< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 26 Април 2004 | Начална страница | Сряда, 28 Април 2004 ->
Вторник, 27 Април 2004
14:21

Днес ни е изтекъл клиентският сертфикат за достъп до Първа инвестиционна банка. С най-голямо учудване колегите разбрали, че вече сертификатите който давали работели само с интернет експлорер. Е това ако е вярно лично аз ще отида и ще взривя главният офис на селската банка. Аман от тъпаци и нещастници. Много се надявам колегите да не са разбрали правилно...

[ Коментари: 12 ]
Коментари

кажи кога ще бутнеш офиса им, та да гледаме новините

Написа doublefaced на 27-Apr-2004 14:16


Ще се чуе, ако съобщят за висок, добре сложен господин с инициали Г.Ч. който са го арестували по подозрение в взривяване на офисите им това ще да съм аз :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Apr-2004 20:46


Хмм, това е много странно. Ще трябва да питам майка ми и колегите й кога са си обновявали сертификатите за последен път - тя вкъщи си ползва IE, само че в службата ползва Netscape Navigator 4.72, така че сертификати за IE почти сигурно няма да й свършат работа...

Написа Петър Пенчев (www) на 28-Apr-2004 06:14


Жоре, не знам дали не е ставало въпрос преди, но като почета блога ти с този зелен цвят и после като погледна някой друг/бял например и го виждам и белия зелен.. направо ебати гаврата с очите.. същия ефект го имам и с оранжеви сайтове... бааахти

Написа qqq_ на 28-Apr-2004 23:17


Още една стъпка към world domination. Всичко е с цел, очаквайте мигащи и пиукащи неща в скоро време за тотални видиотяване на читателите.

Според мен зеленото е много успокояващо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Apr-2004 06:36


Мозила има чудната възможност да прилагаш клиентски css към определен или всички сайтове. Който го мързи или ползва браузъри дето му идват с OS-а да го рупа зеленото в оригинал.

Написа пейо (www) на 29-Apr-2004 07:58


"..или ползва браузъри, дето му идват с OS-а"? :) Едва ли трябва точно пък на теб да ти казвам, че има доста OS's, които си идват с Mozilla :P

Добре де, добре, млъквам :)

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Apr-2004 11:44


Който няма mozilla да си страда тихичко :-) И кой са тези OS-и, който идват без mozilla? Аз не знам нито една за която човек трябва взима впредвид (даже и BSD-тата май я инсталират, хехех) ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Apr-2004 15:27


Ей ама сте ... аз се опитвам да се изразя сложно и без да ругая, но пак не ми се отдаде.

Накратко: IE лузърите да го духат!

Така неразбрали има ли? :))

Написа пейо (www) на 29-Apr-2004 15:45


Не се притеснявай Георги:) Не могат да направят такъв PKCS#12 сертификат, който да работи под Internet Exploder, а да не може да работи под Mozilla или Netscape 6/7.

Между другото може да са визирали Netscape Communicator. Там няма 3DES и ако сертификата е защитен с 3DES няма как са се импортира в хранилището за сертификати(нещо ми се мотае из главата, че имаше пренаписана библиотека и можеше, но не е функционалност по подразбиране).

Също така до преди известно време (не помня до кой Сервизен пакет за Windows) Internet Exploder не можеше да чете PKCS#12 сертификати кодирани с 3DES. Докато Mozilla/Konquerror/Netscape можеха това доста преди да го заможе това нещо "браузъра на народа".

Ако някой не си е обновявал Прозорците и няма 168 битово кодиране (3DES, т.е. три пъти 56 битов ключ), може да експериментира следното нещо: нека си направи един PKCS#12 и го кодира с 3DES (за улеснeние давам схемата по направата на PKCS#12 с openssl:
http://ca.openintegra.com/docs/templates/gen-pkcs12.html). После да се опита да постави този сертификат в сертификатното хранилище на Windows и да се полюбува на гледките:)

Написа Beco на 01-May-2004 10:59


Mozilla я изоставих, според мен е дървена, ползвам Opera, където като имам време ще проверя дали случайно има такава екстра за css.

Зеленото е успокояващо, но например като това на дефаултния десктоп на microsoft windows 98, а не твоето искрящо, което е като на зелен маркер за подчертаване и highlight-ване ;-))).

Написа qqq_ на 01-May-2004 11:05


Уви - има нещо такова, но не е точно... Работиш си с всякакъв браузър без проблем. Само подновяването на изтекъл сертификат нещо са го направили счупено и не става с Mozilla. Иначе ако успееш някак да си подновиш сертификата (дори и с IE) след това можеш да го експортнеш от там и след това - импорт в Mozilla-та и си свиркаш...

Написа yovko (www) на 10-May-2004 22:00