ли цапат.

Написа Green Anarchist на 29-Mar-2010 18:23


Да бяха отделили по лев два всеки от блока (или още по-добре общината да даде) и да платят на "професионалисти"-те за почистването. Така трябва да се прави, а това дето все още практикуват е селското изпълнение :)))

Написа instinct на 30-Mar-2010 01:34


Плащали били данъци... 100-200 лева на година за апартамент с цена 200 хиляди лева - направо си е повод за гордост :) - то с тези пари колко пъти мислите някой ще измете пред блока ви, а поддръжката на улиците и тротоарите? За сравнение - за една нищо и никаква кола на година се дават за поддръжка много повече пари. Даже само автомивка отиват повече пари.

Друг е въпроса с мърсенето.. но то е свързано с горното, че след като човек си бил плащал данъците му е позволено да мърси както си иска.

Написа mick на 30-Mar-2010 07:37


> Друг е въпроса с мърсенето.. но то е свързано с горното,
> че след като човек си бил плащал данъците му е позволено
> да мърси както си иска.

Мдаа, сега си представям едни пълни с боклук торби, падащи от 7-мия етаж...

Аз пък мисля по друг начин – никой не мърси – никой не плаща данъци, колкото и да са смешни за някои.

Написа Михаил Кьосев на 31-Mar-2010 08:46


Като изключа коментара на Милен, наистина ми се струва, че повечето коментари по темата са дадени от хора, които или са били в нетрезво състояние, или са спрели да се развиват интелектуално в детската градина...

Написа ips на 31-Mar-2010 15:32


Има няколко варианта:

1. ) Плащаме данъци, общината наема, организира и се отчита за изпълнената работа. Всички са доволни и е реалистично да се очаква да е чисто.
2. ) Не си плащаме данъците, неходим на работа и чистим пред дома ... ако не ни изпъдят от там за неплатени сметки. Не всички са доволни, но с достатъчно активно участие на полицията и армията има шанс улиците да са чисти.
3. ) Плащаме си данъците, общината "забравя" да се отчете за извършената работа, а ние чистим когато "можем" (да не забравяме че на една улица има повече от 20 къщи обикновено. Вероятността всеки да чисти по едно и също време без да го уволнят от работа е минимално (освен интервала между 3:30 и 5, но не вярвам това време въпреки че е свободно да е реалистично). Резултат - всички се борим понякога някой чисти някаква часто от някоя улица, шансът градът да не изглежда като кочина е по-скоро отрицателен отколкото клонящ към нула.

П.С. За ентусиастите на чистенето - "ПОМНЕТЕ София не е село! Това е град с над 1млн. души, методите показли чудесен резултат в някое сливенско село, не винаги са еднакво ефективни в град като София или дори Плевен.)
П.П.С. Резултата от #3 можеше да се види идеално зимата, съжелявам невинаги успявах да почистя снега преди работа пред нас, дори по-лошо, не винаги съм си бил в нас когато валеше сняг за да го почистя ... явно съм дебелокож и безочлив... но по пътя за работа се убдеих - не само аз съм такъв! Да ни е жива и здрава КМЕТИЦАТА и сите преди нея, заедно с общинските съветници. Много ги обичам и тях и техните роднини и колкото е по-дълбок снега и рядка калта, толкова по ги обичам.

Ха наздраве!

Написа ceci_ на 31-Mar-2010 21:01


Жоре, днес е 1 април. Пусни нещо да се посмеем.
Ти умееш да пишеш весели работи!

Написа Nikola Vladov на 01-Apr-2010 09:07


не съм чел всички коментари, но съм сигурен че са разделени на две диаметрално противоположни групи: "дайте да дадем!" и "вие луди ли сте?".

Аз съм от първите. И не, не съм луд. Живях известно време в една от най-богатите държави на света и видях как е там и защо тревата им е по-зелена. Ми защото я поливат и си я косят сами и не чакат на "общината" да им го свърши.

Има два варианта - или пространството (около блока или където и да е) да е общинсо или да е на самия блок. Ако е на блока е задължение на живущите в блока да го чистят и поддържат, а пък на общината да им налага глоби за всеки месец, в които не е изчистено. Ако пък е на общината пак е задължение на хората, който го ползват това пространство да го поддържат! Ако общината им помогне с нещо - добре.

На запад дори и фирмите се включват в тези дейности. Осигуряват на работниците си време (накой може ли да каже "Ленински съботник"), в което да отидат и да подредят накой малък парк или пък да направят оборка около някой по-голям път. Фирмите естествено получават данъчни облекчения от това, но фактите са си факти - всички участват в поддържането на общите площи.

Написа Жоро на 01-Apr-2010 10:01


до Жоро на 01-Apr-2010 13:01
Жоре, съзнанието е много хубаво нещо, но общ тротуар не чисти. Във Виена примерно няма кал по улиците плочките не пръскат кална гняс и досега не съм видял да чистят нито щастливи живущи, нито още по-щастливи наши уважаеми цигански съграждани. Някак им се получава, дори и без самобичуване и крещяща проява на съзнание. Просто плащат данъци хрантутниците които са избрали в кметството управляват процеса и посред нощ плъзват едни знайни и незнайни камиони и камиончета, метящи, миещи, извозващи отпадъците на града.... благодарение на това гумите на колите им са черни, феномен невъзможен в София. Лошото е че като не се чистят улиците и се мият веднъж годишно се натрупва прах и този прах се лепи не само по колите .... той се лепи и по дробовете, а това е наистина лошо.

Написа ceci_ на 02-Apr-2010 17:13


@ceci_: С тези твои философски дискусии за данъци и община много разводни дискусията. Милен по-нагоре го е казал - чистенето на междублоковите пространства е толкова задължение на общината, колкото и да дойдат да ти почистят в жилището, и да измият чиниите. Съответното данъците, които събират от общината, нямат за цел да финансират такава "услуга".

Написа Д.Василев (www) на 02-Apr-2010 18:29


Може ли да направим една анкетка, кой колко е чистил миналата година и колко планира тази. Интересно ми е ентусиастите на самопочистването и вменяването на комплекси за автовина дали не са само електронни "лъвове"?

Написа ceci_ на 05-Apr-2010 15:57