< HomePage | Снимки
<- Декември, 2010 | Начална страница | Февруари, 2011 ->

Архив за месец Януари, 2011

Вторник, 11 Януари 2011

Една седмица след началото на годината вече спирам със "за много години" когато видя някого за първи път през тази година. Щом не се е появил в първите десет дни, поздравленията си ги запазвам за себе си.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Правилно! Аз също ще премина на този принцип. Сега се чудя видяхме ли се преди това или не!

Написа ДЖАДЖИТЕ или всичко чудато, което ни заобикаля (www) на 11-Jan-2011 15:55


Догодина пак :) Да не се сърдят :)

Написа Калоян (www) на 15-Jan-2011 14:42


Понеделник, 17 Януари 2011

Две смени на основни инструменти с които работя са нещото, което ме занимава от началото на година. Първо изпратих в пенсия CVS. Отдавна му бях вдигнал мерника и след като няколко месеца ползвах git за два проекта, връщането към ползване CVS беше болезнено. Затова и реших, че му е дошло времето. Отне ми около 3 седмици да мигрирам нещата, които имат значение и сега с удоволствие бера плодовете. Чао CVS няма да ми липсваш изобщо.

Другото, което беше свършено е пускането на nginx за обслужване на web клиенти, вместо apache. Apache е ок в комбинация с php като application сървър, но да "храни" клиенти не го бива. Затова и в момента продължва да си работи на заден план, но отпред стои чисто нов, лъскав и бърз nginx. Имах идея изобщо да се махне apache-то и да се пусне php с fast-cgi, но след преценка на плюсовете и минусите се отказахме от това решение.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Какъв е проблемът с fast-cgi-то?

Написа Васил Колев (www) на 17-Jan-2011 08:18


Проблем няма, за моите цели няма предимства пред apache+mod_php и отпред nginx, вместо php+fast_cgi+nginx. Трябва да оправям една камара .htaccess файлове и да разчитам на php-то да му е свястно fast-cgi нещото. С apache-то съм свикнал и когато nginx е отпред и го играе reverse proxy и сервира статичните файлове минусите на apache-то изчезват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2011 08:27


В момента тествам fcgi нещото. За моите цели(не много модифицирана joomla) nginx+fcgi(socket)+xcache се справя по добре от apache2+mod_php+xcache. Интересен момент е тест примерно ab -n 1000 -c 100 при nginx-а xeon 5620 се товари от fcgi-я а при apache+mod_php се товари почти само от mysql-a. При теста с apache mysql-a го пипнах малко( понаслагах неща в ram-a) и стана по-добре. При nginx интересно защо mysql-a стои на 10% cpu а процесите на fcgi сокета ( 4 5 процеса ) се товарят. Мисля че аз нещо не правя като хората...
ab тестовете са на /index.php. Другото което забелязвам е че производителността на сервиране на статичен content примерно .jpg файлове е много добра почти еднаква и при двата web server-а. Защото съм с 2SSD-та в райд 0 примерно тест ab -n 10000 -c 1000 /.jpg минава за под 0.5 секунди. То и кода на joomla-та е за оптимизиране..

Въпроса ми е има ли някаква реална причина да не ползваш fcgi за посрещане на всички заявки а да се усложнява постановката с nginx отпред ?

Написа Огнян (www) на 07-Feb-2011 13:09


Основната причина са наличието на .htaccess файлове, който ми трябват. Само nginx + fast-cgi php няма да ми свърши работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Feb-2011 13:14


Kеш на всичко от mysql-a (12 gb ECC DDR3 REGISTERED RAM) не помага и процесите му товарят зловещо машината, което най-вероятно е поради липсата на оптимизация на query-тата но по интересно е защо с fcgi сокета mysql процеса въобще не се товари.
Ако някой има идеи какво да тествам сега е момента поне съм се захванал...
Ubuntu 10 e linux-a.

Написа Огнян (www) на 07-Feb-2011 13:32


А можеш ли да споделиш как спретна всичко това тоест настройки на nginx и на апаша ?

Написа Kunio на 15-Feb-2011 20:34