< HomePage | Снимки
<- Юли, 2011 | Начална страница | Септември, 2011 ->

Архив за месец Август, 2011

Понеделник, 1 Август 2011

В кваратала ми (Борово) не успяха да се преборят с пакирането, което запушва улиците и ефектът е, че от петък миналата седмица вече улиците са еднопосочни. Което донякъде ме устройства, защото ще се минава по-лесно, от друга страна трябва да си променям навиците, да въртя повече и да подхождам към гаражите от страната, която не ми е особено удобна. Хората още не са свикнали с промяната и днес за кратко време видях няколко коли движещи се в забранената посока. Добре че още не са разгърнали полицейски части със слънчогледи. Би трябвало да оставят поне месец народа да свикне преди за започнат с глобите иначе хич няма да е честно.

Съвсем не свързано с горното, надпис на магазин на бул. Витоша "заповядайте в магазинити ни на следните адреси: ...." - може ли такива работи, ебаси.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

ОК, минава се по-лесно... ама като изключим цирка на Солун между 5 и 7 положението е по-зле. Предпочитам да изчакам 20 секунди колата срещу мен да мине отколкото да правя безумна обиколка на половината квартал за да си стигна до вкъщи.

Написа boris на 02-Aug-2011 11:17


ох тия запетайки...

Написа boris на 02-Aug-2011 11:22


Сряда, 24 Август 2011

Като чуя "банка" и ме изпълват едни топли пулсиращи чувства, от които ми иде да викам и троша каквото ми е пред очите. Какво ми се случи в наскоро с три от представителите на българските банки.

Започвам с Уникредит (#$#&^&%&). Чакам добри хора да ми преведат едни пари и съм дал сметката ми, която имам в уникредит. Ден-два-седмица минава, гледам банкирането - няма никой. Стои си баланса на сметката на нула. Викам си, тия какво се мотаят, мамицата им, обаче си чакам. Обаждат ми се хората дето ще плащат и ми викат, какво става бре, ние ти пускаме парите, банката ги връща. Ъ? Как ще ги връща бе? Отивам веднага в близкия офис на Уникредит да видя какво става, питам, разпитвам и от там ми заявяват, че такава сметка като моята дето съм си я ползвал, имам си я записана, виждам си я в банкирането - НЯМА! Как да няма бе, дейба вашта мама, дейба!? Ами няма, то сигурно няколко месеца не е имало наличност и ние сме я закрили. Ай, честито ми да ми бяхте казали да ви го тура.

Втора случка. Трябва да внеса пари в сметка в Райфайзен. Обикалям целия център да търся клон на тази чудна банка, накрая намирам един, влизам пиша бележки и заставам касата. Подавам бележката (на която ми искат имена на вносителя, егн-та и подобни дивотии), работничката зад касата иска да и дам личната ми карта. Викам - няма да ти я дам, ето виж, че това дето пише като име и егн са моите (показвам картата на стъклото), обаче тя се разправя с мен, че нямало как да знае дали картата ми е фалшива и некви подобни идиотщини. Карах се малко и накрая ми писна и дадох да ми вземе картата, за да я гледа с едно пластмасово квадратче. Оказа се истинска (изненада!). Та давам бележката, давам парите и чакам да си взема разписката и да си ходя, когато чувам "Ама вие нямате пълномощно за внасяне". Ъ? Естествено, че нямам, за пръв път чувам за подобна глупост. "Нямам, и какво значи това". "Ами има такса от 0.02% от сумата, която внасяте ако нямате такова пълномощно". Тук вече ми причерня пред очите (не мога да внеса пари на майката ми в сметката), препсувах ги, поисках си парите и вносната бележка и си излязох. Внесох парите в Пощенска банка без никой да ми прави проблеми.

Аз хубаво ги внесох, ама трябва все пак да стигнат до Райфайзен. Влизам си в банкирането в Пощенска нареждам си плащането, подписвам изпращам, всичко изглежда наред и отидох да си върша друга работа. Вечерта към девет си отварям пощата и какво да видя, писмо от пощенска в която любезна кака ми пише, че съм наредил превод от еди-къде си, до еди къде си, обаче за да мине трябва да се обадя на техния телефон, да го потвърдя. Звъня на телефона, тъп IVR ме посреща, клик, клик, амииии то интернет банкирането работи от 08:00 до 18:00 (честито!). Превода не мина. На следващият ден (днес), се свързах с "интернет банкирането" по телефона и ми казаха, че понеже не могли да се свържат с телефоните, които са дадени, а компютъра "отбелязал" плащането като спряно, затова и плащането не било минало. Е, в крайна сметка потвърдих и плащането замина. Бахти и интернет банкирането. Понеже телефонът за контакти е офисен, ако ме нямаше в София, щях да видя превод през крив макарон. Отгоре на това тези от Пощенска звънят със скрити номера и централата директно ги реже, та трябваше да я пренастроивам.

Та така последните няколко седмици за най-дребното нещо, което една банка трябва да върши като услуга всячески се опитваха (и успяваха) да ми скъсат нервите. Обичам банки.

[ Коментари: 23 ]
Коментари

Банките са най-долнопробното проявление на занижения критерий на естествен подбор в капиталистическата флора и фауна. Мразя ги мами*ката им да*ба! Мразя ги в червата! Cibank е поредния пример за "Интернет банкиране", дори не по телефона, ами пешком на място в банката. От три седмици не могат да оправят някаква несъвместимост с новата Mozilla, интересното обаче е, че тази "несъвместимост" я има и при всеки друг браузър?!
Таксите им са ебахти таксите, обслужват те ня'кви бабки, бивши счетоводителки в пощите и настоящи модерни касиерки. Лихвите по кредитите са безбожни, за сметка на тези по депозитите...и се чудя как аджеба в тая държава с толкоз много банки, все още няма тясно специализиран регулаторен орган, който да следи безчинствата на тези гадни лихвари?

Написа wizard (www) на 24-Aug-2011 10:53


@Wizard, няма нужда от чак толкова цензура, това е частен блог, и както виждаш, дори самия автор не се притеснява да ги храни както му душица иска.

Чел съм подобни оплаквания за ОББ, даже май и в този блог, аз лично с Пиреос също съм имал някакви драми, но не мога да отрека, че се стараят, въпреки, че имат технически пречки постоянно. Явно преносът на пакети до Гърция и обратно е сложна процедура по тия дяволски творения, ВПН-ите.
Таксите им за Виза Електрон са доста високи, сравнени с тези на ФИ банк, например. Последните имат жестоко предимство с много офиси, работещи до късно, както и през уикенда.
Ел. банкирането на Пощенска е печелило награди, което ме учудва, щото не е най-доброто на света.
ДСК имат доста прилично банкиране, откъдето можеш да си плащаш комуналните сметки, както дори и данъците. Освен това имат доста добре работещ център за сигурност.

Но като цяло всички са "Хвани единия, удари другия". Орган има, казва се Банков Надзор, подразделения на (свинята) компанията майка - БНБ. Сещай се сам.
Цитат от сайтът им:
"Какво трябва да направя, ако имам проблем с някоя банка и искам да се оплача?

Опитайте се да разрешите проблема директно с банката. Ако не постигнете успех, можете да подадете писмено оплакване от банката в БНБ и/или в Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Помирителната комисия за платежни спорове."

Написа Kiril Varbanov (www) на 24-Aug-2011 13:28


Започвам да ценя все повече красивите каки по офисите на Първа Инвестиционна

Написа Петко на 25-Aug-2011 07:22


Трябва да прочетете поредицата статии на Иван Бакалов -"Клептокрация" публикувани в e-vestnik. Отделните компоненти не са нещо което ще ви изненада, но когато се навържат в стройна история става наистина страшничко.

Написа Иван на 25-Aug-2011 08:40


Още една прясна история, само че с ОББ. Отварям сметка на клиент с пълномощно, заверено от Българско посолство на майната си. Отивам и каката вика - ама ще ми трябва 1 ден да проверя дали е истинско. Викам и :" Ето оригинала, гледай го", а тя "неможе, трябва да проверя". Попитах, дали и пълномощни на местни нотариуси проверявя и дали звъни на нотариусите - тя каза да. WTF?!? Утре мисля да и поискам трудовия договор, щото незнам дали тя е служителка на банката, както и да посикам банковия лизенз на ОББ щото незнам дали има такъв. Дейба мама ви гръцкобанкерска....

Написа Милен (www) на 25-Aug-2011 21:31


Ти си късметлия, че плащаш ипотеката си в по-човешка банДа от Пощенска. В момента със супер скъпият швейцарски франк те си добавят още 10 стотинки отгоре над курса на БНБ.

Онлайн услугите им въобще не искам да ги коментирам. Цял месец чаках преиздадена с онлайн заявка карта да ми я доставят до по-близък офис.

Написа Стоил (www) на 27-Aug-2011 06:33


Bitcoin - децентрализирана система за разплащане. От произволна точка на света до друга произволна точка на света - превод за 10 минути. Искрено се надявам да срине смотаните банки.

Написа Явор на 30-Aug-2011 14:55


bitcoin - пирамидална схема за баламурници. Насам народе.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Aug-2011 15:32


а какво ще кажете ако ви кажат, че ако следващия път не са ви подредени парите, които внасяте в брой в една посока, ще ви таксуват.... райфайзен банк в казанлък ..... до пазара

Написа stanbeto (www) на 31-Aug-2011 18:35


Ето затова си обичам ПИБ... досега грозни изцепки почти не са ми правили (като се изключи че с месеци закъснение разбрах това за увеличението на таксата за теглене от чужд банкомат, ма пък на ПИБ банкоматите са им на всеки метър).

Написа Verena на 02-Sep-2011 14:52


ПИБ може и да ти се мазнят, но при всяка възможност ти бъркат в джоба по най-разнообразни и долни начини, тъй че не ми ги хвали. Ял съм ги и техните лайна, радвам се, че се отървах от тях.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Sep-2011 17:56


Така ще е като не знаеш кои банки да ползваш, а и как все на теб ти се случва...

Написа stan на 06-Sep-2011 20:29


И отде, о знаещии, да разбера "кои банки да ползвам"? Да не би нейде да се крий списък с описани подобни подли номерца, които банките въртят?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Sep-2011 20:32


Малко уточнения и от мен. Някой нагоре писа:

...и се чудя как аджеба в тая държава с толкоз много банки, все още няма тясно специализиран регулаторен орган, който да следи безчинствата на тези гадни лихвари?

Няма такъв орган и няма да се появи. Причината е проста. Живеем в свободна страна, а не комунизъм. По същата логика, по която, ако си откриеш квартална бакалия никой не може да ти диктува цените, на тях никой не може да им диктува лихвите. Лихвата е цената на банката.

Това с личните карти при вноски е наистина отегчително. До преди година го нямаше. Наложи го държавата заради... тероризъм и организирана престъпност. Да не се перяли пари. Иначе за мен си е директно вмешателство в основните ми свободи, но с държавата и особено онези по-специалните служби не се спори.

Странно ми е това за потвърждение на преводите. На мен никога не ми се е случвало. Явно е нещо ново от последните месеци. Преди се потвърждаваха единствено и само масови плащания. Чудя се ако днес излъча 50 превода, какво ще стане?

Телефоните не се виждат, защото са зад циско централи, не са истински телефони, но ако си на Глобул ще ти излезе валиден номер. Защо точно на Глобул не знам.

Пласмасовото квадратче е всъщност специална лупа за лични документи, която потвърждава истински ли са. Има някакви лазерно изрязани тунелчета по тях и като се сложат на документа се показват хологравски надписи. Не знам точно как е направена цялата история, но тези лупи са много скъпи и наистина потвърждават истинността на документа. Друг е въпроса, че касиерите ги използват само за съмнителните клиенти, макар държавата да задължава за всеки един. Помните – тероризъм, пране на пари и организирана престъпност.

Това със закриването на сметки е в графата "да се не мина". Въпроса е, че лихви и такси по тях се отчитат като приходи за бъдещи периоди. Обаче те никога не настъпват (най-често) и това отива в задбалансовите активи да тежи. А отделно пък се водеха и акативни клиенти дето не са. Разплащателната сметка е най-важния продукт на всяка банка. Но и за клиент така е по-добре. Защото иначе човек може да иде след някоя година в клон на банка, в която има зарязана сметка и да му тропнат 20-30 лева такси. За Уни обаче това е нова практика. Техните сметки преди нямаха такси и можеха да стоят години.

Друг е въпроса, че за да е европейски би трябвало да има механизъм за преоткриване при желание на клиента за точно тоя номер на сметка, евентуално след заплащане на някаква такса. И то наистина има, но не се ползва, защото за служителите е истинско изтезание и стрес да се занимават с отговорните отдели.

Написа Георги Александров на 10-Sep-2011 08:06


"Малко уточнения и от мен. Някой нагоре писа:

...и се чудя как аджеба в тая държава с толкоз много банки, все още няма тясно специализиран регулаторен орган, който да следи безчинствата на тези гадни лихвари?

Няма такъв орган и няма да се появи. Причината е проста. Живеем в свободна страна, а не комунизъм. По същата логика, по която, ако си откриеш квартална бакалия никой не може да ти диктува цените, на тях никой не може да им диктува лихвите. Лихвата е цената на банката."


Точно поради това, че живеем в свободна, демократична страна, а не в комунизъм, трябва да има контрол, върху тази система, чиято прозрачност в действителност е спорна! Да не отварям и темата за монопола, който налагат определени картелни организации, които се наричат банки и определянето на "цената" им се договаря по никому неясни критерии. За пример сравнявам един от задължителните критерии при формиране на базовите лихви на банките-кредитния рейтинг. Правя сравнение между България и Гърция, според Standarts and poors кредитния рейтинг на България е BBB(стабилен), кредитния рейтинг на Гърция на тримесечна кота се срина до най-ниския-CCC. Въпреки тази "минимална" разлика, разликата в "цените" на банките ни са доста големи. Всеки може да се убеди в това-имаш комп...интернет.

П.С. Твоята квартална бакалия няма да приеме и обслужи 80% от населението на страната ни и е разбираемо защо държавата няма да регулира твоите цени. Не е ясно обаче защо не контролира и регулира онзи сектор, от който сме се опарили всички!

Написа wizard (www) на 13-Sep-2011 10:36


По въпроса за опарването не е точно така. От една страна твърдението е вярно или близко до вярно – всички сме се парили (все пак е възможно някой да не е). От друга страна такова твърдение вменява директно или не вина на банките. От моя гледна точка ние сме си виновни. Банката не е обменно бюро. Договорите са десетки страници, общите условия повече, а тарифи и лихвени бюлетини общо са даже стотици страници. Тоест, когато сме се минавали (аз поне съм се минавал многократно) то е било от незнание, а не защото някой ни е излъгъл и да не забравяме, всяко наше действие е било доброволно.

Като чуя обаче за контрол и регулация и веднага ми замирисва на комунизъм. Не е вярно нито едно твърдение. Няма банка с дял 80%, в който и да е сегмент. Няма монополизъм. Банките са поне тридесет (може да проверим с точност при страницата на БНБ, ако е необходимо). Нито банките са малко, нито някоя от тях има решаващ превес. Всъщност аз не знам индустрия, в която да има такава голяма конкуренция, като при банкирането на дребно (приемам, че не си предприемач с хиляди служители и многомилионен годишен оборот).

Сравнението с Гърция или която и да е друга страна не е коректно. Там пазарната обстановка е друга. И при нас тя също се променя непрекъснато. Знаеш ли например, че през 2006-та масово се отпускаха потребителски кредити на 7%, която лихва беше твърда (непроменима, записана в договора). А сумите доближаваха ипотеките. Добре звучи? Само, че се искаха трима по възможност четирима поръчители и най-добре да са на държавна работа. Днес може да вземеш кредит без поръчител. Сумите са много по-малки, лихвите по-високи, а обстановката в страната далеч по-нестабилна. Говорим за едни и същи банки, в една и съща страна. А знаеш ли, че в съседна, "братска" Румъния, която е три пъти по-голяма и уж по-стабилна лихвите са по-високи? Толкова са високи, колкото тук нито една банка не би си позволила. Точно толкова грешно е да се сравняваме с тях. И там за да могат да паднат поне малко, държавата щедро обеща финансиране, ако някоя банка закъса. И лихвите паднаха... с 2-3%.

Онзи ден в "Хепи" срещу св. София ми взеха осем лева за три кафета, едното със сметана. В кръчмето отсреща на панелката ми кафето е 40 ст. и твърдя с по-добро качество, по-ароматно и по-силно, но пък няма сервитьорка, а оберкелнер-барман. Има обективна пазарна причина да е така нали?

Пак да повторя: Като чуя обаче за контрол и регулация и веднага ми замирисва на комунизъм. Това, което предлагаш е комунизъм. По-добре да ги одържавим тогава, вместо да прилагаме двоен аршин спрямо тях и да ги дискреминираме. А да не говорим, че предложението е против всякакви европейски норми и човешки морал. Равни възможностти за всички. Едни и същи трябва да са закони за клошара, месаря, водопроводчика и банкера. И в момента са именно такива.

п.п. ако имаш проблем с някоя банка и причините са основателни, вече беше показано, какъв е правилния подход към проблема. Но леко се съмнявам. Банките имат цели етажи натъпкани с юристи, за да си гарантират, че това, което е записано в договорите и други документи, ще е винаги на тяхна страна. Все пак можеш да опиташ. Не хапят. А ако си по-умен от тях и ще спечелиш.

Написа Георги Александров на 14-Sep-2011 07:32


Имам проблем с всяка една институция, ресторантче, капанче, керемидена постройка, на която плащам като клиент, а тя не изпълнява качествено и "по европейски" задълженията, които произлизат от моето плащане/покупка. Всеки има такъв проблем!
Говоря за следното - помня 2006-та, бях държавен служител(военнослужещ) и изтеглих от бившата Хеброс, настояща Уникредит, от онези "хубавите" кредити, дето лихвата ти е "твърда", колкото на порноактьор пишката след 10 часа снимки. Тези 6% бяха гарантирани за целия период( в моя случай 8 години), но това се промени след едностранната промяна в договора по потребителския ми кредит по времето, когато бате Серго ни втълпяваше, че няма криза. Та точно заради несъществуващата криза и заради "правдивостта" в периода 2008-ма април - 2011-та май(пълното погасяване) "твърдата" ми лихва стана от 6% съвсем изненадващо 10,2%(на всяко полугодие по 0,55%)...4,2% за малко над 3 години, "едноличните" им вдигания на лихвите оскъпиха заема ми с почти 70%. За комунизъм ли ми говореше....?! Или за конкуренция?
Комунизмът в случая личи единствено в "едноличните" им действия, които не бяха в мой интерес, като техен клиент! За конкуренция ли ставаше дума - поделението, в което работих имаше отношения с 3 банки, като и в трите бозата беше с еднакво кисела! Мога да цитирам примери от поне още 5-6 други банки с подобна "политика" на обслужване.За капак на всичко, при погасяване на кредити във валута, банката(уникредит) не се съобразява с фиксинга на БНБ, а слага ставка, по своя преценка на парите, които си длъжен да вкараш в лева, за да погасиш евров кредит...поредното доказателство за толерантността и хуманното отношение на тези добри "бакалии".

Написа wizard (www) на 15-Sep-2011 06:24


С Хеброс не съм имал отношения, но те минаваха за една от най-коректните банки. За такава минаваше и Биохим. Познай кои обаче имаха извънредно лошо име? Няма да казвам, че да не излезе, че ги злословя без аргументи. Пък и днес живеем в много различна обстановка. Ако не си се объркал и не е имало някаква плаваща компонента в договора или клауза, която им позволява самоволна промяна, то на твое място бих поговорил с юрист, защото има нещо очевидно нередно. А така като гледам и доста набутващо. Аз бих потърсил консултация, ако не съм получил приемлив отговор от тях по въпроса.

Но за нещо не си прав. Всяка банка може (и го прави) сама да си определя курсовете за обмяна на валута. Всъщност аз не знам сделки, в които да участва фиксинга на БНБ, освен може би нещо много специфично и рядко рещано. Обменият курс е цената на парите едни спрямо други. Това е същото като с моето кафе за 40 ст.

И още нещо, както вече казах това е извънредно конкурентен пазар. В същото време има обективни реалности на него. Например БНБ не заема пари на банките по различни лихви, за всяка са едни и същи. Еврата (избери си която искаш валута тук) на международния пазар са на една цена за всички. Тоест банките не могат да избягат една от друга и да предлагат различни лихви. Може, но ще ти го избият в таксите. Или може, но е временна кампания, гонеща някаква цел, ако си късметлия я уцелващ. Тоест цената, на която "купуват" е една и съща. Не могат да бягат от цената, на която продават. Когато го правят рискуват буферите си, а рискуват ли ги, рискуват печалбата си.

Банките не обичат да рискуват печалбите си и за това не се наблюдават често ценови войни. От тях банките не печелят нищо, само могат да загубят. По между другото преди две години имаше такава, но тя беше за депозити, за кредити не биха го сторили, а депозитите за добро или зло покриват много маък процент от необходимия оперативен ресурс.

Войни се водят и то непрекъснато, но по съвсем други начини. Бил съм свидетел на такива и за това ми е ясно, че не е възможно картелизиране, защото борбата е за всеки клиент и никой не си дава клиентите лесно.

Написа Георги Александров на 15-Sep-2011 13:05


Това че всяка форма на регулация е комунизъм и ограничава свободния пазар е пълна глупост и нео-консервативна пропаганда. Тази хипотеза беше изпробвана на практика в щатите, които дерегулираха огромна част от финансовата си система. И ако смятате че изминалата криза не е достатъчно доказателство за нейната погрешност, то се надявам тази която се задава да успее да ви убеди.

Само свободния пазар може да се само-балансира. А свободен пазар е този в който има конкуренция и избор за потребителя, защото потребителят е този който балансира системата. Всяка регулация която подпомага конкуренцията между производителите и дава повече избор на потребителя, е благоприятна за пазара, защото го прави по-свободен.

За да има честна игра, са нужни честни правила.

Написа Иван на 25-Sep-2011 10:56


Ново 20...
За любимците на FiBank - пичовете си държат wi-fi мрежите на клоновете си без парола и защита...хайде сега, който е безстрашен да си остави паричките там на съхранение...

Написа np на 10-Oct-2011 05:12


пр:
Това е абсолютно автономен клиентски WI-FI за да си цъкаш в интернет с телефона/таблета докато чакаш. Някоя друга Банка да го има ?

Написа рп на 02-Mar-2012 10:33


Много псуваш, срамота е. Забелязвам че разните ти умения, също като речта ти родна сладка, не са мръднали особено след толкова много години.

А и честно казано не виждам за какво толкова се оплакваш, все пак не са ти искали декларация че не работиш наведен.

Дотук ще съм с коментарите че имам спешна работа с една джабаскрипт по айййййй-м, знаеш как е, или поне ще се досетиш ако още не те е треснал алцхаймера. Приятна година от мен, дано тази да е в която ти се случи да помъдрееш.

ezra

Написа ezra на 06-Mar-2012 05:30


Тук в Обединеното Кралство, министър-председателя Камерън, ни призова да се разделим с банковите кредитни карти защото са зло и да останем само на дебитни. Отделно от 2013 влиза забрана големите магазини да издават техни си кредитни карти.
Целта е, да си купиш нещо само, ако имаш пари и така да не влизаш в бъдещи кредити.
Не знам защо, но тук е достатъчно правителството да се размърмори срещу някоя банка, за да вземе банката мерки на секундата.

Написа peyu на 21-Jul-2012 00:38