< HomePage | Снимки
<- Петък, 29 Декември 2006 | Начална страница | Неделя, 31 Декември 2006 ->
Събота, 30 Декември 2006

Лошо нещо в графичната и затворена OS като Mac OS X е когато по неведоми пътища изчезнат разни важни програми, които няма как да възстановиш нито да си свалиш и трябва или да "пиратстваш" или да преинсталираш изцяло.

Някак си ми беше изчезнало всичко от Applications/Utilies и единственото, което беше останало там беше безполезният ODBC Administrator.

В Utilities са полезните програми Disk Utility, Console, Keychain Access и доста други, от които най-важната е Installer. Без Installer (както подсказва името му) не можете да инсталирате нито една програма, която идва в pkg формат.

Маковската логика за възстановяване на Utilities, минва през ползването на Recovery CD-то, което идва с компютъра ви. Добра идея, ОБАЧЕ на CD-то всичко е в PKG формат.

Oooooopsssss......

Всъщност единствено работещото решение е да имате приятел с инсталиран OS X от когото да копирате цялата директория Utilities. Големи благодарности на Габо, че ме спаси от преинсталации, които от както не ползвам Виндовс съвсем съм загубил тренинг как се правят.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Моля, моля, пак заповядай ;) Ама цветя и бонбони не пием ;)))
А за възстановяването - все си мисля, че има и друг начин, ама сега ме мързи да го търся. Не може такава напредничава система като ОС Х да не може да си самовъзстанови файлчетата.

Написа gabo (www) на 01-Jan-2007 22:52


В момента имам чистак - бърсак лаптоп МАК на масата с коре дуо 2 и 1-ин гига рам.
това е тои ..
http://www.apple.com/macbook/macbook.html
инсталирах няколко фрии програмки без които не може, Skupe захапа веднага обаче ICQ
го тегля от саита им с разширение .sit и няма инстал :(
Пита ме с каква програма искам да го творя този фаил install_icq.sit ?
За 1-ви път пипам мак след 4 години Windows и 3 години Линукс дескоп и баш незнам откъде да започна да се оправя с тоя мак. Не е мои, на клиентка е, аз Asus-a си го не давам на Slackware 11 не слагам драивер на нищо освен на Wirellesa които е linksys ..
Надявам се някои от вас поне да подскаже откъде идва проблема ..

Написа Самуил (www) на 02-Jan-2007 13:39


Никога не качвай преебаното icq от ICQ.com вземи си нещо свободно и супер яко - Adium - http://adiumx.com/

А .sit файлове можеш да разпекетираш със Stuffit Expander. Има го freeware.

Ето ти още малко програми, които ще са ти нужни:

"С качването на малко свободен софтуер (MPlayer OS X, VLC, Firefox, Thuderbird, iTerm и NeoOffice/J) вече си имам всичко, което ми трябва. Ако сте фенове на дебиано-подобна пакетна система може да си инсталират Fink. Чрез него си пуснах Midnight Commander и разни други портнати за OS X приложения. X сървъра на Apple е приличен, а ако не ви кефи има XDarwin. SSH си идва настроен и работещ."

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jan-2007 14:03


Errr .. не съм в час с Mac OS/X, ама тъй като съм чувал, че е на BSD основа, случайно да има едни команди като pkg_add или нещо подобно? :)


п.п. Честита Нова Година :)

Написа Н.Пепелишев (www) на 02-Jan-2007 17:44


Чувал съм ги ама първо ги няма в OS X и второ .pkg в OS X е нещо съвсем трето :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jan-2007 18:36


Благодаря на Георги за помоща, всичко гореспоменато е инсталирано, че и в повече.
Този лаптоп хардуерно е 2-ва пъти помалък, 3-ри пъти по мощен и 10 пъти по елегантен от моя Asus A3H5010 и това ме впечатли наистина, просто е едно малко бижу :)
Но тази операционна система не е моята съдба ... Линукса си е Линукс !!!
Дъщеря ми е на 7 години и страшно е впечатлена от светещата отхапана ябълка на гърба на матрицата и си е втълпила, че това е подаръка и за коледа. Довечера какво ме чака като види, че го няма ...

Написа Самуил (www) на 03-Jan-2007 08:34