< HomePage | Снимки
<- Април, 2008 | Начална страница | Юни, 2008 ->

Архив за месец Май, 2008

Четвъртък, 1 Май 2008

Около многото празници, стана традиция да ни информират за "големте задръствания", които ставали по магистралите.

Къде ги тези задръствания? Около всеки празник пътуваме нанякъде и не съм забелязал нищо специално в трафика. Поредния начин да си напънят новините с безполезна "информация". Утре небето ще е синьо и слънцето ще изгрее.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Аз последния път като пътувах по празниците в "големите задръствания" беше по-празно от нормален работен ден...

Написа MacTeP (www) на 03-May-2008 22:49


Бе имаше. На големия мост по пътя София-Ботевград. Беше баси и колоната в един момент. Седиш, чакаш с часове... И то защо? Решили да правят ремонти на половината път баш в тоя момент...

Написа edikoisi на 04-May-2008 12:45


Може би ако някои ден доживеем да видим тунелите работещи, това ще се промени :)

Написа MacTeP (www) на 04-May-2008 13:08


Петък, 2 Май 2008

Единственото по-лошо нещо от филм с дублаж е филм с дублаж и субтритри едновременно. И то превеждан от различни хора и различни медицински консултанти. Евала на AXN за House M.D. маратона, но с някои от сериите в които имаше дублаж и субтитри едновременно се осраха. Човек изобщо не може да се съсредоточи и единственият изход е да спреш звука на телевизора.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Нямаш ли опция за изключването на субтитрите? Иначе наистина много досадно беше и не им е за първи път.

Написа Iliyan Darganov (www) на 03-May-2008 10:25


Вградени са в картината за съжаление.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2008 12:55


Сигурен ли си? А гледал ли си филм на англииски, с дублаж на руски и закъсняващи с 2 секунди субтитри на български? :)

Написа MacTeP (www) на 03-May-2008 22:51


Поне по ЕКК положението е такова, дори ако си си пуснал цифрова телевизия.
AXN-SciFi път от време на време показва субтитри дето приличат на utf-8 изпечатан като iso-8859-5.
Предполагам че EKK свалят предаването от сателит, декодира се от обикновен приемник, след което вкарват декодирания аналогов сигнал в realtime encoder който го превръща обратно в цифров.
Така се губи EPG (програмата на предаванията), възможността за избор на субтитри и аудио език.
Демултиплексорeн модул които може да превърне DVB-S в DVB-C поток е съпоставим по цена с енкодера, но за разлика от него може да прехвърля много повече програми и то без загуба на качество и допълнителни функции. Затова предполагам че причините не са технически а по-скоро юридически. Повечето БГ програми имат EPG.

Написа Иван на 04-May-2008 14:32


Не бих казал че повечето бг програми имат EPG... А тези които имат май го качват Булсатком/ИТВ. Anyway...

Написа Калин на 05-May-2008 17:48


Почти никоя от бг програмите не идва с EPG. Булсат си имат специален отдел, който се занимава само с писането на програмата, за да са попълнени данните. При itv partner Предполагам е същото.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-May-2008 16:40


Глеадах около 5 минути и се втрещих. Преводачите са идЕоти.
"She's a little blue" = "Малко е посиняла".

И трябва веднъж за винаги да спрат да дублират!!!

Написа tuzemec на 07-May-2008 07:14


tuzemec, you are right, т.е. няма кво да се чудиш - у дясно си. Срещал съм го не един и два пъти. За да съм съвсем в дясно си спирам субтитрите при възможност.

Написа 0x80 на 07-May-2008 22:12


Преводачеството е адски тежка работа и при това супер слабо платена... Не е за всеки.

Написа ед на 08-May-2008 18:43


Да се разпиша и аз... току-що гледах един филм.
You are stalking me! = Много си горделив!
лол

Написа ed на 10-May-2008 09:18


Събота, 3 Май 2008

Точно 11 месеца след като излезе Slackware 12.0, днес излезе продължението - 12.1.

Дърпайте на воля от mirrors.unixsol.org, като не забравяйте, че има rsync, http и ftp достъп. Генерирал съм неофициалните 12.1 ISO файлове, а в момента се свалят и официалните.

Slackers unite!

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Честито ;) Преди имаше слух, че 12.1 ще излезне чак юни, но като гледах с каква скорост се пускат пакети в current ми стана ясно че няма да е чак тогава ;)
Заслужава си да се изпият няколко бири по случая.

Написа Васил Петров на 03-May-2008 11:22


Съжелявам, bgbits вече са качили и DVD-то и в момента ми е на 82% :) Наздраве, доживяхме и Slackware с HAL :P

Написа Йордан Атанасов (www) на 03-May-2008 21:07


За какво съжаляваш? Браво на колегите, че толкова бързо са го дръпнали. Вече и на mirrors.unixsol.org има пълната клекция от официалните ISO файлове.

http://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-12.1-iso/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-May-2008 10:55


В смисъл съжалявам, че не го дръпнах от тук. Поздрави. :)

Написа Йордан Атанасов (www) на 04-May-2008 11:01


На gprs с една "антенка" сигнал малко бавно реагирам :-) Даже е цяло чудо, че успях да сваля ISO-тата преди началото на работната седмица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-May-2008 11:12


Неделя, 4 Май 2008

При толкова "почивка" няма как да не се гледат разни филми. Следва кратък разбор на гледаното...

Mad Money - няколко лелки обират сграда на федералния резерв, където се унищожават стари банкноти. Лесно можете да пропуснете филма ако само погледнете участниците и пуснете първите пет минути. Ще сгрешите, гледайте го защото е забавен и макар с предсказуем край става за гледане. Мн.Добър (4).

Futurama - Benders Big Score - хммм, нищо чудно че Futurama я спряха, сценаристите (също като и за Simpsons) съвсем са започнали да си изсмукват от пръстите сценариите. Да се гледа само от големи Futurama фенове, за останалите филмът ще е непонятен. Среден (3).

The Untraceable - ново поколение "хакерски филм", комбинация от компютърджийски термини и Saw. Психопат използва посетителите на сайта си, за да трепе хора. Доста изобретателно, чак ме изкефи с някои от идеите си. Разбира се техническите дрън-дрън са на висота дотолкова, доколкото човек, който не разбира да каже "ахаааааа" и после да остане с впечатление, че т'ва интернета е страшно нещо. Подхвърлят се модерни думички като блог, млог и подобни. Филмът става за гледане. Оценка Мн.Добър (4+).

Fighting Beat - безумен тайландски филм със сценарий писан от петгодишно детенце и битки, които пред мегаманията Ong Bak са трагично слаби. Оценка Слаб (2) /с леко дадено от мен/. Да се трие веднага.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

От изброените мога да коментирам по The Untraceable.

Обяснението, че хакера (кво беше хакнал всъщност? май само хора) ползвал изключително нисък TTL и факта, че си сменял хостингите непрекъснато изтъкнат като причина, че ФБР не можело да му преустанови дейността бяха смехотворни. При вземане-даване с offending domain, обикновено domain registrar-ите са хипер ко-оперативни и без много ръчкане съспендват въпросен провинен домейн в рамките на часове. Това го казвам от опит с 3-4 такива в последната година. На практика играта с TTL е трудно приложима, защото лошият има достъп (да предположим) в/у неговите си DNS-и единствено, макар да може да намалява или занулява някои стойности. И можеше главната героиня - кибер боркинята - да е по-секси от 40+ годишната Диан Лейн, с оглед събиране на по-големи тълпи нърдове в кината :))

Написа 0x80 на 07-May-2008 21:55


За Untraceable: Принципно бидейки .com домейна (мисля че така беше във филма) ще го съспенднат като едното нищо. Ако не се лъжа май всичките главни нейм сървъри за .com са в УС of A. Така че стигне ли се до ФБР... you get the idea. Друг е въпроса, че ако беше примерно .cn или .ru щеше да бъде малко сложна работата... ставаше една леко политическа сбръгня. А за главната боркиня подкрепям 0х80 на 100% :)

Написа ед на 08-May-2008 18:39


Аз също от изборените съм гледал само Untraceable и ми се стори доста глупав и дори заспах на него... За "техническата" страна на нещата мисля, че просто е ненужно да говорим, макар, че доста се бяха постарали :)

Написа MacTeP (www) на 10-May-2008 22:09


Понеделник, 5 Май 2008

От около седмица на Mac-а съм с Firefox 3.0b5 като основната причина да реша да го тествам, беше ужасно трагичната двойка, която под OS X е направо за ожалване.

За мое голямо щастие основните добавки, които ползвам - adblock, noscript и web developer вече работят с 3.0, така че преминаването не беше болезнено.

Какви са ми впечатленията от тройката? Основното е "бързина, бързина, бързина!". Има и много други подобрения, които правят ползването и кеф, но бързината е най-забележимото за мен. Ооо и да не забравя Awesome bar-а, кърти.

С нетърпение чакам да излезе официалният Firefox 3, за да мигрирам всичко възможно най-бързо към него.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Къде го видя този Awesome bar ... ползвам 3.х от доста време (auto update от nightly trunk-а), сега пак прегледах менютата, но не го видях.

Написа Красимир Казаков на 07-May-2008 08:53


Awesome bar се нарича мястото където пишеш адресите. Вече има много по-добро интегрирано търсене и това го прави супер удобен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2008 09:51


Аа това ли - да, забелязах го от първите версии на ff3 - много е удобно :)

Написа Красимир Казаков на 08-May-2008 16:42


Вторник, 6 Май 2008

Отпразнувахме именния ден кротичко в една кръчма наречена "Двата лъва". Интересно местенце, хем има готвено и цените са човешки, хем не е като другите кръчми с готвено където са се декорирали в "стар български стил", който е неприятен.

Определено пак ще се ходи в лъвовете, особено като се има предвид, че е близко до бъдещото ни ново жилище.

Дано догодина успея да отида на парада, че никога не съм го гледал. Ако го преместят в по-нормално време (да речем към три следобед) ще е доста по-достъпен.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Да ти е честит имения ден, макар и на патерици. :-) Имам извинителни причини, че не се обадих, ама като се видим, ще разправям.

Написа Коко на 07-May-2008 00:13


Жив и здрав. Няма пък всяка година да се поздравяваме я, става банално /и без телефона ми беше почти целият ден извън обхват/ :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-May-2008 00:17


Хаха... Двата лъва да знаеш какво беше...
Боже! И като видях преди месец, пред "Двата лъва" паркирал Maybach... :)
"Двата лъва" - една порутена барака, в която ходеха майстори. Но... построиха блок и обещетиха собствениците и.. стана Двата лъва.

А за кои "Два лъва" говорим, всъщност?! ;)

Написа Joro (www) на 09-May-2008 18:33


За тези дето са в блока, ама чак пък Майбах. Брей.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-May-2008 20:52


За Двата Лъва в Зоната ли говорите?

Написа MacTeP (www) на 10-May-2008 22:44


@мастер: не, двата лъва в борово/бели брези.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-May-2008 10:49


Там не съм ходил, но и в другите "Двата лъва" никак не е лошо

Написа MacTeP (www) на 11-May-2008 22:33


Сряда, 7 Май 2008

Българкият маркетингов гений е отговорен за този нов и великолепен продукт. Какви цветове, какъв криейтив...страшна работа:

Лимонена кърпичка

От другата страна на опаковката всъщност има нарисувани лимончета и надпис "Refreshing towel with lemon aroma", но това с розите не успях да го проумея.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Еми кво има да проумяваш - розите излъчват свежест - е за тва са сложили рози. Лимонът също не е сложен за проумяване, можеха примерно да сложат аромат на виолетки.

Написа Велков (www) на 09-May-2008 13:13


Рози, лимони, никаква връзка с главния мозък... Повечето българи предпочитат да ги застрелят, но не и да мислят!

Написа Апостол Апостолов (www) на 09-May-2008 14:31


Може да търсят асоциация с освежаващата кърпичка "българска роза" мисля, че имаше такива преди няколко години, да се търси познатото и известното. Уви, връзката с лимона е ... (никаква)

Написа Bashev (www) на 09-May-2008 15:48


wtf? Явно идиотите са още повече отколкото предполагах...

Написа MacTeP (www) на 10-May-2008 22:51


Е са, дами и господа, не е кой знае каква енигмата. Розата е ли символ на БГ? Е. Е ли розата символ на БСП? Пак е. Какво имаме значи: БГ, БСП, освежител, розички и лимончета. Сега вече бързо-бързо ни става ясно и уж скритото политическо послание на продукта: В БГ на комунизите такваз смрад се носи, щото ни само розов, ни само лимонов аромат може я заглуши! Требва мощен ароматен микс!

Написа БабаРоза на 12-May-2008 18:29


Четвъртък, 8 Май 2008

Пич, къде ми е четвъртък? Главата на автора се забози и започна да пише в бъдещето, прескачайки дни. Ужас. Следващите два дни да се броят с ден назад.

Петък, 9 Май 2008

Направо се размазахме в Егур, Егур от вкусотии. Другия път ще си взема втория стомах...

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Как бяха цените?...

Написа Апостол Апостолов (www) на 09-May-2008 14:28


40 кинта на човек с вино. Съвсем прилично.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-May-2008 15:10


аз там ходя с кухия крак

Написа Георги Т на 11-May-2008 07:57


За пийването не мога нищо да кажа, защото съм предимно по яденето, но като им гледах листа с вината предполагам, че човек може да намери много интересни неща.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-May-2008 10:50


Събота, 10 Май 2008

Google пак са първи като предлагат online преводач на и от български език. Хвърлете един поглед на Google translate.

Тествах го няколко наши сайта и съм направо втрещен колко добре се справя.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Як е, че и забавлява:

Оригинален текст: It hits the fan
Превод: английски » български
Той пожъна невероятен фен
:)

Написа йоана на 09-May-2008 13:38


Така е, така е! Гениите от Гугъл отново доказват, че са... гении!

Написа Апостол Апостолов (www) на 09-May-2008 14:27


Google бавно, но сигурно се превръща в нещо като "най- добрият приятел на човека".

Написа Апостол Апостолов (www) на 09-May-2008 14:30


от английски на испански е много зле

Написа roc3n (www) на 09-May-2008 14:37


А испански<=>български как е?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-May-2008 15:11


hello, world => ало, светът

мдааааа :)))

Написа Красимир Казаков на 09-May-2008 16:21


Яко++ :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-May-2008 20:51


Като видим уебтранс и другите имитатори как се справят с английски > български, няма как и гугъл да са различни - просто ние Българите имаме по-богат и по-добре развит език. glass= чаша, стъкло :) fan= вентилатор, почитател :)

Написа SimonP на 09-May-2008 21:30


Айде, айде българският най-най-език. Стига с тия глупости. Проблема е сложен (и то много-много сложен), а като гледам Гугъл добре са се справили като за първа версия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-May-2008 21:40


Че и от китайски превежда даже гадината ;)
Но с изречението "бил съм се бил напил, и съм се бил бил" на енглиш и после обратно на Бг май Гугле се справи по-добре от конкуренцията :)

Написа Габо на 09-May-2008 22:35


Определено кефи. "Мамка му и прасе!" <-> "Oh, shit and pig!" е страшно попадение. Също:

Който пие, пее.
Който пее, зло не мисли.
^
|
v
Who drink, sing.
Those who sing, not evil thoughts.

Звучи като направо като учителя Йода :)

Написа Маркуча на 10-May-2008 17:26


И част от глупостите знае. Още сабалем го тествах. :-))))

Написа Коко на 10-May-2008 19:43


Браво, браво, супер си се справя :)

Написа MacTeP (www) на 11-May-2008 00:16


Webtrance:

Смъртоносно животозастрашаващи бури нападат градче на Оклахома
Серия животозастрашаващи щурми удари части от Оклахома и Мисури в събота, убивайки поне 18 човека, според националната служба към време. В описване на щетата в едно градче Оклахома, авариен служител от управление каза, ", че то изглеждаше, че бомба гръмна. "пълна история

Google:

Смъртоносният тежки бури ravage Оклахома града
А серия от тежки бури Тор чрез части от Оклахома и Мисури в събота, убиване най-малко 18 души, в съответствие с Националната служба за времето. В описва щетите в един град Оклахома, за спешни случаи за управление на официалното каза: "Изглежда терористичната отидох на разстояние." пълния текст
Мдаааа... А уебтранса се прави от 1-2ма човека, не повече.

Написа p на 11-May-2008 09:59


Дреболии...

Превод: български » английски
пичка
pichka

Превод: български » английски
Пичка
Cunt

Написа Коко на 11-May-2008 23:31


Ще трябва да им драснеш някой bug report :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-May-2008 00:13


На Преслав все още е по-добра преводачката, но Google са просто изроди.
Неговият коментар, е че имат доста добра преводачка и добре обучена.

Все пак той успея да победи гоогле на испански-английски на годишното международно изложение/състезание по mashine translation. :)

Написа Ники Недялков на 12-May-2008 20:27


А испански<=>български как е?
също зле, превежда буквално и на много места се губи смисълът.

Написа roc3n (www) на 14-May-2008 05:55


На мен любимото ми е, че превежда "fuck off" като "свободен разстояние" :)

Написа Atanas Boev (www) на 29-Jun-2008 19:55


Неделя, 11 Май 2008

След ходенето на добри ресторанти установявам специална група от заведения, които ще определя като "wanna be ресторанти". Те изглеждат като качествените места, цените са като в качествените места, хората, които ги посещават вероятно без да се усетят мислят, че са качествени места, но за съжаление грешат.

Храната на тези wanna be ресторанти е около средното ниво (има и по-зле), което пък не отговаря не цените и претенциите им. Едно такова място днес се оказа Se7en (или Севън?!?) в Изток. Имах малко по-друга представа за ресторанта, сигурно защото както повечето хора не бях всъщност посещавал заведение с истински качествена храна, за да сравня.

Бяхме в Checkpoint Charlie, след което няколко дни мисълта ми още беше в храната, която ни поднесоха. Днес сядайки в Se7en и плащайки същото, а получавайки за десерт "доктор йоткер баварски крем", "доктор йоткер шоколадов мус" и подобни /естествено наречени с гръмки имена/, взех едно малко решение, което макар и простичко като извод е изстрадано и си заслужава да се сподели.

Не си струва човек да си дава парите за wanna be ресторанти. Като ще сядаш да хапваш или го направи в тествана честна пицария или отиди на хубавите места. Всъщност винаги когато можеш ходи на хубавите места. Цените не са страшни, трудно без да се изхвърляте ще платите повече от 80 кинта за двама човека (без виното), а храната, ооо храната.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Е па верно сме идиоти, ама немаше нужда едно нещо да ги пишеш 30 пъти:-)

Написа freak на 14-May-2008 19:04


Автора, автора :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2008 19:17


Ъ, каква съм куха лейка, чак сега видях че неволен copy+paste беше яко объркал нещата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-May-2008 15:28


Те за тва говорех:-)

Написа freax на 15-May-2008 19:09


Понеделник, 12 Май 2008

Писахме, изповядахме, платихме, а сега остана банката да свърши нейната част и току виж живи и здрави към края на седмица ще сме горди собственици на недвижим имот :) Какво ми дойде до главата.

Сега се започва - дизайнери, проекти, правене и т.н. Не го чакам с нетърпение, но пък крайният резултат вероятно ще си заслужава.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Тъй, тъй. Да очакваме ли на снимка крайният резултат ?!:)

Написа Краси (www) на 15-May-2008 10:48


Ще се похваля нали умря циганката ... та няма да изпусна. Както обичам да казвам, "'фали ме усто затуй те раня".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-May-2008 12:26


Вторник, 13 Май 2008

Извадка от удостоверение получено от НАП. Някой го е примързяло да сложи един if (!xxx) някъде.

Удостоверение от НАП

[ Коментари: 8 ]
Коментари

или isnull(dfdf,'ба ли му мамата кой')

Написа voxy (www) на 14-May-2008 23:26


Ако трябва да спазваме sql стандарта - coalesce(blah,'muah');

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-May-2008 23:44


...или това, за което говориш изобщо не е понятно на developer-а :-D

Поздрави

Написа Peter Kamenov (www) на 15-May-2008 06:24


Ха ха , тия са уникални тъпаци !!!! Трябва да питам мама като и дадат такава бележка ко значи тва !!! :) А пък ако и на Георги са го дали са улучили човека :) Бравос !!! :)

Написа nicknames (www) на 16-May-2008 06:46


Чудя се докога в БГ всеки разбира от всичко? Сигурен съм , че нито един от тия дето е дал мнения за NULL-а, въобще дори и идея си няма за какво става дума, камо ли да го коментира. Във всеки софтуер има бъгове, и голяма част от тях при сложни системи е от самите данни, а не от липсата или наличието на IF... Хайде нека някой да коментира колко NULL-ситуации има в софтуер като Windows? Хиляди са, особено маркираните с "Application Error..." и че еди кой си модул е достъпил "неправилен" адрес от паметта. И накрая: от бъг от подобен вид никоя система не е застрахована, и всеки който го твърди или си няма понятие от теория, или никога не е писал нещо повече от 2 джама с 3 бутона. Успех.

Написа someone на 16-May-2008 09:18


someone: А ти що се срамуваш да си кажеш името бе???
И в конкретния случай не става дума за софтуер от ранга на Windows (операционна система), а за управление на база данни, която има ТВЪРДИ полета, а не полета, които днес са нещо, а утре нищо. Спокойно е можело да се вкара проверка за празно поле и ако е такава да няма "Да послужи пред 0000 :)"... И да, анонимний срамежливецо - трудно се пише приложен софтуер, още по-трудно е да се направи бъгфикс, но най-трудно е да се направи errorhandler, който да е кадърен. Ама когато се знае, че дадено поле може да съдържа Nu11 - спокойно се слага if nu11 .. еди си кво си според езика...

Написа SimonP на 16-May-2008 15:04


Нямах намерение да пиша реплика на по-горното, но явно ще трябва. Нека господина SimonP (което като име е много не-анонимно) да му разясня наколко факта, които на него явно въобще не са му ясни: 1. Системата на НАП е единсвеният до момента държавен проект в България, който изобщо е бил реализиран до такова ниво и е работещ - друг софтуерен проект със сложността на този просто няма. 2. Сравнението с Windows беше само примерно - едното е операционна система с милиони потребители; докато системата на НАП е специализирана в рамките на страната. По отношение на обхвата на едното и другото също няма никаква база за сравнение. Единсвеното сравнение , което си позволих беше за това с бъговете, провокиран от дилетанския "анализ" за IF...Error handlers и прочие. Другото което ми направи впечатление, е че господина смесва понятия като стоиност на поле и формат на поле - което говори само , че може би си губя времето да отговарям на непрофесионални изказвания. Най-малкото защото въображаемото поле ако е например varchar2(50) колко и кои са валидните стоиности, или колко ще са if nu11... проверките? Няма да го коментирам... И още нещо - определено нямам нищо общо с бъга, но ако някой може да гарантира че има софтуер без бъгове, нека да заложи 1 евро за първия наличен бъг и да увеличава залога с по 1 евро за всеки следващ - господина би ли заложил така и парите си за "безгрешния" софтуер, който той има някъде в мечтите си? Между впрочем мнения от хора които никога не са реализирали големи системи наистина няма откъде да знаят за това , че error hadler-a всеки програмист без опит дори ще го напише за 2 мин., проблема "колега" е в данните, живите данни. Успех.

Написа someone на 17-May-2008 11:42


someone: ами реши си проблема с незнайните стойности и типове като спреш да се занимаваш с писане на бъгав софтуер и започнеш да пишеш стойностен такъв. това, че дадената група програмисти не са мислили за употребата на софтуера и за това, че входно-изходната им база данни със съпоставки от ЖИВИ данни е била бъгава не е мой и на Георги проблем. НИКОГА не съм казвал, че има перфектен софтуер, а казах, че след като е открита грешката е можело да бъде фиксната... и понеже си силно открехнат и много се засягаш (явно само бъгав софтуер пишеш) кажи ми моля те защо на хартия трябва да пише Нулл??? МММ? Или аз съм длъжен да знам, че е правено на компир с изцяло държавносубсидиран и бъгав софт? Или не си наясно и какво стана за едни сериозни цифри с детските градини в София?

П.П. Изцяло като данъкоплатец съм си платил правото да критикувам писачите на некадърен софтуер финансиран отчасти и от моя милост.

Написа SimonP на 20-May-2008 19:13


Сряда, 14 Май 2008

При обновяване от Slackware 12 до 12.1 поради недоглеждане, може да пропуснете да обновите пакета util-linux, който вече се казва util-linux-ng. Проблема ще го усетите поради невъзможноста да монтирате автоматично устройствата в KDE и съобщенията в dmesg, които изглеждат например ей така:

"FAT: Unrecognized mount option "uhelper=hal" or missing value"

Обновяването се прави по стандартния начин за преименуван пакет като след сваляне се стартира:

upgradepkg util-linux%util-linux-ng-2.13.1-i486-1.tgz

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Взех да ставам фен на генту. Бая е садомазохистично обаче. :-О

Написа Коко на 17-May-2008 06:41


Щом те кефи, ползвай :) Аз лично не обичам да компилирам само заради самото компилиране. Иначе emerge е приятно нещо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-May-2008 06:45


Четвъртък, 15 Май 2008

Половин ден борих бъгове в една утилка за конвертиране на видео и в крайна сметка се оказа, че бъга е в плеъра, с който тествам.

Определено далеч от представата ми за полезно прекарано време.

Петък, 16 Май 2008

Има ли по-специална почерпка при придобиване на недвижим имот? Аз минах със стандартния ЯКУБ (ядки, кола, уйски и бонбони), но пък може да съм пропуснал нещо.

Мнения?

...иначе апартамента вече си има цели две кодови имена - куличката и обсерваторията.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

уИски, не уЙски се пише - не идва от уй :)

Написа Васил Колев (www) на 17-May-2008 07:15


Скоро ще стане "обекта", "строежа" и "уф, пак съм там" :) Да ви е честит!

Написа Антония (www) на 17-May-2008 07:27


Абе ManiaX-е, залагам една бира, че нарочно го е написал уйски!

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 17-May-2008 08:09


а снимки на вила вилекула? нека е за другите якуб-чо. снимкчици искаме ний! гхе-гхе

Написа lawyer.bg (www) на 17-May-2008 08:29


Е, хайде холан! За такава придобивка се прави голямо ешмедеме! А не само ракийка някаква с ядчици. Срамота!

Написа Апостол Апостолов (www) на 17-May-2008 10:59


@Апостололов - Голямото кво беше еш не знам си кво.. прави се когато се освещава.. не когато се купува.

Написа Васил на 18-May-2008 10:00


"но пък може да съм пропуснал нещо.". пропуснал си, пропуснал си, МЕН :)) а как само стисках палци ...

Написа Габо на 19-May-2008 21:54


Апартамент?
Няма да се разминеш така лесно - трябва си нещо по сериозно. ;-)

Написа Ники на 20-May-2008 07:11


Аз съм българче щастливо-
купих си апартамент!
Май стените са накриво,
но нали си е за мен!

Кредита е първа стъпка-
почваш с банката борба.
То си е голяма тръпка,
ако жив си след това.

Чакаш смело кота било.
с други думи- груб строеж.
И ти става много мило,
сякаш с болка ти растеш.

После идва дограмата-
пее твоето сърце.
Кондензира по стената,
но си имаш PVC.

Ето майсторите сръчно
ще шпакловат две стени.
Обясняват ти научно
всички нови кривини.

После плочки, гипс-картони,
майстор нов и нов късмет-
пренарежда без фасони
уж прекрасния паркет.

Иде шкаф, след него втори-
тук очукан, там сгрешен.
Но със майстор не се спори-
той е майстор, ти кретен.

И накрая, без съмнение,
си щастливец, ако ток,
след година закъснение,
има в новия ти блок...

Написа Светозар Кьосев (www) на 20-May-2008 19:40


Събота, 17 Май 2008

Tilt е сериал за играчи на покер в Лас Вегас, в който група изиграни се събират, за да победят подлия световен шампион. В ролята на шампиона е Майкъл Медсен играещ порадната си роля на лош и много му отива. Сериала си заслужава да се гледа.

Друго, което си заслужава да се гледа са трите серии (всяка по над час и половина) - The Company. Проследява основните игри на ЦРУ и работата на контраразузнаването от края на втората световна война до падането на съветския блок.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

The Company излезе бая отдавна, но е страхотен. Аз също го препоръчвам горещо на всеки, който се интересува от подобни теми.

Написа bobby на 20-May-2008 20:38


Мдам, The Company е доста добър филм за периода на студената война. За да засиля интереса на тези, които още не са го гледали, общо взето във филмчето ЦРУ и КГБ си играят на разузнаване и си мерят пиш*ите.

btw много добро сериалче е The Reaper, доста неангажиращо и забавно, става за почивка след натоварен ден

Написа MacTeP (www) на 21-May-2008 11:12


Неделя, 18 Май 2008

Похапнахме сръбска скара в "Златна скара". Не е зле, само дето не може да се яде по много, че носят едни ОГРОМНИ блюда. Не ми хареса, че ни преместиха от масата, на която бяхме седнали "щото била на шефа". Ами като е "на шефа", сложете една табелка Reserve както се прави, за да не сядат хората преди да питат. Мразя да ме местят с подобни извинения. Излиза, че клиентът не е най-важния.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Глас от мен за "Златна скара" :)

Написа Интернет маркетинг (www) на 20-May-2008 11:48


То в България (а и на Балканите) открай време е така- клиентът няма никакво значение. Затова тия цървули са цъфнали и вързали... Да им...

Написа Апостол Апостолов (www) на 20-May-2008 23:16


Ще се върнем там със сигурност преди всичко и заради голямата детска площадка, която имат - много пързалки, люлки! Малко са заведенията, в които спокойно можеш да отидеш с деца!

Написа Сиси Чорбаджийска на 21-May-2008 07:28


Абе чудя се аз. Може ли да мине постинг някъде, без Апостолов да се изкаже "компетентно" ... и тотално безмислено.

Написа N.Pepelishev на 21-May-2008 09:09


Не може без моите компетентни коментари, защото и аз съм българин, а ние българите разбираме от всичко- от футбол, от политика, от медицина. Така че, много моля, без сардонични подмятания. Да не взема да ви върна топката!...

Написа Апостол Апостолов (www) на 21-May-2008 11:45


Аааа, видях Ви аз вчера да се шляете (и да се пощипвате) около 5-те кюшета. Всъщност, Жоро, не съм сигурен дали това беше Сиси Чорбаджийска, да не стане някои неволен гаф?:-) Ако не е била тя, трий преди да е прочела!

Написа freax на 21-May-2008 15:07


Айдеее как ме издаде :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-May-2008 16:39


Понеделник, 19 Май 2008

21 - филм за хитри студенти и още по-хитрия им преподавател, които отиват във Вегас, за да "заработят" яко кинти броейки на 21. Стандартен сценарии, клишета, гоооре-долу прилична игра и очакван край. Филмът става за гледане в DVDRip release...Глeдайте да не се минете да идете на кино.

Вторник, 20 Май 2008

Много ме радват разни дребни неща, които човек може да намери като подаръци из офисите. Например от офиса на адвокатите ни си взех отбелязка за книга, на която пише "да се обадя на адвокатите". Със сигурност добър съвет, а и хитро като идея. От някъде пък ми беше попаднал бонбон "microsoft". Какви неща сте виждали да се оставят като рекламни материали из офиси освен стандартните кибрити и календари? Идеи?

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Чаши, бутилки, запалки, ножове за хартия, часовници, ключодържатели, мишки, падове, usb хъбове, общо взето всичко, върху което можеш да печаташ лого :)

Написа Н.Пепелишев на 22-May-2008 16:18


Презервативи с надпис "MicroSoft" ?! :)

Написа Митко на 22-May-2008 16:57


флашки
връвки за телефони/баджове
гумени ленти за китка от типа live strong / liverpool / joy
щипки за пари (любими са ми)
визитници - също са ми любими

Написа lawyer.bg (www) на 22-May-2008 21:33


Дааа, визитниците са нещо полезно, което винаги се каня да си купя и никога не си купувам. Може би ще трябва да посетя няколко офиса ;-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2008 21:51


Пропуснали сте най- полезните, най- въздействащите неща- шапки и фланелки, които превръщат вашите клиенти във ваши подвижни билбордове. Преди време на това му викаха "човек- сандвич".

Написа Апостол Апостолов (www) на 22-May-2008 22:42


това с тениските е готино, можеш поне да си я носиш в къщи... иначе винаги съм се учудвала как модните компании успяват и да ги продават и кой изобщо дава 20 кинта, за да се разхожда наоколо с огромен надпис MANGO на гърдите :)

Написа Надя (www) на 23-May-2008 05:22


При нас оставиха шоколадчета HP. Бяха твърди като дърво. На вкус не посмях да ги опитам.

Написа Иво на 23-May-2008 07:09


Приятелката ми домъкна рекламен USB котлон/хъб на Weber готино наистина с термочаша. Държи кафето на 45-50 градуса и измъкнах още 3 USB порта на масата до мен :)

Написа Радослав Гигов на 23-May-2008 08:37


Бутилка вино е етикет на фирмата беше едно от най-ценните които съм виждала, а Microsoft са се представяли "добре" с термуси, зарядни за телефони за полеви условия (въртиш и зареждаш, и най-вероятно си скапваш батерията на GSM-a)...

Написа 3des на 30-May-2008 07:27


Сряда, 21 Май 2008

Грубо си припомних защо не мога да понасям mysql и защо смятам, че който си повери данните на тази "база данни", заслужава всичко, което неизбежно ще му се случи.

Тестово бях пуснал един mysql, като на същият диск по една или друга причина имам и postgres база данни. Поради недоглеждане, ако така може да се нарече използването на стандартен предоставен от mysql конфигурационен файл my-medium.cnf, дискът се запълни и двете бази данни, разбира се спряха да обслужват някои от заявките. Дотук всичко е горе-долу едно и също и за двете. Но пък разликите в продължението са впечатляващи.

Освободих аз място на диска, postgresql продължи да работи без да го пипам (дори не го рестартирах!), а mysql упорито не искаше да обслужва заявки. Спрях го, пуснах го - всичко уж наред. След малко гледам, че сървъра работи обаче нито една заявка към него не се изпълнява.

Логвам се на конзолата пускам select на една малките таблици и ме посреща чудесно съобщение "1033 - Incorrect information in file: './ads/ox_acl.frm'". Потърсих за mysql error 1030 и открих, че има около половин милион страници и всички са горе-долу на една тема...

Видите ли това съобщение посягайте към архивните копия, защото няма оправия.

Е аз към бекъпите не посегнах, защото mysql още го тествах и данните не ми бяха толкова важни, но пък направих shred на всякакви mysql неща, пуснах тъпия OpenX да работи с postgres и се припсувах наум, че съм си въобразил, че mysql става за нещо. Горките му потребители.

Та така, no disk space + mysql = сигурна загуба на данни. Enterprise чудо, чудо. Сравнете описаното за shitsql с действията на истинската ACID база данни.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

backup + binlogs = solution; а приложение, което пише в базата и не се интересува дали СУБД-то му е върнало грешка или не, си заслужава да му бъдат загубени данните.

Написа Георги Тодоров на 22-May-2008 19:00


Чорбаджийски, прав си по принцип за mysql-а, ама и в същото време не съвсем. MySQL има едно много важно предимство пред Postgres-a - БЪРЗА е. Ако пробваш PG с пълнотекстово търсене (примерно) - TSearch2 - ще ти се отели вола докато върне някакви резултати. Верно, наистина използват по-голяма част от теорията за релационните бази, но има още какво да подобряват.

Иначе Адаша Тодоров намеква за репликация, което решава доста проблеми :)

Написа Георги (www) на 22-May-2008 19:45


За да се скапе .frm Файла има една единствена причина - самият той (т.е. структурата на базата данни) е бил променян след като диска вече се е препълнил. Нищо фатално няма да стане, ако дискът се запълни при работа с ДАННИТЕ, т.е. при обичайна работа на енджина. Може и да се начука базата, но поправимо. Случвало ми се е много пъти.

Написа mitko.com (www) на 22-May-2008 21:11


@георги1: принципа е ясен, но в конректния случай имах подобни приложения и различни бази, едната се скапа при пълен диск, другата не. За мен случаят е ясен.

@георги2: не съм провал tsearch2, но ще се учудя ако при натоварване е по-бавен от подобното куцо решение на mysql. Да се твърди, че mysql е "по-бърз" е доста подвеждащо особено при факта, че всички тестове при които се ползват повече от няколко паралелни заявки към едни данни показват, че postres-а рита задника на mysql отвсякъде. Ако ще си говорим за скорост на една заявка, може пък да е по-бърз, ама то в такъв случай по-добре ползвай sqlite3 :)

@митко: не е променяна структурата, софтуера, който ползваше mysql върти основно select и insert заявки. Няма alter, няма подобни чудеса.

В заключение ползвам postgres от 8-9 години и никога не ми е губил данни, а mysql-а с ползване на *препоръчан от тях конфигурационен файл*, си скапа структурата след една седмица. Да бекъпите и репликацията щяха да ме спасят (макар че за mysql репликацията не ми се отваря дума, там колко страдание има), а пък съм виждал и невъстановими mysql бекъпи, защото някой не е сложил магическа опция указваща encoding на mysqldump. Мъка, мъка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-May-2008 21:22


@георги2: То това за бързия mysql май беше преди години ;)

В днешно време нещата са доста по-различни.

Написа Божо на 22-May-2008 21:47


@георги2

tsearch2 с gin индекси е доста по бърз от търсенето на mysql.

Написа akademik nedelchev на 23-May-2008 04:50


offtopic: http://www.zoitz.com/comics/analogies.png

:)

Написа 12 на 23-May-2008 08:41


По повод не енкодингите на mysql, аз от блога на Григор Гатчев разбрах че default-а е latin1_swedish. Като се замисля, ми се струва напълно обосновано ;)

Написа Иван на 23-May-2008 22:57


@георги: Мисля, че прибързваш, като обвиняваш Mysql за проблема.

Първо защото Mysql има една особеност, която трябва да се има предвид, когато се правят квалификации и сравнения - можеш да имаш различни storage engines. Един е transaction safe, друг не е. Един lock-ва редове, друг - цели таблици и т.н. Трябва да се съобразява и какви са ти конкурентните заяваки - ако са select & select е едно, ако е select и update друго, а ако е select и insert е съвсем друго. Това, че mysql с myisam storage се е скапал не означава, че е щял да се скапе по същия начин, ако си бил избрал друг storage (innodb например). Същото важи и за производителността - за някои таблици един storage ще даде по-добри резултати от друг.

Второ защото не е сигурно дали не е имало и страничен ефект, който да не се забелязва лесно. Например заради увисналите в очакване на място процеси може да се е бил изчерпал още някакъв ресурс на ОС-а (open files, open sockets, orphаn sockets ...), а този недостиг на ресурси от своя страна да е объркал някое приложение и то да е взело грешно решение. Например OpenX може да е решил, че някакво inconsistency в базата е причинено от разлика във версиите и да се е опитал да си alter-не някоя таблица. Може самия mysqld да се е крашнал, да се е рестартирал, да се е пробвал да си repair-не таблиците, но заради липса на ресурс да е станало по-лошо. Т.е. много и най-различни неща биха могли да се случат в една такава ситуация, без да е ясно на пръв (а и на втори) поглед какво е станало и защо.

Иначе аз пък ползвам mysql от 12 години, като през това време не е бил изключван и за 5 минути (освен при дълги power outages) и колкото и пъти да се е скапвал, данни не е губил. Виж кога е инсталиран ОС-а:

[root@mail mitko]# ls -lad /usr/local/src
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Dec 21 1996 /usr/local/src

А конкретното приложение (OpenX) го ползвам върху Mysql от не знам колко години, но със сигурност повече от 4 (тогава се казваше phpadsnew или нещо такова) и не се е скапвало, а е било подлагано на неистови натоварвания. На моменти е имало по над 300 посетителя в секунда, което означава около 1000 реклами в секунда, а броят на едновременните заявки към mysql също е достигал 1000 и то при максимално използване на memcached и други кеширащи и non-blocking техники (например замяна на update с insert във временни таблици и асинхронно консолидиране на няколко промени в една заявка с едно локване на таблицата) и сравнително приличен хардуер (Xeon, SCSI RAID, etc.). Т.е. mysql безгрижно си работи при здрави натоварвания. Което не значи, че Postgre няма да се справи също толкова или дори по-добре - нямам опит и не мога да коментирам. Само (пак) казвам, че прибързваш с "обвиненията".

Написа mitko.com (www) на 25-May-2008 12:06


Четвъртък, 22 Май 2008

Направих първо тестово пътуване с колело от офиса до новото у дома и изводите са следните:

- Отнема ми около 17 минути каране от офиса (ул. Парчевич) посока у дома (ЖК Борово).

- Карането по бул. България е опасен спорт и не е за хора със слаби сърца. Поне до първия светофар след моста на витошка е за предпочитане да се кара по тротоара.

- бул. България и бул. Витоша са си доста наклонени (усеща се при каране на колело).

- В обратната посока е по-добре да се минава по друг маршрут, а именно - по канала и после покрай ВМИ по Св. Георги Софийски. Има страхотно спускане и може да се кара много бързо (трябва да се внимава за няколкото пешеходни пътеки).

- Обратния път (у дома -> офис) отнема около минута по-малко.

С кола, изваждането и от гаража, пътуването плюс времето за паркиране пред офиса със сигурност ще е повече от 17 мин.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Е няма ли някакви алтернативни маршрути, че да избегнеш "България" и "Витоша"? Принципно с колело е много по-лесно да се движиш и разни разбити кватрални улички и спокойно си спестяваш натоварените булеварди.

Написа Даниел Панев (www) на 25-May-2008 06:49


Става по-бавно ако се движа по разните му дребни улички.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-May-2008 12:01


Петък, 23 Май 2008

Прецаках обновяването на един Linux, като ударих reset преди да се е инсталирало ново lilo и се озовах с не-boot-ваща машина. По принцип проблем нямам след подобна случка, само да ми се намира boot-ващо Linux CD.

Да ама подобно нещо нямах, но за сметка на това имах Windows Live CD, което някой ми даде преди години и още ми се търкаля в раницата.

На това CD има програми за пипане по partition таблиците пък човек може да се закачи към нета с него. Въоръжен с тази екстра, си помогнах сравнително лесно. Направих си един малък DOS partition, свалих loadlin (Linux boot loader, стартиращ се от DOS) и едно компилирано ядро (подходящо е huge ядрото от Slackware 12.1), след което с Live CD-то стартирах чист DOS и се добрах до Linux-а като си го заредих с:

loadlin bzimage root=/dev/hda1 init=/bin/bash ro

Накрая след като отново бях в познатата Linux среда си преинсталирах lilo с пускането на ... lilo (логично нали?) и се зарекох първата ми работа, като се добера до празно CD е да си запиша един Linux live диск, че да не се налага да правя подобни гимнастики.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Slax (http://www.slax.org/) на usb върши чудеса

Написа петър на 25-May-2008 07:38


Добре де, що най-накрая не минеш в 21ви век и не почнеш да ползваш GRUB? Няма нито един от тия проблеми, даже от там може да си browse-ваш файловата система и да boot-неш който си искаш kernel. Даже aboot-а за alpha-ата (дето е сигурно по-стар от LILO) го може, мисля, че е крайно време тая мъка, наречена LILO, да се пенсионира :)

Написа Васил Колев (www) на 25-May-2008 08:47


Като горд слакер, чакам Слака да решат да се ъпдейтнат :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-May-2008 12:00


Ей, вярно, че Slackware няма почти никакви пакети ;-)

Написа hett на 25-May-2008 15:55


Каквото ми трябва - има. Slackа не е като някои други дето ако го няма на пакет - не съществува.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-May-2008 16:59


Събота, 24 Май 2008

Хмм, филтрите на дневника тъй хубаво работят, че не съм забелязал повечето от 5000 опита на ден за спамване. Днес включих малко повече логване и ги видях, та реших леко да порежа тъпите спамери. По-принцип номерата им не минават и дори не стигат до модерация, заради една тънкост в addcomment.php:

if (!empty($_POST["comment"]) && $form_ok)
  $form_ok = !eregi("\[URL=http", $_POST["comment"]) &&
    !eregi("<a href=", $_POST["comment"]);

но пък ме дразнят с опитите им, затова им приложих следното в .htaccess:

# Spam bots, 2008-05-25
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Opera/9.0\ \(Windows\ NT\ 5.1;\ U;\ en\) [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Mozilla/4.0\ \(compatible;\ MSIE\ 6.0;\ Windows\ NT\ 5.1;\ SV1;\ .NET\ CLR\ 1.1.4322\) [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^User-Agent
RewriteRule addcomment - [F,L]

# empty user agent and referer - spam form collector, 2008-05-25
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^$
RewriteRule addcomment - [F,L]

Резултатът за цяла неделя е 5162 блокирани тъпи бот опита за спамване. Кеф.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Виж и akismet, може да ти се стори полезен.

Написа Георги (www) на 26-May-2008 16:12


Да ги прилагам ли тия работи и при мене? Аз съм с твоя софтуер за блог. Не съм гледал дали не си пуснал нова варсия на софтуера.

Написа Алекс Панов (www) на 26-May-2008 16:34


@георги: с няколко много прости правила се справям доста добре (нито един минал спам за четири+ години) и без akismet :-)

@алекс: Само ако имаш проблеми със спама. Иначе някой ден ще пусна нова версия с вграден кеш и подобрено бързодействие.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-May-2008 18:24


Жоре, вземи ги пусни и на исека-та, че ми е малко зор с тези контакт форми:))))

Написа Ники на 26-May-2008 18:31


@ники: трябва да видя дали имам достъп до там и ще ги барна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-May-2008 18:37


Неделя, 25 Май 2008

По списъка на актьорите участващи в Street Kings може да се подведете и да гледате филма. Ще сгрешите, защото сценарият на филма е написан на парче тоалетна хартия докато сценариста е клечал с махмурлук, изпълнявайки третата фаза за изтрезняване (две спанета и две сранета).

А сценарият е следният - ченге, което раздава собствено правосъдие се усеща, че го използват и затова изтрепва всички от отдела му, които са подкупни включително и шефа му.

Нито Киану Рийвс, нито Форест Уйтакър, нито Хю Лори могат да спасят подобен филм.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

не съм много съгласен за сценария, не е най- доброто от Елрой - "поверително от ел ей", "черната далия", "бял джаз" - но пък и "улични крале" е писан директно за големия екран и по тази причина е малко по - как мразя тая дума - комерсиален. въпреки това почитателите на Елрой едва ли биха останали разочаровани. препоръчвам го.

Написа roc3n (www) на 27-May-2008 15:25


И мен ме изкъдри!

Написа freax на 29-May-2008 09:34


Понеделник, 26 Май 2008

Заиграх се с OpenArena, малко са дървени моделите, но пък ме кефи че има повече типове игри. Например любим ми става Elimination, хвърлят ви всички на една карта и последният оцелял печели.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Защо не пробваш Urban Terror ... доста добра пуцалка

Написа Цветан на 28-May-2008 20:20


По принцип в офиса играем Quake 3, Urban Terror не беше ли мод точно него?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-May-2008 21:05


(wiki): The game itself is free, but FrozenSand retains the rights; unauthorised modification and selling is not allowed. Since Urban Terror 4.0, the mod can also be played as a stand-alone game without Quake III Arena using the ioUrbanTerror engine, which is a rebranding of the ioquake3 engine distributed under GNU General Public License. There are some[1] that believe the standalone version is in violation of one or both of the source code licenses that it is distributed under.

Написа UrbanTerror на 29-May-2008 20:53


Вторник, 27 Май 2008

Добавям към списъка на актьорите, за които трябва да следя и техни филми да избягвам старателно - Джесика Алба. След тъпия филм The Eye и другите и филми, които 99% са тъпизми, повече не може да се търпи. Вярно, че лови окото девойката (въпреки че не мога да разбера негърка ли е или е бяла), но има доста лебец да поруча дорде започне да играе във филми, които си заслужава да се гледат.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Да беше гледал "Gin gwai" - оригиналният филм "The Eye". Сега няма начин да ти хареса.

Написа Иван на 28-May-2008 11:52


Хората в САЩ не се делят просто на негри и бели. Доста е по-сложна картинката.
Майката на Джесика Алба е от датски/канадски произход, бащата е от мексикански.

Написа razmisli (www) на 28-May-2008 13:01


мулатка

от филмите Sin City е адски добър, но не заради нея, останалите бозавички

Написа voxy (www) на 28-May-2008 15:15


@voxy: Опа, бях забравил за SinCity. Този филм го уважавам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-May-2008 16:31


Сряда, 28 Май 2008

Във филм като Forbidden Kingdom малко неща могат да се объркат. Участват Джеки Чан и Джет Ли. Какво повече може да иска човек, за да разпусне? Яки битки и типична история с богове и кунг фу майстори. Не са прекалили с "хумора" (нарочно го слагам в кавички, защото в тези филми никога не ми е бил смешен), а пейзажите във филма наистина бяха великолепни. Чак ми се прииска да съм там с фотоапарат и голям обектив.

Четвъртък, 29 Май 2008

Ежедневно ползвам три компютъра, като на всеки от тях разбира се съм с Firefox. Firefox 2 под Linux на компютъра вкъщи и на работа и отскоро Firefox 3 на лаптопа (PowerBook G4). Докато търсехме къща за купуване се наложи да ползваме доста bookmarks и се огледах за някакво решение за синхронизация. Най-доброто, което намерих се казва Foxmarks и от днес вече го има и във вариант за Firefox 3. Foxmarks е абсолютна благина за мен, защото ми позволява да си синхронизирам bookmarks между лаптопа и домашния компютър, а когато съм в офиса пак си имам достъп до домашните адреси през сайта на приставката, дори и без да съм я инсталирал.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

http://www.google.com/tools/firefox/browsersync/

Овен букмарките пази сесии, кукита и т.н.

За да върви на FF3 трябва да си спреш проверката за съвместимост на версиите.

Написа tuzemec (www) на 31-May-2008 08:46


Не вярвам на google толкова, че да им поверя достъп до cookie-тата на другите сайтове, които посещавам. Специално за тях съм изключил cookie и javascript поддръжката, а analytics е първото нещо, което слагам в adblock. Не благодаря :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2008 09:47


Според мен е яко (не съм търсил) да има софтуер, който да върши тази работа, но да можеш да си го сложиш на твои сървъри/хостинг. А не на публична такава услуга.

Написа сотиров на 31-May-2008 14:19


Аз ползвам www.spurl.net
Много съм доволен за сега

Написа Юли на 31-May-2008 14:30


Foxmarks е най-доброто от тези които пробвах, ползвам го от много време на FF2, от известно време ползвам бетата за FF3. Върши ми идеална работа, засега нямам нужда от нещо което да ми пази паролите и cookies за други сайтове.

Написа Красимир Казаков на 31-May-2008 17:09


Не виждам какво толкова се притеснявате от Гугъл. Така или инъче вече знаят всичко за вас ;-)

Написа tuzemec (www) на 31-May-2008 19:09


Знаят какво търси IP адрес с браузер еди какъв си. Това няма как да не го знаят като им ползвам услугата. Но ми нямат паролите за много други сайтове, които ползвам, историята на браузера ми, кукитата ми, какви сайтове обичам да посещавам и т.н. Не виждам причина да им давам подобна информация. Така или иначе не виждам дори текстовите им реклами (адблок, любов, любов), тъй че няма как да ме таргетират и да искат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2008 19:13


А защо не ползваш някой от безбройните social bookmark сайтове, голяма част от тях имат и private добавяне, ако не искаш половината свят да те снифи къде зяпаш

Написа MacTeP (www) на 01-Jun-2008 04:58


Защото не мога да ги трая, глупавият им "social" елемент, глупавите им имената и претенециите им "web 2.0" и не знам си какви други тъпизми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jun-2008 10:42


Според мен del.icio.us е добър пример за ненатрапчив "social" елемент. Използвам го с кеф от година и половина, точно защото е супер семпъл, а май имаше и добро Firefox разширение за интегриране с Bookmarks.

Написа Лина (www) на 02-Jun-2008 08:43


del.icio.us като цяло ме дразни... лично мен повече в това отношение ме кефи http://www.mister-wong.com/ лично за мен класи над del.icio.us

Написа MacTeP (www) на 02-Jun-2008 23:49


Петък, 30 Май 2008

С две листчета хартия и няколко малки такси се превърнах в чисто нов "софиянец". От гражданин на град Пазарджик, се превърнах в жител на Красно Село. Напредък? Още не мога да реша...

При посещението на ЕСГРАОН можете да се сдобиете с полезната информация, че на никой не му пука какъв адрес си пишете за настоящ и постоянен. Свобода на избора, ама пълна.

Явно някои са се възползвали от тази "услуга", защото на гишетата имаше вайкащ се пич, който с мрънкане се опитваше да смени постояния адрес на престъпник писал се, че живее у тях. Заради тази екстра, на твоя адрес да се води живеещ рецидивист обявен за национално издирване, пича честичко го посещавали полицаи да го питат къде се крие онзи хубавец.

Всичко това щеше да е смешно, ако решението на проблема от служителите не беше във вид на следния отговор: "влизаме ви в положението, но по закон не можем да променим постоянния адрес на човек освен ако ТОЙ не пожелае".

Интересен хак е това да се пишеш, че живееш при някой друг, за да го тормозят. Ако стигна до рецидив някой ден, ще се пиша, че живея у някой дето не го обичам.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

преди от нова телевизия някакво журналистче се писа, че живее у Първанови :-)

Написа asd на 31-May-2008 09:51


Не бива НИКОГА да забравяме, че България е страната на НЕОГРАНИЧЕНИТЕ НЕВЪЗМОЖНОСТИ!

Написа Апостол Апостолов (www) на 31-May-2008 10:40


Добре дошъл у махалата. :)

Написа Димитър (www) на 31-May-2008 15:56


Добре си направил, земляк! На мен ми липсва само едно: "Полски Боровец"!

Написа Апостол Апостолов (www) на 01-Jun-2008 01:18


Така си е, много е забавно... Особенно в Красно Село, където картата им на района е от преди 200 години сигурно :) С нашия блок примерно си имаше някакви проблеми... аз като ходих да си оправям документите се бяхме събрали няколко човека от блока, които се опитвахме да обясним как все пак се води сами блок... не ни излезе късмета, за сметка на това ни казаха да го пишем както се водел при тях... демек грешно :)

Написа MacTeP (www) на 01-Jun-2008 05:01


това много ми напомни на едни приятел - Цветан Банчев, който се мисли за най-великият човек на света.


Най-скандалната личност в българското интернет общество Цветан Банчев отново е на върха на класациите на най-известните в интернет.Почти 20 годишен, педофил и най-вече неразбран гений, той отново се изявява в България.Цветан Банчев е най-известният потребител в цялата българска мрежа, поради огромното количество спам което праща на потребителите през Gmail.Самият той твърди че други хора са го направили известен като са се представяли за него. На второ място по известност е Апостол Апостолов, а на трето е Добри Божилов. Сходството между тримата е че използват различни пощенски провайдъри като спам сървъри за масов спаминг в българската мрежа.Цветан Банчев се оказва толкова известен че почти всеки пети напреднал интернет потребител знае за него.Българските форуми са затрупани от неговите постове и това дразни доста хора.Големи организации претърпяват финансов крах в следствие на спама от негова страна.Мнозина го приличават като бум на Бритни Спиърс. Само за една година става много известен.
Освен че е най-известният в интернет, той се показва и като най-големият спамер в българското интернет общество.Изявите му карат страшно много хора да си губят времето като му отговорят по електронната поща или скайп, или са жертва на постоянните му закани, обиди и спам, което той определя като норма.Специалистите считат че през 2007г. е спамнал 901 български форума, напсувал е 12 интернет потребители и е заплашвал стотици интернет компании.
Спамът стига до там че претоварва компютърни мрежи и доста хора се дразнят от това.Финансовите загуби са на стойност хиляди лева, но нищо не е доказано защото в България няма закон и всеки прави каквото си иска.
http://tsvetanman.hit.bg/

Написа Георги Иванов на 03-Jun-2008 21:39


Адаш, не стоплям. Help.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jun-2008 21:49


>Адаш, не стоплям. Help.
Човека просто е афектиран от Апостол и изразява личното си възмущение.
Цветан Банчев
Апостол Апостолов
Ахмед Мерчев Кибертрон
Галин Калчев- Релефа
Явор Нинов -DrFrancky
Ал.Томов - Лупи
Мисля, че това е едно справедливо подреждане за 2007-ма година в класацията "Най-великият човек на света".
Извинете ме за вниманието и дерзайте! :D

Написа един пор на 03-Jun-2008 22:33


Всъщност те бъзикат, г-н Г.Ч. :))

Написа един пор на 03-Jun-2008 22:34


Цветан Банчев
Апостол Апостолов
Ахмед Мерчев Кибертрон
Галин Калчев- Релефа
Явор Нинов -DrFrancky
Апостол Апостолов
Това са идиотите в българският интернет.

Написа Георги Иванов на 04-Jun-2008 12:33


Ходи си запиши час за психиатър.

Написа freax на 04-Jun-2008 15:18


С риск да прозвучи донякъде нескромно, но мисля, че мога да заявя, че аз съм най-великия човек на света.

Написа Апостол Апостолов (www) на 04-Jun-2008 15:50


@Апостол Апостолов - След мен, разбира се, но аз съм просто нечовек и съм велик.

Написа MacTeP (www) на 05-Jun-2008 00:04


Ти си луд дебил такъв. Цветан Банчев има бъдеще

Написа Апостол Апостолов (www) на 07-Jun-2008 11:09


@Апостол Апостолов - Дразниш!

Написа peter (www) на 07-Jun-2008 11:51


Събота, 31 Май 2008

Olives (на мястото на бившето Гюлето) е заведение направено с вкус, където можете да похапнете добре. Дизайнът не е точно по каквото си падам, но това не значи, че не го оценявам като добър за случая. Менюто им ми се стори разхвърляно, но пък нещата, които опитах бяха чудесни. Ризотото с пиле почти на нивото на това в Руини, а пикантната салата с наденица беше уникално вкусна (хем не обичам чушки). Силно препоръчително местенце за малко хора или средно голяма компания (5-6 човека).

/Бележка до себе си - трябва да започна да снимам манджичките.../

[ Коментари: 1 ]
Коментари

На мен атмосферата в Оливс на Графа повече ми допада, това на Гурко си е схлупено от време оно.
За храната - напълно се съгласявам :)

Написа Магдалина (www) на 03-Jun-2008 11:56