< HomePage | Снимки
   <- Дневника

Малта - За пенсионери

Четвъртък, 30 Декември 2004

Полетът е в шест сутринта, което пък означава, че на летището трябва да сме в пет и да станем в четири. Мислех хич да не лягаме, но здравият разум надделя и все пак дремнахме няколко часа. На летище София нямаше проблеми и в шест и нещо отлетяхме с чартърен полет на Air Bulgaria за Малта. Защо, след като полета е чартърен трябваше да е толкова рано?

До Малта се лети два часа и след кратка дрямка кацнахме там в девет тяхно време. Времето беше студено и мрачно, летището голямо колкото софийското. Наредихме се на опашката Non-EU citizens и зачакахме да ни ударят печатчета. На някои от хората екскурзоводката даде листчета, който приличаха на анкета и те ги попълниха. Никъде не пишеше, че анкетата е задължителна, но когато стигнах до чичето в кабинката, освен паспорт ми поиска и "the paper". Къф "the paper" бе? Нямам. "Ми попълни си го и ела пак". Абе я .......!!! Както и да е, забравила екскурзоводката да ни каже...Попълнихме хвърчащите листчета, в които питат за имена, къде ще стоиш, какво работиш и т.н. Аз писах че съм президент и че ще стоя колкото си искам. Минах паспортният контрол.

Взехме си багажа, местната екскурзоводка ни откри, пита ни за къде сме и ни каза да почакаме. Чакаме к'во да правим. Чакаме.... След час и нещо, мотаене се оказа че тъпите екскурзоводки чакат някой, който е в друг самолет. Ебаси. Качихме се на автобусчето за хотела и най-накрая се махнахме от летището. За да стигнем до хотела минахме през цяла Малта. Навсякъде само камъни, хълмове, тесни улици и обратно движение.

Пристигнахме в хотела около десет и половина. Естествено тъй като стаите се освобождават в дванайсет, ни казаха да почакаме. Оставихме си багажа (след като ни обещаха, че ще ни чака в стаята) и чудейки се, защо по дяволите сме летели толкова след като тук чакаме, тръгнахме да се разходим и да разгледаме наоколо.

Помотахме се по крайбрежният булевард и направихме малко снимки. Интересно, че е пълно мъртвило. Хора се виждат рядко, магазините не работят, на моменти е направо призрачно. Температурата не се повиши въпреки, че изгря слънце. Разхождахме се до дванайсет и половина и се прибирахме в хотела за да се настаним, но стаята още не беше готова - каква изненада :/ Останахме да дремем във фоайето още три часа докато благоволят да ни пуснат в стаята. В два и петнайсет имахме среща с екскурзоводката, която да ни светне какви местни екскурзии има. Вече бяхме разгледали брошурката и за всеки ден си бяхме избрали къде да ходим. Най-интересна се очертаваше да бъде разходката до Сицилия, където щяхме да видим единственият действащ вулкан в Европа - Етна.

Два и петнайсет мина и отмина, но нито екскурзоводката се появи, нито стаята ни беше готова. Чак към три следобед благоволиха да ни настанят. Поне стаята изглеждаше добре, но моментното отпускане отпускане от наша страна беше веднага наказано - багажа го нямаше в стаята. Май са забравили да го качат, решихме да почакаме.

В шест вечерта багажа още го нямаше, екскурзоводката също. Вече започнах да се изнервям, най-малкото защото днес целият ден ни мина в чакане. Пълен провал. Тръгнах да се разправям с рецепцията за багажа и се оказва, че са ни забравили. Извиниха се и ни пратиха багажа горе. Междувременно издирих и прословутата "екскурзоводка" по телефона - и тя ни била забравила. Любезно я подканих да дойде да ни светне за екскурзиите и о, чудо! Само след 15 минути се появяви във фоайето. Извади някаква брошурка, която и аз имах и с няколко изречения ми разби фантазиите за екскурзии и разходки. "В момента не можем да ви предложим нито една от екскурзиите в брошурата. Нова година е!". Честито, кофти сън наяве! Е добре де, четири дни, кво да правим дге? "Ами тук наблизо е автогарата, хващате автобусче до Валета (столицата) и от там можете да отиде навсякъде. Еди къде си и еди къде си е много интересно". А Сицилия? "За Сицилия няма да има екскурзии в следващите няколко дни". Е, мерси много.... аре чао. Вече съм бесен.

Очертава се дълга почивка с много "купон".

[ Коментари: 13 ]
Коментари

попаднах случайно на твоите писания за Малта .....искам да ти кажа няколко неща на теб и на всички, коиот възнамеряват да ходят в Малта!
Първо в Малта не крадат - въобще не ми разправяй такива глупости ! това е страна която е почти лишена от престъпност !!!! откарднали са ти парите българтие, с които си бил заедно там ! А дори след прочетеното съм 100 % уверен, че това си го измислил за да подкрепиш очернянето на това чаровно местенце!!! аз съм живял там - легално - над 5 години и съм наясно с престъпността и всичко останало. Просто завидно ниво - имаме само да си мечтаем за такова нещо !!
А лошите спомени от престоя ти идват САМО от факта, че си се доверил на някоя евтина оферта от българските фирми. ЗАПОМНИ ГО ТОВА - А И ВСИЧКИ ГО ЗАПОМНЕТЕ - след като ти предгалат евитна оферта за Малта, то непременно евтинияката е свързана с лошо настаняване( не е задължително да е лош хотела, но поне ще е разположен не там където е хубаво място и подходящо за сезона. такъв е случаят с твоя хотел в Аура. хотелът е хубав, но курортът не е подходящ за Новогодишните празници.....не са ти го обяснили това...а защо не си си взел хотел в Сент Джулианс за да видиш там какво е по Нова година ???? няма да искаш да се върнеш !! и си се доверил на евтина фирма, която не предлага най-важното нещо в една почивка : ОБСЛУЖВАНЕ НА МЯСТО ОТ ПОДФОДЯЩА ПОСРЕЩАЩА ФИРМА !!!!!
Когато си направих първата екскурзия до Малта (която беше решаваща за мен да остана там) се доверих на местна малтийска фирма за туризъм(намерих си я по нета), разбрах, че са и българи и, че посрещат много добре. Ама какво ти посрещане - ние си бяхме там все едно, че им бяхме на гости...то не беше посрещане от собственичката лично на летището, то не бяха разкази за Малта, за това кое може да се види (още от автобусчето ни подхвана с пълна инфо), то не бяха организипани екскурзии и много други.... не е имало екскурзии по Нова Година ли ? - пълна глупост !!!! та малтийиците ако не организират екскурзии в този пиков сезон - кога да да ги организират ? от местната фирма ни заливаха всеки ден с предложения какво да правим ! просто са гредали да ви вземат парите и после ....хайде чао - кой от къде е !!
колкото до това което може да се види във Валета и Гозо..пак си неосведомен - я вземи да прочетеш малко повече, за да не ти търся аз сега сайтове за да видиш за какво става дума...ама не е имало кой да ти го каже и покаже!
абе с една дума - не еважно с коя фирма си отишшъл , а коя фирма те е посрещнала!!
Е, именно такава посрещаща фирма ме убеди косвено да остана в Малта 5 години и нещо- струваше си този престой!Благодарен съм на случайността че я срещнах - да си жива и здрава Мариана !!!
Между другото и фирмата се казва Мариана - непременно ще я намериш в нета!
ако не успееш ми пиши !
Марто

Написа Martin на 12-Jun-2006 06:58


В Малта може да не крадат, но на нас ни откраднаха и със сигурност не бяха "българите", моля не обиждай. В стаята беше влизала само камериерката, това показа записът на електронната брава.

Офертата на фирмата изобщо не беше "евтина", беше от съвсем нормалните цени, абсолютно сравнима с тези на останалите туристически фирми. Или ще ми кажеш, че всички са били евтини. Цените на екскурзията нямаха нищо общо с това, което беше в Малта.

Това че на място фирмата беше избрала някакви зеленчуци за организатори на екскурзиите си е неин проблем и не е проблем на Малта, съгласен съм.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jun-2006 07:07


Абе какви са тия тъпотии......
Явно някакви мошеници са ти `организирали` почивката .....

За втори път карам лятото в Малта и съм очарован ...
Добър хотел , непрекъснати развлечения , яхта ,крепости , история ,
отлично вино и много добра кухня ....
Естествено всичко се плаща и то скъпичко за българския джоб , но
опрекелено си заслужава

Написа Румен Филипов на 19-Aug-2006 15:22


Хм, това е четвъртия сайт който посещавам за да се информирам на тема "Малта". Навсякаде го боядисват с прекрасни цветове, освен испанците, които също не са много очаровани. Няма да цитирам испанските мнения, но искам само някой да ме информира: ИМА ЛИ ИЛИ НЯМА ПИТЕЙНА ВОДА на този остров?

Това което описват за през лятото звучи страхотно, въпроса е, че аз смятам да ходя в опустял сезон - есен. Да се надявам, че няма да е толкова опустяло и студено колкото описва това момче. А, за другото, малко е подозрителна цялата история...

Айде, ще добавя мнение след като, здраве и живот, се завърна от Малта.


Поздрави и да няма паника! (Лично аз, ако не си видя багажа в стаята бих се паникьосала и евентуално вбесила).

Написа Невена А. на 06-Jun-2007 08:36


В последните години туризмът в Малта върви зле.Много е намалял броят на туристите.И е нормално това, защото това е страна без естествени водоизточници и растителност.Там растат треви на туфи и кактуси.Някои растения цъфтят и излъчват много неприятна миризма.Влагата във въздуха е голяма и след престой от една седмица дрехите ти започват да миришат на мухъл.Малтийците перфектно са решили проблема с липсата на вода и използват чрез процеса осмоза морската вода със специални съоръжения.Тя е само за миене и пране.Мирише на дезинфектант, естествено.Иначе си имат вода за пиене - бутилирана трапезна.Има ужасен вкус, но и това е добре.Има и вносна вода от Италия, която не е вкусна.За препоръчване е само един вид италианска: San Benedeto.При всички случаи си принуден да си я купуваш.Не дават по бутилка на човек както в Турция.Цените са високи за нас и спрямо нашия стандарт.БОКЛУКЪТ- ГРАДСКАТА СМЕТ ИМ Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ. Отвреме на време го палят на една височина и в околностите вони.КЛИМАТЪТ е ужасен през летните месеци.Страшни горещини!Няма сянка.В часовете от 13.30 до 20ч. дори малтийците не работят.Как ще ходиш на плаж и по екскурзии?Климатизирания автобус е само средство за придвижване по време на екскурзия.Градските им автобуси са останали от времето на англичаните,когато Малта е била военна база на англичаните отпреди 40 години и пътуват с отворени прозорци и врати за прохлада.Умираш прав.Водата в Средиземно море по бреговете не е топла.Чиста е.Много е солена и задължително ти трябва душ. И той струва пари.На най-големия им плаж Голдън бей на Малта шезлонгът струва 3 лири т.е. 15 лева, ЗА ЧАДЪР 2 лири т.е. 10 лева.Носиш си ги сам и в 18.00часа трябва да ги върнеш на гръб обратно, защото затварят.За да ти го занесат на място,където желаеш, ти искат още 1лира т.е.5 лева .А на теб ти е най-приятно тогава да си постоиш на плажа край морето.Но и автобусът е в 18.00ч. и е последен за деня.Значи вземай си кола под наем, ако ще пътуваш.А хотелът на брега е Радисън.Ако имаш пари,спи си там! Хотелите не са на пясъчен плаж.Само от ранга на големите хотелски вериги.Броят се на пръсти тези,които са.Малта има стръмни скалисти брегове в южната си част, а в севната са полегати, но няма много пясък, дори е оскъден.ГОЗО е прекрасен за разглеждане.Хубав е и медът, който произвеждат там.Фериботът с който се ходи до Гозо е чудесен.Интересни са пещерите там.Заслужава си да видиш как растат коралите.Синята лагуна също е хубава.Аз бях там и се къпах в нея.Там наистина морето е тюркоазено, дъното е пясъчно и е интересно.За да идеш там, трябва да си платиш екскурзията и то не е евтино.Няма сянка, обаче.На това южно слънце през юни чадър не те спасява!КОМИНО е съвсем малко островче, което не се обитава.Ходенето до там става с кораб.Може да е тип пиратски,а може и пътнически.ПАРАДАЙС БЕЙ е най-хубавият според мен плаж на Малта.Но и той,както всичко там е миниатюрен.Може да е дълъг най-много 90 метра и широк максимум 3 до10 метра.Поставени са мрежи навътре в морето против медузи и други отровни видове, характерни за там.ХРАНАТА е много хубава.Дори и в най-високите температури няма да те отровят с престояла храна.Доста скъпа е, ако не си готвиш ти.ГРАДОВЕТЕ са малки и са слети по крайбрежието - излизаш от един и влизаш в друг.Валета не ми хареса.Прекалено нагъчкано е от сгради и хора.Заслужава си да видиш катедралата им.Красива е.Не дават жените да влизаме без наметки и с токчета.Трябва с чехли.Ако нямаш, плащаш си и ти дават.Малта има 360 катедрали.Ако си много нобожен,можеш всеки ден да се молиш на различно място.Не ми хареса,че са си погребвали знатните богати хора в църквите и като ходиш по гробовете им чувстваш,че вършиш кощунство,защото ние,източноправославните не правим така.В църквите няма погребани жени!Само мъже!Питах специално защо и малтийците ме гледаха като ужилени за това.Местните хора се превъзнасят по рицарите си,които били дошли с кораби и донесли ботаствата си с кораби.На мен ми си видя подозрителна тази информациа и попитах как с няколко средновековни галери може да се пренесе толкова богатство? Нямаха версия по въпроса.Имам си едно наум за тези малтийски рицари и понякога ме навява на силната мисъл за пиратството.Много от рицарите са направили приюти за родените и убивани преди това деца от компаньонките им.Все пак благородно са постъпили.Та нали това са техните извънбачни деца !МДИНА-град на тишитата,мълчаливия трад.Там живеят само стари умиращи италиански аристократи,дарили дворците си на църквата и държавата след смъртта им.В Мдина живеят и много монаси:Бенедектинки и тем подобни.Има хубави ресторанти в много богато обзаведеви хотели и ресторанти.Там бахме само туристи.ПАЧЕВИЛ И СЕИНТ ДЖУЛИАНС- ГРАДОВЕ НА НОЩНИТЕ ЗАБАВЛЕНИЯ.Има заведения за всеки вкус,дискотеки и клубове за всякаква възраст,за различни музикални жанрове и предпочитания.Но и там се плаща ,а някъде и доста соленичко.ПЛУВАНЕ С ДЕЛФИНИ!Паркът Медитеранео предлага плуване с делфини,шоу с делфини, шоу с папагали ара, шоу с морски лъвове.Гледахме ги всичките.Дъщеря ми отиде да плува с делфини и видях как два делфина я возиха по целиа басейн,а тя ги държи за перките.Имаше и много игри и целувки с делфините.Направиха и снимки.Красиви са, но естествено плуването струваше 45 лири т.е.225 лева.Снимките бяха четири,защото тя се снима и целува и с морски лъв ,и струваха и те 40 лири т.е.пак 200 лева.АКВАПАРК- прекрасен и с много забавления.И там цените са сериозни. Отделно трябва и седнеш да хапнеш.Цените в делфинариума и аквапарка на напитки и храна си бяха твърде сериозни.
Малтийците са прекрасно възпитани.Има чудесно обслужване.Спокойствие. Не стой там повече от една седмица,ако си турист.ВНИМАВАЙ С ВАЛУТАТА!!! Логично е да идещ с евро.Отиваш там,но те ти казват,че само малтийски лири приемали./това е само до 01.01.2008г./Не прави чеиндж в хотела!Навсякъде има Банка Валета.Там е верният курс.В хотела ще ти вземат 2.60 евро за една лира,а всъщност курсът в банката е 2.30.Ако си върнеш някоя лира в България, ти я сменят на 4.50 лева.СИЦИЛИЯ И ЕТНА - от Малта можеш да отидеш с един прекрасен пътнически катамаран до Италия и оттам да идеш да се качиш на Етна- единственият действащ вулкан в Европа.Внимавайте и винаги четете условията на програмата ,която Ви предлагат.Мен ме оставиха в едно градче Таормина, за което писаха,че има прекрасни градини, а на място се оказа,че те не съществуват изобщо.В 12 на обяд ни изоставиха екскурзоводите на 48 градуса на сянка насред градчето и изчезнаха до 15ч. следобяд.Предложиха ни да ядем там и да си купим сувенири. Понеже бе ужасно горещо, а и дъщеря ми е дете, започнахме да купуваме лимонада за 3 евро, минерална вода за 8 евро, кроасани за 6 евро.Изобщо ни заведоха на шопинг, използвайки това,че иначе ще умрем на 50 градуса градуса навън.На Етна ни качиха с автобус до лифта и оттам ни казаха, че който иска да види Етна трябва да плати по 25 евро за 1 билет догоре на лифт.А имаше безброй автобуси,които си качваха туристите догоре и без лифт.Ние платихме през зъби, но ни предупредиха,че имаме само един час:20 минути качване с лифта,20 минути за гледане и снимки,ии 20 минути обратно с лифта,че трябва да тръгваме.Едвам стигнахме до Роцало, откъдето с облекчение поехме с катамарана обратно за Малта.Хора, не вярвайте на Сицилианците.Те са прости,елементарни лъжливи и примитимвни.По добре да нямате работа с тях.Малтийците са коренно различни по манталитет,възпитание и честност.РАБОТА:Ако искаш да работиш там, най-популярни са българските слугини.Всяка по-заможна малтийка си има българска слугиня.У нас се наричат домашни помощници, но там са слугини.Познавам две млади българки,които са стояли там по три месеца и не си намериха работа.Има и един град Маршашкала в източната част на Малта.Там много българи са намерили работа в риболовния бизнес.Случват се и такива неща.Малта е чудесна страна, но за нас, бедните българи е твърде необичайно там!!!Стоях там 21 дни през м.юни.Проучих и разучих почти всичко ,всичко за Малта и мисля ,че ще се справя дори отлично да щофирам там, защото са толерантни шофьори и има жестоки глоби за нарущеия по пътищата.Ако мога с този разказ да дам поне малко информация на някого, безкрайно бих се радвала.Написах го честно и обективно.Може и още,но някой друг път.С поздрав!

Написа djokondata на 14-Aug-2007 00:58


Много благодаря за горния коментар.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Aug-2007 08:27


В МАЛТА НАИСТИНА ИМА СПОКОЙСТВИЕ И НЯМА ПРЕСТЪПНОСТ!В тази страна има ред и спокойствие.През 21-дневното ми пребивавне там през юни 2007г. изобщо нямах каквито и да било притеснения за портфейла си и чантата си.Нищо не ми изчезна, всичко си беше както го оставях.Много ходих из тази страна.Всеки ден излизах било то на екскурзия, било само на зей-пазар.Джебчии и просяци не видях.На плажовете си оставях спокойно вещите.Нямах притеснения.За мен това бе лечебен престой от гледна точка на спокойствие.На дъщеря ми също й допадна много това.Дори музиката в дискотеките и клубовете не дъни като у нас.Естествено е, защото там хората не се напиват така зверски както у нас.Не крещят по улиците.
ИМАМ ЧУВСТВОТО,ЧЕ ТАМ ВСИЧКИ СЕ ПОЗНАВАТ.Това усещане го получих още през първата седмица и то ми даде една ценна сигурност.Ценното на това, че почти всички се познават е, че дори и сам чужденец не може да изчезне безследно, или да му се случи някоя пакост.Всичко се вижда и се чува.Малтийците са добронамерени.Получават пари и връщат ресто до цент, без да се оправдават,че нямат дребни.Никъде не срещнах проблем с едрите пари.Но в 9.00ч. в банката е пълно с търговци, които сменят монети и дребни лири.Гледат си съвестно работата хората.ХОДИХ МНОГО ПЪТИ В БАНКА ВАЛЕТА.Прекрасно обслужване!На големи и плоски монитори по стените в банката непрекъснато са изписани курсовете на валутите.Същевременно тече информация от борсовия пазар на акции.Виждаш във всеки момент международния борсов пазар на акции и Доу Джонс.Няма мърдане!!! Всичко е точно така, както ти го показват, стига да си достатъчно грамотен, за да можеш да го прочетеш и разбереш.За всяка покупка в голям магазин, супер и т.н. получаваш касов бон.
ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ.Телекомуникациите са много добре развити.Можеш да си купиш карта за обикновен телефон, или за мобилен.Аз си взех ваучер и дори сега имам малтийски мобилен номер.През цялото време си говорих с България и ми излезе сносна цената, вместо да ползвам роуминга на Ем Тел, та после да ме разорят от сметки.Цените на мобилните разговори вътре в Малта са много по-евтини.Те затова имат ваучери само от 5 и 10 лири.
ОБСЛУЖВАНЕ В ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ. Първото впечатление, което остана у мен бе прекрасно и такова си остана докрая.Сервитьорите и сервитьорките са облечени точно като такива.Никъде не ми сервираха закуската,обяда или вечерята с голи крака, къси поли, разпуснати коси и мръсни дрехи.Стегнати и чисти са.Нито веднъж не забравиха какво сме си поръчали и всичко беше точно.Като ги наблюдавах, осъзнах,че всъщност са малко на брой, а обслужват страшно много хора!Да, това си е туристически сезон.Когато не изядеш храната, или просто си си поръчал страшно много неща, защото порциите са огромни, винаги те питат дали нещо не ти е харесало и дали има проблем.КАТО ПОРАЗМИСЛИХ И РЕШИХ,ЧЕ НАИСТИНА СИ ЗАСЛУЖАВАТ ПАРИТЕ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ.
ПРОСТИТУЦИЯ:От няколко източника, и то малтийци и малтийки получих информация,че в Малта има много малко проституция.Само в едно градче Гзира и то в някакво кварталче, защото там има яхт-марина пристанище.Също малко имало и в Трите града.Тази професия там не се котира много високо между сравнително младите хора.
СЕМЕЙСТВО:В Малта разводите са забранени.По тази причина много хора,които се разделят, си живеят отделно без развод.Абортите също са забранени официално.Направи ми впечатление,че малтийците си ходят масово на плаж в почивните си дни със семействата си.Има много младо население и много бебета.Това е признак,че те си живеят добре.Хората на около 50 години имат страшно много деца.Запознах се с един човек,който има 11 деца.По- младите хора е нормално да имат 2-3 деца.Навсякъде,където обикалях видях много млади семейства с бебета.Явно имат висок естествен прираст.Вечер много излизат по забавления.
ДЪЛГОЛЕТНИЦИ СА.Наблюденията сочат,че там живеят сносно дълго хората.Изводът ми е: живеят в слаб фон на стрес.
МЛАДИТЕ ХОРА: Обличат се модерно.Момичетата вървят с достойнство.И те си носят пиърсинги навсякъде, момчетата си скубят веждите, момичетата слагат удължения на косите, ноктопластики и всички екстри.Изобщо всичко си им е в ред.Направи ми впечатление,че уважават по-възрастните.Добре възпитани.Работят много.
И така, мили мои събеседници, Малта е пример за това,как една малка страна без природни ресурси и тежък през лятото климат оцелява и съществува благодарение на спазването на правилата.А колкото до цените : високи са за нас.Човек може да е много добре там,ако живее и работи в Малта.
КОНТАКТИ СЪС СЪНАРОДНИЦИ:Понеже съм пътувала в цяла Европа и Европейската част на Русия, се научих,че сънародниците ни могат да ми донесат много интриги и неприятности, твърдо спазих принципа да си нямам много работа с нашенци, спечелих отново.Прекарах прекрасно времето си без много контакти с тях.Ходихме си с детето където си пожелахме,опознахме тази страна, и без нашенци ни обслужиха прекрасно!
Поздрави от мен!

Написа djokondata на 14-Aug-2007 22:49


Със съпругата ми посетихме Малта като сватбено пътешествие в началото на месец май 2008 г. Престоят ни беше от понеделник до неделя. Впечатленията ми са много добри с изключение на обслужването в хотела Bayview (http://www.bayviewmalta.com/) и късния обратен полет с междинно кацане в Инстанбул. През всичките дни обикаляхме всевъзможни забележителности (а в Малта са в изобилие), времето беше много добро, посетихме и Сицилия с катамаран и вулкана Етна. Човекът който отговаряше за нас беше сърбин на име Бане - много готин тип. На организираните екскурзии ползвахме руските екскурзоводи, които разкават много увлекателно и са отворени винаги за въпроси, както и са много точни по отношение на часовете за започване на обиколките и трансферите от хотела. Храната също много ми допадна, както и спокойствието и сигурността в Малта.
Като цяло останах с много добри спомени и впечатления и ако имам възможност бих посетил Малта отново, но в друг хотел. Времето не ни стигна да видим всичко, което искахме. :)

Написа Иван на 27-Jan-2009 15:00


Не съм много съгласен. Ходих, а преди това четох статията ти. Ето ми впечатленията (част от тях):

http://andreicho.blogspot.com/2009/01/blog-post_05.html

Написа Андрей Боянов (www) на 24-Feb-2009 23:13


Здравейте , тъй като се върнах от Малта предния ден , случайно реших да погледна какво се пише за нея и попаднах на тези описания , които след прочета набързо не се връзват със самата истина. Майка ми живее и работи в Малта от 4 години , аз ходя всяко лято за период от 2 до 4 седмици , различно . И в интерес на истина Малта се оказва с всяка изминала година все по-симпатична и изключително социална страна . Не знам на каква екскурзия си попаднал , явно си бил абсолютен карък , но там независимо от сезона било то лято или зима е като приказка и е жалко , че ри си имал лош късмет с Малта и спокойния й начин на живот . Ако ние в България имахме такъв късмет да живеем по този начин , нямаше да има нещастни и бедни хора. Моля останалите читатели да не приемат разказа много на сериозно , защото има доста неща , които трябва да се проучат преди да направиш пътуване до там - до Сицилия през декември и януари е трудно да се иде , първо заради много голямото вълнение ( аз съм ходила няколко пъти и повярвайте ми дори при вятър 5-6 м / сек е ужасно трудно пътуване) , второ , че там са много религиозни и през празничните дни те се отдават изцяло на семействата и близките си , обществения транспорт е безплатен за всички , цените са на половина ,за да могат всички да си позволят каквото желаят и още много много други неща , които няма да описвам , защото ще е много много дълго писание , доверете се на желанието си къде иска да Ви отведе и се наслаждавайте на всяко едно пътуване , извличайте само положителното от него !

Написа Христина на 30-Jul-2010 10:01


И аз искам да споделя моите впечатления,от пълната с мухал Малта.
Тей като,имам роднини които работят в Малта реших да отида на почивка.
Бях около месец там и вече знам че дори и последното място на света да остане,
там повече няма да отида.Просто не мога да разбера как тази държава е приета в ЕС
Хората са алчни до безобразие абсолютно всичко е в мухал и прах, а за пътищата и движението
нямам думи.казват че в България имало дупки по пътя,тука имат 20 улици на кръст и няма здраво място,бях с колата си и за един месец цялата ми предница беше за смяна.
Храната сЪЩО е отвратителна но това е въпрос на вкус.
Съветвам всички на които им предстои или искат да отидат там,ще бъдете много разочаровани


извинете ме ако има грешки но бързах

Написа penko на 18-Apr-2012 08:32


Аз подкрепям мнението на автора на 100% . Някой ден като имам време ще напиша и аз моята теза и моето виждане за това село МАЛТА

Написа Ivan Stoiov на 28-Aug-2013 11:19


Чао, хейтъри. И без това Малта е пълна с мрънкащи, кисели и мързеливи българи. Заради вас, скъпи "гости", на всички живеещи на острова - и матийци, и нормалните българи, и чужденци, им се вкиселява закуската само при думата "българин".
Имало мухъл. О, какво откритие! На островна държава с над 80% влажност на въздуха, къщата ти може да хване мухъл. Ако не я чистиш. Представям си "роднините" в каква кочина живеят, за да има мухъл навсякъде. Кочината е въпрос на лична хигиена, не на държава на пребиваване. Печно дори не може да напише думата мухъл правилно.... Братче.
Малта има 9 обекта на ЮНЕСКО. Бас държа, че Пенко и Ванчо не са и чували за това. Нито за историята на Валета с Гранд Харбър или за Мдина. Или за Рабат. Малта има най-кристално чистата морска вода. Тези двамата едва ли имат сетива да се наслядят на Блу Грото и Комино. Малтийците са сърдечни и добронамерени хора. Не съм виждата българи да се стичат около припаднал човек и да му оказват първа помощ.
Чудно ми е, как "храната е отвратителна", като тук има всякаква храна. Като не ти е яде едно, ядеш друго. Или някой има сбъркани вкусови рецептори, или си мрънка по принцип. По нашенски.
Много се радвам, че тези последните двама няма да стъпят в Малта повече. И ние се щастливи от това и ги поздравяваме за избора :)

Написа Алекс на 07-Jan-2014 19:48


Петък, 31 Декември 2004

Тъй като нямаше никакви организирани екскурзии, нищо не ни остана освен да последваме съвета на "екскурзоводката" и да отидем до Валета. Купихме си автобусни карти за цял ден и потеглихме.

Доколкото разбрахме тук наистина най-удобно е да ползваш автобусите. Вървят от сутрин до вечер и навсякъде има карти на маршрутите. Не са особено скъпи - 50 цента от начална до крайна спирка, 1.5Lm за целодневна карта. 1 малтийска лира (Lm) е ~ 5 лв (2.48 euro). Автобусите са стари, от английските марки Layland и Bedford. Нови почти няма. Ако нямаш карта, билет се купува от шофьора при качване. Шофьорите са любезни и когато ги попиташ за къде пътуват или кой номер автобус за къде е - обясняват. Возенето е малко приключение заради обратното движение и тесните улици на острова. Когато се возиш отпред постоянно имаш чувството, че някой завой няма да бъде взет или че ще се блъснете с идващите отсреща.

Слязохме на централната автогара във Валета и тръгнахме да се разхождаме, като първо минахме през градските порти. Не успяхме да стигнем по-далече, защото заваля силен и студен дъжд, който ни принуди да стоим под портите и да гледаме тъжно наоколо. Не че има какво да се гледа - каменни стени и булевард с магазини. След малко дъжда намаля и минахме стотина метра по централната улица, преди отново да завали и да ни доизмокри. Зарязахме Валета и с обратният автобус се прибирахме в хотела, където от нямане какво да се прави (времето навън беше кофти) се плацикаме във вътрешният басейн цял следобед.

От туристическата агенция ни бяха казали, че тук по нова година има фиести по улиците. Представяхме си нещо от сорта на Бразилия, ама май са ни метнали. Направо не ми се мисли, каква нова година ще се празнува навън както е умряло. Фиести по улиците ли? Ха, с кой? Със седемдесет-осемдесет годишните английски пенсионери, който тук са мнозинство и са с единият крак в гроба? Не виждам да се организират каквито и да е "фиести". Нищо такова няма да има тук по улиците. Никой НЕ Е ЧУВАЛ изобщо за никакви фиести. Заради фиестите се отказахме от празничната вечеря. Направо да ти се доплаче. Не че съм фен на стоенето на маси и тъпкането с манджи и пиене ама това мога да го правя всеки ден и в България. Няма нужда да ходя до Малта за да ям и да пия.

След басейна се прибирахме в стаята и за наша голяма изненада в нея ни очакваха две покани за празничната вечеря, която хотела организира. Брях, първото положително нещо от началото на екскурзията. Все пак отидох да питам на рецепцията да не са се объркали нещо :) Не се бяха объркали, наистина сме канени на празнична вечеря, която не сме плащали. Лошо няма.

Облякохме се и в осем слязохме за официалната вечеря. Добре са се подготвили, извадили разни рибни деликатеси, миди, раци и всякакви подобни мезета. Като цяло хапването беше чудесно. Браво. Пийваме си винце, приказваме си с другите българи на масата и чакаме да дойде новата година. Програмата, която течеше на дансинга беше скучна. От хотела бяха осигурили за всеки по една малка конфета, а вътре в нея хартиена шапка. Изплякахме конфетите на българската нова година (един час преди тукашната), едва дочакахме тукашната и ни вдигнаха масите. Явно тук не купонясват до ранни зори. Не ги обвинявам като се има предвид пределната възраст на гостите им.

ЧНГ 2005!

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Другия път да си земеш таблата, картите и пиенето. Хората са разчитали на вас да направите фиеста, ама кат не сте се сетили - кой ви е виновен ;)
Ааа, догодина и от на вашите магазина малко /2-3 кашона/ бомби и ракети, ама не знам дали ша та пуснат на границата с тех ;)))

Написа GaBOSS (www) на 18-Jan-2005 16:09


Ква фиеста, пиенето скъпо, само пенсионери. Пет човека ли да си правим фиеста, ебаси.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2005 20:56


Събота, 1 Януари 2005

Дойде новата година, а ние решихме пак да идем до Валета и от там да тръгнем да търсим приключения и да разглеждаме Малта. Не лош план, който след закуска влизаше в действие. Ключов момент - закуската. Тя беше по-късно от нормалното, все пак хората се успиват на първи януари. Ние не сме изключение и въпреки по-късният час за започване отидохме почти накрая, бързайки. Похапнахме и се върнахме в стаята, където открихме, че тъкмо са почистили. Доста добре бяха почистили, освен всичко за да не ни пречат бяха "почистили" и прилична сума пари.

Естествено отидох да се оплача на рецепцията, от там ме прехвърлиха на мениджъра, който беше на смяна в момента, с него се обяснявахме един час, той разследва, записва, проверява кой е влизал в стаята и т.н. Предложи да ида да се оплача в полицията ако желая и като цяло човека се държа любезно. Едва ли му е приятно да се краде в неговият хотел. Е, и на нас не ни е приятно да ни крадат, макар че си бяхме донякъде ние виновни. По принцип когато излизаме винаги си взимаме ценните неща с нас, но този път от бързане или от мързел ги оставихме в стаята. Винаги така става, колкото и да си внимателен един път е достатъчен за да те накажат. Майната му, откраднати пари не се намират - такова е правилото.

Оставихме хотела да си разследва и се тръгнахме към автобусната спирка, все пак щяхме да ходим до Валета. Омагьосан град, който има нещо против нас (а може би цяла Малта е така). Автобуси нямаше - просто не работеха и съответно разходките пропаднаха.

Върнахме се в хотела, където мениджъра с който говорих сутринта ни откри за да ни осветли как върви разследването. Вървеше точно както очаквах - претърсили чистачките и шкафчетата им и нищо не открили. Що ли не се учудвам.

Единственото което ни оставаше да направим е отидем да се киснем в басейна, докато гъбичасаме. Чувствам се на 150 години. Само ядем, спим и се киснем в тъпия басейн. Поне да имаше какво да се види из тъпата Малта, а то мъртвило и камъняци само.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Zdraveite i ot men
Edna ot tezi koito sa v malta ot dosta vreme i ne za6toto sam razo4arovana a naprotiv s vseki den i nai ve4e s vsiako patuvane do bulgaria razbiram kolko pove4e se prevra6tam v maltiika s maltiiska du6a i mantalitet pove4e otkolkoto sam bulgarka.
i poviarvai ne e nesaznatelno,poneje sam ot dosta vreme tuk, a za6toto na4ina im na mislene i jivot e 4isto i prosnto smislen i si zaslujava
Za tova 4e sa marzelivi neznam kak ste stignali do tova mnenie no opredeleno e pogre6no
Az sam na 24 i izlizah s maltiec okolo dve godini,toi e na 22 i raboti kato gotva4,14 4asa vseki den s izkliu4enie na ponedelnik,samo 8 4asa. Mladite hora ne 22 sa s koli,mnogo 4esto pora4ani ot zavodite s extri i razni djadji po tiah, koito riadko struvat pod 7000 malt liri. imat vazmojnost da tegliat krediti koito izpla6tat v ramkite na ne pove4e ot 3-4 godini, sami, ne s pomo6tta na mama i tate , kakto e v bulgaria,vseki se fuka s tova kolko goliam mafiot e tate i kolko pari im davat za da se praviat na maje.ta dori i ka6ti im kupuvat kato se ojeniat ili kakto tam si mu e reda po na6ite mu stranni obi4ai..tuk vseki si zarabotva jivota sam. Vkliu4itelno partitata
A ina4e za sriada te si praviat jivota po zabaven i v tova niama ni6to lo6o,ne zabraviame sutrin te sa na krak i rabotiat dokato nie bulgarite kato se nataraliankame do kozirkata vse edno niama da ima utre posle ni triabvat tri dni 'reanimaciq'... koi e marzeliviq v slu4aq?
Az pristignah predi okolo 6 godini i vsiaka godina imam vazmojnost da si po4ina okolo mesec v bulgaria s blizki i priateli,koito ne sa mnogo i ne priqteli v istinskiq smisal .. vsi4ki sa izkliu4itelno zavistlivi i nedobrojelatelni. grozna kartinka.i na vsqkade si pokazvat ignorantnostta si
Ima6e edno semeistvo ot bg da vi kja za posledno,ta ka4vaha se te na maltiiskata tal-linja(avtobus) oba4e v malta vinagi triabva da si ima6 drebni 20 c za busa a te bogata6ite izkaraha 10 liri 4ak na patnicite im prilo6a kato znaiat kakvi sa ludi(v bukvalniq smisal) maltiiskite 6ofiori i kak ili 6te broqt polovin 4as stotinki ili pak 6te se zainatqat i nqma da ka4at na6ite sanarodnici,paraliite.. pak na6ite i s angliiskiq ne gi biva6e mnogo mnogo,a pak az zakasniavah za rabota.. izvadih 60 c za trima im,kupih im bileti na horata,ni6to ne struvat 60 c,edno kafe. dobre mi kaza maja ama az imam cialo 10 liri. kazah mu drugiq pat da si gi razvali. otgovora be6e da be da dobre,ve4e 6te znam. i znaete li dori blagodarq ne kaza,a da6terq mu i saprugata na vaprosniq gospodin dori ne se usmihna kogato pogledite ni se sre6tnaha na nqkolko pati. glupost? po skoro zloba i omraza kam vsi4ko koeto gi zaobikalq. tova e bulgarina dnes. i ti si edin ot tqh skapi gospodin x, ne malta ne bulgaria i v raq da si pak nqma da si 6tastliv
Na vsi4ki koito im haresva kadeto i da sa, pi6ete aliah_toni@hotmail.com
nelli
st julians
malta

Написа nelli на 25-Jun-2007 16:29


Леле, току що се абонира за системно уголемяване на пениса :).

Написа Метин Акат (www) на 25-Jun-2007 19:55


Неделя, 2 Януари 2005

Последен ден в Малта (УРА!). Най-накрая ни провървя с времето и транспорта и тръгнахме да обиколим и да разгледаме.

Метнахме се на автобусчето за Гозо и за трийсетина минути стигнахме до ферибота, който щеше да ни откара до там (Гозо е съседен на Малта остров). Хванахме ферито в последният момент и отплавахме. Въпреки слънцето, духаше доста силен вятър и беше студено. Успях да направя няколко хубави снимки.

До Гозо се стига за трийсетина минути. След като слязохме на пристанището, се оставихме един таксиджия да ни уговори за курс до Виктория (столицата). От пристанището до там е десетина минути с кола. В самата Виктория, единствените забележителности са крепости и катедрали. Качихме се в "крепостта на Виктория" и от там направихме няколко приятни снимки. Тъй като нямаше какво друго да се гледа (поне на нас не ни беше известно) решихме да се връщаме в Малта. Чудех защо се измъкнахме с толкова малко пари за такси от пристанището до столицата, но когато потърсих транспорт за връщане, разбрах каква е далаверата. Курсът "пристанище-столица" е два пъти по-евтин от "столица-пристанище". Хитреците разчитат на това, че като те качат от пристанището, ще се навиеш за "обиколка на острова", която таксиджията като опитен екскурзовод ще проведе. Само че не са познали за 25 лири :) С малко пазарлък успяхме да намерим един, който ни върна на пристанището само с лира по-скъпо отколкото ни докараха от там.

Този път се наложи да си вземем билети за ферибота и да почакаме докато стане време за качване. Разписанието на феритата е на всеки трийсет минути и са доста удобни. Билет се плаща само от Гозо до Малта.

Вече в Малта хванахме автобуса, който щеше да ни върне в Буджиба, курортът където ни беше хотела. От там щяхме да продължим за Медина - старата столица на Малта, която е известна като тихият град. Изпуснахме автобусът за Медина за 20 секунди и се наложи да чакаме половин час следващият. Привечер стигнахме до Тихият град, и го разгледахме набързо. Представлява крепост (не може да бъде :), която се обикаля за двайсетина минути. От стените се вижда почти цяла Малта. По тесните улици на града е наистина тихо. Предполагам, че е заради каменните стени. Приятно място.

Върнахме се в Буджиба и зачакахме във фоайето на Долмен да ни вземат и да ни откарат до летището. Убихме няколко часа, като гледахме "Приятели" на лаптопа. Добре че беше машинката през няколкото дни, които бяхме в Малата. Без нея щяхме да скучаем много повече.

Транспорта до летището подрани. Може би това трябваше да е последната изненада в екскурзията. Чакаме да ни вземат в десет вечерта за летището, а автобусчето минава в девет и да го издухаме, оставайки в Малта. Докато пътувахме към аеропорта, слушах разказите на другите българи, който се прибираха с нас. Никой не беше доволен от почивката. Често чувах думите "пенсионерско", "скука", "ебаси и екскурзоводките" и подобни. Туристическите агенции добре се бяха справили с една част от работата си - да ни заинтересуват и да ни изплискат да дойдем. От тук нататък, ни бяха заебали на произвола на съдбата. Отделен е въпроса, че и повечето от "плискането" се оказа чиста проба измислица. Фиести по улиците, неспирен купон. На баба ви фърчилото - няма такива неща тука. Така и не успях да разбера защо чартърните полети бяха рано сутринта и късно вечерта. Най-вероятно ги бяха направили така просто за да могат да кажат, че екскурзията е с два дни повече.

В Малта е за пенсионери, местните са мързеливи и в четиризвездните хотели камериерките крадат. Не се връзвайте да ходите в Малта за повече от два дни. Ще съжалявате.

И последно, като за капак на всичко: бележка до самолетаджийте - не пускайте хора в самолета без за всеки да има ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО МЯСТО. Free seating - НЕ РАБОТИ. Хората просто започват да се мотаят и се губи ужасно много време докато си намерят места.

В пет сутринта си бяхме у дома, радостни че екскурзията до Малта е свършила. Нещо, което рядко ми се е случвало, когато съм бил на почивка.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Много сьжалчвам, че наистина не сте успели да видите Малта откьм хубавата 'и страна.Неказвам че сте сгрешили с нqкои от преценките си... полетите са в отварителни часове, обикновенно на летището е голямо мотане... искат да им докажеш за какво идваш,колко време ще седиш.. имаш ли достатьчно пари за престоя си... иначе при наи-малкото осьмнqване , че неможеш да си поемеш издрьжката те качват на обратния самолет .. и здравеи Бьлгария.Предполагам израза с които наи-много сте се сбльсквали е бил "Sorry Та"...типично за малтииците. Виждам че не сте посетили третиq остров на Малта Комино... както не сте споменали и нqкои други забележителности като.. селището на Попай морqка... селището на котките.. ..синиq прозорец...синqта лагуна... къде са се снимали филми като Гладиатор и Тпоя. Нечух да сте посетили Градчето St.Julians - това е мqстото където в радиус от 1 км има всевьзможни забави... т.е само ресторанти с всqкаква кухнq,дискотеки , барове, кино,боулинг зала... разбира се магазинчета за сувенири. Това е градьт в които купона е неизбежен. В срqда петьк и сьбота вечерта задьлжително се пьлнqт заведенията.Сигурно ще се учудите защо казвам срqда... ми малтииците са толкова мьрзеливи, че са свикнали по средата на седмицата да си правят почивка. А и още нещо факта .. някои да закьснее с 15-30 мин... за тqх е напьлно нормално,такьв им е манталитета. И аз когато отидох там.. се изнервях от всичко, но с течение на времето се свиква..Та...за фиестите... правилно сте чули... наистина има такива фиести..само че аз сьм ги виждала лqтно време...нещо приказнао и неознаваемо е.Всеки град си има собствено знаме.. и дата на коqто да празнуват... по улиците се стичат всички хора... продават се свqккави лакомства... има зарq... за коqто са се постарали адски добре..наистина е красиво..ако иамш кьсмет да q гледаш. Отделно непомня на кои дати но има и фестивали които хорта празнуват.. но те се наблиудавт в столицата Valleta ... тогава може да се каже че заприличва на нещо като това в Бразилиq кьдето споменахте.. Хората са облечени в разни костьоми.. навсякьде цари радост и щастие.. всичко е толкова красиво...
Предполагам още много мога да ви говорq за Малта...все пак бqх там 1 година и половина... но ще спра дотук.всеки има право на собствено мнение...Това което не ми хареса.. и както нqма да се хареса на всеки един бьлгарин е че всичко е от камьк... нqма q зеленината коqто ние тука в Бьлгария си имаме.
Но като цяло мога да кажа.. че сте избрали неподходящ сезон да отиде в Малта.. да не забравяме че Малта е туристическа страна:)
Ако нqкога имате желанието да отиде пак натам {след разочарованиqта които сте преживели и които предполагам и занпред ще има... там винаги нещо става:)}, изберете да е в разгара на лqтото... Тогава нqма да сьжалqвате.. ще видите всичко и времето ще ви предразположи да погледнете по добре на нещата.Но ако отивате лqтото незабравяите че е адски топло и задушно времето{Все пак е остров}
Това е от мен..незнам дали казах нещо смислено..но не ми се врьща нагоре да го чета
Поздрави на всички


P.S. Моля изтриите предишния ми коментар, незабелязах че трябва да се пише на кирилица:)

Написа stoyka на 19-Jan-2005 10:26


Определено на кирилица е по-добре :)

Минахме покрай Comino, но нямаше време да отидем там. Гледахме го отдалече на път за Гозо.

За селището на Попай моряка не споменах, защото ни беше смешно. Да ходим да гледаме къде е сниман някакъв филм, не ми се струва голяма забележителност. Пък и този Попай ме дразни :)

За St. Julians наистина не сме разбрали, което е пропуск :(

"Благодаря много" на туристическите агенции, че ни отведоха там през зимата. Някой ден може и да размисля и все пак да отида през лятото, когато явно трябва да се ходи.

Благодаря за информацията.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2005 10:35


Bojeeee!Ti si mnogo zle,chestno!Az bqh v Malta i tam imashe nqkolko idiota (bulgari) kato teb,koito ot nishto ne bqha vinovni i samo se oplakvaha:"Male,tuka tiq kaldarymi...","Oleee,tiq sa arabi","Tuka e tolkova grozno!" i nz si kvo - horata v Malta se uplashiha i ekskurzovodkata se oplaka na edna moq poznata,che nikoga ne e sreshtala takiva hora,koito samo da se oplakvat i da vijdat samo chernoto.Nakraq kato pylni prostaci sofiqnci se plqsnaha v moreto,vse edno gledash Bai Ganio,edin tlyst mafiot,ama tochno imah chuvstvoto,che v momenta snimat Bai Ganio,prostotiqta beshe bez granici i nai-typoto beshe,che samo se oplakvaha,ama az ot sofiqnci drugo ne moga da ochakvam vse pak-lygaha,obijdaha,pitaha za prostitutki kyde ima,no v kraina smetka stana mn smeshno,zashtoto v Malta vsichki prostitutki sa stari-na 40 godini,ne e kato v BG vsqko momiche na 15 godini e na magistralata...
Za Popey morqka sym syglasna,che e glupavo,no ima mn neshta da se vidqt tam.
A i tova za myrtviloto hich ne e vqrno,ne znam kyde si bil ti,no az bqh na dosta mesta za 1 mesec i nikoga ne sym bila nqkyde kydeto e nqmalo nikoi.Osven v nedelq,no i v nedelq pak si ima mn hora,v nedelq pochti vsichki pochivat.
A i oshte neshto,moje bi naistina Malta ne e mnogo podhodqshto mqsto za pochivka prez zimata,ne sym bila tam togava.

Написа mmm на 02-Dec-2005 08:13


"A i oshte neshto,moje bi naistina Malta ne e mnogo podhodqshto mqsto za pochivka prez zimata,ne sym bila tam togava."

Нямам какво друго да ти кажа, освен че не съм "софиянец". Хайде по живо по здраво да се научиш да пишеш на български. И не разбрах от маимунският език на които пишеш на теб какво ти е харесало в Малта?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Dec-2005 09:53


да кофти е било зимата. все едно да отидеш на созопол или несебър за нова година. нормално е да се изтъпее. аз бях средата на юли за 2 седмици и почти нищо не успях да видя, не ми стигна времето. а къде ли не ходих. хубавото че бяхме 3ма приятели, отидохме с кола и ръцете ни не бяха вързани, просто навсякъде където ти се ходи- отиваш. за 10дена около 1000км навъртяхме, а малта е какво- колкото софия но я кръстосахме във всички възможни посоки. карнавалите наистина съществуват, затрупват улиците с нарязана хартия и става бяло като сняг 1м. дълбок. в сейнт джулиянс вечер е ненормално. незнаеш в коя дискотека да влезеш, много запознанства и приятели. а жените какви са... вярно немалтийки но имах чувството че имаше фейс-контрол при влизане в малта и само добре изглеждащи бяха пускани на острова. ставаш разноглед по плажовете. самите плажове обаче не са хубави. скали, а единствените пясъчни са в боклуци. но пък е весело и предлагат какво ли не-банани,парашути джетове.. е вярно бях само на банан, щото стъпих зверски на криво една вечер та после едвам ходех, камоли да се затичам по плажа за да се изстрелям с парушута. вечер ходихме и на пистата им за драг, уви с моето рено 5 нямах достойни конкуренти :) да караш в малта беше шок за мен първите дни. едвам свикнах с обратното движение особенно с кола с нормален волан. а да се ориентираш е направо шок,но пък е весело и ставаха яка закачки с женския пол в други коли. но много пари отиват. дневно около 100евро/40лири харчех,като спах без пари,имахме си кухня и можехме да ядем и вкъщи.в крайна сметка ми отидоха 6месечни спестявания. но пък едва ли ще имам 2ра възможност да отида и не съжалявам нито за 1лв похарчен.
поздрави

Написа Georgi на 01-Mar-2006 11:03


Много си зле мой човек. Като не разбираш, не пиши. Аз обичам Малта. Тази година отново се връщам с цел- установяване.Скитал съм много по света, но като Малта няма друга. Да ти кажа честно, по добре е, че не ти е харесало. Колкото по-малко има такива като теб- толкова по-добре е за тези на които им харесва. Купона там е безкраен. А това , че ти чакаш някой друг да ти го направи- си е лично твой проблем. За тази страна се иска ДУША, за да бъде разбрана.

Написа Малтиец на 12-Apr-2006 17:03


А ти г-н Малтиец като типичен българин не понасяш критика на малкото си нещо, което смяташ че е твое.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Apr-2006 18:26


поздрави за МАЛТИЕЦА !напълно те подкрепям в твоите виждания за МАЛТА ,макар ,че не съм била там...ще се радвам , ако си разменим още мнения с теб !!!!!

Написа рене на 14-May-2006 19:41


Супер е в Малта, иначе верно не си избрал сезона.

Написа Ицо на 23-Mar-2007 11:50


Абе бях през март в Малта. Вярно, че сезонът го нямаше никакъв, но все пак изкарах чудесно. Не бях на хотел и бях с приятели, които са отдавна там, така че може би и това е показателно. Освен това на Гозо си взехме кола под наем за 10 лири (към 45лв) и успяхме да го обиколим целия и да разгледаме всичко. А там наистина е чудесно.. Ако можех, бих изкарал 1 седмица, лежайки взирайки се в хоризонта на Xlendi или Ramla Bay.. ;) Вярно, че ако си с организирана екскурзия, има къде къде по-добри избори. Но в моя вариант (евтин билет, купен много рано и спане без пари при приятели) беше чудесно :) Даже се и натопих в Средиземно море. Верно, че бабите англичанки с пуловерите ме гледаха странно, ама се почуствах като моржовете в Русия ;))

Написа Бойко Благоев (www) на 26-Mar-2007 08:44


Е, сега вече, взех да се замислям какво ли е положението в Малта през Октомври месец.

Георги, изглежда наистина не си бил достатъчно информиран за местата които си имал възможност да посетиш. Особено, що се отнася до St. Julians... А, в "града на котките" си бил, това е Мдина - тихият град.

Не давам право на тези които се възмутяват за това, че някой не описва Малта с красиви коментари, ама що се отнася до коментара за Бай Ганьо, май мога да подкрепя картинката. Не само в Малта се виждат такива простотии от българска страна. Някои хора (било софианци или не) даже си завиват хлебчета и други нешица по време на полета (типично а ла Бай Ганьо).

Ах, синята лагуна... Там искам да се гмурна! Някой беше казал, че морето било като чайче - Nestea през октомври сигурно...


Касмет, следващия път, Георги! (ама иди през лятото ;)

Написа Невена А. на 06-Jun-2007 09:39


Здравейте,
В този форум нещо се е пообъркало. Искам да кажа малко и съвсем ясни нещица..
Първо: Бях в Малта, на о. Гозо и на о.Сицилия (дори се качих до гърлото на вулкана Етна) от 01 до 09 май 2008 г. Разгледах дворци, крепости, пътувах с кораби, над и под водата, посещавах ресторанти и клубове (има и български ресторант в Сейнт Джулиъс) Трябва да знаете, че кой каквото си направи сам, никой друг не може да му го направи... Важно е кой ще ти организира престоя в Малта!
Второ: Като стана дума за София, аз съм софианец, и родителите ми са , и дедите ми са ! Само, че тези от Вас , които са се преселили в София, първо трябва да заобичат града, в който живеят ..., а после да мрънкат и да мърморят! Тези, които са софиянци, ще ме разберат, останалите - ще мрънкат и ще мърморят.
Трето: България и българите имаме много да гоним Малта и малтийците - сега тичаме успоредно с тях в Европийския съюз (като на пистата на стадиона), но ние сме с няколко обиколки назад и само привидно изглежда, че сме до тях. Желая Ви всичко хубаво!

Написа Валери на 26-Jun-2008 14:13


Искам само да се присъединя към коментара на Валери за Малта.
Аз съм ходила в Малта като дете преди 20 години и имам разкошни спомени и сега пак ще ходя там за Великден! Даже тогава не само че нямаха питейна вода, но и тортите бяха солени (баща ми казва, че и бирата била солена) :) Но това беше част от очарованието. Малтийците са много мили и непринудени хора и всеки втори се казва Джоуи :) Да не говорим, че за 60 евро и само за 2 часа се стига с ферибот до Сицилия... Не е за изпускане тази дестинация, хора!

Написа svetlana на 08-Oct-2008 13:15