< HomePage | Снимки
<- Неделя, 11 Февруари 2007 | Начална страница | Вторник, 13 Февруари 2007 ->
Понеделник, 12 Февруари 2007

Нови оръжия в борбата за пазене на място за паркиране.

Paring war 1

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Ако реша да си паркирам джипа тука с подобни "оръжия" едва ли ще ме спрат:-))

Написа ВладиЧ на 12-Feb-2007 15:33


OMFG... просто друго ми е трудно да кажа...
А дали тези дето така заграждат си плащат за паркоместата? Винаги съм се чудел...

Общината нали бяха тръгнали по едно време да режат и махат разни подобни НЕЛЕГАЛНИ съоръжения или аз греша?

Написа MacTeP (www) на 12-Feb-2007 20:59


Аз при такива "запазени" места най-спокойно си спирам, пускам аварийките и си ги разчиствам. След това паркирам доволно. Нека дойдат да се заяждат.

Написа Красимир Казаков на 12-Feb-2007 21:55


Microsoft Vista Speech Recognition Tested - Perl Scripting
http://www.youtube.com/watch?v=KyLqUf4cdwc&eurl

Have Fun :)

Написа Емил Димитров на 16-Feb-2007 12:10


Че това не е необходимо да се снима. Просто погледни през прозореца, все ще видиш нещо подобно. Не е нужно да се обясняваме на какво се дължи тази жалка картина. Много коли, малко и много скъпи паркинг места, тесни улици. Като се движиш по центъра, парктроника ти побеснява. Не се вижда какво е срещу заграждението- дали е магазин, например. И ако да речем е магазин за бяла техника, как нещастника ще зарежда през кордона коли, или ще мъкне продадените перални над покривите на паркиралите автомобили.

От тази ситуация, разбира се има изход, стига да се почерпи малко опит от други големи европейски градове;
1. Всички коли се оставян без ръчна и не на скорост. Така може да се поразбутат наляво и дясно съседните коли, та да се отвори проход. Това позволява и много плътно паркиране. Като тръгваш, броня в броня малко напред и назад си отваряш място за излизане. /напр. Париж/
2.Две години подред, като хванат автокрадец, го водят в най-близката горичка, гръмват го и го заравят на място. /Гърция, по време на военната диктатура/ Тогава става възможно колите да се оставят с ключове на таблото. Пътният полицай на улицата /пак Гърция/ мести колите, ако е необходимо. На въпроса, кой ще отговаря ако стане нещо, полицаят казва, аз отговарям. /Реално проведен разговор в Солун, забележете, на английски /
3. Каране на принципа днес четни, утре нечетни номера на колите /няколко европейски столици в близкото минало/. Това много няма да помогне в София. Аз пръв ще си купя една трошка с нечетен номер, ако на колата ми е четен, та ще имам всеки ден кола на разположение.
Естествено, това са временни мерки. Крайно време е, в столицата да се направи нов градоустройствен план , включващ градска магистрала по 3-4 платна във всяка посока и детелини, които се отварят в кварталите. Големи евтини паркинзи на изходите на града и многоетажни и скъпи в центъра. Едва тогава да заработят с "паяци", защото сега нарушаваш правилника от безисходица. А като се оправи автопотока, ще го нарушаваш от келешлък, та ще си заслужиш и"паяка".

Написа Валери Георгиев на 18-Feb-2007 08:18


Този проблем с паркирането е ужасен и става все по-лош. В момента в София по неофициални данни има над един милион и петстотин хиляди жители, което значи приблизително между 500 и 600 хил. леки автомобила. Напомням на новите жители на столицата, че последния официален градоустройствен план на София (от средата или началото на 60те години на 20ти век) е предвиждал 120 хил. леки коли. С такъв капацитет по план са строени улици, сгради и паркинги.

Истината е в метрото или поне в добре работещ, редовен и чист градски транспорт.

В големите европейски градове с подобни на София цифри има по-малко задръствания -- заради всички възможни фактори взети в предвид.

И отделно -- в центъра на София задръстването се дължи основно на държавните служители, работещи в министерства и агенцийки. Не само че спират където им падне, но си позволяват и да заплащват правещите им забележка със силата на служебното си положение. Вижте центъра на София през нощта -- няма много коли, с изключение на такситата.

Отделно голям дерт са и безбройните делегации , НСО които карат министрите на работа и най-вече депутатите, на които КАТ дава зелена светлина, сакън да не закъснеят за работа.

Написа ano на 19-Feb-2007 09:04


По данни на НСИ от преди една година броя жители в София е 1 231 622
http://www.nsi.bg/Population/PopByRPL05.htm

Почти милион и половина става след като се прибавят Ихтиман, Ботевград, Елин Пелин, Костинброд, Сливница, Своге, Копривщица и други подобни.
За март 2001 числото за София е 1 173 988, така че едва ли има огромна разлика.

По данни на КАТ към февруари (2006) в столицата са регистрирани над 800 000 автомобила. - цитат от
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2471&sectionid=16&id=0000101
(на сайта на КАТ няма статистики)

Написа Йордан на 20-Feb-2007 15:48