< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 30 Декември 2004 | Начална страница | Събота, 1 Януари 2005 ->
Петък, 31 Декември 2004

Тъй като нямаше никакви организирани екскурзии, нищо не ни остана освен да последваме съвета на "екскурзоводката" и да отидем до Валета. Купихме си автобусни карти за цял ден и потеглихме.

Доколкото разбрахме тук наистина най-удобно е да ползваш автобусите. Вървят от сутрин до вечер и навсякъде има карти на маршрутите. Не са особено скъпи - 50 цента от начална до крайна спирка, 1.5Lm за целодневна карта. 1 малтийска лира (Lm) е ~ 5 лв (2.48 euro). Автобусите са стари, от английските марки Layland и Bedford. Нови почти няма. Ако нямаш карта, билет се купува от шофьора при качване. Шофьорите са любезни и когато ги попиташ за къде пътуват или кой номер автобус за къде е - обясняват. Возенето е малко приключение заради обратното движение и тесните улици на острова. Когато се возиш отпред постоянно имаш чувството, че някой завой няма да бъде взет или че ще се блъснете с идващите отсреща.

Слязохме на централната автогара във Валета и тръгнахме да се разхождаме, като първо минахме през градските порти. Не успяхме да стигнем по-далече, защото заваля силен и студен дъжд, който ни принуди да стоим под портите и да гледаме тъжно наоколо. Не че има какво да се гледа - каменни стени и булевард с магазини. След малко дъжда намаля и минахме стотина метра по централната улица, преди отново да завали и да ни доизмокри. Зарязахме Валета и с обратният автобус се прибирахме в хотела, където от нямане какво да се прави (времето навън беше кофти) се плацикаме във вътрешният басейн цял следобед.

От туристическата агенция ни бяха казали, че тук по нова година има фиести по улиците. Представяхме си нещо от сорта на Бразилия, ама май са ни метнали. Направо не ми се мисли, каква нова година ще се празнува навън както е умряло. Фиести по улиците ли? Ха, с кой? Със седемдесет-осемдесет годишните английски пенсионери, който тук са мнозинство и са с единият крак в гроба? Не виждам да се организират каквито и да е "фиести". Нищо такова няма да има тук по улиците. Никой НЕ Е ЧУВАЛ изобщо за никакви фиести. Заради фиестите се отказахме от празничната вечеря. Направо да ти се доплаче. Не че съм фен на стоенето на маси и тъпкането с манджи и пиене ама това мога да го правя всеки ден и в България. Няма нужда да ходя до Малта за да ям и да пия.

След басейна се прибирахме в стаята и за наша голяма изненада в нея ни очакваха две покани за празничната вечеря, която хотела организира. Брях, първото положително нещо от началото на екскурзията. Все пак отидох да питам на рецепцията да не са се объркали нещо :) Не се бяха объркали, наистина сме канени на празнична вечеря, която не сме плащали. Лошо няма.

Облякохме се и в осем слязохме за официалната вечеря. Добре са се подготвили, извадили разни рибни деликатеси, миди, раци и всякакви подобни мезета. Като цяло хапването беше чудесно. Браво. Пийваме си винце, приказваме си с другите българи на масата и чакаме да дойде новата година. Програмата, която течеше на дансинга беше скучна. От хотела бяха осигурили за всеки по една малка конфета, а вътре в нея хартиена шапка. Изплякахме конфетите на българската нова година (един час преди тукашната), едва дочакахме тукашната и ни вдигнаха масите. Явно тук не купонясват до ранни зори. Не ги обвинявам като се има предвид пределната възраст на гостите им.

ЧНГ 2005!

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Другия път да си земеш таблата, картите и пиенето. Хората са разчитали на вас да направите фиеста, ама кат не сте се сетили - кой ви е виновен ;)
Ааа, догодина и от на вашите магазина малко /2-3 кашона/ бомби и ракети, ама не знам дали ша та пуснат на границата с тех ;)))

Написа GaBOSS (www) на 18-Jan-2005 16:09


Ква фиеста, пиенето скъпо, само пенсионери. Пет човека ли да си правим фиеста, ебаси.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2005 20:56