< HomePage | Снимки
<- Сряда, 2 Юли 2008 | Начална страница | Петък, 4 Юли 2008 ->
Четвъртък, 3 Юли 2008

Разделих се поживо-поздраво с ПИБ. Закрих си сметките, картите, всичко. Сега остава да си взема и парите. Като ще закривате, да знаете, че няма обикновеното "на ти листче, подпиши се". Вече е, на ти празно листче, попълвай, а сега парите от кредитните карти с неснижаем остатък (по същество дебитни...) ела да си ги вземеш след два месеца. Рак да ви хване дано, да ви еба в умрялата, посрана, измамническа банка.

[ Коментари: 29 ]
Коментари

Не че искам да те разочаровам, ама чепа с двата месеца те чакат навсякъде...

Написа Даниел Панев (www) на 03-Jul-2008 13:25


Нищо това не пречи да им тегля една на пиб за здраве, заради други неща :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 13:59


Не искам да те нервирам допълнително, но поне в моя случай нещата се проточиха доста повече от два месеца.
Не ми се псува на чуждо място, затова ще кажа само че подкрепям мнението ти за банката:)

Написа Александър на 03-Jul-2008 15:19


Това с 2-та месеца беше същото преди години.

Написа Еленко (www) на 03-Jul-2008 15:45


Та коя банка е по-добра от ПИБ, която не е измамническа? :-)

Написа Свилен на 03-Jul-2008 16:12


@свилен:
а) всяка друга, в която когато през на фирмените ти сметки минават доста големи суми ти намалява таксите и те обслужва като по-специален клиент, вместо да ти предлага *смешен* овърдрафт голям колкото половината ти месечен оборот (за чий хуй ми е на такава стойност?) и с условия, пред които условията на потребителските кредити изглеждат НЕВЕРОЯТНО изгодни.

б) всяка друга, която има горе-долу свястно online банкиране, а не такова правено от маймуни и такова дето три пъти кара хората да си въвеждат данните "щото сминихме софтуеъра".

в) всяка друга.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 16:55


И едно уточнение, става дума за кредитна карта с неснижаем остатък - дефакто парите дето ще ми ги дадат след два месеца, са си мои пари, които съм си сложил в картовата сметка.

Не можаха да ми дадат никакво обяснение защо ще им отнеме два месеца, като парите са в ПИБ сметка. Както ми дадоха парите от Маестрото веднага, нищо не им пречи да си ми дадат и другите. Боли ме кура за 90-те евро, но ме е яд когато ме цакат с топла бира. Естествено за двата месеца лихва не се начислява (хайде това ще го преживея :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jul-2008 17:02


ПИБ са напоследък много зле, а преди бяха (за мен) еталон за качество. Наскоро превеждахме пари през фирмена сметка, човека отсреща само пита "абе преведохте ли ги, няма ги" - ние "даа, е как" - и след близо месец така, отиваме да питаме какво става с парите, ПИБ Пловдив ги превели, ама ПИБ София ги спрели поради някаква измислена причина беше, не помня вече. Ами обадете се и кажете бе, това са нашите пари ... ама нейсе, закрихме фирмени сметки и всичко там, идиотията беше голяма.

А да не говоря с moneygram колко са велики. В Райфайзен става за 3 минути попълване, 3 минути на каса и готово. В ПИБ става за 30 минути чакане "момент да ги пратим по факса до София" и "ами чакаме сега отговора" и след това 10 минути на касата (имам опит с 2-3 клона, все така се случваше).

Да не говорим, че в събота не можаха да обработят moneygram, щото "София не работят" :) Друг е въпроса, че не успях да намеря банка в събота която да ми обработи moneygram въобще, нищо, че на официалния сайт moneygram.com са описани поне 30 банки в Пловдив, които работят в събота като техни посредници .... :) въобще, забавата е голяма.

Написа Красимир Казаков на 03-Jul-2008 18:28


FIB не са (и никога не са били) банка, подходяща за юридически лица :)
За сметка на това, за физически лица условията са им доста добри, поне за мене :)

п.с. винаги трябва да има и втора банка, всичко се случва! :)

Написа Mellie на 04-Jul-2008 09:14


Човече, прочети си Общите условия по кредитната карта и ще откриеш истината за двумесечното закъснение. Омръзна ми от хора, дето не четът ситните букви в договорите на банките и после, естествено, банките им виновни. Общите условия се получават заедно с картата, и даже със сигурност си се разписал, че си запознат и съгласен с тях.
Ама по-лесно е да се търси вината в другия, що ти да си виновен. И ако наистина не те е еня за тия 90 евро, не разбирам защо трябва да го правиш достояние на всички.
Хвана ме яд и се разрових – ето гледай какво казват: Общите условия за кредитни карти с неснижаем остатък:
29.2. За обезпечаване задълженията на Титуляря по карти, авторизирани на база на кредитен лимит, равен на действителното салдо по сметката, Титулярят учредява в полза на Банката залог върху собствените си парични средства до размера на положителното салдо по сметката. Залогът е със срок на валидност срока на Договора, удължен с 2 месеца, за който срок Банката блокира сумата по сметката за обезпечаване на забавени във времето плащания с картата.
Аман от оплакващи се българи!!!

Написа Атанас Йовчев на 04-Jul-2008 12:49


Демек банката те мами, като ти задържа два месеца повече отколкото и се полага парите ти. Говоря за ДЕБИТНА КАРТА! Какви кредитите те гонят? Тези 90 евро АЗ съм ги внесъл в банката, за да могат ДА СИ ГИ ПОХАРЧА. Те са мои, не на банката. Та какво разправяше за двата месеца, че били нещо нужни?

Опитай да си извадиш карта с променени общи условия. Не можеш, а? ПИБ и всяка друга банка, която прави това което е описано по-горе по дефиниция са измамници без значение дали си се съгласил или не.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 13:00


...и да довърша, това че някъде нещо е написано с дребен шрифт, не го прави коректно спрямо клиента. За законността не споря, съгласил съм се, но това не значи, че не мога да наричам посраната банка точно такава каквато е - а именно измамници на дребно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 13:03


Ами, ще се повторя пак. ЧЕТИ, но този път какво пишеш. Защото горе пишеш кредитна карта, сега казваш дебитна, изясни се. Да не се окаже накрая, че от банката са ти казали 2 дена, а ти си чул 2 месеца.
Колкото до дребния шрифт - ще чакам момента да отидеш в друга банка, да те видя кво лайно ще миришеш пак.

Написа Атанас Йовчев на 04-Jul-2008 13:47


Кредитна карта с неснижаем остатък - написал съм го по-горе.

Ще се опитам да го обясня накратко - подобна карта *почти* по нищо не се различава от стандартната дебитна с изключение на това, че носи марката на Visa или Mastercard. Имаш си сметка и колкото пари си сложиш в нея, толкова можеш да похарчиш. Освен това, за да я имаш тази "кредитна карта с неснижаем остатък" в началото си внесъл този неснижаем остатък, който навремето беше 30 евро или $30 и освен това всяка година имаш такса от рода на 40 лв. Таксите ти са като за кредитна карта (сума и процент при теглене, няма такса при покупка), но фактът че ти сам контролираш "кредитния ти лимит", ти дава сигурността, че няма да похарчиш повече отколкото реално имаш и вече си внесъл в банката.

Хайде сега прочети пак защо не съм доволен, че когато искам да си закрия сметката, внесените от мен пари и неснижаемият остатък ще ми се върнат след два месеца.

Все едно да си открия сметка да внеса 100 лв., утре да ида да я закрия и да ми кажат, ооо господине ще чакате два месеца, защото може да сте похарчили нещо от тази сметка и ние да не сме разбрали. Как така не сте разбрали бре? Аз като харча, нали ВИЕ оторизирате плащането на база това колко имам в сметката. Ако имам 100 лв. как точно ще похарча 500 лв. и закривайки сметката ще ви набутам с 400?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 13:56


аа, не - бъркаш се :)

с риск да се намеся в спора (и между "псувните" :-D) ...

Кредитната карта с неснижаем остатък е КРЕДИТНА карта, издадена към някой от световните картови оператори, а неснижаемият остатък е услуга на банката (т.е. вторична услуга).
Точно поради тази причина се налага изчакването, заради евентуален отказ от транзакция, тъй като за световния картов оператор това си е пълноценна кредитна карта и дефакто условията са неговите условия.
Аз лично ползвам точно такава, тъй като е идеалната карта за пазаруване в нета ... не държиш наличност по нея, превеждаш онлайн парички като ти трябват и пазаруваш с тях на момента ...

Написа Mellie на 04-Jul-2008 14:23


@Mellie: тоест благодарение на услугата "неснижаем остатък" банката много добре знаят, че срокът от два месеца за връщане на парите е излишен, но не им изнася да го няма.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 14:27


банката може и да знае, но на картовият оператор вероятно това не му пука ... а и предполагам е предпоставка за "странни" случаи:
представи си, примерно, че не си доволен от платена онлайн услуга и изискаш търговеца да ти върне паричките (това е легална и възможна процедура при разплащане с кредитна карта), а междувременно си закриеш картата ... :)

иначе си прав - каквито и "блокирани" парички да има, това е винаги в изгода на банката :) ... но пък винаги можеш да си изкараш нормална кредитна карта ... в крайна сметка предпочел си "неснижаемия остатък" и е станало танто за танто :)

Написа Mellie на 04-Jul-2008 14:50


В тоя ред на мисли ти препоръчвам УникредитБулбанк

Написа Drago (www) на 04-Jul-2008 17:39


@melia: търговеца гори, при плащане с кредитни карти най-слабата брънка е търговеца, не стига че му вземат такса за всяко плащане, което приема ами и при charge-back, той духа супата. Дори и банката да си вземе парите от тези два месеца забавяне, пак няма да ги дадат на търговеца.

@драго: клиент съм им и досега съм доволен, особено с 200-та лв. отстъпка дето ми дадоха за Технополис. Само с тия кинти съм избил таксите за следващите няколко години по истинската кредитна карта при тях. :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jul-2008 19:44


И аз да пусна малко реклама: райфайзен. Всъщност са ми леко противни и като цяло customer servica им е под всякаква критика, но хубавото е, че са клон на австрийска банка. Демек като почнат да стават ламави, един лек намек че ще пиша с оплакване на австрийската им централа (имам достатъчно контакти в австрия и владея доста добре немски) и стават кротки като кученцата от рекламата им. Ей това БГ чиновниците верно почвали да работят когато имат чуждестранни шефове ! За мен това са двете банки в БГ: Райфайзен и Булбанк. С леко преимущество на Булбанк.

Моят личен опит:
1. Булбанк - много учтиви и винаги са успявали да ми свършат работа. Кадърни - поне тези в Бизнес парка в Младост 4. Приемливи такси.
2. Райфайзен - по споменатите причини
3. ПИБ - бяха много добри преди 2-3 години но в последно време вървят рязко надолу към ОББ.
4. Сосиете женерал - не им пука за БГ клиентите. Пълна незаинтересованост, даже не знам (и те сигурно не знаят) защо са в България.
5. ДСК - Имам един кофти опит с тях отпреди години. Отивам да си обменя 200 долара в един софийски офис. Е, отне ми 2 часа от 13 до 15:00. Имаше около 10 служители на ~10 каси в офиса, и само 1 каса можело да извърши обмяната. Тъпо, ДСК, много тъпо при положение, че зад ъгъла има change. Да не говорим за онлайн банкирането им, тук ситуацията е трагична.
6. ОББ - Една наистина уникално слаба банка след като я купиха гърците. Мислят си че все още са монополист и се държат потресаващо надменно. Да, ама не са. Не знам дали въобще имат клиенти още, сигурно не !

Написа еди на 04-Jul-2008 20:17


"омръзна ми от хора, дето не четът ситните букви в договорите на банките"

Насе, затова ли пишете ебавката със ситни букви - защото повечето хора не четат ситния боклук (освен ако нямат 2-3 дни отпуска)?
Ако утре отидеш на почивка в 5 звезден хотел с прекрасен изглед, и установиш, че няма топла вода, кенефа работи в четни дни, а стаята ти гледа към калкана на съседния хотел - искрено се надявам от рецепцията да те помолят да прочетеш ситните букви в договора - кога има вода, кога можеш да сереш, както и че има вероятност прекрасният изглед да е засенчен от независещи фактори.
Те не са виновни.

Кога ще се научите да работите като хората?

Написа Grimm (www) на 05-Jul-2008 20:44


От около година работя с Булбанк и съм очарован, почти не ми се налага да се мяркам в техен клон. Всичко си го управлявам през онлайн банкирането. От време на време отивам да си взема само извлеченията.

Написа Dragomir Zhelev (www) на 07-Jul-2008 08:59


Да ти кажа, с комуникацията с хората добре се справям. Колкото до „затова ли пишете ебавката със ситни букви” не бачкам за ПИБ, че да мога да ти кажа. Но понеже доста пъти съм се сблъскал с „гаранции”, които, когато ми дострябват да влязат в употреба, се оказва, че не съм си догледал 18-тото исречение в 14-тия параграф на гърба на гаранцията... където обикновено пише ”Заверка до 7 дни след покупка”... какво да ти кажа – не само на банките дребния шрифт, ами на всичко в дребния шрифт му се вглеждам. Като ще ме ебават, поне да си знам как и с какво.

Написа Атанас Йовчев на 08-Jul-2008 08:06


Преди да подписвам нещо в ПИБ обикновено си чета договора в интернет сайта им. Така там на място мога да го прегледам по-набързо - но никога не пропускам да го изчета, все пак подпис слагам!

Ако договорът беше една страница, някак щеше да ми изглежда непрофесионално ....

Написа Ирина Марудина (www) на 08-Jul-2008 08:42


Забавянето от 2 месеца е задължително за всички карти, с които може да се плаща в чужбина. Няма значение дали са дебитни или кредитни, с неснижаем остатък или с овърдрафт. На мен преди време ми забавиха от Биохим (вече бяха станали Булбанк) закриването на сметка по дебитна Maestro, която съм открил преди не помня вече колко години, и съм бил отбелязал в искането да е международна, т.е. да може да се плаща с нея в чужбина. А Visa/MasterCard по подразбиране са такива. Прави се, защото заявките за плащане от сметките не пристигат веднага. Пример: плащаш през Интернет, сайтът ползва услуга по верификация, която казва, че сметката е валидна и по нея има наличност (или кредит), но самото плащане обикновено се забавя няколко дни; превод, особено международен, може да се забави седмица и повече. Освен това, обикновено в общите условия пише, че можеш да оспориш плащане в рамките на 30-45 дни - предполагам, че двата месеца са най-голямата възможна комбинация от фактори и срокове за реагиране.

Написа [vladi] (www) на 09-Jul-2008 13:15


Пробвай с американската банка - красиви и усмихващи се служителки, ниски такси, винаги точен rings. Ако не знаеш къде е - срещу САБ се намира.

Написа np на 24-Jul-2008 18:00


Ако можеш, вземи си American Express. Всичко друго е години назад. Имат невероятен отдел за работа с клиенти, а най-хубавото е, че не се занимаваш с някаква си българска банка, а с ... American Express (те отпускат кредитната ти линия, не използват други банки за посредници, както правят Visa или Mastercard примерно). А и се приема на някои места в България (аз я ползвах в ToBe /май така се казваше/).

Написа Васил Личев на 17-Oct-2008 23:53


Бях подал молба за дебитна карта Виза Електрон от ПИБ. На третата седмица дойде (само да спомена, че на нормалните банки това време е седмица), платих за интернет банкиране, вкарах по нея и пари. И какво ми беше очудването като се оказа, че не мога да ги тегля, защото служителката е вързала друга сметка. На всичкото отгоре бяха объркали сертификата и трябваше да плая 10лв за нов (естествено разделихме се по живо по здраво). За същата карта с интернет банкиране в Уникредит Булбанк искат по 3евро на месец поддръжка.

Написа Димитър Главинов на 13-Nov-2008 13:05


Здравейте
Искам и аз да споделя моя опит и да поискам съвет. Преди месец и половина купих телефон от ebay. След като го получих видях че телефона нещо не е в ред и решиш да го върна. Отворих диспут в паъпал и решението им беше да изпратя обратно телефона и те ще ми възстановят парите. И така отидох в пощата,изпратих телефона,дадоха ми трацкинг number които предоставих на паъпал и za44akah. И след няколко дни от паъпал ми пратиха е-мейл че информацията която съм представила е недостоверна и няма да ми възстановят парите. Тогава реших да отида в банката да поискам чаргебацк. а от там ми казаха обаче че немога защото жалбата за чарегбацк всъщност била жалба към моятта банка а не към тази на продавача, а те нямало как да възстановят парите. И сега съм без телефон и без пари. Какво да правя незнам

Написа Miglena на 31-Aug-2009 16:46