< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 18 Юли 2005 | Начална страница | Сряда, 20 Юли 2005 ->
Вторник, 19 Юли 2005

Последният ден на острова решихме да оползотворим с разходка из Палма. Още в началото ни предлагаха да отидем на специална целодневна екскурзия из града, но ние се отказахме и по-добре.

Качихме сме се на един от редовните автобуси и той ни свали на мястото, което вече ни беше познато от предишните две екскурзии на който бяхме ходили, а именно мястото където се сменят автобусите след пристанището. Оказа се, че в Палма няма специална автогара и това е мястото, което се ползва. От него до катедралата и до основните забележителности е съвсем близо.

Стигнахме до катедралата и за да не се мотаем пеша в жегата решихме да използваме специалните Palma Tour Busses, които обикалят всички забележителности. Каква е далаверата? Плащаш 13 евро за билет, автобусите са на всеки 20 минути, возиш се на открито, дават ти карта и слушалки и можеш да слушаш обяснения на осем езика. Най-хубавото е, че билетите важат за 24 часа, което значи, че спокойно можеш да слизаш на всяка от спирките където има забележителности, да разгледаш каквото те интересува, след което да се качиш на следващия автобус и така за един ден съвсем спокойно разглеждаш всички "чудеса" на Палма.

То не че забележителностите са много интересни, но все пак има какво да се види. На картата имаше 27 забележителности, но повечето спокойно може да ги проспите, а някои като пристанището например вече сте ги виждали така или иначе. Прословутия "Плаца Д'Испания", например не е нищо интересно, представлява обикновен площад със статуя на испански крал на кон. От автобуса виждате гъза на краля и на коня и никак не е впечатляващо. Поне две трети от "забележителностите" са от този вид. Заслужава си да се види кръглия замък над града, испанския квартал, пристанището и коритото на пресушената вече река. Останалото е пълнеж. Естествено заслужава си и катедралата и всичко около нея но за това малко по-късно.

Тъй като не слизахме от автобуса пълната обиколка продължи малко над час и половина, след което бяхме в начална точка при катедралата. Беше и дошло и на нея времето за разглеждане.

Помотах се сам около нея, като се опитвах да я снимам от различни ъгли. Огромна е, не влиза цялата в кадър :) Пред катедралата има изкуствено направено езеро, а в средата на езерото има фонтан. Езерото е направено с цел катедралата да се "оглежда" в него както преди се е оглеждала в морето. Земята на която е построена голямата магистрала, която се вие по крайбрежието е отвоювана от морето преди години, но хората искали да възстановят предишният ефект и затова направили изкуственото езеро. В самата катедрала не може да се влиза (не разбрах защо), но когато я заобиколите попадате в малки улички, които са част от Стария град. Някога това е била цялата Палма. Тесните улички ми напомниха за М'дина (Тихият град) в Малта, където атмосферата беше същата.

Обикалях доста, рискувайки да се загубя, но накрая излязах на познато място от което се спуснах към входа на катедралата. От там влязохме в градините, които се намират около езерото и излязохме на място откъдето се виждаше цялата катедрала и обществената сграда до нея. Снимахме се и тръгнахме да се прибираме, защото беше започнало да напича сериозно пък и времето ни свършваше, след три часа ни забираха от хотела за да летим за България.

Часовете през които чакахме в хотела оползотворих в четене на поща и новини, като между другото се изкефих и прецаках тъпата хотелска KIOSK система. Тези които са я правили са подценили отвратителността на Internet Explorer и УЙндолс XP и това им "изяде главата" :)

Системата е следната: имаш на екрана custom desktop с IE, MSN клиент и няколко бързи връзки към сайтове. Най-отгоре стои една лента, на която ти се отчита времето. Отстрани на компютъра има нормално апаратче в което пускаш стотинки. Интернета е безбожно СКЪП! 1 евро == 12 минути, 2 евро == 25 минути. Скъп, не скъп, пуснах едно евро и тъй като знаех, че 12 минути са ми малко реших да си ги удължа.

Опитах всички клавишни комбинации, които ми дойдоха на ум, дори отворих Start менюто с ctrl+esc тъсейки Run, но то беше празно и не стигнах доникъде. В Explorer-а беше забранено разглеждането на локалния диск, така че трябваше да измисля нещо по-хитро. Всъщност изобщо не беше хитро ами си беше много близко до ума даже. Отворих Google и потърсих Process Explorer. Цъкнах на ZIP файла, любезното IE ме попита дали да го отвори и след като го отвори си стартирах програмата директно от ZIP файла. Да живеят удобствата. По нататък можете и сами да се досетите какво последва, след като можех да спирам и да трепя процеси, а имах и достъп до Run.

Убих двата странно изглеждащи Java процеса и таймера спря. Пуснах си cmd32.exe и разгледах насам натам, но не открих нищо интересно, пък и ме беше гнус да се ровя из УЙндолса. Свалих си Firefox, инсталирах го и го стартирах, след което на спокойствие си прочетох новините и пощата. Понеже не съм гад, като си свърших работата, рестартирах машината, за да не могат други да се възползват от спрения и таймер. Изводът от цялата случка е да не правите KIOSK-и под УЙндолс с IE, защото да се счупят е детска играчка.

След тези забавления, почти беше станало време да тръгваме за летището. Шофьорът ни малко закъсня но в крайна сметка стигнахме до летището, което беше замляно с боклуци заради стачка на работниците по чистота. Ей на това му викам стачка, не само че не чистеха, ами и се бяха постарали да направят голяма свинщина из летището, като бяха накъсали листчета хартия и ги бяха пръснали навсякъде! Минахме без проблеми проверката на сигурността, интересно че никой не ни удари печати на паспортите и малко по-късно излетяхме обратно за България. Хубаво е човек да се прибере вкъщи!

В Майорка ми хареса, въпреки че не успяхме да видим дори и 1/3 от интересните места на острова. Има прекрасни гледки, плажове и планини. Заслужава си да дойде човек, защото има за всекиго по нещо - и за приключенски настроените и за купонджиите и за хората, които просто искат да почиват.

Снимков материал:
- Tour oficial Palma de Mallorca
- Катедралата на Палма снимана от Tour bus-а
- Катедралата на Палма отблизо
- Огромен фикус (има доста други освен този)
- Кръглият замък
- Съвременно изкуство???
- Из сокаците около катедралата
- Странен паметник и катедралата
- Катедралата на Палма (последно)
- Стачка на летището
- Полицейската количка 2 /много ми хареса/ :-)
- На летището в Палма
- Залез на 10,400 метра надморска височина

Моите снимки от Майорка /част от тях/
Разнообразни снимки и панорами от Майорка

[ Коментари: 10 ]
Коментари

контрол+шифт+еск пуска таск мениджъра ако са забранили контрол+алт+дел. ;-)
Жоре, радвам се, че сте изкарали добре. Дано да има повече такива преживявания!

Написа Коко на 10-Aug-2005 21:06


Пробвах го и извади съобщение, че е забранено от админа ;) знам ги аз тези тайни уйндолс клавиши

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Aug-2005 21:27


Аз също съм ходила в Палма на същата тази екскурзия, но мисля че има много по-красиви места от там. Само името е голямо. А стоката е като у нас, предимно китайски боклуци.

Написа Ani на 18-Jan-2006 14:31


Пътеписа ти е супер! Искрено желая да има повече българи , които могат да си позволят такива екскурзии!

Написа лейди Мериан на 20-May-2006 19:53


Много хубави снимки си направил на Майока, само една поправка - не се казват майорканци а майоркинци а местния им език е майоркин... и е ужасен :-)

Написа radostrock (www) на 26-Apr-2007 23:48


Искам да те попитам с коя туристическа агенция ползва за тази екскурзия . Страхотен разказ си направил и страхотни снимки .

Написа Rossi на 12-Mar-2009 22:03


Вече съм забравил, беше доста отдавна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Mar-2009 22:11


Много интересен пътепис. Хареса ми, а и ми е полезен, тъй като замислям почивка в Палма де Майорка това лято. Гледах оферти за същия хотел - можеш ли малко повече информация за самия хотел - чистота, обслужване, басейни. Детенце ще бъде с нас - 5-годишна, подходящо ли е за деца?

Написа Villy на 04-Jun-2009 08:24


WindoLs ?????

Oh my God!!

Написа Asya на 13-Aug-2009 09:54


Невероятно място. Добър разказ!Страхотни емоции!

Написа Ivanova на 12-Mar-2014 15:14