< HomePage | Снимки
<- Вторник, 2 Март 2004 | Начална страница | Четвъртък, 4 Март 2004 ->
Сряда, 3 Март 2004
19:40

Количеството web логове, които чета се увеличава постоянно (справка връзките отстрани на страницата). Нямам никакво намерение да ползвам RSS агрегатор или нещо подобно. Да се четат блогове през RSS feed агрегатор ми се струва някак си бездушно. Предпочитам си метода ctrl + click на всеки линк, хем разглеждам страницата на хората, хем си чета ако има нещо ново. Като ще надниквам на някой в писанията, поне да има лично отношение! Така че от днес обявявам кампания "Не на RSS агрегаторите!".

Мисля си да сложа към всеки мой постинг заглавие, а не само дата, но още не съм решил как да го реализирам технически и като изглед.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Напълно те подкрепям! Аз даже се чудех дали да не спра RSS-ите изобщо, но пък ако някой така предпочита...

Написа yovko (www) на 03-Mar-2004 19:30


Жоро... какво да ти кажа...
Аз лично ги предпочитам, защото така научавам кога има нещо ново. Друг е въпроса, че ми е много по-приятно да чета директно новото на страницата, а и повечето RSS feeder-и дават само част от новият постинг.

Написа Дончо (www) на 04-Mar-2004 10:04


За мен въпросът е принципен. И принципът е, че на когото му се гледа html-сайта, ще си отвори уеб-четец - дали с ctrl+click или по друг начин, няма значение.
А който иска да може да се възползва от RSS, ще си отваря сайта и през агрегатор. Може и през общ публичен агрегатор.
Момчета, не сте прави! Не искам да ви "разсърдвам" и току-виж да вземете да си спрете feed-овете, но това да се "налага лично отношение" си е "назадничавост". Има и feed-ове, има и html-версии - на който каквото му душа иска ;)
Обаче ако ми казвате "щом ще ме четеш мене, искам да имаш еди-какво си лично отношение към мен"... как да ви кажа, извратено ми се струва :(
Аз предпочитам да ви чета през feed-овете ви. Без тези на Жоро, защото освен дати друго не виждам ;) Това, че аз ви чета предимно така и успявам да си запазя добронамереното си лично отношение към вас не е ли ок? Така де..;)
Дончо, каква част от постингите се дават от feed-овете не е проблем на feed-овете, а на софтуера. По принцип в RSS 1.0 (известен като RDF, защото идва от "RDF Site Summary") има елементи <description> и <content:encoded>, като първият може да се използва за "кратка версия" на текста. Калоян, например, дава само <description>-ите. Самият ти (и другите WordPress) даваш и двете, като <description> ти е по-кратък.
Не виждам проблема - някои блогове нямат feed-ове, но някои имат и това дава предимство и удобство на четящите ги.
Жоро, тази твоя кампания, не се обиждай, но ми се струва ненужна :((

Написа turin (www) на 04-Mar-2004 11:51


Агрегатора ти нещо е счупен (или ползва само формата на wordpress). Моето RSS съм го заимствал от movable types (не ми се изучава нов формат, по-лесно беше взимане на готово и поствяне на моят content в него).

А по повод кампанията, нея ще я водя на маса, убеждавайки всеки, който има желание да ме слуша :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2004 12:00


Ааа забравих, RSS feed-а нямам намерение да го спирам, а ако има проблеми с него, можете спокойно да ми пишеште или да ми се обадите по ICQ-то да го поправям.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2004 12:02


За агрегатора - ползва спецификацията за RSS 2.0 (разпознава и другите, но с твоите feed-ове има проблеми...). Проблемът с твоя feed, говоря специално за RSS-а, тоест файла index.xml.php мисля, че е следният:
структурата ти е такава:
<channel>
......
</channel>
<item>
...
</item>
<item>... и т.н.

а мисля, че трябва да е:
<channel>
.....
<item>
...
</item>
<item>
....
</item>
</channel>

Може и да бъркам, де, нека кажат и други ;)

Написа turin (www) на 04-Mar-2004 12:24


Ок, промених го. Така ми изглежда по правилно
<channel>
<item></item>
<item></item>
</channel>

отколкото както беше преди. 10x

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2004 12:37


Не на агрегаторите! Какво следва? Не и на pop3/imap? Само уебмейла!

И според мен не си прав. Т.е. наполовина не си прав (защото все пак не си затрил поддръжката на сайта си). Всеки ползва това, което му харесва. И повечето сносни фийд рийдери показват в зависимост от генератора ти част от постинга, но и поддържат клик. Можеш спокойно да си заредиш лога и да си го прочетеш в оригинал. Повечето пъти пести време и е удобство. Да не кажем, че една от най-точните прогнози за времето си я получавам с фийд рийдър. :)

Написа george на 05-Mar-2004 14:22


Не на webmail-а, pop3 и imap без ssl, imap-ssl може!

А да ли съм прав, това е излишен въпрос, на моята страница винаги съм прав :-) Поддържам мнението на един пич, който много ми харесва как пише - Maddox (http://maddox.xmission.com/)

"This page is about me and why everything I like is great. If you disagree with anything you find on this page, you are wrong."

:-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Mar-2004 17:05