< HomePage | Снимки
<- Юни, 2008 | Начална страница | Август, 2008 ->

Архив за месец Юли, 2008

Вторник, 1 Юли 2008

Отдавна си знам, че повече KIA - не. А днешният разговор със сервиза им пък съвсем затвърди убеждението ми. Хайде едно време преглътнах донякъде, че вместо RDS на тъпото радио имам екстрата КАСЕТОФОН (2008-ма година сме, алоууу!), че нямам индикатор за разхода на гориво, че са преместили компаса на гадно място и още десетина дреболии дето ми бъркат в здравето, ама това последната случка със CD-то вече прелива чашата.

Лапнало устройството диск и решило да забрави, че има диск напъхан в него. Eject, Meject - No Disk се ми вика. Демек сега и CD нямам. Виж касетите сигурно вървят без проблем, а пък радиото с бърз достъп до превключване между AM/FM1/FM2/LW (wtf!) и АВТОМАТИЧНА антена още крета.

Обаждам се на сервиза и на третия опит след няколко заето и свободно се свързвам. Викам им пичове тука една кола в гаранция глътна едно CD и не ебава да го пусне. Кажете кога ще ви е удобно да мина да ми извадите диска, защото искам да слушам и друга музика.

- Аааа ми те колегите са в обедна почивка, обадете се по-късно.

- Добре, благодаря.

Звънкам след час и пак се обяснявам.

- Амииии елате другата седмица...

- Абе вие нормални ли сте? За изваждането на едно CD ще ви чакам една седмица? Колата другата седмица не мога да я докарам. Не може ли по-бързо?

- Ами тогава най-рано има час.

- Fuck you very much.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Нали си го google вече? :) И няма да е изненада ако ти кажа какво излиза :D

Примерно: "update on cd eject problem:

audio unit replaced without any question by dealer.

so far ejects ok.

the dealer has replaced a few, it seems there was a batch of faulty stereos, but recent models are ok.
(ours is an ex-demo, registered april.)

thanks for all your replys!"

Написа N.Pepelishev на 02-Jul-2008 20:29


Абе не може да нема некъде дупка за кламер. Я мини да черпиш една бира и да я оправим плеърката:))) имам хубава тесла ;))))

Написа gabo (www) на 02-Jul-2008 20:48


@n.pepelishev: нямам съмнения, че ще го сменят яд ме е, че не могат да го направят с три дни предупреждение, защото колата ми трябваше другата седмица да е наред. Имат едно разглобяване и сглобяване, максимум време 45 мин. за специалист.

@gabo: Търсих мамицата му, няма дупка за кламер. Тъпото CD и преди правеше проблеми като понякога не искаше да вади диск и трябваше по няколко пъти да се натисне eject.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jul-2008 20:51


За надупчени пътища като нашите CD е напълно безпредметно. На касетофон страшно бих се зарадвал, понеже имам *огромна* купчина касетки, които не мога да си слушам попътно. Въпрос на вкус. С KIA не съм се разправял, но "Колегата го няма." е редовен номер =[

Написа Маркуча (www) на 03-Jul-2008 09:42


ама ти наистина ли се чудиш какво е това LW? или просто се питаш защо още има радиопредавания на дълги вълни :)

Написа Nick Angelow (www) на 03-Jul-2008 10:02


Не се чудя какво е LW, чудя се защо имам бутон за бързо превключване, а нямам RDS :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 12:23


За какъв модел киа става въпрос ? според мен КИА Сиид е много добра количка. Много по добра от Фокуси , голфове, астри и т.н. лайна. За другите модели на КИА нямам преки впечатления.

А това за касетката ми се струва супер смешно... или се ебаваш или те са си направили ташак с тебе някак си :)

Написа maistera на 03-Jul-2008 19:23


Sorento 2007-ма година, за съжаление не се ебавам за касетата :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 19:37


Решението на проблема беше да се задържи натиснат Eject, след което да се изключи и включи устройството. Така се сети, че има диск в него и след малко ръчкане извади диска. Благодарности на Габо, че ме светна за тази техника.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jul-2008 10:12


абе не беше ли sportage?

Написа gyguygy на 07-Jul-2008 07:53


Sportage-то го смених миналата година.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jul-2008 08:14


Сряда, 2 Юли 2008

Баща ми е описал 4000 километровото си пътешествие с мотор из Турция. Има и доста снимки.

Убийте половин час време с хубав пътепис. Приятно четене.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Поздравления за ВладиЧ. Яко е било.

Написа Стоян на 02-Jul-2008 19:34


Луди глави :)

Написа Краси (www) на 02-Jul-2008 20:06


Супер !
Умее да пише :) заради него четвъртъка се сля с петък :)

Написа Dragomir Zhelev (www) на 03-Jul-2008 12:34


Не бях много впечатлен - може би щото не ме кефят моторите чак толкова. Ти Георги няма ли да напишеш някой нов пътепис ?! Много ме кефят твоите, определено имаш чувство за хумор мен : ))

Написа edi на 03-Jul-2008 17:53


@edi: не съм ходил скоро някъде, иначе с удоволствие. Тази година идва малко повече работа, та няма време за ходене.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 17:59


Е дано се отвори възможност ;)
Поздрав!

Написа ед на 04-Jul-2008 20:19


Страхотно!

Написа ceci_ на 04-Jul-2008 22:11


Не мога да повярвам!!! С баща ти се познаваме покрай парапланеризма от 2-3 години. И тук чета редовно от толкова горе-долу. Ха-Хааааа!!! Света е малък! :) :) :)

Поздрави на теб, и поздрвави на ВладиЧ от Коко! :)

Написа FKB(focken koko bryce) на 06-Nov-2008 03:04


Четвъртък, 3 Юли 2008

Разделих се поживо-поздраво с ПИБ. Закрих си сметките, картите, всичко. Сега остава да си взема и парите. Като ще закривате, да знаете, че няма обикновеното "на ти листче, подпиши се". Вече е, на ти празно листче, попълвай, а сега парите от кредитните карти с неснижаем остатък (по същество дебитни...) ела да си ги вземеш след два месеца. Рак да ви хване дано, да ви еба в умрялата, посрана, измамническа банка.

[ Коментари: 29 ]
Коментари

Не че искам да те разочаровам, ама чепа с двата месеца те чакат навсякъде...

Написа Даниел Панев (www) на 03-Jul-2008 13:25


Нищо това не пречи да им тегля една на пиб за здраве, заради други неща :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 13:59


Не искам да те нервирам допълнително, но поне в моя случай нещата се проточиха доста повече от два месеца.
Не ми се псува на чуждо място, затова ще кажа само че подкрепям мнението ти за банката:)

Написа Александър на 03-Jul-2008 15:19


Това с 2-та месеца беше същото преди години.

Написа Еленко (www) на 03-Jul-2008 15:45


Та коя банка е по-добра от ПИБ, която не е измамническа? :-)

Написа Свилен на 03-Jul-2008 16:12


@свилен:
а) всяка друга, в която когато през на фирмените ти сметки минават доста големи суми ти намалява таксите и те обслужва като по-специален клиент, вместо да ти предлага *смешен* овърдрафт голям колкото половината ти месечен оборот (за чий хуй ми е на такава стойност?) и с условия, пред които условията на потребителските кредити изглеждат НЕВЕРОЯТНО изгодни.

б) всяка друга, която има горе-долу свястно online банкиране, а не такова правено от маймуни и такова дето три пъти кара хората да си въвеждат данните "щото сминихме софтуеъра".

в) всяка друга.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 16:55


И едно уточнение, става дума за кредитна карта с неснижаем остатък - дефакто парите дето ще ми ги дадат след два месеца, са си мои пари, които съм си сложил в картовата сметка.

Не можаха да ми дадат никакво обяснение защо ще им отнеме два месеца, като парите са в ПИБ сметка. Както ми дадоха парите от Маестрото веднага, нищо не им пречи да си ми дадат и другите. Боли ме кура за 90-те евро, но ме е яд когато ме цакат с топла бира. Естествено за двата месеца лихва не се начислява (хайде това ще го преживея :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 17:02


ПИБ са напоследък много зле, а преди бяха (за мен) еталон за качество. Наскоро превеждахме пари през фирмена сметка, човека отсреща само пита "абе преведохте ли ги, няма ги" - ние "даа, е как" - и след близо месец така, отиваме да питаме какво става с парите, ПИБ Пловдив ги превели, ама ПИБ София ги спрели поради някаква измислена причина беше, не помня вече. Ами обадете се и кажете бе, това са нашите пари ... ама нейсе, закрихме фирмени сметки и всичко там, идиотията беше голяма.

А да не говоря с moneygram колко са велики. В Райфайзен става за 3 минути попълване, 3 минути на каса и готово. В ПИБ става за 30 минути чакане "момент да ги пратим по факса до София" и "ами чакаме сега отговора" и след това 10 минути на касата (имам опит с 2-3 клона, все така се случваше).

Да не говорим, че в събота не можаха да обработят moneygram, щото "София не работят" :) Друг е въпроса, че не успях да намеря банка в събота която да ми обработи moneygram въобще, нищо, че на официалния сайт moneygram.com са описани поне 30 банки в Пловдив, които работят в събота като техни посредници .... :) въобще, забавата е голяма.

Написа Красимир Казаков на 03-Jul-2008 18:28


FIB не са (и никога не са били) банка, подходяща за юридически лица :)
За сметка на това, за физически лица условията са им доста добри, поне за мене :)

п.с. винаги трябва да има и втора банка, всичко се случва! :)

Написа Mellie на 04-Jul-2008 09:14


Човече, прочети си Общите условия по кредитната карта и ще откриеш истината за двумесечното закъснение. Омръзна ми от хора, дето не четът ситните букви в договорите на банките и после, естествено, банките им виновни. Общите условия се получават заедно с картата, и даже със сигурност си се разписал, че си запознат и съгласен с тях.
Ама по-лесно е да се търси вината в другия, що ти да си виновен. И ако наистина не те е еня за тия 90 евро, не разбирам защо трябва да го правиш достояние на всички.
Хвана ме яд и се разрових – ето гледай какво казват: Общите условия за кредитни карти с неснижаем остатък:
29.2. За обезпечаване задълженията на Титуляря по карти, авторизирани на база на кредитен лимит, равен на действителното салдо по сметката, Титулярят учредява в полза на Банката залог върху собствените си парични средства до размера на положителното салдо по сметката. Залогът е със срок на валидност срока на Договора, удължен с 2 месеца, за който срок Банката блокира сумата по сметката за обезпечаване на забавени във времето плащания с картата.
Аман от оплакващи се българи!!!

Написа Атанас Йовчев на 04-Jul-2008 12:49


Демек банката те мами, като ти задържа два месеца повече отколкото и се полага парите ти. Говоря за ДЕБИТНА КАРТА! Какви кредитите те гонят? Тези 90 евро АЗ съм ги внесъл в банката, за да могат ДА СИ ГИ ПОХАРЧА. Те са мои, не на банката. Та какво разправяше за двата месеца, че били нещо нужни?

Опитай да си извадиш карта с променени общи условия. Не можеш, а? ПИБ и всяка друга банка, която прави това което е описано по-горе по дефиниция са измамници без значение дали си се съгласил или не.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 13:00


...и да довърша, това че някъде нещо е написано с дребен шрифт, не го прави коректно спрямо клиента. За законността не споря, съгласил съм се, но това не значи, че не мога да наричам посраната банка точно такава каквато е - а именно измамници на дребно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 13:03


Ами, ще се повторя пак. ЧЕТИ, но този път какво пишеш. Защото горе пишеш кредитна карта, сега казваш дебитна, изясни се. Да не се окаже накрая, че от банката са ти казали 2 дена, а ти си чул 2 месеца.
Колкото до дребния шрифт - ще чакам момента да отидеш в друга банка, да те видя кво лайно ще миришеш пак.

Написа Атанас Йовчев на 04-Jul-2008 13:47


Кредитна карта с неснижаем остатък - написал съм го по-горе.

Ще се опитам да го обясня накратко - подобна карта *почти* по нищо не се различава от стандартната дебитна с изключение на това, че носи марката на Visa или Mastercard. Имаш си сметка и колкото пари си сложиш в нея, толкова можеш да похарчиш. Освен това, за да я имаш тази "кредитна карта с неснижаем остатък" в началото си внесъл този неснижаем остатък, който навремето беше 30 евро или $30 и освен това всяка година имаш такса от рода на 40 лв. Таксите ти са като за кредитна карта (сума и процент при теглене, няма такса при покупка), но фактът че ти сам контролираш "кредитния ти лимит", ти дава сигурността, че няма да похарчиш повече отколкото реално имаш и вече си внесъл в банката.

Хайде сега прочети пак защо не съм доволен, че когато искам да си закрия сметката, внесените от мен пари и неснижаемият остатък ще ми се върнат след два месеца.

Все едно да си открия сметка да внеса 100 лв., утре да ида да я закрия и да ми кажат, ооо господине ще чакате два месеца, защото може да сте похарчили нещо от тази сметка и ние да не сме разбрали. Как така не сте разбрали бре? Аз като харча, нали ВИЕ оторизирате плащането на база това колко имам в сметката. Ако имам 100 лв. как точно ще похарча 500 лв. и закривайки сметката ще ви набутам с 400?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 13:56


аа, не - бъркаш се :)

с риск да се намеся в спора (и между "псувните" :-D) ...

Кредитната карта с неснижаем остатък е КРЕДИТНА карта, издадена към някой от световните картови оператори, а неснижаемият остатък е услуга на банката (т.е. вторична услуга).
Точно поради тази причина се налага изчакването, заради евентуален отказ от транзакция, тъй като за световния картов оператор това си е пълноценна кредитна карта и дефакто условията са неговите условия.
Аз лично ползвам точно такава, тъй като е идеалната карта за пазаруване в нета ... не държиш наличност по нея, превеждаш онлайн парички като ти трябват и пазаруваш с тях на момента ...

Написа Mellie на 04-Jul-2008 14:23


@Mellie: тоест благодарение на услугата "неснижаем остатък" банката много добре знаят, че срокът от два месеца за връщане на парите е излишен, но не им изнася да го няма.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 14:27


банката може и да знае, но на картовият оператор вероятно това не му пука ... а и предполагам е предпоставка за "странни" случаи:
представи си, примерно, че не си доволен от платена онлайн услуга и изискаш търговеца да ти върне паричките (това е легална и възможна процедура при разплащане с кредитна карта), а междувременно си закриеш картата ... :)

иначе си прав - каквито и "блокирани" парички да има, това е винаги в изгода на банката :) ... но пък винаги можеш да си изкараш нормална кредитна карта ... в крайна сметка предпочел си "неснижаемия остатък" и е станало танто за танто :)

Написа Mellie на 04-Jul-2008 14:50


В тоя ред на мисли ти препоръчвам УникредитБулбанк

Написа Drago (www) на 04-Jul-2008 17:39


@melia: търговеца гори, при плащане с кредитни карти най-слабата брънка е търговеца, не стига че му вземат такса за всяко плащане, което приема ами и при charge-back, той духа супата. Дори и банката да си вземе парите от тези два месеца забавяне, пак няма да ги дадат на търговеца.

@драго: клиент съм им и досега съм доволен, особено с 200-та лв. отстъпка дето ми дадоха за Технополис. Само с тия кинти съм избил таксите за следващите няколко години по истинската кредитна карта при тях. :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 19:44


И аз да пусна малко реклама: райфайзен. Всъщност са ми леко противни и като цяло customer servica им е под всякаква критика, но хубавото е, че са клон на австрийска банка. Демек като почнат да стават ламави, един лек намек че ще пиша с оплакване на австрийската им централа (имам достатъчно контакти в австрия и владея доста добре немски) и стават кротки като кученцата от рекламата им. Ей това БГ чиновниците верно почвали да работят когато имат чуждестранни шефове ! За мен това са двете банки в БГ: Райфайзен и Булбанк. С леко преимущество на Булбанк.

Моят личен опит:
1. Булбанк - много учтиви и винаги са успявали да ми свършат работа. Кадърни - поне тези в Бизнес парка в Младост 4. Приемливи такси.
2. Райфайзен - по споменатите причини
3. ПИБ - бяха много добри преди 2-3 години но в последно време вървят рязко надолу към ОББ.
4. Сосиете женерал - не им пука за БГ клиентите. Пълна незаинтересованост, даже не знам (и те сигурно не знаят) защо са в България.
5. ДСК - Имам един кофти опит с тях отпреди години. Отивам да си обменя 200 долара в един софийски офис. Е, отне ми 2 часа от 13 до 15:00. Имаше около 10 служители на ~10 каси в офиса, и само 1 каса можело да извърши обмяната. Тъпо, ДСК, много тъпо при положение, че зад ъгъла има change. Да не говорим за онлайн банкирането им, тук ситуацията е трагична.
6. ОББ - Една наистина уникално слаба банка след като я купиха гърците. Мислят си че все още са монополист и се държат потресаващо надменно. Да, ама не са. Не знам дали въобще имат клиенти още, сигурно не !

Написа еди на 04-Jul-2008 20:17


"омръзна ми от хора, дето не четът ситните букви в договорите на банките"

Насе, затова ли пишете ебавката със ситни букви - защото повечето хора не четат ситния боклук (освен ако нямат 2-3 дни отпуска)?
Ако утре отидеш на почивка в 5 звезден хотел с прекрасен изглед, и установиш, че няма топла вода, кенефа работи в четни дни, а стаята ти гледа към калкана на съседния хотел - искрено се надявам от рецепцията да те помолят да прочетеш ситните букви в договора - кога има вода, кога можеш да сереш, както и че има вероятност прекрасният изглед да е засенчен от независещи фактори.
Те не са виновни.

Кога ще се научите да работите като хората?

Написа Grimm (www) на 05-Jul-2008 20:44


От около година работя с Булбанк и съм очарован, почти не ми се налага да се мяркам в техен клон. Всичко си го управлявам през онлайн банкирането. От време на време отивам да си взема само извлеченията.

Написа Dragomir Zhelev (www) на 07-Jul-2008 08:59


Да ти кажа, с комуникацията с хората добре се справям. Колкото до „затова ли пишете ебавката със ситни букви” не бачкам за ПИБ, че да мога да ти кажа. Но понеже доста пъти съм се сблъскал с „гаранции”, които, когато ми дострябват да влязат в употреба, се оказва, че не съм си догледал 18-тото исречение в 14-тия параграф на гърба на гаранцията... където обикновено пише ”Заверка до 7 дни след покупка”... какво да ти кажа – не само на банките дребния шрифт, ами на всичко в дребния шрифт му се вглеждам. Като ще ме ебават, поне да си знам как и с какво.

Написа Атанас Йовчев на 08-Jul-2008 08:06


Преди да подписвам нещо в ПИБ обикновено си чета договора в интернет сайта им. Така там на място мога да го прегледам по-набързо - но никога не пропускам да го изчета, все пак подпис слагам!

Ако договорът беше една страница, някак щеше да ми изглежда непрофесионално ....

Написа Ирина Марудина (www) на 08-Jul-2008 08:42


Забавянето от 2 месеца е задължително за всички карти, с които може да се плаща в чужбина. Няма значение дали са дебитни или кредитни, с неснижаем остатък или с овърдрафт. На мен преди време ми забавиха от Биохим (вече бяха станали Булбанк) закриването на сметка по дебитна Maestro, която съм открил преди не помня вече колко години, и съм бил отбелязал в искането да е международна, т.е. да може да се плаща с нея в чужбина. А Visa/MasterCard по подразбиране са такива. Прави се, защото заявките за плащане от сметките не пристигат веднага. Пример: плащаш през Интернет, сайтът ползва услуга по верификация, която казва, че сметката е валидна и по нея има наличност (или кредит), но самото плащане обикновено се забавя няколко дни; превод, особено международен, може да се забави седмица и повече. Освен това, обикновено в общите условия пише, че можеш да оспориш плащане в рамките на 30-45 дни - предполагам, че двата месеца са най-голямата възможна комбинация от фактори и срокове за реагиране.

Написа [vladi] (www) на 09-Jul-2008 13:15


Пробвай с американската банка - красиви и усмихващи се служителки, ниски такси, винаги точен rings. Ако не знаеш къде е - срещу САБ се намира.

Написа np на 24-Jul-2008 18:00


Ако можеш, вземи си American Express. Всичко друго е години назад. Имат невероятен отдел за работа с клиенти, а най-хубавото е, че не се занимаваш с някаква си българска банка, а с ... American Express (те отпускат кредитната ти линия, не използват други банки за посредници, както правят Visa или Mastercard примерно). А и се приема на някои места в България (аз я ползвах в ToBe /май така се казваше/).

Написа Васил Личев на 17-Oct-2008 23:53


Бях подал молба за дебитна карта Виза Електрон от ПИБ. На третата седмица дойде (само да спомена, че на нормалните банки това време е седмица), платих за интернет банкиране, вкарах по нея и пари. И какво ми беше очудването като се оказа, че не мога да ги тегля, защото служителката е вързала друга сметка. На всичкото отгоре бяха объркали сертификата и трябваше да плая 10лв за нов (естествено разделихме се по живо по здраво). За същата карта с интернет банкиране в Уникредит Булбанк искат по 3евро на месец поддръжка.

Написа Димитър Главинов на 13-Nov-2008 13:05


Здравейте
Искам и аз да споделя моя опит и да поискам съвет. Преди месец и половина купих телефон от ebay. След като го получих видях че телефона нещо не е в ред и решиш да го върна. Отворих диспут в паъпал и решението им беше да изпратя обратно телефона и те ще ми възстановят парите. И така отидох в пощата,изпратих телефона,дадоха ми трацкинг number които предоставих на паъпал и za44akah. И след няколко дни от паъпал ми пратиха е-мейл че информацията която съм представила е недостоверна и няма да ми възстановят парите. Тогава реших да отида в банката да поискам чаргебацк. а от там ми казаха обаче че немога защото жалбата за чарегбацк всъщност била жалба към моятта банка а не към тази на продавача, а те нямало как да възстановят парите. И сега съм без телефон и без пари. Какво да правя незнам

Написа Miglena на 31-Aug-2009 16:46


Петък, 4 Юли 2008

Сдобих с Garmin GPS Nuvi 250W-BG и засега съм доволен. 250 е от евтините модели, но пък като за първо подобно устройство, което ще ползвам не ми трябва кой знае какво. Това е един от принципите ми при купуване на техника, ако нещо го купуваш за пръв път не вземай най-скъпото. Нито ще му усетиш възможностите, нито ще разбереш къде са му екстрите. Обикновено си купувам нещо добро от среден клас и когато реша, че ми трябва повече, правя втора покупка за вече сериозната техника.

Сега започва борбата с обновяването на картите и софтуера.

[ Коментари: 16 ]
Коментари

Честито за гармина-не са лоши поне за България имат най-добрите карти въпреки че има още какво да се желае. Най-добри са картите на телеатлас аз имам престижо 350 и съм много доволен за чужбина безспорно най добрия софтуер в момента според специалистите-IGO. За съжаление някъде четох че американците от GARMIN имат 6 годишен договор с другия производител на карти-NAVTEQ а това поне засега не им носи девиденти-самите карти се обновяват доста по рядко от телеатлас, дано поне сега нокия като ги купи да пооправят малко нещата при NAVTEQ. Е все пак има лъч светлина в тунела и се работи в правилната посока:
http://www.linuxdevices.com/news/NS8827997755.html

Написа Петър на 06-Jul-2008 16:20


Честито за добрата покупка! Никога не съм ползвал Гармин в България. Любопитно ми е колко е детайлна картата и до колко е полезна тази джаджа в БГ...

Написа vpv на 06-Jul-2008 23:09


Картата на България, която е в устройството засега съм я тествал малко в София и се справя добре. Самата карта доста често я обновяват и предполагам, че скоро ще е напълно използваема навсякъде. Ето тук има повече информация: http://forum.offroad-bulgaria.com/forumdisplay.php?f=94

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jul-2008 05:32


Да беше споменал, че търсиш, щях да ти намеря китайски със 7" екран с WinCE. Филмчета всичко си върви на него. В комплекта си му влиза всичко, стойка за кола, две зарядни (едното за кола) някви кабели за А/V и куп глупости. До колкото разбрах от китайците, може да му се върже и rear view камера. Има и некъв FM Transmitter с който си настройваш на няква радио честота, пускаш си радиото в колата и като гледаш филм на него аудиото излиза през системата на колата. Има бая екстри и всичко това за некви си 250-300 лева:-) Моя го ползвам от скоро, има няма 2 месеца, но за сега няма засечки. Закара ме до Букурещ и ме върна:-) А иначе съм му сложил iGO 2008 с 3D карти и сгради. Много е готино да минеш покрай НДК и да го видиш в 3D вид на екрана.

Написа freax на 07-Jul-2008 07:13


С картите на България малко ще срещнеш греда... с карти за Турция - пак така. За Гърция до скоро имаше за Атина само. Не е лош гармин-а, но предвид, че за по 240лв. има нонейм машинки вървящи със iGо, който е в пъти по-добър от към карти спрямо гармин... Но пък как беше - Гармин и Магелан са лидерите. Честито!

Написа SimonP на 07-Jul-2008 07:46


@freax: Не купувам нищо, което има Win в него :-) Иначе аз моят го купих за 280 лв. с отстъпката (иначе е 480), пък и тези функции дето ги цитираш не ми трябват особено.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jul-2008 07:50


Добре, айде нави ме, но 7 инча са си 7 инча!:-)

Написа freax на 07-Jul-2008 11:03


7 инча трябва да са достатъчно за всеки :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jul-2008 11:47


freax,

Раздуй малко повече за китайските джаджи или ако можеш направо да дадеш връзки/контакти ще е още по-интересно.

Написа hett на 07-Jul-2008 17:41


@hett е те тва е:
http://cgi.ebay.co.uk/7-TFT-Touch-Screen-GPS-MP4-Map-Rear-view-h586_W0QQitemZ230267766676QQcmdZViewItem?hash=item 230267766676&_trkparms=72%3A12|39%3A1|65%3A12&_trksid=p3286.c0.m14

Моя ми го пратиха от Китай, но като гледам и в ибей са евтини.

Написа freax на 07-Jul-2008 19:46


"Иначе аз моят го купих за 280 лв. с отстъпката (иначе е 480)..."
Егати отстъпката имаш :)

Написа Stefko на 10-Jul-2008 07:40


Булбанк ми дадоха 200 кинта еднократна. Де да беше постоянна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jul-2008 08:01


Гармините са добри, но зависи с каква карта идва. Едно приятелче дето пътува много по съседните държави си взе Нуви 350, уж с 4ГБ карти на европа. Картата на София що-годе добре, но като слезнеш от магистралата и тръгнеш към Пазарджик и се движиш в нищото, демек картата на БГ беше на големите пътища само. Другото е пустиния. Същото се отнасяше за Румъния и Гърция и Сърбия. Верно, за Германия беше много детайлна, ама какво от това.
Та значи какво направих аз:
Свалих няква карта на Гърция онлайн от някъв сайт без паре и Гърция светна цялата, огромен детайл, бензиностанций, заведения, сички екстри.
За българия има карта на offroad БГ дето обаче си струва 120 кинта (някой късметлии обаче са си купили Гармини именно с нея и са доволни), за останалите още 120 лева. Тук държа да вметна кракерските си умения и спестяването на 120 кинта в ущърб на офроуд бг (тъпаците от гармин да им бяха платили), за което се извинявам и така след генерирането, въртенето и магията с едни дълги кодове и незнам си кво, "регистрирах" картата на офроуд бг, и така българия придоби много голям детайл. Същото стана и с каратта на Сърбия :)
И така купувайте си гармини само с детайлни карти и никога на цяла европа щот там детайла не е на нашия регион:)
Моля не ме питайте как да си кракнете карта, гледайте като купувате, иначе после си плащайте за дето не сте гледали.
А тва с Виндоус ЦЕ, и АйГо, пълен шит, тествах го. Гармин прави ГПС-и. Микрософт си няма и идея за кво иде реч.
My two cents on Garmin.

Написа MHz на 11-Jul-2008 11:16


@mhz: гармина дето го взех е с вградената карта на off road българия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jul-2008 11:24


Картата на off road е много добра, само дето имената на обектите са на латиница. Но е доста точна. Иначе съм си свалил City Navigator за Европа - тествал съм я до Италия и се оказа безценна. Другата седмица ще я тествам към Германия. Но едно е ясно - gps-а е задължителен при пътуване в чужбина.

Написа Филип на 13-Jul-2008 11:48


freax - можеш ли наистина да ми намериш като твоя GPS? Аз съм навит да си взема такъв. Прати някакви координати за връзка на gbalchev@gmail.com. 10x

Написа jojogb на 30-Jul-2008 08:29


Събота, 5 Юли 2008

Благодарение на съвет от Габо си оправих CD-то в колата. Номерът беше да задържа eject, след което да изключа и да включа устройството. Това накара тъпата техника да се сети, че има CD вътре и въпреки, че не го пусна веднага и се наложи малко да го ръчкам, в крайна сметка пусна диска и вече може да се ползва. По-здрави за доставчиците на аудио оборудване на KIA.

Неделя, 6 Юли 2008

С доста мъка се качих с колелото по бул. "Черни връх" до Баучер и от там покрай Софияленд през Симеоновско откарах до Околомръсното. Бая език изплезих на изкачването, но пък спускането след това е екстра. Прекръстваш се, да не те отнесе някоя кола и се суркаш надолу с 40-45 км/ч. Цялото упражнение ми отне около час и половина.

Понеделник, 7 Юли 2008

Ползвах малко електронна таблица на Google Docs и изводът ми е, че засега става само за правене на дреболии. Разбира се ако трябва по документ да работят няколко човека едновременно, online инструмента е много по-удобен, но за мен като свикнал с възможностите на стандартна електронна таблица, Google Spreadsheet просто е твърде ограничаващ, бавен и с очебийна липса на възможности.

Приятно съм впечатлен от document viewer-а. Качих няколко pdf-а и ми позволява да си ги разгледам като картинки, което ми върши перфектна работа.

Засега смятам google docs да го ползвам за разни дреболии, специално за таблици, които са елементарни и ми е нужен достъп до тях от повече от едно място.

Вторник, 8 Юли 2008

Имах удоволствието да седна в него и да чуя на живо звука на ей това, чудовище.

На живо звучи още по-брутално и честно казано, ако ми бяха дали да го подкарам, не знам до къде щях да стигна. Можех за фасона поне в началото да откажа да го карам, но пък никой не се сети да предложи :-(

Ох, на батко...

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Здрасти, някакъв проблем с IE7 имаш. Показва дясното меню над всички статии, и е доста грозничко. Ако искаш ще ти пратя скрийн да видиш за какво говоря. По принцип съм си с лисица, ама сега извънредно съм седнал на ИЕ7 и забелязвам.

Написа Георги Пепелянков (www) на 09-Jul-2008 06:16


ie7 има проблем аз - не :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jul-2008 07:12


С това веднъж се прибирах /возиха ме/ към Варна, няма да кажа времето София-Варна, че или ще ми се смеете или няма да ми повярвате. Удоволствието може да се сравнява с едни други плътски удоволствия :D . Жоро уреди отстъпка за 3 spidermux-a / циганката в мен проговори :) / или ако кажеш може да развием малко бизнеса и към черноморието. Ако проявяваш интерес ще намеря възможност да кореспондираме по друг начин :)

Написа Dragomir Zhelev (www) на 09-Jul-2008 10:10


23/100 градско. Кеф цена нямал ;) Хехе... Мерси. Дори някога да заимам парите за такова чудо ще ги инвестирам в нещо дето не гори ПЕТРОЛНИ деривати :) Примерно електромобил...

Написа SimonP на 10-Jul-2008 17:20


Ако мога да си позволя подобно чудо няма да се замисля за секунда дали да си го купя. Електромобилите са безполезни лиготии. Ако искам голф количка ще си купя, няма защо да се правя, че ме вълнува природа и подобни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jul-2008 18:42


Не заради природата бе Жоро, то това чудо е като ламя - лапа яко, а както е тръгнало с изчерпаемия петрол - скоро няма да има какво да лапа тая ламя ;)

Написа SimonP на 11-Jul-2008 11:06


Като заговорихме за природа - http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw - ей този човек ме кефи:) Както казва: The planet is fine, the people are f*cked:)
Малко извън темата за мерцедесите, но си заслужава да се види. Според. Мен.

Написа julaika на 11-Jul-2008 11:20


Георги, ти гледал ли си "Who killed the electric car"?

Написа Иван на 20-Jul-2008 16:19


@иван: не, не съм го гледал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2008 16:57


Сряда, 9 Юли 2008

Вчера ми разказаха случка от преди няколко дни, която може да ви прозвучи сюрреалистично, но за съжаление е истина и докато я слушахме за съжаление не се учудихме от нея.

Та така. Човек си купува нова луксозна кола преди няколко дни, а вчера вечерта го спират пред Софияленд полицаи с цел да му напишат акт. Канят го да излезе от автомобила, за да отиде до тяхната кола, да си получи акта (или те да си получат заработеното), човекът излиза, отива до патрулката и в този момент неговата кола потегля с мръсна газ и повече не я вижда.

Полицаите не правят нищо (не е толкова трудно с две обаждания по радиостанцията да блокират няколкото пътя по които може да мине автомобила), застрахователите не искат да платят (защото няма всички ключове) и изобщо пълна забава. Тъй като колата е доста скъпа, човекът сега чака обаждане, за да му кажат колко да снесе, за да му я върнат.

Въпрос на който циниците веднага ще отговорят със 100% успеваемост - как така някой случайно е в храстите около полицейски патрул, който спира край горичката за проверка?

Е, поне не е като в Южна Африка, където стрелят през прозорците на кръстовище и ти вземат колата. Дано не стигнем до там.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

???? Ебаваш ли се? Не съм вярвал, че такива неща се случват тук. Вече ще знам, като излизам от колата винаги да я заключвам. Може и да няма ефект, но поне ще ги забави:-)

Написа freax на 09-Jul-2008 11:07


Забравих да питам, това да не е мерца от по-долния постинг?

Написа freax на 09-Jul-2008 11:08


Това го пишеше в пресата днес, ако не се лъжа, че само хвърлям по едно око сутрин, докато пием кафе. Май точно за Мерцедес ставаше въпрос.

Написа Николай на 09-Jul-2008 11:12


Миналата година бях свидетел на същото - чаках за ляв завой на България и Каблешков, пред кръстовището полицаи спряха SLK за проверка.

В първия момент реших, че шофьора е решил да избяга, но като го видях как го влачат хванал се за вратата се усетих.

Тогава писаха по вестниците, после колата я намериха май...

Написа luciuz на 09-Jul-2008 11:33


А възможно ли е онези да не са били куки? Колко му е една униформа и една Опел Астра...

Написа Another Life на 09-Jul-2008 12:43


@freax: не, но парите са горе-долу като на clk black series.

@anotherlife: куки са били, това е най-забавното.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jul-2008 14:40


@николай: cl63 от новите. Страхотна кола.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jul-2008 14:43


Изводът е, че трябва да си заключваме колите при такива ситуации.

Написа Another Life на 09-Jul-2008 18:05


Винаги е добра идея да си вземаш ключа когато излизаш от колата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jul-2008 18:26


Ами то е тъпо да си оставиш ключовете на таблото? Мен като ме спрат и ме поканят да ми пишат фиш/акт - гася, взимам си ключа, заключвам и отивам с чантата с документите при представителите на реда. Единствено ако жената и детето са в колата я оставям с ключове, запалена и на климатик, младежа не е виновен никому, все още е само на 18 месеца. До сега не ми се е случвало да си оставя ключа в колата... Вярно, аз съм с ФИАТ и всички ги е ЯД, но ... ако няма ключ - имото не баца...

Написа SimonP на 09-Jul-2008 20:08


Това с ключовете наистина е пределно тъпо.

Написа ceci_ на 12-Jul-2008 06:42


Четвъртък, 10 Юли 2008

Който следи бюлетините за компютърна сигурност знае, че от няколко дни сериозно се говори за Multiple Vendors DNS Spoofing Vulnerability.

Днес инсталирах обновената версия на bind и бях учуден, че тестът на DoxPara продължава да твърди, че имам уязвима версия. Проблемът се оказа при мен, разбира се. На времето когато съм настройвал сървърите съм им сложил твърдо query-source address * port 53; в named.conf.

Тъй като конкретно проблемът е в комбинацията от малкия брой DNSID-та, които могат да се ползват (16 bit, ограничение на протокола) и фактът, че много резолвери ползват един и същи порт (както аз на ръка бях накарал моят резолвер), затова и обновяването не ми помагаше.

Качвайте пачовете и внимавайте ако имате някой правила във Firewall настройките си, които разчитат, че DNS заявките ще излизат само от udp/53.

За съжаление истинският проблем, а именно 16 битовите DNSID (pdf) е нерешим без промени в протокола.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

"... някоИ правила във..."
Винаги съм се чудел откъде идва това поголовно и масово бъркане на 'Й' и 'И'.

Написа Иван на 12-Jul-2008 08:35


От невнимание. Основно правило е, че човек трудно редактира това, което пише (поне при мен важи с пълна сила). Естествено като си прочетох изречението, грешката е очевидна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jul-2008 09:24


Петък, 11 Юли 2008

Отборът по Quake 3 постепенно задобрява. Вече двама заедно с hardcore бот натупваме шест hardcore и два nightmare бота. Битката е епична, но е голямо шоу.

Quake 3 е най-съвременната игра, която се играе при нас. В момента повечето играят Starcraft като се гаврят с до седем машини, а някои вдигат level на Diablo.

Събота, 12 Юли 2008

Припомних си старата класика Blade III DVD Extended версия и изгледах една японска анимация Vexille. Винаги са ме кефели азиатските анимации, заради историята, която всеки път е на ниво. Хората подхождат сериозно към филма и човек може да се потопи в създадената атмосфера. Препоръчително за гледане.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

thumbs up за Вексил. Не знам защо, но повечето хора подхождат с доста голям скиптицизъм щом чуят за анимация, макар и японска. Винаги мислят, че щом гледаш нещо подобно и си на 18-25, да речем, то автоматично минаваш в графа "психически не-наред"?!

Написа LordDoskias на 13-Jul-2008 13:31


А какво да кажем ние, които сме на 30+ и още гледаме анимация ?
Аз само чакам да излезе нещо на Pixar или на Dreamworks :).

Написа Georgi (www) на 13-Jul-2008 20:42


Дам и графиката е убийствена, за гледане се препоръчва и Wonderful Days (корейско).

Написа Иво на 14-Jul-2008 10:39


Wonderful Days е просто задължително!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jul-2008 11:17


Vexille е по-скоро CGI, подобно на Final Fantasy 1/2 и Appleseed 1/2.
Ако искаш още малко класически анимета гледай Akira и първия филм Ghost in the Shell.

Голямата заблуда, че анимацията е само за деца, се дължи на бебешките cartoons които бълва Холивуд.
В Япония anime-то е основна индустрия, а анимацията позволява създаване на сложни алтернативни и фантастични светове, без историята да се ограничава от бюджета за спец ефекти.

Примерно "Perfect Blue" първоначално е трябвало да бъде игрален филм, но поради унищожително земетресение и последвало орязване на бюджета, е направен като анимация. След успеха на анимираната версия е заснета и игрална, но тя не е толкова популярна.

Написа Иван на 14-Jul-2008 13:24


Само да добавя LAIN...

Написа HuK на 23-Jul-2008 00:52


Неделя, 13 Юли 2008

Изгледах избрани моменти от MadTV и Saturday Night Live и не смятам да повтарям тази грешка. Все едно гледам Kомиците по bTV. Трагично в 95% от случаите, но предизвикващо тук-там по някоя вяла усмивка.

Как са успели да се задържат толкова време в ефир, не ми е ясно.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

За SNL съвсем не съм съгласен. Стилът е малко странен, защото и е на живо, но като цяло е наистина смешно. 2-3 от холивудските комедийни звезди са излязли от СНЛ сигурно.

Написа И.Е. Станков (www) на 16-Jul-2008 11:13


Понеделник, 14 Юли 2008

Има ли хора, които успяват да отидат на три срещи в различни офиси в София и да им остане време да свършат някаква работа в собствения си? Ако има такива, споделете как я правите тази магия, защото когато ми се наредят три срещи за деня, не успявам дори да си отворя пощата.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

teleconference

http://en.wikipedia.org/wiki/Teleconference

Написа fd на 18-Jul-2008 16:04


Не работи в България, поради разнообразни причини.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jul-2008 16:11


Шегуваш се нали?

Написа fd на 18-Jul-2008 17:04


Не, за съжаление. Де да се шегувах. По телефон работа не се върши, пък дори и да се виждаме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jul-2008 17:15


notebook + wifi/mobile net + vpn?

Написа Mellie на 18-Jul-2008 22:07


По телефона времето се умножава по две ако не и по три.

Написа ceci_ на 18-Jul-2008 22:24


@melie: всички технически решения звучат добре на теория, но хората, за да свършат работа трябва да се видят на живо. Особено при първи срещи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jul-2008 23:01


"Има ли хора, които успяват да отидат на три срещи в различни офиси в София и да им остане време да свършат някаква работа в собствения си?"

Според мен не е възможно. Категорично не! И това е адски дразнещо. Отиваш на работа (Младост 4), но ти се налага тоя ден да отидеш до университета (СУ). Е поне 5 часа отпиши. Дори и с такси не става - с градски транспорт пък хептен. И е толкова натоварващо... Бе мани, моят извод е - 1 thing @ a time. Днес едната среща (единият ангажимент), утре другата, другата седмица третата. Малко става като тея латинските държави с тяхното man~ana, но такова е положението в СФ.

Написа ед на 19-Jul-2008 14:21


не говоря за срещите, а за вършенето на работа извън офиса (проверка на поща и т.н.) ...

Написа Mellie на 20-Jul-2008 13:34


@melie: с това нямам никакви проблеми от както се помня ползвам IMAP и мога да чета и да пращам поща отвсякъде. Само че докато карам или се подготвям за следващата среща да отварям поща ли? Проблемът не е технически, а е свързан с времето, което не стига.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2008 13:54


Успявам, Жоре. И повече от 5 срещи в един ден, но не иде реч за 8часов работен ден. :)

Написа Ники на 20-Jul-2008 14:51


Вторник, 15 Юли 2008

След като от месеци се каня да преместя няколко сървъра на виртуални машини, реших че след излизането на Linux 2.6.26 вече крайно време да се задействам. Нагласихме мрежата да е готова, направих тестове и като че ли всичко ще е наред. Сега остава фактическото местене, което ще е по-късно тази седмица.

Радват ме няколко странни съобщенията в логовете:

[105450.280430] SIPI to vcpu 1 vector 0x10
[108051.972113] SIPI to vcpu 1 vector 0x10
[109972.015244] SIPI to vcpu 1 vector 0x10

Ще му сипя...

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Не знам каква е причината за това съобщение, но си на първо място в гугъл за "SIPI to vcpu 1 vector 0x10". ;) Честито : )))

Написа ed на 19-Jul-2008 14:25


Да не иска да му налееш нещо разхлаждащо :) Например мента със спрайт, лед и лимон .. :)

Написа Михаил Пелтеков (www) на 19-Jul-2008 15:16


Ами наздраве !!! :)

Написа Dragomir Zhelev (www) на 19-Jul-2008 15:18


Сряда, 16 Юли 2008

Накарахме gps-а да ни заведе до някоя кръчма и въпреки данните, които има в него за малко да си останем гладни. От четири опита, две от местата на който попаднахме се оказаха отдавна неработещи заведения (на мястото на едното имаше само руини), а другите две кръчми просто не бяха това, което търсим. В крайна сметка изключихме Nuvi-то и хапнахме вкусно в Before and After на Христо Белчев.

Четвъртък, 17 Юли 2008

Ако обикаляте магазини за обзавеждане, спокойно можете да пропуснете Домко в Люлин. Всъщност ако ви се ходи в магазин, който е твърде малък и твърде задръстен от стока, напомнящ на битак идете и вижте. Аз поне като влязох ми падна ченето от гледката. За щастие след това се помотахме из Лабиринт, който е малко по-надолу та да си оправя впечатленията от "хипермаркетите за обзавеждане".

Петък, 18 Юли 2008

Преместих mirrors.unixsol.org и още един по-маловажен сървър на виртуални машини. На mirrors отдавна му беше време, защото се помещаваше на една антична машина с IDE диск без DMA и супер древно SCSI, та често си имах проблеми с издържливостта.

Сега работи по-добре и като изключа проблема, който сам си създадох с файловата система (от бързане леко я омазах), всичко е по-стабилно и по-бързо.

Два физически сървъра вече са изключени следват още.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

А какво ползваш за виртуализация, ако не е тайна?

Написа Никола (www) на 28-Jul-2008 08:19


Преди съм писал - KVM.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jul-2008 08:38


Събота, 19 Юли 2008

Гледах с половин око Sex and the City - the movie. Не е чак толкова зле, определено е за предпочитане пред шут в топките или да ти избият два-три зъба.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Жена ти ли те накара :)))

Написа Георги (www) на 20-Jul-2008 15:58


Тя го гледа, аз покрай нея докато си вършех други неща :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2008 16:56


Колко е зле? Залужава ли си да изгубя малко от безценното време от живота си за да го гледам?

Написа MacTeP (www) на 20-Jul-2008 18:51


@master: Много. Не. :-) Стари сме ама намираме любовта на живота си след като преживяваме труден период. Сериалът е боза, представи си филма сниман четири години след като е свършил сериала колко е зле. По-добре ще си уплътниш времето ако дремнеш, поне може да сънуваш нещо приятно вместо fugly бабите мотаещи се из филма.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jul-2008 19:00


Ще ти се доверя и ще пропусна филмчето... забелязал съм че имаш вкус към филмите

Написа MacTeP (www) на 21-Jul-2008 15:03


Неделя, 20 Юли 2008

Вижте нечий избретателен мозък какво е сътворил:

Tux universalmatte

Гумено килимче с Tux - емблемата на Линукс, като по неизвестна причина на пингвина е добавена синя шапка и втори чифт очи. Този уникален продукт е ваш само за 8.99 лв. в Домко (всъщност май купих последния) и вероятно за левче в Илиенци.

Универсалнъй килимок халтурка за вкъщи. Кеф.

Тукс универсалнъй килимок

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Еее това е много сладко. Жалко, че не съм го мяркал още в Русе. Веднага щом засега си взимам три броя (едно оборотно и две за зор заман).

Не бих се подразнил и ако излезе пингвинско пиво по магазина.

Написа krassyo (www) на 22-Jul-2008 18:10


Преди да го купиш посъветва ли се с интериорния си дизайнер и/или г-жа Чорбаджийска ?? ;)

Написа евелин на 22-Jul-2008 20:00


Купих го защото ми беше забавно, но никога не бих използвал нещо подобно. Нямам нужда от дизайнери, за да ми го кажат. :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jul-2008 21:01


Бях купила постелка за баня Tux за майтапчийски подарък преди година-две от Пловдив - магазин "Маркита". Още по-голям майтап бе, че рожденика вече имал такова ;)

Написа Ирина Марудина (www) на 22-Jul-2008 21:52


*Гумено килимче* - това балатум ли значи, само да попитам, щото много гадно мирише и не става за нищо такъв малък парцал, за какво служи? Даже не може обувките да си избършеш на него. Декор?

Написа windows vista latest updates (www) на 22-Jul-2008 22:02


Добро е, но това е по-добро: http://crzyland.com/images/127mat.jpg

Написа жеко на 23-Jul-2008 12:26


Понеделник, 21 Юли 2008

И друг път съм писал, но определено поддържам мнението, че youtube е вреден сайт. Основно заради огромната загуба на време (и трафик!), която предизвиква. Не знам какво тръгнах да търся, май някакво клипче за коли и от там като се започна едно, второ десето, докато се обърна бяха минали четири часа, а от изгледаните извадки си бях харесъл няколко документални филма, който Азуреуса дърпаше.

Опасна работа е това видеото.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Съгласен съм на 100%. Готов съм да подаря известна сума, за да го затворят. Писна ми разни познати по IRC/Skype/ICQ/$MESSENGER_PO_IZBOR да ми пращат клипчета, които смятат за интересни. В общия случай игнорирам, без да гледам. И много свободно време да имам, не виждам защо трябва да го губя...

Написа Дамян на 22-Jul-2008 19:08


@Дамян

с толкова много пуснати чат клиенти, явно много свободно време ще да се е събрало :)

Написа N.Pepelishev на 23-Jul-2008 10:14


Да не забравиш да препоръчаш хубавите документални филми.

Написа Иван на 23-Jul-2008 19:12


Inventions that changed the world с Jeremy Clarkson
Поредицата на Кларксън за Брунел (която за съжаление намерих само в youtube)
Една камара неща с James May. Top Toys, Eurofighter Typhoon, Meccano, Airflix, My sister's top toys, Killer Sharks, Inventing the Teenager, Blast off, Big City Bright Lights, Honey I shrunk the world.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jul-2008 22:53


2 часа в youtube и още 2 slashdot и вече идва време за спане :)
Мен повече ме дразни блогосферата, myspace и подобни работи. Колко пъти съм се ядосвал като напиша в Гошо foo и ми изкара някакви блогове >.<

Написа windows vista latest updates (www) на 24-Jul-2008 05:52


Вторник, 22 Юли 2008

Администраторите, които не са обновили DNS съвърите под техен контрол е крайно време да го направят! Из нета тук-там народа се изказа скептично спрямо новата и все още не обявена официално атака, но днес започнаха да се появяват подробности около нея и от това, което виждам ми се струва, че няма никаво място за омаловажаване и мотаене.

Ако на първо четене не ви стане ясно точно какъв е проблемът, прочетете цялото писание пак и пак и пак. Проблемът наистина е много-много сериозен и ако DNS софтуерът ви разчита само на ограниченото (16-bit) DNSID поле, за да потвърждава валидността на отговора, считайте че рекурсивният ви сървър е лесна плячка и ЩЕ БЪДЕ ужасно лесно да подведен да връща фалшиви отговори. От там клиентите ползващи го, едва ли ги чака нещо хубаво.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

"Цялото описание" завършва така:
"[...] Mallory has combined attack #1 with attack #2, defeating fix #1 and fix #2. Mallory can conduct this attack in less than 10 seconds on a fast Internet link."

Аз ли не разбирам, или там пише, че и случайните портове плюс случайните QID-та (fix #1), заедно със "bailiwick checking" (fix #2) пак не решават проблема...? :(

Написа Geo на 23-Jul-2008 19:41


В описанието на атаката липсва елемента случайни портове, затова завършва така.

При добавянето на случайните портове се увеличава трудността в спечелването на race-a, защото вместо само 2^16 възможности за случайно ID в комбинацията със случайни портове вероятността да улучиш ID вече е близо 2^32, което си е трудна работа, но за съжаление не и невъзможно. Така описана атаката може да бъде провеждана просто докато успее, защото атакуваният едва ли ще забележи нещо, а улучиш ли веднъж ID-то, играта е спечелена. Затова и ISC бяха написали, че проблемът може да се реши само с ползване на DNSSEC.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jul-2008 22:40


Ако позволите, 2 неща не ми станаха ясни:

За да ги опиша по-просто, нека допуснем че резолверът (когото заблуждават лошите) е с IP адрес 1.1.1.1, ауторитативния сървър е с адрес 2.2.2.2, а атаката идва от 6.6.6.6

Ако съм разбрал правилно механизма на отравянето, 6.6.6.6 изпраща постоянно "поток от DNS отговори" към 1.1.1.1 и разчита да отговори с еднакво QID на запитване за дадено име преди 2.2.2.2 да успее да направи това.

Ако е така:

1. Как точно се генерира въпросния поток, изисква ли това специализиран софтуер и познания от по-задълбочено ниво?
2. Една DNS транзакция единствено на QID ли разчита? Не се ли проверява и адреса от който идват отговорите? Искам да кажа, защо резолверът 1.1.1.1 трябва въобще да слуша отговорите от 6.6.6.6 при положение че въобще не го е питал за нищо?


--
Извинявам се, ако за някого отговорите са прекалено очевидни, ще съм благодарен да понауча нещо в тази посока.

Написа mx_starter на 24-Jul-2008 08:57


В добавка към постоянното изпращане на отговори, което си е стара атака, тук развитието е изпращането на glue записи заедно с тези отговори.

1. Със софтуер като например dsniff и конкретно dnsspoof програмчето в него /лесно може да се пачне, за да праща освен фалшиви отговори и glue записи). Вече има модул за metasploit, който осъществява атаката както е описана.
2. Разбира се, че се проверява адреса, но за тези заявки DNS ползва UDP, което значи че изпращането на фалшиви пакети е елементарно (подсказка, UDP не е session oriented протокол като TCP и всеки пакет е грубо казано "сам за себе си").

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2008 09:04


@Георги:
Тоест, не може да се докаже със сигурност че даден UDP пакет идва от определен адрес?

А пък с тоя отговор на първия въпрос току виж се наложи да ти носим цигари в затвора, хехе...

Написа mx_starter на 24-Jul-2008 09:47


Не, всеки може да генерира каквито udp пакети му душа сака :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2008 10:01


Ето вече и работещи експлойти:
http://blog.wired.com/27bstroke6/2008/07/dns-exploit-in.html

"We just added a second exploit which replaces the nameservers of the target domain. This is the bug people should actually care about, since it doesn't matter if anything is already cached.

Regarding the cache situation (of the first exploit) -- it's not possible to do cache overwrites, but it is possibe to look up the cache timeout, wait for it, and then replace it. With the new exploit module, we just change the DNS server for the entire domain (regardless of what is cached), so it's much more effective for wide-scale hijacking."

Който се мотае с обновяване е крайно време да се събуди.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2008 10:43


По-тревожното е, че тук в БГ не съм видял някой да се е загрижил сериозно.
А я си представи какъв квич ще настане в медиите ако някой им подхвърли мръвката?
Отсега си се хиля представяйки си заглавия от сорта "Краят на Интернета", "Апокалипсис в мрежата" или "Хакнаха пак сайта на президента, показва порно сцени"...
Чудя се как не са надушили още...

Написа mx_starter на 24-Jul-2008 10:54


Като се погаври някой с dns-ите на бтк, ще се чуе :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2008 10:56


И аз за БТК се сетих, и нахарах един познат с ADSL да тества на сайта на Kaminski. Изглежда са update-нали. Виж държавните институции са друга бира. При зареждане на сайта на НАП под windows, примерно се натъкваме на http://img522.imageshack.us/my.php?image=napur0.jpg
Проблема с DNS, както е отбелязано горе е много много сериозен, нищо че някои го подценяват.

Написа Николай на 24-Jul-2008 11:32


dnscache
djbdns-1.05
http://cr.yp.to/djbdns/forgery.html

Написа Nikola Vladov на 24-Jul-2008 17:34


@nikola: тези никога не са били уязвими, djb си знае работата :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2008 17:58


@Георги
Като спомена, че докторът си знае работата, спомням си че преди бая време се канеше да зарязваш qmail.
Какво стана с таз работа? Гледам че май си се отказал все пак?

Написа V. Vassilev на 24-Jul-2008 18:57


@mx_starter

Надушили са ... ама не знаят какво, на 10-ти беше това:

http://news.ibox.bg/news/id_897887249

Не им се смейте. Много. Те толкоз си могат :)

п.п. Преди малко получих мейл на abuse@ ... от myNetWatchman, с който ме уведомяват, че на еди-кой-си-адрес в мрежата имало vulnerable name server. И да, наистина има (на клиент, уведомен е) ... така че да се надяваме хората да вземат мерки.

Написа N.Pepelishev на 24-Jul-2008 21:03


@v.vasilev: поради елементарен мързел отпред на unixsol стои един qmail. Иначе си ползваме courier-mta и е супер. Някой ден просто ще си поиграя няколко часа и от qmail-а няма да остане и следа :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2008 21:31


В мрежата имам един сървър, за който би трябвало да се грижи друг човек и, съответно, bind не беше пипнат. Да, ама получих мейлче със събджект: myNetWatchman Urgent Alert: Hosts confirmed vulnerable to US-CERT: VU#800113 (Multiple DNS implementations vulnerable to cache poisoning) и с обяснения каква мизерия може да стане + ip адреса на неъпдейтнатата машина.

Написа Коко на 25-Jul-2008 12:02


На тез тикви сме им клиент и една от зоните ни се бекъпва от същия NS.

; <<>> DiG 9.5.0-P1 <<>> @pns.btc-net.bg version.bind chaos txt
; (1 server found)
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 63414
;; flags: qr aa rd; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;version.bind. CH TXT

;; ANSWER SECTION:
version.bind. 0 CH TXT "9.2.2"

Написа x3f на 28-Jul-2008 18:13


За клиентите на тези провайдери, изход в ползването на opendns.com

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jul-2008 19:42


Сряда, 23 Юли 2008

Изгледах "Кехлибареният барон", руски сериал с измислено търсене на кехлибарената стая. Дванадесет серии скука. Нито немците бяха немци, нито мутрите бяха мутри. Само наш'то момче (Осипов) яко биеше този онзи.

Четвъртък, 24 Юли 2008

Ровейки си из дебрите на трагичното бг уеб пространство, попаднах на сайт за обяви и понеже зная къде може да се намери добър материал, за да се посмее човек, ето малко извадки от секцията "запознанства". Да НЕ СЕ ЧЕТЕ от хора, които пият или ядат нещо в момента на прочитането, защото не отговарям за задавяния и изплюти питието от неистов истеричен смях. Нека търсенето и предлагането започне сега, оригиналният правопис е запазен!

...4укам 4укам деноношно 4ука штрака много мощно...

Търся моята полувинка която да ме направи щтаслив, здрасти момиchета търся само секс от вас сериозна връска не търся само секс дамата може да бъде от 18 до 40 год. имеила ми е xxxxx

Търся ромка или туркиня за френска любов или стандартен секс - Плащам си.

Търся момиче за сериозна връска от град София даже ако може да се стигне до брак. Аз съм много добро момче скромен не съм тарикат търся своята полувина много ще се радвам ако някое момиче ми отвърне с мен можете да се свържите на имеила ми xxxxx чакам ви

Търся си приятелка може и да работим заедно в моята фирма тел ....

давам зелена карта за сащ за пари и ласки тел ....

търся дискретна вразка срещу заплащане с едрогърда елегантна дама до 40г!Плащам от 200 до 500лв на нощ 1 път в седмицата желателно да е аматиорка!

20 ГОДИ6НО МОМ4Е ТЬРСИ ПЬЛНИ МОМИ4ЕТА (сериозен сьм), От софия сам и ви 4акам

тарся не6то до 40 години ма запазено за да го расипя от секс

младо жигуло, предлагам секс услуги на ваш тере срешто 8о лв на 23год сим само на дами

Целогодишно подпомагам дама от Варна срещу интимност до 14 часа.

Търся математик на около 40 г ...

на 23 години сьм живея в софия и си тарся момиче с което да живея да пия кафе да се храня с нея ... искам да се запозная с момиче с което да живееме заедно да се храниме да пиеме кафе да излизаме и други неста да правиме ще живее безплатно при мене.предпочитам момичето с което ще живеая да ена от 19 до 30 години и с черна коса.С мене може да се запознаете на на ...

26г.ЕКЗОТИЧЕН СТРАТЕН МУРГАВЕЛ С ГОЛЯМ КУР ЛЮБООБВИЛЕН ВИ СЕ ОТДАВА СЕКСАПИЛНО ГОЛ.....САМО НА ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ!!!

Търся мъж или двойка които са почитатели на взаимната орална любов. Да обичат да лижат и да се целуват

Готен съм и търся някой пич да се оправяме заедно...

ZDRAVEITE PUXKAV TRAVESTIT NA 32 GOD 180/98 KG PREDLAGA SEX NA PLATEGOSPOSOBNI GOSPODA DA RAZPOLAGAT SAS TEREN DA SA OT PLOVDIV

ЗАПЛА6ТАМ НА АКТИЖНИ МЛАДИ МОМ4ЕТА ОТ БУРГАС И СТРАНАТА!ПОЕМАМ И РАЗХОДИТЕ,АКО СИ ОТ ДРУГ ГРАД!ДИКСРЕТЕН И ТО4ЕН СУМ!

25г.мургав екзотичен надарен маняк предлага страстен секс и масажи на господа срещу заплащане

тарся пасивен с терен за взаимни удоволствия може и от страната но да поемат патуването ми, възраст 41 г.

търсия си травестит от бс. без финансови изисквания. да разполага с терен и подходиащи дрехи

28 ГЕЙ С РУСА КОСА И СИНИ ОЧИ ФУТБОЛИСТЧЕ,МНОГО СЪМ ПАЛАВ.ТЪРСЯ ПИЧОВЕЗА СЕКС НА ЖИВО МОЖЕ И ПО ТЕЛЕФОНА,ОТ МЕН ТЕРЕНА ОТ ВАС ПИТИЕТО

Извършвам френски услуги срещу заплащане, 20г. / симпатичен

еба и така ... 4укам всякакви жени и мъже тел ...

Зряла и чаровна служителка в МВР ... Зряла, но добре поддържана дама, работеща като дознател в Министерството на Вътрешните работи на Република България търси разтоварване от напрегнатото си ежедневие и утеха от току-що преживения развод.

АС САМ НА 19 И МИ СЕ ПРАВИ СЕКС С МАЛКО ПО ОПИТНИ. ПАРИТЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ МОЖЕ И БЕЗ ТЯХ.

Много съм сексуален и старателен във лубовта предлагам еротични масажи на богати жени. Със вклучени и много други екстри.От гр.Петрич съм мога да патувам не е проблем за мен.

ПРИАТЕЛСТВО И ОШТЕ НЕШТО ... 25/185/80.Ако си на вьзраст от 18 до 30г,до 50кг,ште се радвам да се запознаем.

секс без заплаштане!! ... Аз съм на 19г.Предлагам ви един здрав секс на ваш терен. тел-.... но през ношта сигорно нама да става.Правя го за забавление ,а не за пари.Дамата оба4е да не е над 40г.

Търся си мацки за секс и още нещо било срещу заплащане или без. Просто ейтака свободно да си изразим сексуалните желания и възможности. За мен, аз самия трудно мога да кажа нещо друго освен, че се старая да бъда учтив и уважителен преди да бъда ебач.

Търся жена до 30г. от Силистра или района , която да ми прави чикии. Плащам по 10лв. на чикия, а ако е чисто гола - 20лв.+ лизане на сочната и сливка!

...и втората обява ... Търся девойки или жени от Силистра или околността, които да са съгласни да ми правят свирки. Плащам по 20лв. на свирка, а като бонус при съгласие мога и да лижа.

Тарся моми4ета за жзаимни удожолстжия без финансожи усложия

ZDRAVEITЕ AZ SAM NA 38 ATLETI4EN VESEL MNOGO DOBAR PO DUSA I HARAKTER I SI TARSIA JENA DO 40GOD S CEL BRAK PREDPO4ITAM MINQN4ETA DA SE OBI4AME I DA SI IMAME BEBE

АСАМ НА 25ГОД.С ГОЛЯМ 4ЛЕН АКО ИСКА6 ДАГО ВИДИ6 И ИСПИТА6 МОЙЕ6 ДАМИ ПИ6Е6 НА ЕМЕИЛА ВАЗРАСТА И ТЕГЛОТО ЗА МЕН НЯМА ЗНА4ЕНИЕ,СА6ТО И ГОД.НА КОИТО СИ,ТАРСЯ ЖЕНИ НАИ ВАЙНОТО Е УДОВОЛСТЖИЕТО ОТ СЕКСА КОИТО ПРАВИ6:))

аз съм много добър човек може би вече не се намират такива като мен аз съм на 21 години момичето може да бъде от 17год. до 30 год. възраст момичета обърнете внимание моля ви и да баде самостоятелна или да е на квартира сама

аз сам на 26, ако се мислиш за добра опитаи ... искам кака, за да я укротя. а тя да ме научи как/гепиме/самотния_ВАЛК.

ако желаете неограничено забавление !!! ... елате и ште разберете ..... няма да сажелявате обадете се тел ...

...и за финал

32 г гей чистоплътен и дискретен -масажи -френска и свършване в устата ниски цени, телефон

Свят голям, желания всякакви...

[ Коментари: 7 ]
Коментари

<offtopic>
Гледам, че никой не се е сетил още...

Честит SysAdmin Day!

Поздрави,
Емил
</offtopic>

Написа Емил Димитров на 25-Jul-2008 13:28


Хахахахаха, смях се с глас rofl

А "Търся математик на около 40 г ..." на фона на останалите, звучи доста смущаващо... :-D

Написа iffi (www) на 25-Jul-2008 13:28


Хахахахаха лелееееее, няма такава простотия....

Написа IvV (www) на 26-Jul-2008 08:48


"...свършване в устата ниски цени"
е нема такава обява.Това направо е покартително. OMFG:P

Написа Santo Traffucante на 28-Jul-2008 05:45


@Santo: така си е, направо кАрти миФки, а ;-)

Написа V.Vassilev на 28-Jul-2008 12:30


"Аз съм на 31 г. и страшно много харесвам по-възрастни от мен дами : такива над 50 г. и с големи, може и увиснали цици!"

...е, щом може и да са увиснали...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2008 14:15


абе пич, какво се смееш, като и ти пишеш неграмотно! покАртително казваш? Пише се покЪртително!

"...свършване в устата ниски цени"
е нема такава обява.Това направо е покартително. OMFG:P
Написа Santo Traffucante на 28-Jul-2008 08:45

Написа Димиана на 31-Jul-2008 06:36


Петък, 25 Юли 2008

Знаех си, че концерта ще е добър, но не предполах, че ще е толкова добър. Следващият път пак съм там, задължително!

Събота, 26 Юли 2008

Mutant Chronicles - второразреден филм, който изглежда като такъв с претенции, но не става. Не си губете времето с него.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

И на мен не ми хареса филма...

Написа MacTeP (www) на 01-Aug-2008 13:36


Неделя, 27 Юли 2008

Evro.net не са си обновили всички dns сървъри и аз като техен клиент, чрез друг доставчик съм потърпевш от това сериозно недоглеждане. За щастие проблема лесно си го реших, като вкъщи превключих на OpenDNS. Ако доставчикът ви се ебава (или ви мами с разни домейни като .бг), просто го прескочете.

За да тествате дали доставчикът ви си е обновил сървърите, може да ползвате http://entropy.dns-oarc.net/test/ или dig +short porttest.dns-oarc.net in txt или dig @SERVER +short porttest.dns-oarc.net in txt, където SERVER е адресът на dns сървъра изпълняваш рекурсивни заявки.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Аз така директно си имам recursive resolver на моята си машина вкъщи и нямам такива проблеми - просто си го update-вам, ако има нужда. Така би трябвало да е най-удобно :)

Написа Васил Колев (www) на 29-Jul-2008 16:47


Хабиш трафика и товариш root сървърите Колев :-) И аз имам кеширащ сървър естествено, но си го бях закачил към доставчика. Няма смисъл сульо и пульо да пита X.root-servers.net. Сложи едно forwarders { xx.xx.xx .... ; }; не бъди егоист.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jul-2008 17:31


rootservers are available also here
(in format for djbdns tinydns).
I have two servers -- tinydns
(the same as root-servers) and
recurcive resolver dnscache.
Dnscache uses as root-server 127.53.0.1

I never touch rootservers.net direct.

https://62.44.100.74/vladov/tmp/dns-roots

Nikola

Написа Nikola на 29-Jul-2008 18:38


Аз ползвам услугите на OpenDNS от година и нещо и съм много доволен. Едно на ръка, че интернет доставчика ми освен DNS сървъри има и разнообразни други сървъри и DNS заявките им във вечерните часове понякога се изпълняваха доста бавно, та взех радикално решение накрая.

Написа krassyo (www) на 29-Jul-2008 18:42


Като толкова го хвалите OpenDNS, има ли начин да се ползва като 1:1 заменител на root сървърите? Без всякакви фишинг филтри, черни списъци, и камара други "оптмизации" под капака?

Написа Peter Rabbitson на 30-Jul-2008 06:06


@Nikola

Направо си избил рибата с тая система.

Написа teh на 30-Jul-2008 07:06


@Peter Rabbitson

"You can enable NXDOMAIN returns on OpenDNS, just register your IP/subnet and disable typo correction."

Според разни форуми това е решението.

Написа N.Pepelishev на 30-Jul-2008 12:31


Понеделник, 28 Юли 2008

Тъй като никой не прояви интерес към повредените факс и малък ups, просто ги изхвърлих. Да ме прощават еколозите! За да поправя тази вреда няма да дишам 30 секунди и ще се постарая за един ден да изпускам по-малко газове.

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Правилният израз, който трябва да употребиш е "Да ме прощават децата и внуците ми." Майната им на еколозите. Те поне все още има какво да опазват. С подобно отношение тип "Ба ша ти са заниаам с глупости" от хора като тебе, рано или късно и това ще се промени.
Няма да ти кажа какъв яд ме хваща, като заведа детето си в планината и видим "осрана" с всевъзможни боклуци полянка. Мда... осрана е от същия тип "гъзари", за които 10 минутното отиване до специализирания контейнер или сервиз е баси загубата на време и накърняване на достойнстовото.

Не съм върл еколог, но безотговорността ме дразни.

Peace!

Написа DalaiLamer на 30-Jul-2008 13:06


Децата ще се оправят и сами, както ние сме се оправяли. Какво общо има тук планината, дай да не си говорим глупости за "ниските заплати" и световната конспирация. Де ги тия "специализирани" контейнери ако мога да попитам?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2008 13:59


Оцветени са в синьо, жълто и зелено. Говорим за градските условия. От планината боклука се носи обратно по пътя по който е дошъл.
UPS-a и факса можеше да върнеш в някой сервиз, където поправят такива неща. Със сигурност там ги и приемат за рециклиране, щото тва UPS-a си е токсичен отпадък.

А това, че на Времето тотално му се е*а мамата, и е съвсем различно от това, което си спомням като малък, сигурно пак е "световна конспирация".

Дай да не говорим глупости.

Написа DalaiLamer на 30-Jul-2008 14:33


Времето си е нормално, не се шашкай.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2008 14:55


И аз преди време се чудех какво да правя със стари/повредени джаджи. Попитах и ми отговориха :) Първо, можеш да я върнеш на продавача. Второ, можеш да я закараш в Технополис, Техномаркет или който и да е по-голям магазин за електроника, които са длъжни да приемат всякаква техника по закон. Трето, може да се сържеш с Екобултех (www.ecobultex.com). Ако боклуците са компютърни -- може и Итема ПГ (www.itema-pg.com) да потърсиш. Мисля, че имаше и други изкупвачи, но съм ги забравила, използвах само Технополис, че са ми най-близо.

OT: Без html, a? :)

Написа Антония (www) на 30-Jul-2008 15:22


представям си как ще ме изгледат тия в Технополис, ако им закарам старото ми 8086 :) сигурно няма да посмеят да спорят с мене щото съм очевидно луд и ще го хвърлят в кофите зад магазина :)

@Антония и какво стана като отиде в Технополис?

Написа dark на 30-Jul-2008 19:32


Ще стане/станало е същото каквото и при Жоро, но без да го публикуват в блог.
В България няма рециклираща фирма, способна да рециклира остаряли UPS (не е токсичен той, а киселината в акумулатора му) и Факсове. В общия случай - техниката завършва "живота" си в контейнерите зад магазините.

"Длъжни по закон" - дрън-дрън-дрън - точно така казват тея дето Ви слушат. Вземат боклука Ви и като си заминете - баммм в контейнера... И НЕ СЕ ХВАЛЯТ В БЛОГ-а си :)

Написа SimonP (www) на 30-Jul-2008 22:36


До dark:
Е да ще го изхвърлят, но ти няма да го видиш с очите си така че ще си спокоен и съвестта ти ще е чиста ... още едно спасено дръвче - ура, ура, ура!

Написа ceci_ на 30-Jul-2008 22:38


@ceci: не се хваля бре ;) виж че даже си посипвам главата и правя нещо за природата след това ми варварско действие да си изхвърля боклука. Колко от вас са се стискали цял ден, да не изпускат газове, а? `Наиш колко е гадно...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jul-2008 23:23


Да, има възможност организациите, които се занимават с преработката на стара техника, да не си вършат работата добре. Но! Значително по-голяма е възможността да си изпълняват задълженията съвестно. Тогава?

Нищо не ви коства да сте изправни и да спазвате правилата.

Написа Антония (www) на 31-Jul-2008 08:43


@Антония: Добре е да си идеалист. Лошото е, че много идеалисти се навъдиха, дето нищо не правят освен да сеят идеали. Както по-горе казах - няма такива фирми, които да преработят стара техника.
В офиса съм затънал с над 50 стари компютърни захранвания, китайски. Все още не съм ги изхвърлил защото не искам да ЦАПАМ околната среда и за разлика от Жоро ще трябва да се стискам поне месец, ако ги засиля в контейнера. За това, някой ден в който никой не мре за мен - ще седна, ще ги разглобя и ще закарам поединично чаркалата в различните депа за отпадъци.

Написа SimonP (www) на 31-Jul-2008 09:54


Аз съм правил опит да предам стара батерия за мобилен телефон в магазина от където си купувах нова.
В общи линии двамата продавачи ме погледнаха доста странно:

Аз: Добре, ще купя тази батерия. (Вадя старата от телефона и я оставям на тезгяха). А тази е за вас.
Те: Ъм, а на нас за какво ни е?
Аз: Ми не знам, или за унищожаване, или за рециклиране (ако такива батерии могат да се рециклират). Поне на упътването на телефоните пише че старите батерии се предават в магазини където се продават нови (или поне в нормалните държави е така)
Те: Ъм, ма ние нямаме такава практика.
Аз: Ами добре, тогава няма да ви я оставям, ще я изхвърля в контейнера отвън, макар че по закон май е забранено.
Те: Ама нали няма да се оплачете незнамсикъде?
Аз: За какво ми е да се оплаквам?
Те: Ами ние не сме наясно как стои въпросът, но щом казвате че по закон е така.
Аз: И аз не съм сигурен, просто имам някакви такива спомени. Довиждане.

Написа Метин на 31-Jul-2008 11:05


Купих си 4 батерии за джобното фенерче. Продавачката протегна ръка, за да и дам старите. Взе ги и ги хвърли в специално предназначено за целта кошче, където имаше още доста и различни видове. Дали после няма да ги метне в общия кош, нямам идея, но поне пред мен се показа примерна. В магазина под мен също има такова кошче, но не съм питал какво ги правят. :-)

Написа Коко на 31-Jul-2008 12:56


В крайна сметка където и да ги хвърлиш, ще отидат я ламарините им за вторични я ще се мъчат да ги продадат някаде циганите. После малки китайчета/африканчета ще им изчоплят платките да ги продадат за рециклиране ...

Написа Владо на 31-Jul-2008 18:55


Вторник, 29 Юли 2008

Добрият видео плеър е необходимост, а VLC е един от най-добрите. Ползвам го за гледане на DVD-та, телевизия от време на време и за филми (тук предпочитам mplayer).

Наскоро открих една чудна възможност, която за съжаление е дълбоко забита нейде си и сигурно малко хора знаят за нея. Във VLC има вградена поддръжка на shoutcast излъчвания и с няколко кликвания по менютата може да имате достъп до една камара музика подредена по стилове.

Как да стигнете до излъчванията?

1. Отворете Playlist прозореца от менюто View - View / Playlist (ctrl+p).

2. От менюто Manage на Playlist прозореца изберете Services discovery / Shoutcast radio listings.

3. Изчакайте да се заредят каналите, след което си изберете стил и радио станция.

4. Приятно слушане на поп-фолк.

За тези, на които не им се чете, ето описание в картинки:

VLC Open Playlist

VLC Playlist / Get shoutcast channels

VLC Playlist / Shoutcast

Горното работи с VLC версия 0.8.x Вероятно във версия 0.9 нещата ще стават по-друг начин.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Във VLC за Mac OSX тази благинка се намира под File->Services Discovery.
Благодаря за инфото иначе - вече си заплюх няколко станциики. Че и телевизии май има.

Написа NdD на 01-Aug-2008 08:10


При Amarok тая възможност е по на ачик - няма нужда да се рови толкова навътре човек

Добър плеър, който обединя предимствата на VLC и Mplayer e KMPlayer - http://kmplayer.kde.org/ за телевизия ми е по-удобен от VLC

Написа Божо (www) на 01-Aug-2008 13:19


Сряда, 30 Юли 2008

Wanted е един от малкото нови филми, които стават за гледане. Добра пуцаница и горе-долу ставаща история. Участват Анджелина Джоли, неизвестен за мен пич и няколко други известни. Ако обичате филми със стрелби в стил Equilibrium, гледайте го. Никога не съм бил фен на Анджелина Джоли, но чак като гледах този филм разбрах какво не ме кефи. Изглежда твърде перфектно за човек. Известно е, че хората оценяват нещо като красиво когато има правилни черти. Е тя не само има правилни черти на лицето, тя има плашещо правилни черти. Много хубаво не е на хубаво е казал народа и тук се присъединявам с две ръце.

Wanted в R5 release в близкия до вас тракер.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

На мен ми прави впечатление, че в последно време всички филми са пълни бози.

Написа Another Life на 01-Aug-2008 11:58


Правилни черти!? В устата е все едно е яла бодлива тел. Има къде по-перфектни мацки.

Написа Иво на 01-Aug-2008 11:59


Леля Джоли обаче вече си и личът годинките :)
Иначе филмчето става за гледане... като изключим, че е меко казно невъзможен :)

Написа MacTeP (www) на 01-Aug-2008 13:48


Ама как въртяха куршумите, а?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Aug-2008 14:22


@Иво, пич ти гей ли си? Дай линк да ти видя по-перфектните мацки:-)

Написа freax на 01-Aug-2008 14:39


Не че нещо, но ме изби на някакъв смях. Вие почнахте като чик.... аааа критиците по сайтовете. Мине се не мине време, пуснат някоя какичка, че се е снимала гола и отдолу се изредят пичувете, че не ставала, била труженичка, митра и знам ли още какво. Само заради Анджелина Джоли гледах Томб Райдър хъхъхъ.
Абе, когато нещо е красиво, е много селско да кажеш - "мъ ней, наша Станка инги е по-красиа".
Не е перфектна, защото има умрял поглед, но е адски красива, поне в телевизионния приемник, но е не е единствена. Установих, че най-красивите жени са персийки или израелки, не знам защо.
Да, пускат само простотии от има няма 20 години, преди моето раждане кхъхъхъ.

Написа windows vista latest updates на 01-Aug-2008 22:59


Всеки има право на вкус. И на мен не ми харесва. Е, по-добре е от Дженифър Анистън, де :)

Написа ед на 02-Aug-2008 13:09


@Георги Чорбаджийски
Че това от невъзможните неща ли беше? :) Я к'ви други магии правеха... лекуванки, летенки, куршуми прелитащи 547834 километра за части от секундата и тн :) Ае лудничка

Написа MacTeP (www) на 03-Aug-2008 12:31


"Неизвестният" за тебе пич се казва Джеймс Макавой и стана по-известен с участието си в доста качественото издание на "Децата на Дюн". Там естествено играе един от внуците на главния герой. Англичанче момче :) Няма как да е известен или нямаше как до преди филма с Анджелина.

@MacTeP: Леля? Леля Джоли??? Приятелю, та тя е само 1975 година. Ако тя е леля, значи аз спокойно си я искам за жена, пък нека съм чичо... Нищо, че не става, нищо, че в джуките е като мината с бодлива тел - та тя все още е мокрият сън на бая мъже ;)

P.S: http://www.imdb.com/title/tt0287839/ и :) http://www.imdb.com/title/tt0363771/

Написа SimonP (www) на 05-Aug-2008 23:54


Четвъртък, 31 Юли 2008

Сигурно сте забелязали двата големи билборда, които закриват оправянето на две фасади на петте кьошета. А забелязали ли сте, че от около месец и половина всичко по фасадата е оправено и никой не работи? Нямам против далаверата с рекламата, само дето минавам от там всеки ден и коловете ми пречат на колелото. Айде стига сте смучали от реклама и вземете се разкарайте. Особено билборда с девойката, на която и няма задните зъби и изглежда плашещо, а трябва да ме накара да си мисля колко е свежа.

Yuck!

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Договорите доколкото знам са за половин и една година така че почакай :>

Написа академик неделчев на 01-Aug-2008 12:12


Добре са се нагласили...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Aug-2008 14:22


Тази вечер изгледах записите на четирите последни броя на предаването "сблъсък" на сайта на бтв.

Та там в рубриката им "оправи си сам" от столична община обясниха, че масималния срок за тези пана по фасадите е дори до две години при най-сериозните ремонти. Така собсвениците на сградата имат възможност да я подновят без да им струва нищо, понеже разходите се покриват от рекламата.

Написа instinct на 05-Aug-2008 02:43


Само рекламата неможе да ти изплати ремонта, но може да ти помогне като отбие от цената.
На нашата кооперация като правихме ремонта на фасадата ни отбиха 30%, като скелето с винила ще стой 6 месеца. Аз се намирам на доста оживено място (на Цариградско шосе при Орлов мост)... извода е че рекламата не ти плаща целия ремонт, но поне ти намаля значително цената.

Жоро остави ги хората, поне са направили нещо за да оправят външния вид на сградата където живеят... по-добре е отколкото някое парче мазилка да те цапне по главата ;)

Написа mause (www) на 05-Aug-2008 23:58