< HomePage | Снимки
<- Неделя, 2 Май 2004 | Начална страница | Вторник, 4 Май 2004 ->
Понеделник, 3 Май 2004
15:23

Днес тъй като нямам какво да правя, реших да поразгледам малко български сайтове. Отдолу ще видите списъка на нещата, който открих. Сайтовете не се подредени в определен ред, просто скачах от връзка на връзка и бърниках по параметрите.

Изводът до тук - пълна трагедия, уважаеми читателю. Това е само малка извадка от сайтовете в българското пространство. Общо взето оставам с впечатлението, че ползва ли се някъде нещо, което да генерира динамично страници в над 95% от случаите има проблеми. Явно програмистите се подвеждат по "леснотата", с която се правят web приложения и си спазват нормалният стил на писане, а именно пишат с гъза си.

Друго лошо нещо, което забелязах и то най-вече по сайтовете на държавната администрация (и не само там). Масово се използва JavaScript за щяло и нещяло. За най-елементарни неща като създаване на хипертекстови връзки и изпращане на форми. Всеки който си има поне малко понятие от създаване на web сайтове е наясно, че едно такова използане на JS е БЕЗМИСЛЕНО и просто ограничава потребителите на тези сайтове. Да не говорим, че за хората който не желаят да си включват JavaScript интерпретатора (за по-голяма сигурност /потърсете active content exploit internet explorer в google, преди да ревете/) тези страници са абсолютно недостъпни.

Още едно наблюдение, което няма начин да не направя. Във всеки сайт в който се използваха файлове с разширение .asp (бозаджийска технология), открих проблеми. От SQL Injection до Integer Overflows. За щастие тези сайтове в българското web пространство са малко на брой, но пък глупостта и неграмотността на авторите им е ненадмината. Обикновенно точно на такива сайтове се среща най-големият abuse в ползването на JavaScript.

И накрая няколко добри думи за сайтовете на държавната администрация. или поне за тези, който посетих :) Никъде не видях да ми дават да си свалям .DOC файлове. Където имаше документи за сваляне, бяха HTML или PDF. На един от сайтовете освен PDF предлагаха и RTF. Мога само да поздравя хората, който поддържат тези сайтове за това, че не използват затворени собственически формати.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

http://www1.government.bg/rop/ - освен че позволява sql injections - ако отворите сайта (или по точно http://www1.government.bg/rop/view.html) с Опера ще видите:

" Warning: OCIStmtExecute: ORA-00921: unexpected end of SQL command in /opt/apache/share/htdocs/rop/database-oracle.inc on line 85
Error in query! "

Написа luciuz на 03-May-2004 13:37


Така, в загадката се пита от кой прословут Български портал, предлагащ безплатна поща /не е извинение, че е безплатна/ е следното съобщенийце: ERROR : Could not complete request.Reason Given: [ALERT] COPY failed - no write permission or out of disk space.
PS: И за да ви улесня малкичко - ще приложа един скрийншот ,дето направо застрелва /беше ми даден от приятел/ http://support.weblinuxhelp.com/pics/gresh4ica.jpg
:-)
Надявам се постинга да не бъде изтрит ! Ако е...здраве и ракия да е :)

Написа Г.Апостолов на 03-May-2004 15:20


Нещастният top.bg и е така от поне седмица. При условие че от две години никой не го е пипал тоя смотан сайт, можеше и да е по-зле (например някой да го дефейсне).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2004 16:49


You are really really nuts!
:-)

Написа BPAHA на 04-May-2004 07:06


Яко цензура пада, а?

Написа Антицензор на 05-May-2004 11:31