< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 14 Ноември 2005 | Начална страница | Сряда, 16 Ноември 2005 ->
Вторник, 15 Ноември 2005

Keep it simple stupid. Любим мой принцип, който приложен към софтуера дава голяма мощ и екстри. За това ме накара да се сетя днешният проблем с който се преборих.

Баща ми, цъкал из Firefox-а у дома в Пз и забранил да получава кукита, а чрез AdBlock забранил и един чат аплет. Естествено точно този аплет той иска да си го ползва, а кукитата му трябват заради форумите в които е регистриран :) Когато говорих с него по телефона той ми обясни доколкото можа, че е пипал из настройките и от тук нататък трябваше да се оправям аз, предполагайки какво горе-долу е счупил.

Влязах в машината през SSH и се пробвах да пусна Firefox-а като дисплея беше пренасочен към моят компютър. За съжаление връзката до компютъра в Пз е доста бавна и опита ми беше неуспешен. След което пуснах vnc сървъра на KDE и чрез port forwarding се опитах да го ползвам. Пак нещо осрах и не стана.

В този момент ми светна лампата, че правя глупости и направих най-логичното нещо за момента. Архивирах конфигурацията на Firefox-а (tar cjvf moz_backup.tar.bz2) като преди това изтрих файловете в Cache директорията, прехвърлих я при мен (scp) след което пуснах моят Firefox с неговата конфигурация и разширения (mv .mozilla _moz ; tar xjvf moz_backup.tar.bz2) и за 15 секунди му оправих настройките. Още минута ми трябваше, за да върна при него поправената конфигурация и вече всичко беше наред.

Та мисълта ми беше че ако конфигурацията не беше в обикновенни файлове, цялата хитрина нямаше как да стане. Вярно че Firefox не е най-добрият пример за пазене на конфигурацията си в четими файлове и ако конфизите бяха обикновенни текстови файлове щях да поправя "на място" проблема, но все пак представете си че всичко беше набутано в някакво registry или gnome registry или някаква подобна дивотия.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Жоро, не си прав, не е по-трудно. Eто как би било ако конфигурацията се пазеше в "някакво регистри или някаква подобна дивотия". Примерът е с reg командата под Windows.

Експортираш съответната част от регистрито при него (reg export "HKCU\Software\Mozilla\Mozilla Firefox" mozilla_father.reg), копираш я при тебе, импортираш я на твоя компютър (reg export "HKCU\Software\Mozilla\Mozilla Firefox" mozilla_backup.reg; reg import mozilla_father.reg), оправяш проблема, след това обратно по същия път.

Като знаеш как да гo направиш винаги е лесно. ;)

Написа Деян на 16-Nov-2005 21:47


А това рег експорт, как да го пусна като компютъра е на 110 километра офиса ми? И колко често ги ползваш тези команди за региsтрито, че ги пoмниш? Щото аз с файлове работя всеки ден...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Nov-2005 21:57


Как ще го пуснеш е друг въпрос - има порт на OpenSSH за Win32, има и други начини (също с ниска консумация на трафик). Това е проблем на операционната система - ние в момента не обсъждаме операционни системи.
За синтаксиса си частично прав, но все пак всеки command-line tool се научава след като ти се наложи да го използваш 3-4 пъти.

Написа Деян на 16-Nov-2005 22:32


Знам че има ssh за уиндолс, знам и за терминал сервиси и за всички други бози. Не е там проблема, просто уиндолса не е правилният инструмент в 99% от случите. Помня когато баща ми беше под уиндолс и въпреки антивирусните и т.н. пипваше вируси и червеци. Не, благодаря. Дайте ми unix всеки ден, ако ще и пари да ми давате за уиндолси...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Nov-2005 22:56