< HomePage | Снимки
<- Януари, 2009 | Начална страница | Март, 2009 ->

Архив за месец Февруари, 2009

Неделя, 1 Февруари 2009

Бях приятно изненадан от напредъка на строителите из новата ни къща. Отидох да видя какви са ги свършили като се бях настроил ако не за лошо то поне за разочарование, но се оказа, че хората добре са поработили (поне за моето нетренирано око). Ако продължават в този дух и като сигнат до нещата изискващи повече изпипване ще "яде асан баница".

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Напълно офф, обаче просто не се стърпях - http://dockera.com/pics/fun/record.jpg ;)

Написа 100 на 06-Feb-2009 09:13


Щом сме тръгнали с офф-а, мен ме интересува, защо аджеба, съпорта на иптв.бг няма никакво
уважение към потребителите си. Имах питане за плайване на контента на Sony PS3, и никой не
благоволи даже да каже просто "не съппортваме тази платформа" (ако това е причината).
Просто мълчание.

Питам.. ?

Написа мда на 08-Feb-2009 00:21


Не питаш на правилното място, но ако си намериш плеър който поддържа wmv8 гледай на воля.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Feb-2009 09:31


Понеделник, 2 Февруари 2009

Няколко програми, без които писането и пускането на JavaScript в production не би било особено забавно. Да започнем с разработката:

- Firebug е абсолютно задължителна добавка към Firefox, дори и за хора, които не пишат код, а просто искат да видят някоя страница "отвъртре". Лично аз го ползвам по най-тривиалния начин чрез console.log и за да гледам какво идва по мрежата и за колко време.

- JSLint е чудесно инструментче, което преглежда какво сте написали и ви казва за потенциални проблеми със стила на написаното. Неинициализирани променливи, забравени ; и подобни. Ползвам го с изключени предупреждения за ползване на eval (все още е най-бързият и лесен начин за обработка на json) и предупрежденията за ползване на повече от един var във функция. Като се махнат тези двете всичкия код, който се деплойва трябва да е jslint чист!

- И накрая едно програмче за смаляване размера на JavaScript файловете, а именно yui compressor. Преди него ползвах някакви мои грозни скриптове, но постоянно им треперех да не счупят нещо. В крайна сметка се спрях на YUI Compressor-а, защото не е просто regex/find/replace, а ползва JS parser и знае какво прави. yui compressor се ползва от JQuery, тъй като като дава най-добри резултати като размер на файла в комбинация с mod_deflate на сървъра.

Толкова от мен, споделете вие какво друго ползвате?

[ Коментари: 8 ]
Коментари

http://www.hacksrus.com/~ginda/venkman/

Това изглежда готино, само дето още не съм опрял до него. :-)

Написа Коко на 09-Feb-2009 19:57


Firebug си има дебъгер, но не ми се е налагало да го ползвам. Не съм фен на дебъгерите смятам, че ако се опре до дебъгер кодът значи е станал твърде сложен. Обикновено с няколко pritnf/console.log проблемът се хваща.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Feb-2009 20:03


CDN - in general. I like Akamai but there are many others ... I use google for js libs - jquery etc. If you follow yslow recommendation + CDN don't have to worry about js compression (mod_expire > 10 years etc. etc.). The only time I had to use js compression/obfuscation is when the client requested it ...
BTW After adobe open sourced the RTMP (go RED5!) there might be a new kid on the block. I personally hate flex/flash ... but that's what I said couple of years back for JS ...

Написа xeno на 09-Feb-2009 20:51


Дебъгването на js с FF3 и firebug е доста бъгаво :-) Често се налага да се рестартира firefox-а. Скоро гледах някаква статия за оптимизация на JS и хората си препоръчваха FF2 в комбинация с някой по-стар firebug.
Ама щом не ти се налага да пишеш сложни неща... е... ами... късметлия си. :-)
Друго което е задължително е комбинирането на js/css файловете за по-малко dns заявки.
Като цяло не съм виждал много-много български сайтове дето да се грижат за читав и оптимизиран фронт енд. За сметка на това има какви ли не изцепки като jquery и mootools на една страница, където и само едното би било overkill (скоро економедия пуснаха някакъв такъв сайт).
За yslow ти казаха. Виж и smush.it

Написа Tuzemec (www) на 09-Feb-2009 23:12


Ооо yslow си ми е винаги инсталирано. Всъщност то ми помогна да открия jslint. Иначе с ff3 не съм имал проблеми с дебъгване, но наистина не правя много сложни неща. Но пък да се качва ff2 и при положение, че вече май дори не се поддържа е меко казано странно. Това smush.it изглежда интересно, трябва да го пробвам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Feb-2009 23:27


А... и още нещо полезно - никакви глобални променливи! Е... освен обекта който капуслира всичко де :-)
И всички функции обикновено са ми хванати в някакъв неймспейс/обект - малко като YUI.
Всичко става много по-четимо и лесно за поддръжка. Примерно:
myApp.someRoutine.doSomething();

Написа Tuzemec (www) на 10-Feb-2009 11:34


smush.it ползва стандартните инструменти(optipng, pngcrush и др) за оптимизиране на PNG, без да променят самата картинка. Ако background-ът е еднообразен и не търсиш алфа прозрачност добра работа вършат pngquant и pngnq. Те генерират 8-битови png-та,които нямат проблем в IE6 и не се налага да се ползват разните, смотани филтри. Аз лично предпочитам 24bit png за нормалните броузери и 8 за IE.

Написа Peter Velichkov (www) на 10-Feb-2009 12:37


И аз след като пробвах няколко други решения стигнах до yui compressor. За проектите, за които компресираме js пишем по едно просто скриптче, което да намачка всички скриптове в един.
Основният инструмент, който ползвам за поглед отвътре на страниците, е Web Developer - по-удобен е и не товари толкова браузъра. Когато с него не стигам до нужната информация, опирам до Firebug. YSlow е задължителен, макар че не винаги последва реална оптимизация. Ако ти е на дневен ред сериозна оптимизация, http://www.phpied.com/ ти е отправна точка - разрови му архивите, има статии в YUI Blog за оптимизация на картинките, sprites и т.н.

Написа Гонзо (www) на 10-Feb-2009 12:51


Вторник, 3 Февруари 2009

В продължаващата оптимизация на проекта, по който работя, стигнах и до намаляването на броя картинки, които се зареждат от сървърите. На всички е ясно, че намаляването на броя заявки автоматично намалява и времето за зареждане на страницата. Тъй като повечето клиенти така или иначе са без кеш, javascript и css винаги ги слагам inline в документа и разчитам на mod_deflate, да свали размера, което той прави чудесно, но пък остава проблема с многото (> 3-4) картинки, които трябва да се зареждат.

Разбира се има решение и то е известно като CSS Sprites. Накратко тази техника позволява да сложите всички картинки в едно голямо изображение, след което за всяка картинка да създадете отделен css class където е посочен background-image с x/y отместване и ширина/големина.

Из нета ще намерите доста css sprites генератори, но повечето или не правят това, което трябва или го правят твърде сложно. Пък и кой има нервите да ползва някаква online утилка, когато функционалността може да се постигне в локален сто редов скрипт?

Написал съм си такъв скрипт и го споделям тук (public domain, правете каквото искате с него), като в него има основната функционалност, която в повече случаи трябва. Всички png файлове в текущата директория ги събира в един файл, създава css класовете и html файл с демонстрация как се използват. Ето изходния код на css sprites генератора, генерирана примерна страница и всички файлове използвани в проекта.

Приятно ползване.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Отдавна ползвам тази техника с преместването на изображението. Спестява премигването на over положението докато кешира картинките. Само където не използвам готови тулове, а си ги правя сам на фотошоп и си ги редя сам на css. Не си спомням къде го видях този метод за първи път, може би на сайта на apple, но от тогава все него си ползвам, когато имам бутони с променящи се картинки за over положения.

И като заговорих за apple сайта и понеже обичам да пипкам с FireBug-a по това, което гледам, много се кефя как са си направили главното меню, супер яко е!

Виж и това: http://www.apple.com/mac/ - хоризонталния скрол с продуктите. По същия метод е.

Написа Илиян Бетовски (www) на 10-Feb-2009 07:29


Сряда, 4 Февруари 2009

Подготвяйки колелото за летния сезон (знам, още е рано, но си има нужда от смазване и постягане), видях че сериозно се е прецакало задното движение и май ще трябва да се сменя. Ех, евтиното винаги излиза скъпо и дори да не е скъпо откъм пари, е скъпо като време. Все едно си нямам друга работа та и това да оправям.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Като фен на колелата, какво ще кажеш за: http://christmascactus.wordpress.com/2009/01/14/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D 1%82%D1%80%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D 0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0% D0%B7%D0%B0%D1%80/

Написа Chris (www) на 18-Feb-2009 17:15


Безполезно нещо. Ако ще карам колело ще карам колело, ако искам да се возя ще си купя мотор или кола. "По-ниски въглеродни емисии" - през оная работа ми е за въглеродните емисии :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Feb-2009 18:23


Видях, че си ми изтрил отговора на коментара ти, което като цяло ме учуди, защото не е имало някакво проблемно съдуржание в него. Anyway, надявам се да имаш 5 свободни мин. да видиш това: http://www.youtube.com/watch?v=TQmz6Rbpnu0

и да си помислиш дали тр. екологичните проблеми да са ти през ....

Написа Chris на 03-Mar-2009 16:18


Четвъртък, 5 Февруари 2009

Ако искате да се посмеете до сълзи потърсете из youtube.com за microsoft songsmith. Ще оставя само една връзка, като тя представя едно от "добрите изпълнения" създадени с горепосочената програма: Billy Idol's White Wedding by Microsoft Songsmith.

Ако изслушате цялото парче ви гарантирам, че няма да можете да си спомните оригиналната мелодия :-)

Ей така се правят хитове с компютърна програма. Очаквайте новите поп звезди скоро генерирани от Songsmith...

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Още някой чете блога на бат Линус. :)

Написа Иво на 10-Feb-2009 22:16


От ден 1 :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Feb-2009 22:20


Ако знаеш какви музикални шедьоври стават и с най-добрите софтуери. Няма идеално решение, трябва да знаеш да работиш с всеки един софт, и да му знаеш бъговете.

Написа Петко на 12-Feb-2009 14:21


КЕН ЛИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ ................ AND the sky is lit up /p.j.harvey/

Написа Стойчо Динев на 12-Feb-2009 22:19


Жоро, това виж, разрева ме :)))
http://www.youtube.com/watch?v=22AWPW5s4EA

Написа Борис Йорданов (www) на 13-Feb-2009 21:51


Ето и една незабравима реклама на Songsmith:
http://www.youtube.com/watch?v=3oGFogwcx-E

Написа tie на 14-Feb-2009 17:46


chestno kazano ne e zle. zadachata e dosta slojna i ako se sravni sys predishni opiti (kato band-in-a-box naprimer) e sravnitelno dobre.

Написа vasko на 16-Feb-2009 12:36


Петък, 6 Февруари 2009

Разглезил съм се с това ползване на свободен софтуер. Имаш проблем, гледаш кода, оправяш, добавяш и си шест. С нещо не можеш да се справиш? Питаш в пощенския списък, често ти отговаря директно човека, който е писал програмата и е горд с това. Изобщо свършваш си работа и си спестяваш доста скубане на коси и псуване по неизвестен адрес (ако ще псувам поне да знам кой го отнася)!

Контрастът с другия модел дето всичко е тайно и ти хвърлят едни ugly binary-та е огромен. Ето днес след месеци чакане най-накрая получих една кирлива документация, без която ми идеше да си изям топките от яд и вместо да си върша работата, мислех какви ли не глупости, само и само да заобикалям проблеми, които изобщо не трябва да има!

Отварям си сутринта пощата и о, чудо! Петнайсет странички докуменация и ново ugly binary, в което неизвестно какво е пипнато но някои проблеми, за които сме съобщили вече ги няма. Хем съм доволен, хем ми е тъжно, защото сега започва същият процес по измъкване на следващото зрънце информация. Няма нищо по гадно от това да имаш знанията и уменията и да не можеш да си свършиш работа. Бахти ще им подаря труда си на онези с ugly binary-тата само и само да ме оставят да си направя каквото ми трябва. Да ме оставят "насаме" с кода и документацията за няколко дни. После написаното от мен да го правят какво искат, ако могат милиони да изкарат с ценното IP, бахти!

А колко ли още такива като мен си скубят косите и борят същите проблеми, заради nda или друга подобна дивотия?

[ Коментари: 1 ]
Коментари

:) Много хора се борим с такива неща от време на време. То за това има strace, ltrace, gdb и objdump... Единственото, което не съм правил до момента е да пипна дизасемблирания код и да го компилирам обратно, ама и за това има време :)
(на теб това сигурно ще ти е и по-лесно :) )

А и това ще е до момента, докато някой напише нещо, което да може да върши същата работа, или просто допише липсващото парче от пъзела за сглабяне на подобна система.

p.s. сложи една функционалност да праща mail до коментиралите даден post при нов коментар, че иначе трудно се следи дискусията

Написа Васил Колев (www) на 11-Feb-2009 08:46


Събота, 7 Февруари 2009

При Кмета е странна кръчма. Правят собствена бира, готвят хубаво, а в 11 часа вечерта изкача някакъв DJ и започва да притеснява гостите с ушна кал в промишлени количества. Мамка ти, остави ме да си пия пиенето, аз на кръчма ли съм отишъл или на дискотека? Да ти приличам на тинейджър? Ебахти и концепцията.

Неделя, 8 Февруари 2009

И преди съм забелязвал, че "ремонтите" по улиците се правят без никаква мисъл. Вижте снимката по-долу:

Дупки за колци

Това са дупки за колци, които едни приятни хора изкопаха преди има няма две седмици навсякъде по тротоарите около бул. Прага. Одобрявам хората да използват тротоарите вместо колите да спират там. Изпълнението обаче - среден три. Седни си.

Първо минават и копаят. Чудесно. Има разделение на труда, по-голяма ефективност и т.н. Обаче между двете действия (копаенето и запълването) минават седмици, а специално сниманите горе дупки са на няма и метър от входа на кооперацията. За щастие има някаква светлина вечер, та не съм чул някой да си е счупил крака.

Толкова ли е трудно докато единият екип копае дупките, другият да ги запълва? Дори ще предложа разпределение. Копачите започват от сутринта и до обяд вече са напред с десет дупки поне. След обяд продължават да копаят, а "пълначите" идват и започват да запушват. На следващият ден се продължава и така докато не останат колци за слагане. След всяко запълване минава и екипът по почистване. С тази ужасно сложна схема в най-лошия случай дупките ще останат отворени за една нощ. Разбира се трябва да бъдат обезопасени.

Но за такава работа мога само да си мечтая. А екип, който да изчисти, сигурно ще видя само по филмите.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Друг е въпроса колко качествено се запълва после.

Oколо нас като прокарват кабели, затварят улицата, разрязват я, прокарват кабелите и след това запълват с плочки и пръст. Така стои около месец, тази пръст вече почти я няма, всички псуват, защото само джипове минават, и накрая идват, запълват я уж като хората, почваш да се радваш, и след 2-3 месеца запълненото уляга, обаче под нивото на улицата с няколко см ... сега като минавам и "подрусва". Това така ще си остане, едва ли някой ще го направи като хората. Вече има 3 такива места около нас ... без коментар.

Написа Красимир Казаков на 11-Feb-2009 07:39


Наистина звучи като фантастика. Трагично е положението в което улиците се мият веднъж годишно. Това не може да в Европа. Трябва да се намери решение.
Между другото защо не се вижда никаква снимка?

Написа Комитата (www) на 11-Feb-2009 08:54


По съществено е, че "светата наивност" от общината въобще не се замисля къде ще паркират същите тези коли. Като правило те паркират във вътрешните улици на квартала (в Лозенец е така) и там настава АД! На общината някак много лесно и се дават ограничителните мерки (синя зона, колчета, забранени завои/улици, предполагам платен вход в център, може би софийско жителство от соц. време) но никак не успяват да работят със същата производителност в градивна посока. Аз поне не се сещам за нито един новопостроен паркинг, който да не представлява "утъпкана поляна насред парк" дадена на "концесия".

Написа ceci_ на 11-Feb-2009 09:47


Опаа, бях забравил да кача снимката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Feb-2009 10:07


Simple solution (or should I say Unix solution) - don't use it. Tell your clients not to use it. Don't buy their hardware. Be creative and build your own - haven't seen anything that can't be done with open source, smart people and generally available hardware.

Написа xeno на 11-Feb-2009 14:50


При мен сложиха нови стълбове за осветление... замазаха ги с цимент и... на сутринта гледам че са ги направили на персонална "алея на славата"... дали е заради двете кръчми, едната денонощна (за другата не съм сигурен)?

Баси манталитета... да се намажеш на прясното и чистото...

Написа 69 на 11-Feb-2009 21:03


Аз бях свидетел на правилно копане и запълване на дупки!
Работата беше свършена бързо и качествено за нула време.
Само не разбрах тези усилия дали бяха заради училището от едната страна или данъчното от другата...
Е, сега не може да се паркира, но това е друга тема.

Написа Нина Петкова на 12-Feb-2009 08:55


Стига бе момчета, стига сте драскали!!! Не разбрахте ли че се намираме на 300 години от Европа и само си мислим , че разстоянието е 1000 км.

Написа Niki на 12-Feb-2009 11:13


...уважаеми другари и другарки,

В нашия мил квартал пък нещата се развиха още по-"екзотично". Идват момчетата с шарените светлоотразителни костюми; полагат неимоверен сизифовско-ленински труд в продължение на няколко дни и полагат успешно, без прекъсване, цели 5 бетонни колчета против паркиране върху зелени площи! Хвала на такъви граждани ще си кажат някои - ДА АМА НЕ ще отвърнат други! 3 денонощия господни по-късно ОБАЧЕ бодър ударен колектив с поблъскване и полашкване, попържня и помощни средства съумя да изкърти цифром и словом 3 такива колеца. Остави това, но добри хора бетонираха образувалите се дупки, та "като вози, да не друса" и сега бодро изкачват прилежащите им джипари, С-класи и откровени трошки НЕ на бордюра, НЕ на тротоара, а под самите си прозорци В зелената площ пред блок - тама, където едни деца требвало да ритат една топка! Извинете ме, но ще го кажа - явно мотото на съвременното първеню е само едно: "КУР ЗА ДЕЦАТА И ЗА ПРАВИЛАТА - АЗ ИМАМ ПАРИ, ЗНАЧИ АЗ ПУСКАМ МУЗИКАТА!"

ТЕ не се интересуват от забележки на съседи. ТЕ нехаят за проверки на КАТ (защото никой не ги проверява и глобява - ЕСТЕСТВЕНО). ТЕ треперят само от спукани гуми, издраскана боя, откъснати антени, счупени фарове и вдлъбнати от ритници врати! НО, ако направите това в знак на протест същите онези будни граждани с униформи ще се притекат един за всички на помощ на окаяния баровец и ТЕЖКО ВИ, уважаеми другари и другарки!!!

Та въпросът ми е - ГДЕ Е ОБЩИНСКИЯ ОРГАН, ГДЕ Е ПОЛИЦЕЙСКИЯТ ОРГАН, когато трябва да се демонстрира държавност?!? Не ми отговаряйте - въпросът е риторичен!!! ПОЗДРАВИ!!!

Написа Баце Коле (www) на 12-Feb-2009 11:34


Здравейте, работя в `Лозенец`, кваратала асоцииращ се с тесни улички с паркирали от двете страни коли. Нямам против да се започне операция по `реституирането` на тротоарите за пешеходците, но както всички знаем - в живота няма `чисто черно и чисто бяло`. Нека всичко да се прави като от Големи хора, а не просто някой нещо е наредил и се прави без мисъл във вече съществуващите обстоятелства. Става дума за поставянето на тези анти-паркинг колчета около оградите на у-щата. До мен има 2 у-ща, където нагледно всеки ден виждам, че смисълът на тези колчета на тези места е само `на Вуте`да му е зле - в случая на колите. Така освободените от паркирали коли тротоари НЕ се използват от пешеходци, а в същото време колите се чудят кде да се покатерят. И всичкото защото просто се нарежда от кабинета без да е проучено на място.

Написа Антония на 12-Feb-2009 11:49


Понеделник, 9 Февруари 2009

Отдавна ми хвалят сериала War at home, но все намирах нещо друго за гледане. Днес го захванахме и първите ми впечатления са, че хвалбите са съвсем заслужени. Добра лека комедия, а като баща със сигурност мога да се оприлича в някои момент с главния герой).

Вторник, 10 Февруари 2009

Ефектът от сложените улични колчета из улиците около бул. Прага вече е постигнат - на тротоарите не се паркира. Победа! (ще си кажат пешеходците).

Само дето тротоара не може да се използва защото на места просто го няма. Където го има обаче, е осран от кученца (домашни и обществени), където не е окендзан представлява кална локва, а ако все пак се случи тук-там да има плочки то те са капани, върху които стъпвайки бликва вода, която ти пълни обувката.

Вярно е, колите вече не спират на тротоара - спират на улицата до колчетата. Ефектът е, че с кола едва-едва се минава, на моменти трябва да си прибираш огледалата.

Та докарахме го до това да има тротоар ама е неизползваем, има и улица и тя е почти неизползваема. Ако си с кола едва минаваш, защото е тясно, ако си пешеходец тротоара е неизползваем и пак вървиш по улицата, но вече е по-опасно защото няма място да се разминеш с колите.

Силно се надявам поне някой да е останал доволен от промяната. Мерси софийска община.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Инак не ти харесва, ама ти така ще намериш за нещо да мрънкаш и да си недоволен.

Написа Никола (www) на 14-Feb-2009 09:29


Нали това е смисъла да си недоволен, нещо да не ти харесва.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Feb-2009 10:41


Хахахаха. Неоспоримото си е неоспоримо - прав си. :)

Написа Никола (www) на 14-Feb-2009 11:14


Мда не беше трудно да се предвиди. Обаче трябва да се отбележи, че общината работи като "добре смазана машина":
1. Отчела е дейност.
2. Преляла е пари от един джоб в друг.
3. Създала е поле за дейност поне за още две подобни управления.

Написа ceci_ на 15-Feb-2009 09:33


Купи си Смарт/Айго/Корса. с ML-a се учудвам как изобщо и преди си успявал да минеш между спрелите коли по малките улички :)

Честно да си призная, според мен проблемът не е в колчетата, а че Паркинги и гаражи почиват в събота и неделя. Иначе през седмицата така светкавично се кара вече по преките на централните булеварди.... :)

Написа Сашо Бойчев на 16-Feb-2009 14:12


Сряда, 11 Февруари 2009

Малка хитрина, която някой може да ви спести двудневно скубане на собствена ви коса и тонове проклятия.

При кроскомпилиране, ако ще ползвате gcc версия по-малка от 4.1, не се опитвайте да местите инсталираният crosstool в друга директория. Противно на това, което правят свестните програми в по-старите gcc при компилирането им се hardcode-ват разни директории и ако след това преместите компилатора, ще има да виждате много странни грешки при линкване.

Изключително неприятен бъг, който за щастие в новите версии (над 4) е донякъде поправен благоадрение на поддръжката на --sysroot.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Когато компилирах за зауруса преди време, беше така - адски много проблеми си имах, GCC 3.4 мисля. Оправят се донякъде нещата с правилни symlinks към липсващото място ...

Написа Красимир Казаков на 16-Feb-2009 11:21


Събота, 14 Февруари 2009

"Добро" в Лозенец са си сменили приборите. Преди бяха едни супер неприятни и те бяха повода да избягваме заведението въпреки екстрите му (от които най-важната е ДЕТСКИ КЪТ!). Поправянето на приборите е добър повод да наминаваме по-често.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Кръчма, детски кът, Лозенец! Къде е това?

Написа Гонзо (www) на 17-Feb-2009 08:42


Адрес: София, ул. Якубица 19
Работно време: 11:00 - 00:00
Мобилен: 088 611 62 11

http://www.programata.bg/?p=71&l=1&c=1&id=4120

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Feb-2009 12:03


Неделя, 15 Февруари 2009

От поне месец съм се наканил на новия филм на Гай Ричи Roch'n'rolla и въпреки не особено ласкавите ревюта тайно се надявах гледащите го да са сгрешили и филмът да е култов като Snatch и Lock, Stock. Де такъв късмет, филмът не струва. Има тук там проблясъци ама като цяло бих го определил като бозица. Оная дърта сектантка Мадона му е пийнала живеца на г-н Ричи и е забравил как да прави филми. Дано сега като се отърва от дъртула да се поправи.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

И аз бях разочарован от тоя филм. Само мургавата мадама беше така по-запомнящ се момент :)

Написа ed на 16-Feb-2009 19:55


Ричи от години използва една и съща щампа, но тя взе, че се изтърка. И май само той не може да разбере това.

Написа Апостол Апостолов (www) на 17-Feb-2009 02:54


Хахахаха..., прав си филма неструва :)
Яд ме че се подлъгах и изгубих два часа да го гледам....

Написа Zarrro (www) на 18-Feb-2009 08:58


бе кво ви разбират на вас главите от филми - я ходете и гледайте доктор хаотичен в замяна ? по- добре ли е ? не ! така че - мир да има ! във всеобщата вселена от говна са малко качествените неща ! рок'н'рола е ок както и да го погледнеш ...

Написа Стойчо Динев на 20-Feb-2009 21:00


Сравнен със Scary Movie X със сигурност е.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Feb-2009 22:14


Като за три сутринта е прекрасен...

И наистина зависи каква част от този живот вече си го прекарал. Както и да звучи. А иначе - един режисьор, едно клише (абе, силна дума), една щампа - пак по-добре от една гилдия, един напън, едно разочарование.

Просто трябваше да има нещо и от тая епоха. За предишните - ами всеки от тях си носи по нещо от лобито, когато е мислен. Сега - криза сме, далавераджийница, рушняците и те...

"Гепи" ме хвърля в антракт колкото повече пъти го гледам. Има една такава формула...

Написа vlad (www) на 22-Feb-2009 00:58


Ако не можете да измислите какво друго да правите вместо тв/филми - заслужавате да гледате 100 филма и от тях само 5 да си струват :)

Написа instinct на 22-Feb-2009 16:05


Понеделник, 16 Февруари 2009

Леко се минахме с гледането на Thick as Thieves (дебели като крадци?). Бяхме подведени от участието на Антонио Бандерас (този пък къде изчезна) и Морган Фрийман. Въпреки обещанията за добър екшън, обири и трилър, филмът се оказа много-много бледо копие на Клопка и подобните от жанра. С този филм след много време извън екрана Бандерас минава на следващата стъпка - участие в треторазредни екшъни, снимани в България (щото е по-еФтинко). Морган Фрийман само какво търси в този филм, така и не разбрах.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

В случая превода означава "Неразделни другари", черпя го от речника и има повече смисъл отнесено към филма, отколкото дебелината:
thick:
...
8. близък, неразделен,
интимен; (as) ~ as thieves неразделни другари;

Написа SimonP (www) на 24-Feb-2009 14:40


Вторник, 17 Февруари 2009

Първо меме (българска дума ако обичате?), в което участвам - електронни джаджи, които ползвам. Специално в тази категория няма с какво много да се похваля основното защото не обичам да се занимавам с хардуер и джаджи. По ред на използване:

1. Лаптоп - PowerBook G4 17". Малко е големичък и вече ми се струва бавен, но пък е желязна машинка. Почти всяка вечер като си легна гледам на него филми или чета, а сутрин ме придружава в тоалетната, за да се информирам докато седя на трона. Най-големият му проблем е малкият 80Gb hard disk и липсата на 802.11n wireless. Някой ден ще бъде подменен с по-нов Macbook (вероятно не Pro, искам по-малък), макар че ме дразнят с махането на firewire поддръжката и неприятните touch pad-ове без бутони.

2. Мобилен телефон - Nokia 6320. Изключително стабилен телефон, който ползвам вече доста годинки. Наскоро му смених панела, защото се беше очукал. Смятам да продължа да го ползвам докато не издъхне, след което на негово място ще си взема Nokia 6300. Не си падам по smartphone crap.

3. Фотоапарат - Panasonic Lumix FZ-8. Нещо средно между сапунерка и апарат с възможности. Има доста сериозен оптичен zoom (12x) и прави прилични снимки. Недостатък е, че е възголемичък и затова го нося рядко, което пък води и до това, че снимам рядко. Всъщност за последното апаратът не е виновен. Освен него би трябвало да си купя DSLR (вероятно Canon) някой ден.

Разни - в тази категория са устройства, които ползвам много рядко но се мотаят около мен.

- Asus EEEPC 901 - лаптопът на Сиси, на който ужасно много ме дразни операционната система и ако някога ми остане малко време ще му се качи Fedora или Ubuntu. От време на време се ползва за кракване на wireless AP-та и за браузване из мрежата.

- Garmin Nuvi 250W - gps-а, който вече не ползвам заради вградения в колата (макар и още да нямам карта). Прилично устройство.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

колко ли коментара ще се съберат заради Cannon-a ? :)

Написа евелин на 24-Feb-2009 12:57


Ъъъ, поне един :) Хем го бях написал правилно и го поправих след това, пфу....

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Feb-2009 13:02


Според мен "meme" на български трябва да се казва "азаз".

Написа petya (www) на 24-Feb-2009 13:59


Nokia 6300 не е най-добрия избор. Имат хардуерен дефект (или нещо от сорта), общо взето след време почваш да чуваш страшно слабо събеседника си. Казват, че изгаряло някакво крайно стъпало?!? Лекува се, но има ли смисъл?

Написа Мартин Душков (www) на 24-Feb-2009 19:02


Всъщност имаш предвид Nokia 6230. :-)

А иначе, още един глас против 6300. Не е много сполучлив модел.

Написа Суворов на 24-Feb-2009 19:27


Кажете нещо като 6300 тогава. Изискванията ми са да е Нокиа и да не е със Symbian. Искам да си имам всички екстри, които има в 6320. Сиси има 7500, но ми е малко женска и бих предпочел друго, но със същия софтуер.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Feb-2009 19:45


Като брой дефектирали Нокии, които отговарят на изискванията ти, мисля че най-малко са идвали 6500-ци класик. Но модела е доста тънък и не знам дали ще ти допадне. И е със стотина лева по-скъп от 6300.

6300 постоянно идват за ремонт, но може да се дължи и на по-голямото им разпространение.

В момента не се сещам за друг нов модел на Нокия, който е с тези х-ки, без Симбиан, не е слайд или мида. 6233 ми допада, но мисля че вече не е в продажба.

Написа Суворов на 24-Feb-2009 22:49


3110 classic е с почти същите параметри като 6230 и е със същата батерия, bl5c, 6300 е с bl4c, по-слаба батерия, а много по-голям разход, заради по-големия дисплей - 320x240, 3110c е със 128x160, а 6230 - 128x128, 6233 все още може и да се намери вероятно из дълбоката провинция, 3500 също е такъв тип, но не ми изглежда много добре, особено на живо, иначе софтуерно подобни на 7500 и 6300 са 7310 Supernova, 5310, 7210 Supernova, иначе и аз смятам че многото дефектирали 6300ки са заради многото продадени, а 6500 не е никак масов модел, всички изброени алтернативи, без 3110c, са все с много слаби батерии според моите виждания, така че като си взимаш направо вземи и зарядно за кола, второ 220 - едно за у дома и едно за офиса, тъкмо да се похвалят търговците с крос продажба :-)
и понеже не ти пиша из дневника, сега чак да ти благодаря за мониторите които раздавахте миналта година, един dtk все още функционира пълноценно на тестовия ми компютър и все правилни операционни системи се виждат на него.

Написа Милев на 25-Feb-2009 00:09


Хм, ето го и моят набор ежедневно използвани джаджи: http://www.stat1973.com/?p=117 :)

Написа SimonP (www) на 25-Feb-2009 12:31


Меме е предаването на някаква идея, културно наследство, традиция или практика – блогването не нищо такова; ако цифровият еквивалент на плещенето на несвързани и ирелевантни глупости (каквото е блогването) беше нещо такова, то всички кибици пред Народния театър „Иван Вазов“ биха били академици.

Internet meme пък хич не е, защото да стартираш меме е като сам да си измислиш прякор, примерно „Приятно ми е, Красавеца“. Може Еленко да се пробва във 4chan (изворът на 99% от интернет меметата) да стартира меме. Да видим колко последователи ще намери...

Написа Шимон Перез (www) на 25-Feb-2009 18:17


Сряда, 18 Февруари 2009

Дали само ми се струва или Terminator: The Sarah Connor Chronicles след подновяването е по-слабичък? Я се стегнете.

Четвъртък, 19 Февруари 2009

Едва днес успях да си изгледам PPV-то от неделя - No way out. Elimination chamber-ите бяха супер, а моят човек Tripple H стана шампион за 13-ти път. Очертава се страхотна Wrestlemania 25! Някъде юни месец WWE ще правят шоу в Белград, но за съжаление няма да мога да отида :(

Петък, 20 Февруари 2009

От няколко дни мъча да подкарам една джаджа, успявам на 80% обаче по-нататък - нъцки. Направо съм избеснял и ако в понеделник не я подкарам, заебавам за по-добри времена. Понякога нещото трябва да отлежи, за да може при трети опит да стане веднага.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Сподели каква е тая джажа, че ми е любопитно. :)

Написа Иво на 25-Feb-2009 14:41


Един телефон, дето всичко му работи без микрофона :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Feb-2009 14:42


Neo FreeRunner?

Написа Иво на 25-Feb-2009 14:53


Хех :-) Много, много далече. Ще се чуе като съм готов.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Feb-2009 14:56


Събота, 21 Февруари 2009

Пратиха ме с малката на някакво литературно четене на доктор Дулитъл, ама по обясненията се оказах другаде и вместо литературно четене ни мъчиха театър Възраждане с някакви клоуни и малоумни фокуси.

Идеята за четенето беше добра ама като няма кьорава табела е нормално (поне за мен) от двете врати да избера грешната, особено когато около грешната врата има тълпа, която изглежад като тълпата дето търся :)

Неделя, 22 Февруари 2009

Вече става нещо като традиция в неделя да ходим на куклен театър в 199. Дотук сме гледали почти всичко, а днес добавихме и "Красавицата и звяра". Остава за гледане "Слончето с розовите уши" и "Барон Мюнхаузен".

Понеделник, 23 Февруари 2009

Край отказвам се засега да се боря повече с шибаното устройство дето ме тормози от сряда миналата седмица. След като го докарах да портна ALSA от по-ново ядро до това, което съм принуден да ползвам, да сменя всички библиотеки няколко пъти и процента успеваемост да не мръдне, явно не му е сега времето.

Вторник, 24 Февруари 2009

Голяма драма с тази Евровизия. Че песента е шитня - шитня е, ама чак пък протести :) Онези с кафенцето като манипулираха вота не помня някой да се възпротиви тогава.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Този конкурс трябва да бъде наказван с точно такъв тип песни... докато престанат да го провеждат.

Написа Димитър Х. на 26-Feb-2009 10:36


Съгласен съм, че тази порнография наречена музика или Евро но не като Катето Евро дето се снима в Плейбой трябва да се спре.Още като го чух тоя мизерник ми се искаше да му фрасна една та да си прехапе езика.Но някой ако иска да се кефи на тоя са му пуснали сайт KRASIMIR не искам да го търся че ми се повдига.Айде със здраве ако ли пък някой иска консултация по вярно пеене мога да му я дам безплатно.

Написа Вили на 03-Mar-2009 13:15


Кефете се. А като гледате Мюзик Идиът, дали е по-добре?! :-))

Написа Коко на 05-Mar-2009 00:44


Сряда, 25 Февруари 2009

Изчезвам из Италия и Франция за няколко дни, ако на някой му трябвам да не ме търси!

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Приятен път и весело изкарване. Не забравяй снимките !:)

Написа Мартин Душков (www) на 25-Feb-2009 15:21


Донеси ми от Франция пакет "Голоаз". Става ли? Пък аз ще ти се реванширам с нещо.

Написа Апостол Апостолов (www) на 26-Feb-2009 02:06


Да не ходиш на круиз?

Написа Дончо (www) на 26-Feb-2009 20:17


Аз искам Пернифлер :-P

Написа Коко на 26-Feb-2009 20:32


Пусни после някое дневниче от там :) Имаш мноого интересен начин на разказване лол

Написа ед на 27-Feb-2009 17:08