< HomePage | Снимки
<- Ноември, 2014 | Начална страница | Май, 2015 ->

Архив за месец Декември, 2014

Сряда, 3 Декември 2014

От доста време ми се търкаля един Blackmagic Micro Videohub. Желязото е доста полезен SDI рутер, но за съжаление се управлява от една тъпа програма под Windows, което разбира се за сериозна работа е неприемливо. Не бях поглеждал документацията на устройството (има входове и изходи - какво да му чета), но миналата седмица реших, че е време да му напиша някаква свястна програма за настройка.

Веднага го почнах по сложния начин - виртуална машина от другата страна един wireshark и цък-цък по програмата. За моя изненада протоколът се оказа много семпъл. Още по-приятна изненада беше фактът, че в документацията на устройството беше документиран /донякъде/, а аз заради нечетене вадя големите пушкала. :-)

С малко играчка и седмица занимавка резултатът е videohubctrl. Програмата поддържа всичко, което зная как да се поиска и настрои през текстовия протокол. Това са входове, изходи, monitoring, серийни портове, processing units и frames. Последните две вероятно не работят, защото нямам как да ги тествам, така че ако на някой му се намира Workgroup Videohub да се обади.

Повече информация за програмата може да се получи от подробния README файл и от man(1) страницата.

Надявам се програмата да е полезна и за някой друг освен за мен. Лицензът и е MIT, кодът се хоства както е модерно в гитхъб при другите ми публични неща.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Трябва ли ти още документация?
Имаме вътрешни хора в BlackMagick :)

Написа Мариян на 06-Mar-2015 20:50


Документация - по-скоро не (е, ако има няма да откажа разбира се).

Те ако имаха док за тези неща, които ме интересуват, сигурно щяха да са го публикували.

В README файла има TODO, където е описано какво не зная и се чудя:

https://github.com/gfto/videohubctrl/blob/master/README#L398

� �същност най-полезно би било ако може програмата да се тества на разни модели, защото аз съм я тествал с най-малкия, а той поддържа нищо и половина, така че функционалностите са правени само по спецификацията, но не са тествани на реално желязо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Mar-2015 23:30