< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 16 Януари 2006 | Начална страница | Сряда, 18 Януари 2006 ->
Вторник, 17 Януари 2006

От днес съм с iPhoto 6 на лаптопа. Изобщо не съм впечатлен от новата версия. Добавили са възможност на цял екран да си играеш със цветовете на снимките и са забързали програмата. Има и още една възможност за правене на календари, която аз не ползвам така или иначе.

Това са хубавите неща, а сега лошите - пази картинките по нов начин и се налага да се обнови базата, което я прави несъвместима със старата. Все още няма функция за сортиране на албумите и функция за местене на датата в EXIF данните на файла със X време напред или назад.

Ако си го бях купил, щях да съм доста недоволен какво съм получил за $70.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

И аз да ти кажа не съм много доволен. Само ми хареса опцията full screen. Иначе на приятелката ми много и харесаха функциите за календар, защото тя редовно разпечатва разни такива нещица и ги праща по познати и роднини.
Иначе ако не се лъжа $70 е цената на целия iLife не само на iPhoto. Аз само до iPhoto съм се докопал все още и не съм виждал останалите нещица. iWeb може да е приятно ако позволява да си пращаш страниците на собствен сървър директно от програмата.

Написа Георги (www) на 17-Jan-2006 21:39


Най-дразнещото нещо, което открих при промяната на формата в който пази снимките е, че вече снимките не са подредени по дати, а по "ленти".

Дотук добре, ама всяка снимка, която е модифицирана се пази в една паралелна директория Modified, което ще рече че като тръгнеш да гледаш из директориите, най-простото - всяка снимка която е завъртяна я няма там където гледаш :(

Мамка им, едвам им простих за това че в iPhoto5 махнаха директориите с албумите в които имаше връзки към картинките и ги замениха с някакъв гаден xml файл, сега и тази новата идиотщина. Ебахти и Apple, ебахти и чудото. Чакам с нетърпение момента, когато Google ще извадят Picassa за OS X или F-Spot ще тръгне под OS X-а и ще му тегля една майна на iPhoto-тото.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2006 22:44


И да не забравя най-гадния бъг в iPhoto - при завъртане на картинка се губят някои полета от Exif данните.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2006 23:33


Пробвал ли си iView ? Доста добри неща чувам за него. Общо взето хората, които не харесват iPhoto бягат на iView. Аз лично не съм го пробвал но пък и нямам толкова проблеми с iPhoto. Не ми се налага да пипам по снимките чрез файловата система. А когато ми трябва просто си ги маркирам и си ги копирам в една директория и готово.

Аз също бих се зарадвал на пикаса за Мак.

Извън темата: Да имаш проблеми с Firefox 1.5 и болднати шрифтове на кирилица? При мен незнам какво е станало, но примерно в полето за коментар при теб(и на доста други места) немога да пиша на кирилица(по-точно нищо не се вижда като пиша), а някои болднати текстове(само кирилица) не ги показва правилно. Сафари се справя идеално, но ФФ нещо неще, пробвах да сменя разни шрифтове в настройките но без успех.

Жоро

Написа Георги (www) на 18-Jan-2006 05:58


При текстове на кирилица, текстовете не са bold-нати и при мен, когато ползвам FF. Проблема го имах и с 1.0 и сега с 1.5. А иначе когато пиша коментар си виждам текста.

Това iView ще го погледна, може и да ми хареса.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2006 08:08