< HomePage | Снимки
<- Вторник, 19 Април 2005 | Начална страница | Четвъртък, 21 Април 2005 ->
Сряда, 20 Април 2005

Преди злободневната тема нещо весело: гениалните бг-хакери сектанти.....

Защо избягвам писането по уеб форуми особено такива на сайтове от сорта на дир.бг и подобни? Чета понякога техните форуми с чисто развлекателна цел и въпреки, че виждам въпроси по които мога да дам мнение и да помогна, не го правя. Ето моите причини и ако сте съгласни с тях ви препоръчвам да правите, като мен.

1. Създавате съдържание за други! Гадният сайт разчита на такива, като вас да го пълнят с умни приказки. Тоест вие вършите работата, а някой друг взима паричките от банерите, който ви тикат в гърлото (AdBlock - good!, Banners - bad!).

2. Създавате съдържание но нямате контрол върху него. Ако сте написали нещо умно и полезно, а сайта отиде по дяволите, всичките ви умни мисли отиват в небитието. По-добре ако имате какво да кажете и покажете на хората си направете собствена страница (вземайте пример от мен! :-) ).

3. Нивото в такива форуми е универсално ниско. Прагът за писане там никак не е висок и всеки, който може да работи с мишка и клавиатура, може да сере във форума. Искате ли тъпаците да ви свалят на тяхното ниво и да ви бият с опит? Отговаря ли ви се всеки ден на теми озаглавени "TARSIA POMO6T!!!!!!", въпреки че петдесет пъти е обяснявано и в правилата на форума пише да се използват разумни заглавия на темата и да се ПИШЕ НА КИРИЛИЦА!

4. Повечето форуми не са модерирани, което води до появяване на всякакви теми, които са off-topic. В един момент положението става неудържимо и форума се превръща в безполезна говорилня. Това пак е свързано с ниското ниво за участие. Когато се достигне този момент, дори и малкото, които могат да допринесат с някое умно писание, отебават.

5. При създаването на форума темата по която се говори в него не е добре дефинирана. За пример ще дам форума "Програмисти" в dir.гз^H^Hbg. Заглавието на форума трябва да подсказва какво се обсъжда в него, нали? Е, в този какво се обсъжда?
- Проблеми свързани с програмирането?
- Проблеми на програмистите?
- Или пък нещо друго, това е форум в който пишат програмисти за каквото им кефне?

В случая поради лошото име на форума се оказва, че е третото.

6. С всеки форум се работи по различен начин. При някои се иска регистрация и съответно име и парола, което трябва да помня. Не винаги е възможно да получавам отговорите на моите съобщения. Не винаги е възможно да получавам новите теми. Не винаги е възможно да се отписвам от получаването на тема. Като цяло форумът може да не е удобен за използване. Самият факт че софтуерите, който движат форумите са различни води до това, че ако четете пет форума, ще трябва да го правите по пет различни начина (да не забравяме, че мързела е водеща сила!).

7. След преминаване на определено количество хора, които пишат във форума, използването му и следенето на темите става невъзможно. Я си представете как се следи форум, в който има по 300 съобщения дневно? Тоест всеки форум, който става популярен постепенно отива по дяволите.

Между другото първите две причини важат и за уеб логовете и за сайтовете за публикуване на снимки, които стоят на чужди сървъри. Все пак ако смятате, че нещата който правите не са важни няма проблем да ги поверявате на разни сайтчета.

[ Коментари: 30 ]
Коментари

Хубаво си го насосал, ама я ми кажи ако не бяха публичните дискусионни форуми и мейл листи, как щяхме ти, аз и много познати наоколо да точим знание за това как да инсталираме, поддържаме, пачваме, натъкмяваме, ползваме всякакъв вид софтуер? Особено свободен?

Ако това което казваш е вярно... представи си какво щеше да се получи?

Написа Дончо (www) на 20-Apr-2005 11:58


Ох майкооо...лелелеле...дюдююдюдю...въйвъйвъ� �....
журналята....хакери...секти....торенти... жабчета и комети.. триглав дракон да ви го натресе отзад журналисти прости.

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 20-Apr-2005 12:15


Пощенските списъци са нещо съвсем различно от форумите. Те са начина за специалистите. Малките насочени форумчета са полезни, но в повечето случай не е ли форума насочен към малка група, а към голяма група от хора, става боза.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2005 12:42


Примери за работещи форуми са тези на курсовете по мрежова сигурност и линукс за начинаещи, форума на skynomad.com за парапланеристите, форума на moto.zonebg.com за моторджиите. Това са малки общества, който говорят на един език. Увеличи се много аудиторията им, ще започнат да вървят надолу (вж. причина седем).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2005 12:45


Абсолютно съгласен с изредените доводи. Особено с т.3, 4 и 7. Само че пощенските списъци и по-специализираните форуми също не са защитени от простотията. Разбира се даден потребител може да бъде изгонен за прояви на простотия, но винаги се намират достойни заместници за които това си е начин на живот.

Написа Р. Стоянов на 20-Apr-2005 13:39


Плюс може би на форумите е, че можеш лесно да забраниш от даден адрес да се пише, докато при пощенските списъци не е толкова тривиално. Обикновенно тези, които не искаш да пишат не могат да се сетят начин да заобиколят преградата (щото са кухи лейки).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2005 15:48


100% съгласен със всичко написано..много простотий се пишат по форумите,а пък тези сайтченца с банерите са най-досадното нещо на света.

Написа Иван Цветанов (www) на 20-Apr-2005 16:13


Продължавам да съм несъгласен, уви :(

Още повече че споделянето на знания е една от най-ценните придобивки на хакерската идеология. И форумите безспорно помагат за това - наред с мейл листите.

Ако човек застане на позиция така дребнава, че видиш ли той пълнел гушата на собственика на форума, щото помагал на други в него - тогава какво да говорим за позицията на споделящия ценен сорс код?

Направо се чудя...

Написа Дончо (www) на 20-Apr-2005 16:21


Аз деля хората на два вида, ставащи и неставащи. За неставащите не ми пука изобщо и нямам никакво намерение да си губя нервите и ценното време, за да се занимавам с тях. Аз когато съм бил незапознат съм си налягал парцалите и съм си знаел мястото. Постепенно съм се научил и който ме е попитал съм му помогнал ако съм можал. Хора които не знаят къде са и какво искат аз нямам намерение да им помагам. Нека тънат в собственото си незнание по форумите си.

Проблема е, че посещаващите тези форуми са толкова тъпи, прости и загубени, че дори не можеш да им помогнеш.

Това няма нищо общо със споделянето на знания, свободата на софтуера и т.н. Има общо с ценене на собственото си време. Предпочитам да правя лекции и да пиша в няколко пощенски списъка където помагам, отколкото да си губя времето да светя с фенерче в тъмата която тегне в мозъка на болшинството посетители на даден форум.

И не на последно място, дир.бг са нещастници и некъдърници.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Apr-2005 16:45


Да кажем, че е казаното в т.1 е дребнаво. Остават останалите доводи. Те не са дребнави. Освен това сравнението е неуместно - аз съм участвал в масови форуми и резултатът е бил винаги разочарование. Това което се обсъжда е или безкрайните въпроси "как да направа тва че ми се обарка онова" или просто спамерските теми на подрастващи тийнейджъри, които не си заслужава да споменавам. Забавно е да ги четеш, но ако ти се прииска сериозна дискусия блатото на простотията те залива и постовете на малкото сериозни хора се изгубват из калта.

Написа Р. Стоянов на 20-Apr-2005 18:03


хм става нещо....
точно днес ти писах за първи път и ти ми помогна точно и на място. Днес също писах за първи път от 2 години в дир-а и бях тотално охулен...
Интересно че въпроса (по мейла) и във форума на dir-a беше един и същ...

за което още веднъж благодаря.

Написа Марин Великов на 20-Apr-2005 19:22


> И не на последно място, дир.бг са нещастници и некъдърници.

С това не мога да не се съглася на 100%.

За останалото: да кажем, че вече не ме е толкова яд, че умен и способен (и красив, и прилично дебел [баси и подмазвача дето съм днес]) човек като теб е толкова зле настроен към форумите. Даже и аз взех да се позамислям.

И все пак - имам 1-2 любими форума, където засега оставам да пиша.

Написа Дончо (www) на 20-Apr-2005 21:42


Dir.bg може да не са тотални малоумници, но форумите им просто привличат простотията... Дончо, прочети например какво са писали за посещението на Столман, и ще ти станат ясни. А за хилядите дупки и проблеми на сайта им направо не ми се говори, пословични са.

Написа Васил Колев (www) на 21-Apr-2005 00:08


Иии гламав си беше, гламав си и остана. Не прозираш ти ГЛОБАЛНИТЕ замисли и идеи.
Нарочно са измислени ФОРУМИТЕ, да привличат простаците кат магнит стружки, та да не се боцкаме кога ходим по дюшемето на бос крак.
Ако не беха благите форуми, лузерите щеха да плъзнат насекъде, вкл. и по блогове кат твоя, тогава щеше да береш див джоджен ;)))

P.S Само да ма цитират журналята, ша ги ....
земи тури един агриимент на сайта бе, че са запрещава под страх от сексуално насилие(откъм задната част) да се копират и употребяват изказани мнения, без личното ти съгласие в ТРЕЗВО състояние

Написа НеСиПрав (www) на 21-Apr-2005 20:30


По принцип в лиценза на сайта пише, че не могат да използват съдържание с комерсиални цели (тъпите им вестници) ама кой ти ги спазва и чете тези неща.

А ако юзърите плъзнат насам имам доста методи за борба с тях. Тренирал съм и съм се справял с 180000 говеда в един друг сайт, та тук няма да се справя с няколко :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Apr-2005 20:40


Уважаеми г-н Чобаджийски,

Значи, аз съм един от "плъзващите юзъри", дето до преди 3 години мислех, че компютъра е в монитора./Не падайте по гръб, ама това си е самата истина./ После се запалих и напреднах доста, именно използвайки предимно специализираните форуми и постепенно придобивайки познания как се работи с Google. Е, езиковата ми подготовка също помогна. Трябва да отбележа, че отговори на много въпроси съм получил точно във форумите.
Определено смятам, че лошия език в някои форуми се дължи на лошо възпитание. Има еднo разпространено мнение:" 4е тва е интернет, бе, 6а пи6а квот ми падне..." или нещо такова.
Вашата теория за писане на умни неща в собствената страница не е лоша, но съдържа един проблем. Кой знае за собствената ви страница? Малцина, предимно ваши приятели. Докато форумите са известни. Значи, вместо съвет как да се оправят, предлагате да се набутаме в собствените си странички и да си умуваме там. Смятам, че интернет притежава невероятната сила да дарява информация, стига да знаеш как да потърсиш. Пример за това е Google.
Колкото до "180000 говеда в другия сайт", сигурно администрирайки сайта, сте си вадили хляба и не може за потребителите да говорите по този начин. Може би се разболявате от височинна болест, не зная колко сте добър в професията си, но не бих поискал помощ от човек, разсъждаващ по този начин. Аз имам съвършенно различна професия, от която смятам, че вие и хабер си нямате. Но във вашето безхаберие, не бих казал, че сте говедо.

Написа Валери Георгиев на 21-Apr-2005 21:23


А тъй, Валери... Той Гочо си е елитист малко (съм останал с такова впечатление след година четене тука), пък и доста ниска толерантност към простотията има. Явно е, че от него няма да излезе съпорт :) !

Аз лично не съм съгласен с повечето от изброените доводи, но пък мен кой ме пита. При всички положения има различни начини на интеракция с едно онлайн общество и такива обобщения не са много уместни.

Приблизително същото е да обобщиш, че всички, които посещават Байт Експо са пъпчиви тийнейджъри, които искат просто да седнат на безплатен нетец и да сберат брошурки за фунийки.

Ако беше толкоз просто социологията (и виртуалният й вариант) щяха да фалират.

Написа Боко на 22-Apr-2005 08:18


Ре: Валери
Че какво му е лошото на думата говедо. Вижте колко поетично звучи само - "вие сте говеда", а не просташкото "ти си говедо". Ярослав Хашек го е написал кой съм аз, че да споря :-)

Ре: Боко
Бил съм и съпорт по телефона когато бях младшо админче. Честно казано успявах да изнервя хората от другата страна със спокойствието си. А на байт експо не ходят САМО пъпчиви тинейджъери, ходят ПРЕДИМНО пъпчиви тинейджъри :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Apr-2005 09:48


....и вносители и търговци на железа. Другите които попаднат там са вероятно заблудени, така че може да не ги броим

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Apr-2005 09:50


:) Доводите като цяло са верни, извода обаче според мен е грешен. Никой не се ражда научен, така че все отнякъде трябва да се почне. И именно форумите, според мен, са подходящо място да започне човек да се учи да извлича знание и да търси помощ. Това че има много (не бих ги нарекъл "кухи лейки") да кажем "дяца", не бива и не виждам защо да ни кара да ги отписваме (и оплюваме май) като форма на комуникация. То хората, на които им е дошло до гуша минават на следващ етап мейл листи, форуми с по-тесен кръг и т.н.
Най-важното е, че не трябва да лишаваме всеки който иска да си реши проблема или иска да научи нещо от възможността да го направи с наша помощ.

Написа Svetlio на 22-Apr-2005 23:32


Нещо подобно ми се случва днес - занимавам се с user /да, в събота!!!/, на който хоствам сайт, кой е сайта няма значение... Та за какво иде реч - първо, човека три пъти си забравя паролата (за 1 ден! и все си изира пароли от вида на a2#943D1 това е добре, ама поне да си записва някъде като не помни). После си беше втълпил, че "началният" му файл трябвало да бъде default.html (ех, тези М$).
Накрая - "ама то тука тоя сървър нещо не работи, щото не ми отваря indexbg.htm"... е оказа се, че е качил indexbg.html :)
От такива най-ме е страх - не си прави труда да прочете дори съобщението за грешка, което е съвсем ясно - 404 Not Found.
За форумите на ДИР-а - да, така е. Пълно е с питащи, които не знаят какво питат и какво искат.
И 99% от тях смятат, че хората са длъжни да знаят точно за какво питат, и какъв им е проблема.

Написа Димитър на 23-Apr-2005 14:51


Welcome to http://forums.bgdev.org :-))

cheers,
</wqw>

Написа wqw (www) на 27-Apr-2005 16:13


http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=05/05/02/2215203&threshold=3&tid=98 &tid=95&tid=17

Един много показателен пример, защо не трябва да се създава съдържание, върху което нямате контрол.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-May-2005 09:16


Good article, NO zashto ne ozaglavi temata napravo "Sega ste ima prebroqvane na tap***te, s4itano ot ostavenite komentari"

btw, nishty li4no kym tebe, prosto .. ne mi se pishe dostatu4no za da izrazq i zashtitq to4nata si poziciq to4no kym tazi tema.

Написа Drago - LeDeN (www) на 02-Nov-2005 14:37


Не пишете в този форум!!! Горните точки важат и за него!!! :)))))

Максимата е всеки човек с форум и да си пише в неговия си :))))))

Написа Nasko на 21-Jun-2007 10:33


Естествено, че правилата важат и за тук :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jun-2007 11:28


Ама и Вие една статия сте написали, ехх.
Аз лично не посещавам много форумите че да си губя времето с хора от типа - ламери.
Когато си купих компа, нямах нет, но се научих от опит и ровичкане, никви форуми не съм посещавал дотогова, даже и поща нямах, а после като ми прекараха Нет всичко се обърна и започнах да посещавам доста форум, доста админи си правиха опита да ме банват, но аз им влизах с прокси сървър и яко ги псувах,Първия форум , в които писах беше този на download.bg, ама и то един форум . доста е добър.Станах редовен , но после ме баннах нарочно, и се кефех как форума им пустее, защото не знаеха какво правят, банват си добрите потребители, а оставаха спамерите да се мотаят навсякъде.
Подкрепям автора на темата, че форумите са много и вече стана объркано.
Май е време да си направя собствен форум, където аз ще съм админиът и ще решавам кое е правилно или не.

Написа Цветан Банчев (www) на 10-Oct-2007 19:46


Много правилно и точно!

Написа Апостол Апостолов (www) на 19-Jul-2008 12:34


1. Създавате съдържание за други. Ако сте чак толкова стиснати капацитети и се притеснявате ценните ви знания да не отиват при други, май наистина не трябва да пишете по форуми. Добре, че не всички мислят така.
2. Предполага се, че съдържанието във форумите има текучество - това е естеството на форума. За какво ми е контрол върху съдържание от 1999г. с полезни съвети за Windows 98, например?
3. Съгласен. За това си има модератори. Ако не си вършат работата, не пиша в такъв форум.
4. като т. 3
5. като т. 3
6. По същата логика мога да кажа, че не посещавам различни сайтове, понеже навигацията им е различна. Има си общоприети неписани изисквания към софтуера за форуми. Ако някой е съвсем изкривен и неудобен, програмистите са за бой.
7. За това нормалните форуми имат търсачка и абонамент за тема.

Написа Васко (www) на 16-Mar-2009 15:23


Много добре си го написал, все едно че четеш мислите ми... И аз отдавна да го напиша същото, ама осъзнах че даже и това не ми се пише... :-)

Написа Христо Димитров (www) на 04-May-2010 12:45