< HomePage | Снимки
<- Септември, 2008 | Начална страница | Ноември, 2008 ->

Архив за месец Октомври, 2008

Сряда, 1 Октомври 2008

Защо пък точно американски филми? Ако ще се гледат стари хора трябва да си готов за сериали.

...обявата е част от някаква мода, защото мернах подобна споменаваща "сини хапчета" и избягало куче. Как се забавляват хората без работа.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

а може само сините хапчета да са посланието (неясно - купува или продава)
останалото е за да не бие на очи :)?
u may have found smth!

Написа ffox на 05-Oct-2008 07:09


В Пловдив съм виждал същия като този вляво, както и онзи с кучето. Имаше и още един... нещо със свръхестествени способности и сини хапчета. Интересно защо ги лепят.

Написа Ардаваст Дайлерян (www) на 05-Oct-2008 10:59


Май е някакъв психарски трейлър на рекламна кампания на "Диема".

Написа Емилия на 05-Oct-2008 15:26


Тая серия е много добра :-)
Ей тука съм събрал още 4:
http://tuzemec.com/?p=118
http://tuzemec.com/?p=110

Написа Tuzemec (www) на 05-Oct-2008 17:08


А тази до нея? И там за сини хапчета говорят.

Написа Христо Еринин на 05-Oct-2008 22:30


http://www.telemaniac.com/forum/index.php?topic=7633.0

Написа Коко на 05-Oct-2008 23:20


Четвъртък, 2 Октомври 2008

Няколко пъти ми се случва да паркирам около офиса на синя зона. Плаща се със sms, а от време на време се намират и места за спиране. Горе-долу става. Обаче има ограничение за паркиране от два часа, а аз редовно се замотавам и не ми стигат.

Когато изпусна времето, дори знаейки че е платено, отивайки към колата сърцето ми е свито в очакване да намеря закачена омразна жълта скоба на гумата. Когато такова очакване се комбинира със забравяне къде точно си спрял (и надвисналата опасност от ядящия коли паяк) се получава моментно вдигане на адреналина. Подобни вълнения могат да бъдат практикувани като съвременен спорт, който натоварва сърцето и калява нервната система.

Нищо не може да се сравни с чувството пораждащо се у вас, когато в далечината забележите нещо да се жълтее около гумите на колата ви, а и може да не сте сигурен изобщо виждате ли колата там където сте я оставили.

Дали скобата е сложена на вас или на спрелия пред вас трудно се забелязва без да се приближите, но докато се стигне до там можете наум да разиграете няколко сценария свързани с обаждане по телефона, чакане, плащане на глоба или обаждане по телефона, ходене до паркинга на паяците и пак плащане на глоба. А тъкмо сте тръгнали на важна среща в другия край на града.

Досега не са ми вдигали колата и винаги съм се чудел ако ми я вдигнат как ще разбера къде е? По-вероятно е да си помисля, че е открадната, което си е стрес както и да го погледнеш. Тоест скобата е за предпочитане.

Така де, ако можете да си изберете дали да ви фраснат един по мутрата или да ви ритнат в топките, кое бихте избрали?

В градската джунгла възможността за наказание дебне отвсякъде горкия човек влязъл с колата в центъра и имал неблагоразумието да паркира. Този път наказанието ми се размина, докога ли.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Не си прав да страдаш :)
Ограничението от 2 часа не важи при плащане със SMS. Тъй като изпращайки SMS, ти казваш само "аз съм някъде в синята зона", а не конкретно "Аз съм на "Паренсов" в следващите 2 часа". При това напомнянето идва на всеки час. Т.е. може да пращаш SMS толкова пъти, колкото ти е нужно. Проверяващите не са като в Америка (да ме прощават местните патриоти), които могат да направят снимка на колата ти и след два часа да видят дали си на същото място. Те само гледат има ли го номера в базата данни за платилите със SMS. Иначе аз осъдих навремето "Паркинги и гаражи" за това, че ми бяха вдигнали колата именно поради стреса, който получих. Драсни ми електронна поща, за да ти обясня как става съденето. Лесно е.

Написа Вени Марковски (www) на 05-Oct-2008 05:36


Карането на кола из центъра и търсенето на място къде да я оставиш там е наказанието ти за това,...че караш кола из центъра и се опитваш да паркираш там. И най-вероятно по-често си сам в колата.

Написа слави (www) на 05-Oct-2008 07:25


Когато настане спор за коли (да си караш сам джипката, да замърсяваш природата и т.н.) много ме дразнят аматьорите пешеходци :) Само чакам да хвана някой да ми лепи от онея глупавите лепенки по колата...

Написа евелин на 05-Oct-2008 07:57


Аз редовно си нося една лепенка в себе си :) Лошото е, че 50 за един ден можеш да ги налепиш без проблем особено около университета в Русе.

Относно въпроса на Жоро - само не топките, че там би следвало да боли много.

Написа krassyo (www) на 05-Oct-2008 08:12


Бронирай я и паяка няма да може да я вдига.

Написа Георги (www) на 05-Oct-2008 08:43


Не е чак толкова голям стреса със скобите. Слагали са ми два пъти и момчетата, които ги закачат, и двата пъти пристигнаха за 5-6 минути. Единия път дори ми казаха, че ако имам още работа по центъра, мога да си я оставя с ботуша, все същата глоба се плаща накрая :)

Написа Anton (www) на 05-Oct-2008 11:53


Ако ти вдигнат колата се обаждаш на телефона написан по знаците за синя зона и ти казват къде е колата. Обикновено някъде ужасно далеч от мястото на вдигане.

Още по-голям шок е ако са ти вдигнали колата и на същото място е спряла същия модел, стигаш до нея и .... не е твоята!

И да внимаваш с местата за инвалиди, защото ги маркират със знак скрит в дърво понякога. Без маркировка на асфалта.

Написа Георги Павлов (www) на 06-Oct-2008 04:49


Звъниш на 166 и си казваш рег. номер за да ти кажат дали е на принудителен паркинг -- обикновено на театър София ги карат от центъра. Там като отидеш не се развихряй много на КАТ-аджийката като ти пише акта, щото си под видеонаблюдение :-)) Точки не взимат, освен ако не си направил нарушение -- спрял си пред посолство, в посока обратна на движението или на ъгъл (под 2м от кръстовище), върху пешеходна пътека, на тротоар на по-малко от 2м от фасадата.

Написа wqw на 06-Oct-2008 10:00


Нямаш проблем с времето при SMS паркирането. Системата работи "безупречно" (поне в core частта си) :)

Написа Ники Недялков (www) на 06-Oct-2008 21:36


Аз не се съмнявам, няколкото пъти когато съм я ползвал не ме е предавала :-)) Но притеснението винаги си го има.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Oct-2008 21:51


Петък, 3 Октомври 2008

Стигнаха и до мен опитите за руски спам в коментарите. Дотук 150+ опита и продължават. За съжаление ползват зомбирани машини и не е лесно да се приложат IP филтри, но пък за щастие гадовете ползват сравнително лесно различим User-Agent. Ако не можете да публикувате коментари с Internet Explorer, не се сърдете след няколко дни ще махна филтъра.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Мдааа... руснаците са шибани копелета :)
Преди няколко дни имах 150+ опита само за около час. Естественно не им се отвори парашута, ама дразнят.

Написа Stoyanoff (www) на 07-Oct-2008 05:31


Защо не сложиш някоя проста captcha? Аз така се оттървах от руснаците в моя форум

Написа Красимир Казаков на 07-Oct-2008 11:48


Че защо да се гавря с читателите си, нали при мен спам не виждаш :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Oct-2008 12:20


Русия Рулира !
през последните няколко месеца го показаха много ясно и на всички )

Написа Стойчо Динев на 11-Oct-2008 17:45


Събота, 4 Октомври 2008

Един от последните хубави дни преди зимата, а не успях да покарам качествено. Колеги велосипедисти, що ще чиним когато сняг забръска?

[ Коментари: 2 ]
Коментари

е как какво ... нахлузваме шапки, ръкавици, подготвяме торбата със псувни срещу таксиджии, голфаджии и маршрутки и както е показано на клипа с мръсна газ:
http://www.youtube.com/watch?v=f5azmkxmTc4

Написа петко на 06-Oct-2008 22:50


http://bicycling.suite101.com/article.cfm/cycling_in_winter_conditions - Ето малко съвети :-) На ингилизки са, ама нищо особено!

Написа Александър (www) на 07-Oct-2008 10:31


Неделя, 5 Октомври 2008

В някакъв необясним изблик на глупост си купих списание Его на бензиностанцията. Прегледах го набързо и това, което видях само затвърди това което знам от години - купуващите тези списания са идиоти, които при наличието на интернет и масата интересни неща за четене в него са готови да платят пет кинта, за да видят отпечатана реклама на всяка втора страница и да се дивят над нечии напъни (като на тук пишещия идиот, купил си списанието).

По-големи идиоти могат да бъдат само четящите женски списания известни още като недоебки или пухльовци.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Друже,

крайно, много крайно. Идиоти не знам дали да го разбирам като хора пълни с идеи или в лошия смисъл, но все пак аз смея да твърдя, че това е едно от малкото що-годе смислени списания издавани в България. Докато няма локално GQ, това е най-добрия заместител. А и допира с печатно издание, седейки си в тоалетната рано сутрин не може да се замести с топлината на ноутбука на свитите ми колененте ;)

П.С. А за рекламите - в уеба нема ни една, нали ;)

Написа Ивайло Петров а.к.а (www) на 09-Oct-2008 14:37


За мен в уеба няма ни една реклама :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Oct-2008 15:33


И за мен реклами във уеба няма, но ... какво е колененте, че вероятно съм проспал тая си част от анатомията, която дори се и свивала...? :)

Написа SimonP (www) на 09-Oct-2008 15:59


Понеделник, 6 Октомври 2008

Нека ми разправят, че новините не се поднасят тенденциозно. Днес случайно чувам следното от телевизора: "На пазара в Горно Надолнище се разпространяват фалшиви петдесетолевки"

...тук ми хващат вниманието.

Следва в новината: дрън, дрън, обяснения колко били опасни фалшивите пари, интервюта с баби на пазара, които се тюхкат, че бачкали за 20 кинта на ден и ако им набутали фалшива петдесетолевка, щели яко да изгорят. Те нямало как да я различат, защото нямали апаратчета за гледане на банкнотите.

...брех мааму, това ще са някакви "садамки" едва ли не, не могат ли поне да погледнат дали има воден знак и лента? Започвам леко да се нервирам и тихичко да псувам под нос...

Репортажа продължава около две минути в същия дух, накрая показват говорителката и тя завършва с "извършителят е заловен, опитал се е да пробута петдесет левови банкноти СНИМАНИ НА КСЕРОКС".

...това ме остави с отворена уста за секунда преди с люти клетви да се докопам до дистанционното и да сменя канала. Обичам да бъда информиран за важните неща случващи се в държавата.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

нееее.. петдесет лева, направена на цветен принтер, като била мацната изрязана лента холограмна от петолевка. това е много съществена информация ;)

Написа lawyer.bg (www) на 09-Oct-2008 08:35


Нека да позная телевизията - btv.
Това е редовно при тях. Доста смях е на моменти. Лично според мен трябва да не им пускат половината от новините. Опитват се да промиват мозъците и да диктуват позицията на хората. Когато пък започнат да се взимат много на сериозно дразнят още повече.

Написа Иван на 09-Oct-2008 16:09


Това нищо не е.
А 'акерите, к'во да кажем за тях.
И за "пиратите".

Написа Божо на 09-Oct-2008 16:37


И Нова не изпада много по-назад, но Бтв определено води по пре-експониране на почти всяка тема. "Войната по пътищата" ми е любима. Лошото е, че простите хора им се връзват и цъкат с език колко черно е всичко в държавата им.

Написа hett на 10-Oct-2008 06:58


Вторник, 7 Октомври 2008

Брей Линус се включил в blogspot. Това е нещо ново. Доста негови писма съм чел из разните пощенски списъци и съм му се кефел на начина на изразяване, тъй че предполагам гореспоменатият адрес ще е интересен за следене. Дано да му се пише на човека.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

omfb, сигурно е голямо предизвикателство Торвалдс да ти е баща:
"...So I wrote (and recently re-wrote, since a disk crash destroyed my original) a simple internet usage tracker for them, which allows me to set usage limits per kid, and which tracks how much time they use online, and forcibly logs them off if they go over the limits..." ;-)

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 09-Oct-2008 00:28


Сряда, 8 Октомври 2008

Старата админска мъдрост твърди че има два вида хора - такива на които им е гърмял диск и такива, на които ще им изгърми. Още едно деление, между хората с изгърмял диск - такива с raid1 и spare дискове към него и такива без. За щастие в последно време на сървърите сме в първата група.

Въздъъъъъххххх.....за щастие нищо не се е усетило от прецакването на единия от хардовете на базата данни. Този път ни се размина и не се наложи да посягаме към бекъпите (правите ги нали?).

[ Коментари: 5 ]
Коментари

http://gentoo-wiki.com/Smartmontools#Automatically_monitor_your_drive.28s.29
Правим, правим - имаме пуснато и горното. Не че смарта винаги ще усети като ще гърми, ама като вземе да напомня, обикновенно нещата отиват на зле. :)

Написа Иво на 09-Oct-2008 06:38


...аз не точно по темата, - ама ми е спасявало кожата поне 3 пъти: http://bulfon.com/userx/tools/Runtime/Runtime_Raid_Reconstructor_v3.40.rar - за Windows e!

Написа s01o (www) на 09-Oct-2008 08:20


Аз имам чувството, че тая мъдрост май важи само за сървърите. За домашния потребител не толкова - ползвам компютри от около 15 години (при това доста интензивно), и никога досега не съм имал проблем с твърдия диск. Друг е въпросът, че през 3-4 години сменям компа като почне да остарява, но все пак :) Има некаква истерия с тея хардове, познавам хора (уж специалисти), които си мислят, че е нормално харда да гърми по 2-3 пъти годишно, което просто не е така... или аз съм имал късмет... знае ли човек :)

Написа ed на 11-Oct-2008 18:44


@ed

Производителите дават определен брой часове за MTBF, в повечете случаи този брой е силно пресилен и далеч от реалността. Отделно когато дават броя на часовете дават и средно процентно натоварване на диска според което той да издържи въпросните часове. За сървърни дискове обикновено се дават часовете при 100% натоварване, пък за desktop дисковете при 50%. Сега като имаш предвид, че твоите познати специалисти повечето ползват малко на брой и то desktop дискове поради икономически причини, и че при нормална desktop работа един такъв диск се скапва за средно 3-4 години е нормално при тях да гърми веднъж годишно. Отделно, че в България сме свикнали да си държим сървърите в не-климатизирани помещения по офисите и съответно температурата е доста по висока от нормалната и това е критичен и основен фактор за живота на един диск.

Написа teh на 12-Oct-2008 06:32


По мои наблюдения дисковете просто си гърмят идва момент и ... бум. Разликата е че в сървърите и дисковите системи за съхранение на данни има достатъчно добро наблюдение, това спасява. Като личен, десктоп опит мога да споделя поне 5 диска, 3 от тях на лаптоп които по една или друга причина са "здали багажа"(период около 12г.)! Затова админската мъдрост наистина е МЪДРОСТ :)

Написа ceci_ на 13-Oct-2008 07:19


Четвъртък, 9 Октомври 2008

Гледах новото шоу на Chris Rock - Shoot the messanger. На фона на другите комици, които гледам напоследък ми се видя ужасно слабо. Не че някога съм бил фен на Крис Рок, но очаквах повече от него. Дори публиката в залата на моменти изглеждаше, че се смее от неудобство, а не защото се забвлява (малко като на комиците по битиви).

Петък, 10 Октомври 2008

Още админски мъдрости:

- Не започвай нищо в петък.

- Не обновявяй техника в петък.

- Не инсталирай нов софтуер в петък.

- Не пипай работеща конфигурация в петък (дори да си я тествал цяла седмица).

....абе изобщо като дойде петък лягай ниско и чакай да премине денят, молейки се да няма буря, че току виж откараш до неделя, а понеделника следва безмилостно.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Безспорни факти си изредил. Може би лека добавка, не правете това и когато остават 30 минути до края на работното време. То админ работно време по принцип няма, но кофти е да си правил планове за бира с компанията, и в крайна сметка да я пиеш сам, когато дебъгваш проблем :)

Написа Николай (www) на 14-Oct-2008 11:13


Същото важи и за понеделник сутрин :)

Написа Габо на 14-Oct-2008 12:40


@габо: мдаа...как беше приказката ако вече трети ден не ти се работи сигурно е сряда.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Oct-2008 21:58


За съжаление на нас често ни се налага да правим ъпгрейд в петък (просто защото е прекалено рисковано ако нещо стане през седмицата). Най-много мразя да ми звънят петък в 11 вечерта или събота сутринта...

Написа Васил Личев (www) на 17-Oct-2008 21:20


Гаден момент за горките админи на микрософтски софтуер е т.н. "черен четвъртък", в който веднъж на месец онези пускат поправки на пропуските си. Винаги има една-две критични, за които с червени букви пише "обновявай веднага, че лошо ти се пише". Ако микрософтците са объркали нещо с пачовете (а често го правят), като ги качиш в петък българско време, нарушаваш няколко от правилата и започва мъката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Oct-2008 21:25


Събота, 11 Октомври 2008

Възползвах се от хубавото време и отидох с колелото до околовръстното. Когато тръгвам да карам почти никога не си правя предварително планове къде ще ходя, но днес бях решил да дойда до тук, за да видя докъде е стигнал строежа на новия мост на Симеоновско и разширяването на пътя. Тайничко се надявах да се работи.

Винаги съм обичал да гледам как се строи и като малък често съм карал майка ми да ме води до близкия строеж, за да гледам парната набивачка как туп...туп...туп набива колове в земята за нещото, което в момента е болница Хигия в Пазарджик. Естествено докато аз захласното съм гледал на майка ми главата е ставала мека от тропането ама на малко дете като мен какво му пука.

За моя голяма радост по шосето се работеше и повече от час гледах как автогредерите (между другото са ми любимите пътностроителни машини) разпръскват чакъла, камиони изсипват още, минават валяци, две асфалтиращи машини работят с пълна пара, а около тях три валяка изглаждат току що направената настилка. Може да звучи тъпо, но ако имаше къде да поседна на някоя пейчица можех спокойно да откарам два-три часа.

Неделя, 12 Октомври 2008

Втора неделя водим малката на куклен театър в 199 и понеже на нея обикновено в средата на представлението и писва и започва да мрънка си мисля, че без проблем бих ходил сам да гледам куклите. Нека е за деца, на мен ми е забавно.

Трябва да съм луд да дам седем лева, за да гледам тъп филм (защото отдавна други не правят) вместо да отида на готино представление, от което в 99% от случаите излизам доволен.

Понеделник, 13 Октомври 2008

От няколко седмици Top Gear имат австралийска версия, наречена....Top Gear Australia, разбира се. Предаването е 1:1 и очаквано е по-слабо от оригинала. Водещите още не могат да ми харесат, австралийския акцент ми звучи леко redneck-ски, а водещите се опитват твърде много да са забавни, но не им идва "отвътре" като на любимите ми Кларксън, Хамънд и Мей. Все пак TG Австралия е в началото и се надявам с времето да стане по-добро. Очаква се скоро TG-USA и TG-Russia (евентуално), та да видим какво ще излезе от цялата работа. Зле или добре докато го няма оригинала съм доволен и на копията.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

всъщност австралийският (и новозеланандски) акцент е отличителен и не се бърка лесно с кой да е говорен в щатите. смешен - да, но доста неща будят смях и иначе.

Написа tpl на 18-Oct-2008 19:28


Вторник, 14 Октомври 2008

Един от най-забавните комици, които съм глеадл в последно време Ръсел Питърс има ново DVD наречено - Russell Peters Red White and Brown. Ако искате да се посмеете от сърце, знаете къде да го намерите.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

всъщност red, white and brown е един от най-малко забавните скечове на ръсел питърс. потърси други негови, като това, да речем:
http://www.youtube.com/watch?v=24Ryj1ywoqw

ако си падаш по расов хумор, също и carlos mencia има страхотни попадения, но малко го избива на американски национализъм на места.

Написа Longanlon (www) на 16-Oct-2008 10:19


Всичко друго на Ръсел съм го гледал, а такива с американски уклони като Карлос не мога да ги търпя много-много.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Oct-2008 10:24


Мерси за съвета! Определено го слагам в листата "to be watched" :)
офф: Гледал ли си the onion movie - много прост филм (напомня на борат, но борат си е вечна класика :( жалко че няма да има sequel)

Написа ed на 16-Oct-2008 10:30


Сряда, 15 Октомври 2008

Как протича тук процесът на оптимизация при натоварване:

(1) Мислиш, проектираш, пишеш.

(2) Гледаш какво си написал, пак мислиш, променяш, триеш и оптимизираш.

(3) Оптимизираш.

(4) ...леле, колко съм готов, нищо не може да ме изненада.

(5) Изненада...в един момент нещото започва да се влачи и става проблем.

(6) Включваш всички видове логове (което е болезнено, защото народа тормози услугата в този момент), гледаш и мислиш.

(7) Идва "ахаааааа!" моментът и пляскането по челото (при мен обикновено свързано с мърморене "колко съм тъп!").

(8) Пипваш тук и там, оптимизираш и всичко отново лети.

(9) goto 4.

Четвъртък, 16 Октомври 2008

Ето един курс, който звучи "интересно", но няма да посетя.

Полезни курсове

[ Коментари: 1 ]
Коментари

И тук около нас в едно читалище се провеждаха тези курсове и доста сектантски ми изглеждаха въпросните преподаватели, които засякох да излизат от събитието. Не зная доколко е информационен тоя курс. Вярно, че звучи интересно, но само името доколкото разбирам.

Написа krassyo (www) на 17-Oct-2008 14:38


Петък, 17 Октомври 2008

Крайно време беше да участвам в пътен инцидент. Не че съм чакал с нетърпение, но карайки колело трябва да си психически подготвен. Този път ми се размина леко. Карах по Витошка към НДК и с периферното зрение виждам как някакъв се оглежда за празно място за паркиране. Тъкмо си помисих, ей сега тоя ще завие пред мен и се оказвам прав. Скочих на спирачките и само леко успях да се блъсна в задната част на колата. Онзи изкача от вътре и вика "Ооо, извинявай, не те видях". Е, то пък остана и да си ме видял и да завиеш така, нищо, гледай си огледалата другият път. Поне пича си знаеше, че е в грешка и не се направи на интересен.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Хаха, можел е да излезе и да каже - какво правиш бе, идиот, що ме удряш отзад, айде да викаме КАТ :-D

Написа Стефан на 21-Oct-2008 12:36


Всичко е възможно :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Oct-2008 13:05


Мен веднъж ме бутна един Опел на Евлоги Георгиев, на светофара до Графа. Беше си каламбур, понеже се изтърсих яко и си изкривих "рогата".Забих се в предната не-шофьорска врата..може ли оня да кара със 50км/ч и то само на 4 метра пред него да има спряла кола за светофар. Егати идиотите има.

Написа Милен (www) на 22-Oct-2008 05:17


98% от "шофьорите" в София карат така, ако не си забелязъл, пък може и ти да си от тях, защото ако не караш като бесен селянин с натиснат до края педал на газта се превръщаш за тях в поредния "пенсионер", "п....л" или там какъвто те направят ;)
Весело е с колело - аз отнасял трамвай, инкасо, автобус почти помете точно до НДК, колите не ги броя.... е сега поне с мотора е друго...

Написа np на 23-Oct-2008 18:39


Събота, 18 Октомври 2008

Happy е еквивалента на mcdonalds, но с повече претенеции и по-високи цени. Отдавна не съм ял по-гадни полуфабрикати и претоплени "храни". Бахти и корпоративната шитня само менютата им са хубави, но пък съм забелязал, че лайната винаги идват в хубава опаковка. Да сте ходили в ресторант, в който има шарени менюта и храната да е вкусна (и качествена!)?

Аз не съм...

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Хъм, аз пък съм луд фен на пилешкото филе на скара с гъби и гарнитура от запечени картофки с лук, както и на бразилските им хлебчета!

Написа Ирина Марудина (www) на 23-Oct-2008 13:38


Неделя, 19 Октомври 2008

Що за добиче трябва да си, за да изпочупиш пързалките и другите детски средства за игра в парка Заимов? И аз съм бил тинейджър и съм вършил тъпотии, но защо никога не ми е идвало на ум да взема да строша някоя люлка или пързалка?

[ Коментари: 8 ]
Коментари

.... да си натрошиш бутилките на площадките с детските съоръжения.

Написа Драгомир на 21-Oct-2008 14:31


Защото хората казват:
Какво ми е дала държавата?
Аз питам:
Ти какво си и дал? Плащаш си данъците? Плащаш си сметките? Пазиш чисто?
.... оправия нЕма!

Написа Мартин Душков (www) на 22-Oct-2008 08:23


Каква държава бе душков, нещо се превъзбуди и ти се замая главата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Oct-2008 08:41


Ами не знам, на кой умник може да му дойде на ума да направи такава простотия!!!

Написа gein на 22-Oct-2008 17:39


Всичко ли е заминалo сега или е само общо наблюдение?

Написа Михаил (www) на 23-Oct-2008 08:06


Половината неща са заминали :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Oct-2008 08:41


Аз пък си плащам данъците, сметките и пазя чисто. И какво от това, да не би държавата да ме третира по специален начин?

Написа Красимир Казаков на 25-Oct-2008 07:04


Можеш да се пробваш да го ремонтираш сам. Тъкмо ще разбереш стойността на public service-а, а и би било доста просветително за теб. Парите ще са *най-малкия* проблем -- съседи и община няма да оставят ненаказано никое добро дело :-))

Също, това е най-лесният начин мислейки за себе се да върнеш нещо на обществото, без да минаваш през държавата под формата на данъци. Все от някъде трябва да се почне... с помъдряването^Wпромяната. Иначе рискуваш след 30 години да приличаш на баща си!

Приятно терапиране!

Написа wqw на 25-Oct-2008 17:18


Понеделник, 20 Октомври 2008

От доста време по харддиска ми се мотае Righteous Kill с Ал Пачино и Роберт Де Ниро. Знаейки кой участва имах известни очаквания, но за съжаление филмът ще трябва да го оценя като средна работа и бих му дал най много - добър (4). Евала на двамата големи, но тук не показват нищо, което не сме ги виждали да правят поотделно или заедно. С други думи не се надявайте да гледате нещо велико като Жега, за да не останете с леко неприятно чувство от филма. На фона на останалите бози - става, но събирайки тези двамата отново е трябвало да се получи взрив, а не просто леко фъсване.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Обаче.... компаниите си искат паричките. Нищо, че на теб не ти харесва.
И ако купиш тостер, но не ти хареса, имаш право да го върнеш, според закона за Защита на потребителя. Ако гледаш филм - имаш право единствено и само да да плащаш.

Написа gabo на 25-Oct-2008 18:02


Хех какво съвпадение тъкмо го гледах и ти чета поста, не помня да съм гледал Жега, но инак филма го бива, явно съм бил доста разсеян, но до последно мислех, че Робърт Де Ниро е убиеца. За играта им съм съгласен, гледал съм и по-добри техни изяви.

Написа Dragomir Zhelev (www) на 25-Oct-2008 19:54


Вторник, 21 Октомври 2008

Обновявайки до Slackware-current (с udev версия >= 130) *не забравяйте* да преместите новия стартиращ скрипт върху стария (mv /etc/rc.d/rc.udev.new /etc/rc.d/rc.udev), защото на следващия рестарт ви очаква неприятна изненада - boot-ването зависва на странно място и ако не сте врял и кипял, изобщо не е очевидно, че проблемът е в udev и начина му на стартиране.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Вече *забравих* :) т.е. не знаех и ме очакваше неприятна изненада. От 99-та съм със Slackware, обаче хич не ми хрумна че това може да е проблема за неприятния рестарт на системата веднага след зареждане на началните скриптове ... и все пак беше добър повод за преинсталация на -current, която беше (омазана) от година и нещо :)

Така е, който не чете changelogs (предполагам там го е пишело) го очакват неприятни изненади.

Написа Красимир Казаков на 25-Oct-2008 05:02


Такива лоши изненади вече е имало. Аз редовно си обновявам необходимите скриптове, а този е един от основните, които държа под наблюдение. Тъй като от известно време си поддържам едно хранилище с пакети, които редовно обновявам не минавам нарочно на current, а чакам стабилна следваща версия. Все пак не желая да сервирам пакети с миксирани зависимости ;-)

Те сериозните кръпки така или иначе си излизат и за stable версията... За нововъведенията, които още се доизпипват не плача...

Написа krassyo на 25-Oct-2008 06:03


Минах през това. Помогна мi, че няколко реда над грешката дава, че не намира udevtrigger. Опитвам се да го пусна на ръка и се оказва че го няма. Пуснах udevadm и видях, че в опциите има trigger, пуснах го на ръка и позареди някои неща. Светна ми, че може да има нов rc.udev дето да позлва udevadm trigger а не udevtrigger

Написа ebasi (www) на 25-Oct-2008 07:47


Аз лично вече минах през това но имаше още един проблем с който не можах да се справа (тъй като ползвам KDE4.1) и след обновяване до current, hotplug отказа да работи (нито едно устройство което закача към лаптопа си (cd,mmc,usb) не го отчиташе) така и не можах да го реша този проблем.

Написа Цветан Геров на 25-Oct-2008 12:43


а аз пък много отдавна минах на дебиан :)

Написа martin (www) на 25-Oct-2008 19:33


@martin: радвам се за теб, само не разбрах каква е връзката на мнението ти по темата.

Написа krassyo на 28-Oct-2008 22:46


Сряда, 22 Октомври 2008

Някой ще ме светне ли какво мамка му е jabse.com?

Защо ползва IP пространство от кабелните модеми на бившия естнет, за да индексира сайтовете? Това "проект" дето някой го движи от вкъщи ползвайки "кабелния" интернет си, ли е?

Защо ми пълни логовете с референции към грешни адреси по моите сайтове? Мамка му обновявайте си тъпата база по-често и като ви се каже един път 404 File Not Found си го набийте където предпочитате да си го набивате.

Защо като цъкна "целия jabsе" връзката към главната страница не работи?

Това цялото чудо ми изглежда като зле направена шега, а виждайки че се заиграват с идиотщини от сорта на домейни на кирилица и ползват разни модерни думички като SEO съвсем ми се изпарява вярата в него.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

"целия jabse" ми работи на мен. Обаче сайта изглежда като жалко подобие на google. Обаче ако искам да потърся някой "образ" ще дойда тук :D

П.П. Само на мен ли ми излезе счупен енкодинг на 5-ти-6-ти резултат като търсих "google" ? нещо като utf-8 ама детектнат като cp-1251 примерно :)

Написа Красимир Казаков на 25-Oct-2008 05:05


Четвъртък, 23 Октомври 2008

Преди като гледах SNL не ми хареса, но реших да му дам втори шанс и след като изгледах пет-шест компилации с "най-доброто" съм готов да си променя мнението. Става за гледане явно проблема им е, че всяка седмица трябва да измислят нови неща и това естествено води до много слаби материали, на които бях попаднал преди.

Петък, 24 Октомври 2008

Всяко обновяване на любимия ми файлов мениджър и текстов редактор midnight command (mc/mcedit) е съпроводено с неприятни впечатления. Почти не е минавал път без нещо да се счупи. Последното обновяване, не беше по-различно. Оказа се, че не мога да редактирам файлове с кирилица вътре, което е най-малкото неудобно защото няма как да пиша тук ;)

Най-бързо оправих проблема с export LC_ALL=bg_BG.cp1251. С това редактора проработи, но пък и интерфейса стана на български, което е далеч от личните ми представи за използваемост. След няколко псувни, в крайна сметка намерих решение, което ми позволява кирилицата да ми работи в mcedit и интерфейса да не е на български.

Магическата комбинация е:

unset LANG
unset LC_ALL
export LC_CTYPE=bg_BG.cp1251

Двата unset-а са нужни, защото когато LANG или LC_ALL са настроени те презаписват всички други отделни настроийки за локализация (LC_CTYPE, LC_NAME, LC_ADDRESS, etc...), а LC_CTYPE е променливата, която странно защо midnight commander е започнал да използва, за да решава дали ще ми показва кирилицата в редактора. В старата версия всичко си работеше перфектно с LANG=bg_BG ; LC_ALL=C, но в новата някой е пипнал където не му е работа.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

По принцип от опит знам, че езика на интерфейса се влиае само от LC_MESSAGES, а езика на писане в програмата от LANG :)

Написа Милен (www) на 26-Oct-2008 06:23


Ти сигурно си от малкото хора наоколо, които ползват все още този локал ;) Всички други сме на bg_BG.UTF-8

Написа Ясен Праматаров (www) на 26-Oct-2008 08:18


utf8 е е за мен. Мразя да хабя повече ресурс отколкото е необходимо, за да си свърша работата и ползването на два байта за буквичка, когато чудесно се справям и с един не ме радва особено.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Oct-2008 18:34


"UTF-8 не е за мен ... Ползването на два байта за буквичка, когато чудесно се справям и с един не ме радва особено."
По-глупаво и аматьорско изказване не съм чувал - на теб очевидно ти липсват първите седем години! Недей става за смях и недей да популяризираш идиотщините на Microsoft.

Написа Стоян Иванов на 26-Oct-2008 18:58


Идиотско не идиотско твърдението е вярно. Защо трябва да използвам два байта за символ (тоест кирилицата е second class в сравнение с латиницата в utf8), когато се справям прекрасно и с един?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Oct-2008 19:16


мерси, спести ми 1KB с този пост. Като се замислиш кой е създал уникод( хайде по-конкретно утф-8, който всички ползваме, K.T => B, Unix, P9) и кой стой зад цп1251, ти става ясно - просто уиндозите не могат да си позволят да харчат по още един байт за символ, защото вече са изяли всичката памет :)

Написа martin (www) на 26-Oct-2008 22:55


За UTF-8 - или добро или нищо :) Ако го имаше по-рано толкова много проблеми със всички видове енкодинги щях да си спестя, и щях да съм спал, сумарно, с 2 месеца повече :)

Написа Красимир Казаков на 27-Oct-2008 05:46


@martin - cp1251 не е измислено от М$ ;), макар да се среща и като вариант виндовс1251, а от IBM :)

Написа Божо (www) на 29-Oct-2008 18:14


@Божо => Това няма значение кой, кога и къде е измислил цп1251, писах кой стои зад него, една компания, която вечно е наопаки и наобратно, не спазва стандарти и скоро ще го лапка.
/*
CP1251 was invented by Microsoft and ParaGraph (Moscow) as Cyrillic coding for Windows. Legend says that it was initially invented as a result of conversion cp437->iso-8859-1 applied to early version of CP866 encoding, to simplify conversion process for DOS documents which encoding can't be determined. It contains most additional symbols for Ukrainian, Belorussian, and Serbian alphabets. Now it is one of the most popular encodings for Russian and Ukrainian, the most popular for Belorussian and Bulgarian.
*/

Написа martin (www) на 31-Oct-2008 14:36


Събота, 25 Октомври 2008

За пръв път ми изпращат троянец от български IP адрес като писмото е маскирано като изпратено от българска банка (булбанк). Съобщих на банката и на доставчика, на който е адреса, но едва ли някой ще направи нещо за съжаление.

Неделя, 26 Октомври 2008

Загледах се в сериала The Wire. Силно препоръчителен. Дали някога ще имаме подобен български за мръсните игрички, които се въртят из "службите" вместо да си вършат работата за която им се плаща?

[ Коментари: 2 ]
Коментари

много добър, да. май навсякъде където е намесена политика всичко се върши на обратно...
мога да ти препоръчам The Shield - подобен, но с малко повече екшън :)

Написа Филип (www) на 28-Oct-2008 14:55


и а3 в момента съм на The Wire, сега ще почвам 3-ти се3он, не е лош, но отстъпва серио3но на The Shield, ако не си го гледал и а3 ти го препоръчвам

Написа Стоян на 29-Oct-2008 10:03


Понеделник, 27 Октомври 2008

Спамът става все по-странен и по-странен. Вижте какво получих днес:

Только у нас!
Такого вы еще не видели!!!

ПОРНО ПИНГВИНЫ

НА САЙТ

[ Коментари: 8 ]
Коментари

ахахахахаха бех виждал порно с тапир, ама пингвини... тва ще да е само в Русия :)

Написа Longanlon (www) на 28-Oct-2008 07:47


За малко да наруша правилото си никога да не отварям спамерски сайтове и да кликна да видя този, но се сдържах.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2008 07:48


Ами така си е, като търсиш порно с пингвини... и после таргетиран спам :)

Аз пък получавам едни мощни спамове с разни сървиси, които се предлагат само на територията на Москва, като лепене на балатум, пренасяне на хладилник по стълбите и подобни. И като се абстрахираме от самите услуги, чудя се, колко ефективно може да бъде разпращането на спам за услуга, която се предлага на територия от около 100 до 200 кв.км, какъв е шансът този спам да достигне точно до хора живеещи на това място, колко от тях ще го получат след спам филтъра и тези, които го получат, дали изобщо ще го прочетат?

Написа Илия на 28-Oct-2008 08:38


Всъщност дали порното е с пингвини не е ясно, пише "порно пингвини", може да са някакви със свалени гащи ходещи като пингвини :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2008 08:41


Дай линка, може да се престраши някой :))

Написа Михаил (www) на 28-Oct-2008 10:14


Линка е към teyato.net
Ако сте с виндовс не ви препоръчвам да ходите там, че току виж сте станали част от сериозна група зомбита.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Oct-2008 10:36


Страшна работа! Аз получавам доста рускоезичен спам също; рядко го чета, но това с пингвините... Новый год простига с пълна сила ;))

Написа Албена (www) на 28-Oct-2008 13:30


"простига" да се чете като "пристига". Извинявам се за грешката.

Написа Албена (www) на 28-Oct-2008 13:32


Вторник, 28 Октомври 2008

Като видях плакатите на фолк клуб рим рекламиращи съботното им "оргия парти" и се загледах в името на домейна им (folkclubrim.com) веднага се сетих за писанието от преди месец на Еленко. Явно тенденцията при чалгарите е всичко да е простичко, че да няма после хайде да ходим във Версайлеса, че в Ромето много тъпо. А така хем пишат на латиница (МОДЕРНО!), хем простолюдието знае правилното име на заведението.

Тъпотия до шия.

Сряда, 29 Октомври 2008

Бях започнал да харесвам Шоуто на Слави, но в последно време особено след като на Дългия му оправиха очите нещо не се справя много добре. Воденето му е хаотично, коментарите и шегите плоски и слаби, дава вид че не го ебе и просто не му се занимава, което е най-малкото неуважително за зрителя, а отделно и много дразни.

Ден II.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Искаш да кажещ, че му "оправиха" очите.
Едно време го гледах, обаче след последните парламентарни избори като видях как ближе гъза на Доган и ми стана ясно. Всъщност и от там рейтинга му почна да се срива.
Сега разбрах, че нещо пак се прави на патриот, националист... :)

Написа Another Life на 01-Nov-2008 11:39


Четвъртък, 30 Октомври 2008

Ура! Новата ми кола е пристигнала, сега остава само да се регистрира и другата седмица съм с ново возило. В тази връзка:

Продава се сребърен KIA Sorento 2.5 EX / Automatic / Diesel / Металик / Кожа (абе EX модификация), 22000 км. на една година, има още две години гаранция. Цена 51500 лв. За повече информация georgi@unixsol.org.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Е хайде похвали се какво е новото возило ? ;-)

Написа Боян на 01-Nov-2008 05:27


Като го взема - тогава :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Nov-2008 05:39


Предполагам, че ще е някой Mercedes ML или Volvo XC 90, понеже беше писал преди време, че това са били "двете" коли :))

Написа Мартин Душков (www) на 02-Nov-2008 11:11


Вече не се продава един щастлив човек си я купи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Nov-2008 22:06


Петък, 31 Октомври 2008

Утре ще бъда на конференцията Startup 2008, като ще помагам при живото излъчване и след като всичко тръгне се надявам да ми остане време следобяд да мина и през Openfest 2008.

Две интересни конференции се засичат в един ден, но ще се опитам да ги посетя и двете.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Кофти стана че се засякоха конференциите - искаше ми се да бъда и на двете...

Написа Ники на 16-Nov-2008 15:34