< HomePage | Снимки
<- Вторник, 7 Октомври 2008 | Начална страница | Четвъртък, 9 Октомври 2008 ->
Сряда, 8 Октомври 2008

Старата админска мъдрост твърди че има два вида хора - такива на които им е гърмял диск и такива, на които ще им изгърми. Още едно деление, между хората с изгърмял диск - такива с raid1 и spare дискове към него и такива без. За щастие в последно време на сървърите сме в първата група.

Въздъъъъъххххх.....за щастие нищо не се е усетило от прецакването на единия от хардовете на базата данни. Този път ни се размина и не се наложи да посягаме към бекъпите (правите ги нали?).

[ Коментари: 5 ]
Коментари

http://gentoo-wiki.com/Smartmontools#Automatically_monitor_your_drive.28s.29
Правим, правим - имаме пуснато и горното. Не че смарта винаги ще усети като ще гърми, ама като вземе да напомня, обикновенно нещата отиват на зле. :)

Написа Иво на 09-Oct-2008 06:38


...аз не точно по темата, - ама ми е спасявало кожата поне 3 пъти: http://bulfon.com/userx/tools/Runtime/Runtime_Raid_Reconstructor_v3.40.rar - за Windows e!

Написа s01o (www) на 09-Oct-2008 08:20


Аз имам чувството, че тая мъдрост май важи само за сървърите. За домашния потребител не толкова - ползвам компютри от около 15 години (при това доста интензивно), и никога досега не съм имал проблем с твърдия диск. Друг е въпросът, че през 3-4 години сменям компа като почне да остарява, но все пак :) Има некаква истерия с тея хардове, познавам хора (уж специалисти), които си мислят, че е нормално харда да гърми по 2-3 пъти годишно, което просто не е така... или аз съм имал късмет... знае ли човек :)

Написа ed на 11-Oct-2008 18:44


@ed

Производителите дават определен брой часове за MTBF, в повечете случаи този брой е силно пресилен и далеч от реалността. Отделно когато дават броя на часовете дават и средно процентно натоварване на диска според което той да издържи въпросните часове. За сървърни дискове обикновено се дават часовете при 100% натоварване, пък за desktop дисковете при 50%. Сега като имаш предвид, че твоите познати специалисти повечето ползват малко на брой и то desktop дискове поради икономически причини, и че при нормална desktop работа един такъв диск се скапва за средно 3-4 години е нормално при тях да гърми веднъж годишно. Отделно, че в България сме свикнали да си държим сървърите в не-климатизирани помещения по офисите и съответно температурата е доста по висока от нормалната и това е критичен и основен фактор за живота на един диск.

Написа teh на 12-Oct-2008 06:32


По мои наблюдения дисковете просто си гърмят идва момент и ... бум. Разликата е че в сървърите и дисковите системи за съхранение на данни има достатъчно добро наблюдение, това спасява. Като личен, десктоп опит мога да споделя поне 5 диска, 3 от тях на лаптоп които по една или друга причина са "здали багажа"(период около 12г.)! Затова админската мъдрост наистина е МЪДРОСТ :)

Написа ceci_ на 13-Oct-2008 07:19