< HomePage | Снимки
<- Вторник, 11 Януари 2011 | Начална страница | Сряда, 2 Февруари 2011 ->
Понеделник, 17 Януари 2011

Две смени на основни инструменти с които работя са нещото, което ме занимава от началото на година. Първо изпратих в пенсия CVS. Отдавна му бях вдигнал мерника и след като няколко месеца ползвах git за два проекта, връщането към ползване CVS беше болезнено. Затова и реших, че му е дошло времето. Отне ми около 3 седмици да мигрирам нещата, които имат значение и сега с удоволствие бера плодовете. Чао CVS няма да ми липсваш изобщо.

Другото, което беше свършено е пускането на nginx за обслужване на web клиенти, вместо apache. Apache е ок в комбинация с php като application сървър, но да "храни" клиенти не го бива. Затова и в момента продължва да си работи на заден план, но отпред стои чисто нов, лъскав и бърз nginx. Имах идея изобщо да се махне apache-то и да се пусне php с fast-cgi, но след преценка на плюсовете и минусите се отказахме от това решение.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Какъв е проблемът с fast-cgi-то?

Написа Васил Колев (www) на 17-Jan-2011 08:18


Проблем няма, за моите цели няма предимства пред apache+mod_php и отпред nginx, вместо php+fast_cgi+nginx. Трябва да оправям една камара .htaccess файлове и да разчитам на php-то да му е свястно fast-cgi нещото. С apache-то съм свикнал и когато nginx е отпред и го играе reverse proxy и сервира статичните файлове минусите на apache-то изчезват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2011 08:27


В момента тествам fcgi нещото. За моите цели(не много модифицирана joomla) nginx+fcgi(socket)+xcache се справя по добре от apache2+mod_php+xcache. Интересен момент е тест примерно ab -n 1000 -c 100 при nginx-а xeon 5620 се товари от fcgi-я а при apache+mod_php се товари почти само от mysql-a. При теста с apache mysql-a го пипнах малко( понаслагах неща в ram-a) и стана по-добре. При nginx интересно защо mysql-a стои на 10% cpu а процесите на fcgi сокета ( 4 5 процеса ) се товарят. Мисля че аз нещо не правя като хората...
ab тестовете са на /index.php. Другото което забелязвам е че производителността на сервиране на статичен content примерно .jpg файлове е много добра почти еднаква и при двата web server-а. Защото съм с 2SSD-та в райд 0 примерно тест ab -n 10000 -c 1000 /.jpg минава за под 0.5 секунди. То и кода на joomla-та е за оптимизиране..

Въпроса ми е има ли някаква реална причина да не ползваш fcgi за посрещане на всички заявки а да се усложнява постановката с nginx отпред ?

Написа Огнян (www) на 07-Feb-2011 13:09


Основната причина са наличието на .htaccess файлове, който ми трябват. Само nginx + fast-cgi php няма да ми свърши работа.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Feb-2011 13:14


Kеш на всичко от mysql-a (12 gb ECC DDR3 REGISTERED RAM) не помага и процесите му товарят зловещо машината, което най-вероятно е поради липсата на оптимизация на query-тата но по интересно е защо с fcgi сокета mysql процеса въобще не се товари.
Ако някой има идеи какво да тествам сега е момента поне съм се захванал...
Ubuntu 10 e linux-a.

Написа Огнян (www) на 07-Feb-2011 13:32


А можеш ли да споделиш как спретна всичко това тоест настройки на nginx и на апаша ?

Написа Kunio на 15-Feb-2011 20:34