< HomePage | Снимки
<- Сряда, 14 Февруари 2007 | Начална страница | Петък, 16 Февруари 2007 ->
Четвъртък, 15 Февруари 2007

Това е поредният постинг по темата, колко ме дразнят Микрософт заради селските им изпълнения и този път постът е предизвикан от конкретен случай.

Обикновено логовете на IPTV.bg за ден са около 40 до 50 Mb. Идвам аз днес на работа и се заемам с редовният преглед на логовете на сървърите и зяпвам виждайки, че access.log-а за гореспоменатият сайт е 150+ Mb.

WHAT THE FSCK?

Пускам скриптовете за статистика и не виждам нещо специално (като slashdot ефект например :), значи проблема е другаде. Отварям файла да разгледам какво става и веднага ми се набиват в очите безброй заявки изглеждащи така:

193.200.15.144 - - [14/Feb/2007:00:05:07 +0200] "PROPFIND / HTTP/1.1" 302 5 "-" "Microsoft-WebDAV-MiniRedir/5.1.2600"

Е, не точно безброй но едно бързо преброявяне ги изкара 250833, горе-долу по 5 заявки в секунда в продължение на 12 часа. Тази олигофрения Microsoft-WebDAV-MiniRedir се оказва, че е поддръжката на някакви си "Web Folders" (кражба от Mac OS X iDisk), а защо полудява и се опитва да ми "монтира" сървъра толкова често нямам никаква представа.

За съжаление адресът, от който идва заявката не мога да го филтрирам тъй като знам, че зад него се NAT-ват много потребители (бол.бг...), та затова приложих следният трик в конфигурацията на Apache сървъра:

Първо, заявки PROPFIND изобщо не ги логвам:

SetEnvIf Request_Method ^PROPFIND$ nofsckinglog

CustomLog "|xx /wwwlog/iptv.bg/%Y-%m-%d/access.log" combined env=!nofsckinglog
ErrorLog "|xx /wwwlog/iptv.bg/%Y-%m-%d/errors.log"

Второ на такива заявки им пращам 403 access denied

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_METHOD} ^PROPFIND
RewriteRule ^/ %{DOCUMENT_ROOT}/pics/empty.smi [F,L]

Решението не е много хитро, но поне логовете не ми се пълнят с глупости.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

На тези потребители на Windows, които четат коментарите им препоръчвам да си спрат WEBCLIENT сървиса. За тези, които не знаят как в меню start -> run се пише services.msc
Избира се webclient с double click и от подменюто Startup type се избира Disabled и се натиска стоп за да се спре webclient-а още преди рестарт. В Windows има много излишни сървиса, които се стартират автоматично, водят до излишно забавяне на компютъра, за повече информация вижте http://www.theeldergeek.com/services_guide.htm примерно и си спрете ненужните сървиси. Ще усетите чувствително подобрение в бързината на зареждане и работата на ОС ако го направите правилно.

Написа Boyan на 20-Feb-2007 07:26


А може и:

Deny from env=!nofsckinglog

Написа zImage на 20-Feb-2007 10:20


@zimage: хитро, ще го тествам. mod_rewrite решението е куцо както е в момента.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Feb-2007 19:53