< HomePage | Снимки
<- Петък, 20 Януари 2006 | Начална страница | Неделя, 22 Януари 2006 ->
Събота, 21 Януари 2006

От няколко дни съм се замислил, колко ще струва на мен и моят работодател ако искам да съм 100% изряден към държавата. Да речем, че съм някакъв рядък вид напълно луд, който иска да си плаща всичко, което държавата смята че трябва да плаща, без да ползва хакове от сорта на това да се водиш на по-ниска работна заплата.

Приемаме следната постановка. Работя на трудов договор като съм се договорил с работодателя ми на 1000 лв. заплата. Тук е момента да опиша разликата между брутна и нетна (чиста) заплата. Брутната ми заплата е тази, на която се водя при работодателя ми (в случая 1000 лв.), парите без разходи за мен. Нетната е тази, която вземам след като от 1000-та лв. се извадят социалните осигуровки и данък общ доход.

Процентите и формулите по-долу изрових след доста търсене из интернет. Или аз не мога да търся или никъде няма обяснено простичко, на кой какво и защо дължиш. В крайна сметка след два часа мъки, разбрах следното:

1. Социалните осигуровки (в тях се включват 6% здравни и някакви други глупости) са 35% от брутната заплата, като тези 35% се плащат в отношение 65/35 от работодателя и от работника.

2. След като се извади сумата за социални осигуровки платени от работника, от заплатата му се вади и данък общ доход (вж. по таблицата по-долу) и крайната получена сума е нетната заплата, която работника ще сложи в джобчето си.

Таблица за месечено облагане по Данък общ доход (ДВ, бр. 102 от 2005 г.)

До 180 лв. - необлагаеми
От 180 лв. до 250 лв. - 20 на сто за горницата над 180 лв.
От 250 лв. до 600 лв. - 14 лв. плюс 22 на сто за горницата над 250 лв.
Над 600 лв. - 91 лв. плюс 24 на сто за горницата над 600 лв.

Разполагайки със знанията описани по-горе, целта на упражнението е да видим ако имаме 1000 лв. брутна заплата, колко пари ще вземем ние чисто, като работници, колко пари ще струваме на работодателя ни и колко пари ще се нагуши държавата.

Ето и сметките /надявам се да не съм объркал някоя сметка, че ще стана за смях :)/:

1. Колко ще вземем чисто:
       заплата - социални = 1000 лв. - (35 * 35%) = 1000 лв. - 12.5% = 1000 лв. - 125 лв. = 875 лв.
       875 лв. - данък общ доход = 875 лв. - (91 лв. + (875-600 * 24%)) = 875 - 157 лв. = 718 лв.
       всеки месец вземаме: 718 лв.

2. Колко ще струвам на работодателя си:
       заплата + социални = 1000 лв. + (35 * 65%) = 1000 лв. + 22.5% = 1000 лв. - 225 лв. = 1225 лв.
       струвам на работодателя: 1225 лв.

3. Колко се нагушва държавата:
       125 лв. социални от работника + 157 лв. ДОД от работника + 225 лв. социални от работодателя = 507 лв.
       държава се нагушва: 507 лв. или 50.7% от заработените от мен 1000 лв.

Звучи ли ви като далавера? Защото на мен ми звучи като яко ебаване на работника и работодателя за сметка на държавата. Е нема такива луди, които да се водят на реалните си заплати. Нищо чудно, че повечето бизнес е в сивата част на икономика. Принуден е да бъде там, за да оцелее.

За завършек едно приятно четиво, написано преди шест години и което за съжаление едва ли някога ще бъде взето предвид от нашите любими управляващи. Не съм експерт и не бих могъл да преценя доколко предложенията в него имат смисъл, но четейки го като лаик ми прилича на нещо добро - Как да се ограничи сенчестата икономика и стабилизира събираемостта на социалните вноски и преките данъци.

Добавка от 22.01.2006

Оправих дефинициите на нето и бруто, които бях разменил. Посипвам си главата с пепел и се самонаказвам, една седмица да ям само луканка. :)

Все пак по-важното в случая е, изчисленията да са коректни.

[ Коментари: 25 ]
Коментари

Не съм икономист (и слава богу), но в очите ми се набива една грешка, която не могада подмина с лека ръка. Все пак, г-н Чорбаджийски, сигурен ли сте, че БРУТНАТА заплата е тази, която работника си слага в джобчето, а НЕТНАТА е тази, която се води във ведомостите на работодателя му? Защото в обществото НЕТО означава чисто тегло на стоката (т.е. онова, което си слагаш в джобчето), а БРУТО - тегло на стоката плюс опаковката (т.е. това, срещу което се подписваш), и обикновено БРУТО теглото е по-голямо или равно на НЕТО теглото. Сега... Ако сте открили опаковка с отрицателно тегло - веднага се обадете на Нобеловия комитет. Всъщност - първо в най-близкото патентно ведомство, моля.

Написа Дуриан (www) на 22-Jan-2006 07:48


Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
....
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
....

Нарича се основна заплата и върху нея се добавят осигуровки и т.н.
Аз така мисля.

Написа Stoyanov на 22-Jan-2006 08:07


@Дуриан: възможно и да си прав, но никъде из нета не открих дефиниция /пък речника на чуждите думи някъде съм си го загубил/, а четейки законите и кодекса за социално осигуряване останах с впечатление, че е точно както съм го написал. Моля някой по-светнат да ми запали лампата, за да поправя грешката ако я има, защото не съм 100% сигурен че съм прав.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 11:02


Георги, мисля че в общ разговор определенията за брутна/нетна заплата са точно обратните :). Не че ти не може да си предефинираш понятията - това си е твоя работа (и ти го правиш в началото, затова е ОК). Но с оглед общата култура (и пак - като имам впредвид стотиците, ако не и хиляди подобни разговори в най-различни компании):

* Брутна заплата е възнаграждението на служителя ПРЕДИ облагане с данъци.
* Нетна заплата е това, което чисто слагаш в джоба си.

Точно както "бруто тегло" на една стока е теглото с опаковката, а "нето" е теглото без опаковката. В случая "опаковката" са "данъците".

Колкото до изчисленията, те за жалост са верни. Но България не е най-лошия случай в Европа, даже и в ЕС.

Поздрави!
Д.

Написа Дончо (www) на 22-Jan-2006 11:44


По отношение на заплатите: нетната заплата е парите, които получаваш след удържани данъци и осигуровки, а брутната е тази, за която сте се договорили, когато са те назначавали.

Колкото до далаверата и нагушването си мисля, че е малко изхвърляне. Първо част от тези пари (някъде около 8%) остават за теб, като се водят вноски в пенсионен фонд, които получаваш след някоя година. Около 50% от тези пари отиват за пенсии, към текущите пенсионери. Вярно, че като част от заплатата са ти към 25%, но предви отношението работещи:пенсионери, което е 3:2, може и да не е много. Всъщност парите, с които държавата се нагушва, са основно тези по данък общ доход, които не са голям процент от общата сума.

Иначе не си прав, че повечето бизнес е в сивата част на икономиката. Горна граница на отношението сива икономика към обща икономика измерено в пари е 1/3.

Написа Д.Василев (www) на 22-Jan-2006 11:58


жоро, не си прав!
първо не си прав за брутната и за нетната заплата -- обърнал си понятията.

след това не си прав и за начина на изчисляване, защото за да вземеш нетна заплата 1000 лв (върху която се начисляват социалните и здравни осигуровки, които са за сметка на работника, както и данък общ доход), ти трябва да донесеш на работодателя си повече от 1000 лв. примерно:

нетна заплата + (нетна заплата)*%ДОО + (нетна заплата)*%здравни осигуровки + (нетна заплата)*%пенсионни осигуровки

имам ти доверие и приемам, че процентите, които си изровил са верни. мисля, че имаше една уловка за пенсионните и здравни осигуровки -- върху коя точно част от твоята заплата се изчисляваха (дали преди или след облагането и с данък общ доход), която в случая не е толкова фатална.

от посоченият по-горе израз като краен резултат се получава така нареченият фонд работна заплата, който показва колко пари трябва да донесеш във фирмата, за да получиш договорената си заплата. и като краен резултат излиза, че държавата взима повече пари от това, което ти си сметнал.

ако ти се занимава и имаш здрави нерви, може да направиш сметката отново :о)

Написа Nick Angelow на 22-Jan-2006 12:07


Оправих дефинициите, в грешка съм бил. C'est la vie. По повод 8% пенсионно осигуряване мисля че този процент е по-голям. Но дори и да е 8% не виждам защо трябва да го плащам, при условие, че едва ли ще живея повече от 65 години, за да се възползвам от натрупаните ми пенсионни вноски. Също така 6% здравно осигуряване са пълно набутване за мен, защото винаги когато ида на доктор си плащам. Ясно ми е че има дисбаланс и в момента с моите пари се плащат пенсиите на текущите пенсионери, но това не прави система справедлива за мен като работещ, което води до желанието ми да прецакам системата и да я лъжа /като работодател и като работник/.

Вижте писанието към, което съм сложил връзка накрая, човека който го е писал е направил много добър анализ.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 14:31


@Nick Angelow: целта на изчисленията ми не е да взема 1000 брутна заплата, а при 1000 лв. нетна да видя колко струвам на работодателя.

Формулата е (нетната - социалните) - данъците.
Виж тук: http://www.vm-kompania.com/faqs63.html
и тук: http://www.vm-kompania.com/faqs31.html

Ако искам 1000 лв. брутна ще трябва да правя други изчисления, което честно казано ме мързи :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 14:40


Всъщност държавата взима още повече. Например само ДДС-то е 20%, което си го плащаш като поп за каквото и да решиш да си похарчиш парите. За акцизите няма какво да говорим. А едно време имало един свръхтежък данък, дето се наричал "десятък"...

Написа Христо Енев (www) на 22-Jan-2006 14:55


Формално погледнато само работодателят може да прецака системата, като мотивите са му да си спести тези 225 лева. Обаче, трябва да се отбележи, че тази сума не може да се намали значително, защото ако той крие част от заплатите, които дава, то счетоводно му се увеличава печалбата и съответната сума ще се облага с 15% данък печалба. При 1000 лева заплата сумата, която би могъл да си спести е не повече от 50 лева (заради минималните осигурителни прагове), което едва ли е голяма икономия като се има предвид какви рискове поема. През изминалата година работата беще "по-розова" в това отношение, тъй като разходите на работодателя бяха 285 лева и съответно икономията можеше да бъде до 110 лева.

Разбира се нежеланието на работодателя да прецака системата води до по-ниски нетни заплати на работниците му и ако повечето фирми в сектора прецакват системата, за работодателя ще му е трудно да си намери квалифицирани хора.

Иначе, както отбелязва Христо Енев, държавата си финансира разходите главно чрез косвени данъци (ДДС,акцизи,мита). Само за сравнение при 15млрд. лева данъчни приходи през 2005г. само около 2млрд. са от преки данъци (данък общо доход и данък печалба). Разбира се в тази сума около 4млрд. са приходите от осигуровки за пенсии, но така или иначе те заминават директно за пенсионерите и не финансират потребление или капиталови разходи на правителството.

Иначе и аз си мисля, че здравните вноски са си набутвация, но тези които отиват в универсален пенсионен фонд не се губят от теб или твоите наследници, ако нещо преди 65 година се случи.

Написа Д.Василев (www) на 22-Jan-2006 17:02


Има си начини за чистене и печалба, а дори и да не се ползват 110 лв. са много пари :)

Не съм запознат със това чудо "универсалният пенсионен фонд", но предпочитам да си взема паричките сега и да си ги използвам както намеря за добре. Държавата има разходи по вземането на тези пари от мен и след това евентуалното им връщане, така че винаги ще съм по на далавера да си ги вземам и аз да решавам какво да правя с тях.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 19:31


жоро, нещо не си внимавал, докато си ме чел :о)

аз ти обяснявам точно колко ще струва на твоя работодател (репсективно ти) твоята *нетна* заплата от 1000 лева.

Написа Nick Angelow на 22-Jan-2006 21:00


Жоро, не правиш разлика м/у данъци и вноските за различните целеви осигурителни фондове, а такава има и тя е сериозна.

Може би ще напиша повече по темата, но тезата ми би била нещо от рода на не че системата или законовата уредба е лоша, а от конкретния й начин на функциониране е лош.

А е лош не само заради неефективността на администрацията, а и в голяма част заради нас самите, които се стремим да я съботираме.

Написа пейо (www) на 23-Jan-2006 03:18


@Пейо: Съгласен съм, че най-вероятно не правя разлика. Ама то не ми и работа. Щом аз, който се броя за горе-долу средно Ентелегентен, въоръжен с Google, умения за търсене и време, едвам успях да скалъпя горното, не мога да си представя човек на когото не му се занимава какво ли си мисли че му взема държавата. Когато няма разбиране, а и самата държава взема доста повече от колкото нормален човек би искал да даде, нормално е да се поражда желание да се преебе държавата.

Тези 50.7% които съм получил горе, както правилно отбелязаха в другите коментари изобщо не са всичко, защото като се включат акцизите, ддс, начисления от работодателите данък печалба в продуктите им и какви ли още не данъци и такси, се оказва че ако не мамим държавата ще работим за тоя дето духа и ще стоим гладни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jan-2006 08:09


Ако не забравя, утре ще си сканирам фиша. Има и работодатели-балъци дето всичко си плащат - няма "хакове" при нас. На вас ще оставя да посмятате.

Написа Д. Янев на 23-Jan-2006 09:06


В случая дали работодателят ще спести 50 лв не е толкова важно. Дори и 5 лв да са към настоящия момент е по-добре да не плаща всички осигуровки, а вместо това да се ръсне с данък печалба. И тази схема работи, защото за работодателя е важен данъчният му рейтинг, т.е. колкото повече данък печалба е платил, толкова по-добре. Такива фирми по-лесно си възстановяват ДДС, по-леко им минават ревизиите и на тях се гледа с добро око като изрядни данъкоплатци. Просто такива са реалностите у нас.

Написа Христо Енев (www) на 23-Jan-2006 12:51


и все пак малко не са ви точни сметките ,колеги!реално георги струва на работодателя си 1285,75лв,а той би трябвало да получи чисти 691,97лв,разликата от 593,78лв си влиза в държавата под формата на осигурителни фондове и данъци.Ами това е положението-все някак трябва да захраним и пенсионерите,колкото и да не ни е приятно!тъпото е,че у нас има 2 800 000 пенсионери,а реално работещите,които трябва да им осигурят пенсиите сме не повече от 1 500 000...как ви звучи?затова и се изнасяме от тая държава-последния да гаси лампите!

Написа пепа на 14-Feb-2006 12:19


При договорена в трудовият Ви договор БРУТНА заплата от 1000 лв /ясно е ,че няма да вземете толкова/ за осигурителни фондове за 2006г. се дължат , както следва:

1. за здравно осигуряване - общо 6% , като от тях 2.1%-за с-ка на осиг.лице и 3.9% за с-ка на работодателя
2. за социално осигуряване , ако осигуреният е роден след 59г.- 22.5% , като от тях 7.88% - за с-ка на осигуреното лице и 14.62 - за с-ка на работодателя
/ и за ДЗПО - 4% - / в съотношение -1.4% и 2.6%/
3.Ако лицето е родено преди 59г. за социално и ДЗПО общо 26.5% , като от тях 9.28 - за с-ка на лицето и 17.22% - за с-ка на работодателя
От искате да разберете колко чисто ще вземете от сумата на брутно трудово възнаграждение 1000лв изваждате сумата на осигуровките и получавате: 1000 - /11.38% от 1000лв/= 1000-113.80= 886.20лв от тях изваждате с-но схемата и колко данък общ доход дължите в-у 1000лв или от 886.20 - 91лв - /24% от 400лв/= 886.20 - 91.00 - 96.00= 699.20 лв са Вашето търсено нетно месечно възнаграждение , според мен

за сметка на осигуреното лице:35%

Написа Ася на 19-Apr-2006 11:42


на работодателят Ви ще струвате : 699.20лв, които ще плати на Вас + осигуровките , който дължи към осигурителните фондове за Вас в размер на :
за Здр.осигуровки - 3.9% от 1000лв
за ДОО - 14.62% от 1000лв
за ДЗПО - 2.6% от 1000лв
Общо 699.20 + 39 + 146.20 + 26 = 910.40 лв
Колкото до това колко ще се нагушат "НЯКОИ ДРУГИ" - то е в размер на 32.5 % от 1000лв /ЗА ОСИГУРОВКИ ОТ ВАС И РАБОТОДАТЕЛЯТ/ = 325 ЛВ + 187.00 /за данък, които е само за Ваша сметка/ Общо - 512.00 лв / т.е. ако Ви осигуряват на по-малко пари , примерно на 400-500 лв Вие спокойно ще си вземате Вашите 1000, като солидарно си разделите по 100 лв към "Бюджета" за осигуровките и данъците. И в този случай ще струвате на работодателят Ви около 1100лв , в бюджета ще влязат около 200 лв , а Вие ще вземете чисто 900 лв. Това е много по- нормален и приемлив вариант отколкото да работиш за ТОЯ ДЕТО ДУХА!

Написа Ася на 19-Apr-2006 12:08


Първо искам да поздравя човека сетил се да направи подобен сайт тъи като и аз доста се лутах из интернет, за да открия колко точно ще ми остане от заплатата ако реша да си платя всички данъци към държавата, докато не попаднах на тази статия. Така че в общи линии ми стана ясно.
А за тези които мислят че са по компетентни(в това няма нищо лошо разбира се) и смятат че сметките не са точно такива ги съветвам и те да направят едно саитче, в което да споделят точно вижданията си (потвърдени с числа).
А специално за коментара на г-н Д. Василев че няма лошо да плащаме данъка за пенсионно осигуряване защото той отивал директно за настоящите пенсионери ето една дребна сметка.
Тези 4млрд лева натрупани от данъци за пенсионно осигуряване разделени на да кажем 2млн пенсионери правят 2000 лева на пенсионер месечно!?!
Оставям коментара на вас и на читателите.

Написа Стела Тодорова на 17-Sep-2006 11:07


@Стела Тодорова: Толкова доколкото говорих за годишни приходи, тези 2000 лева, които сте получили, са годишна пенсия, което в месечно изражение да прави към 167 лева. Разбира се, пенсионерите са малко повече, а и държавата додава за пенсии с приходите от другите данъци.

Написа Д.Василев (www) на 18-Sep-2006 07:28


Здравейте,
тъй като търсих преди няколко дни колко аджаба заплата ше взимам четох тук и на други места...но така или иначе не намерих тогава .... днес ми попадна един як .xls файл, който му задаваш основна заплата колко дни на месец работиш по колко часа и ти смята точно колко ще вземеш и искам да го споделя с вас!

този файл се намира на адрес: http://trox.hit.bg/rpv.html
а на самият сайт също има доста полезни неща

Написа Stoyan на 08-Nov-2006 19:48


Здравейте!
И аз както и някои хора, написали мнение, доста се лутах около резултати на Google, попрочетох доста неща от www.nap.bg, но чак сега горе-долу разбрах всъщност колко пари ми взима държавата. Благорадя за което.
btw Excel-ския file е много добър!

Написа Иван К. на 01-Dec-2006 17:59


Здравейте, тъй като и за съм "на вие"със счетоводните въпроси, моля пишете като Ася - точно и конкретно с примери.

Написа Краси на 12-Apr-2007 15:44


875 лв. - данък общ доход = 875 лв. - (91 лв. + (875-600 * 24%)) = 875 - 157 лв. = 718 лв.

в този ред има грешка. вярното е 875 лв. - данък общ доход = 875 лв. - (91 лв. + ((875-600) * 24%)) = 875 - 66 лв. = 809 лв.

Написа ани на 14-Jul-2007 07:13