< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 16 Декември 2004 | Начална страница | Събота, 18 Декември 2004 ->
Петък, 17 Декември 2004

През деня бях съдия Hack Contest. Беше доста интересно, макар че участниците не се справиха много добре и въпреки водещият на "Микрофон и Мишка", който плещеше стандартните за предаването тъпизми. Участниците толкова се забиха в дреболии, че изпуснаха общата картинка, едва успяха да пробият две от услугите и то след подсказване от наша страна. Смешното беше, че аз без да искам, случайно открих още един начин за пробиване на инсталираният Wordpress. Не ми дадоха точки, защото бях от съдийският екип, гадове! :-) ManiaX-а се беше престарал с настройката на машините. Всеки отбор беше в различен VLAN, и имаше шейпъри на входа и изхода. Аз щях да оставя всички в една мрежа и да ги гледам как се spoof-ват и flood-ят, щеше да е доста по забавно. От 6 отбора, три си инсталираха Slackware, имаше двама с WinXP. Имаше и един отбор, на който едната машина беше под FreeBSD, тази машина беше bridge и firewall, а другата под XP. На XP-то бяха напускали 3 vmware-та с различни Linux дистрибуции в тях. Някакъв Mandrake също се подмяташе из мрежата.

Вечерта имаше фирмено парти, което си беше чисто надяждане и надпиване :-) Спас както винаги беше прекалил с поръчките на манджа и накрая май остана огромно количество скара, бира и т.н. Точно колко е останало - не знам, защото аз рано се наквасих и се прибрах у дома.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Skupi mnogo si prost i kompleksiran! Znam che na podobni neudachnici kato tebe im e nai-lesno da kritikuvat, no ako se hvanat naistina da svurshat nesto polezno i da organizirat nesto, serat golemi laina. Sledvastia put se hvani i napravi nesto po-dobro, a po otnoshenie na "mikrofon i mishka", smeia da tvurdia, che tova e edinstvenoto kompetentno predavane za kompiutri v bulgarskite medii, taka misliat i vsichki koito poznavam.

Написа ralitsa на 24-Jan-2005 22:09


"Скъпа" май си пропуснала да прочетеш, че бяхме поканени за съдии на състезанието, а също бяхме и съорганизатори 8)

Ако микрофон и мишка е "най-компетентното предаване за компютри" мога само да съжалявам другите. Просто не мога да си представя колко зле са те.

П.П. Като слушаш толкова "компетентни предавания" що не можеш да си пуснеш една кирилица и да уважаваш желанията на хората да се пишат коментари на кирилица на тяхната страница, а не да се сере на някаква шебечецица? Plonk.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2005 08:19


През няколко години пускам сърч в гугъла на тема Микрофон и мишка, за да видя какво пишат и говорят хората. Така стигнах и дотук - благодарение на Микрофон и мишка :)
Малко сме разглезени откъм забележки за предаването - досега те се ограничават в посока качеството и наличието на архива, ползван от редовни слушатели, за да чуят нещо, което са пропуснали. Най-критичните оценки кънтят в главата ми, но няма да ги споделям тук, виждам, че ти имаш свои.
Интересно, как по-не-тъпо може да се конферира състезание по клокване и хакване? Желанието ми беше да накарам притеснените момчета - участници и зрители да се отпуснат, да се засмеят, да се почувстват като на празник. Питах ги какви OS използват, какви са им компютрите, как са си направили водното охлаждане... Може би трябваше да им говоря в бинарен код? Не се сещам какво тъпо съм казал, ако си спомняш и ми припомниш ще го премисля.
По-сериозна е забележката ти към компетентността на предаването. Да, споделям оценката, че консултантите в Микрофон и мишка са компетентни - и оттам, че предаването е компетентно. Припомням кои са хората, които ни консултират: преди Моллов и Сергей от Comexgroup, сега Антон Белев (bloody) от IDG и hardwarebg, Павел Павлов от фирма Компютри и всичко за тях. Когато говорим за Линукс: Владо Каравелов от Adsys. Когато говорим за игри - Никола Дърпатов от PC Club. Да, предаването трябва да бъде забавно, защото ни слушат цял стадион хора, но дори и най-неподготвеният в него - водещият, се занимава с компютри от 88-ма година, работил съм дълги години като страньор в списания и вестници, поддържал съм мрежата на фирмата си, сега имам клуб с 50 компютъра и се налага да разбирам от всичко - от софтуер до мрежи. Така че когато звучим аматьорски, уверявам те, това е постигнато с много усилия! За да може и баба и леля и мама и тате да чуят нещо разбираемо, да се задържат пред радиото и в тях да се събуди интерес към компютъра. И в Тангра и сега в Дарик от нас винаги са искали да е "по-просто, по-разбираемо" и аз приемам това изискване с разбиране. Микрофон и мишка няма да научи хора като теб, макар че ни се обаждат с въпроси и много подготвени слушатели. То трябва да е събеседник и на ламерите. Ако те не се научат на компютъра, Българияще си остане... ще си изостане още повече.
Повтарям, горното не означава, че отхвърлям всяка критика към предаването. Когато говориш на живо и ти треснат някакъв въпрос за едикойси чипсет, може и да сбъркаш. Но и телефонът и ICQ-то и Скайпа и който се сетиш още комуникационен канал са непрекъснато отворени и веднага съобщавам, ако някой направи забележка, благодаря му, давам награди дори. Това е още един филтър против грешки.
Готов съм този разговор да продължи, предаването се излъчва все така в събота, и всеки брой дава материал за нови коментари.

Написа Орлин (www) на 06-Jan-2006 11:08