< HomePage | Снимки
<- Декември, 2012 | Начална страница | Април, 2013 ->

Архив за месец Януари, 2013

Понеделник, 7 Януари 2013

Започнах новата година с добра почивка и излизане от матрицата за две седмици. Не помня от кога не съм прекарвал толкова време без достъп до мрежата. Добре че са празници, та наваксването ми отне само един ден. Прочетох три книги на Джереми Кларксън - Clarkson on Cars и две части на The World According to Clarkson, а също и The Alphabet of Manliness на Maddox. Акомпанимент на книгите правиха всички серии на Da Ali G Show, заедно с доста stand-up комици.

Сряда, 9 Януари 2013

Не зная колко плащащи си абонати за телевизия имат Булсат, но това което може да се види е, че на всеки час пускат пакети за 1,969,994 уникални карти. Най-вероятно това е общият брой карти, които са продали от началото до сега. Ако предположим, че една от всеки три карти е активна, това прави ~650k абоната, което е горе-долу и колкото предполагам, че реално са. От тези 650-700к абоната, поне 200к са извън България.

За Polaris пускат пакети за 23,681 карти.

[ Коментари: 23 ]
Коментари

А как се разбира това инфо?

Написа Невеж на 09-Jan-2013 19:32


Допълнителни данни се излъчват заедно с каналите на сателита. Това което те е интересува са EMM пакетите за CAID 0x5581, които са от тип 0x82 или 0x8a (за Поларис). Записваш си тези пакети час, час и нещо, след което виждаш за кои карти са адресирани и просто броиш уникалните номера.

https://github.com/gfto/oscam/blob/master/reader-bulcrypt.c #L378

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jan-2013 19:37


От къде го разбра това че една на всеки 3 карти е активна, дали пускат инфо за всички карти продадени от тях до сега?

Написа Velin на 09-Jan-2013 22:20


"ако предположим"

е, предполагаме.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 00:54


Препрати това инфо до някоя читава медия.

Ще е интересно да видим дали някой ще се наеме да коментира в ефир тези цифри, а не покрай инфото от бТВ, че булсат крият милиони абонати и други такива неща :)

Написа Атанас Янев (www) на 10-Jan-2013 07:24


Жоро - Е сега възбуди още една проверка от данъчните :)

Написа Стоил (www) на 10-Jan-2013 08:00


@Атанас: Няма читави медии в България. А и да има, никой не ги ебава за живи.

@Стоил: Кой ще се занимава с данъчни, хората си имат прокуратура и "силово министерство".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2013 09:41


а те като дават до 4 карти на един абонат, –примерно едно семейство с 4 тв) за 1 абонат ли се смятат или за 4 отделни ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 16:07


Всяка карта има уникален номер и се управлява отделно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jan-2013 16:09


Това ясно. Питах статистически погледнато ;)

Написа Alex (www) на 11-Jan-2013 17:00


Мммм, много хубав пост! Традиция за този блог. За много години на автора - радвам се, че един от първите БГ блогове е жив и поднася интересни теми!

По тези сметки ме гризе един сериозен недостатък. Пращат се ЕММ пакети до всички карти "in the wild", без значение дали си плащал последния месец, преди 3 или 5 месеца. Или дали имаш намерение да плащаш. Пример - от другия месец аз спирам да плащам, завинаги. Поне 1 година, ако не и повече, сателитът ще препраща ЕММ пакет и за моя номер на карта, за да може приемникът да прочете и да ми казва "нямате достъп".
Та, тази бройка от около 2,000,000 карти сякаш нищо не означава. Отделно не се знае дали не се излъчва ЕММ пакет и за непродадените, но по офисите карти? За да може като сключиш договор, да те "огрее" още с пускането на приемника. Вероятно не е така, а каките по офисите въвеждат номерчето на картата и пращат сигнал да се включи номера в общия поток, но все пак едно наум си трябва. Тази вероятност може да се отстрани лесно - ако и днес бройката е същата, значи е факт, ако е различна - значи не е.
Приемам уточнението "от началото до сега", но това начало е доста години назад вече. А бройката ме навежда на мисълта, че тук влизат и номерата от старите irdeto-карти, с които вече почти нищо не може да се гледа.

Поздрави!

Написа Пламен на 18-Jan-2013 11:09


@пламен: irdeto е съвсем различен CAS от Bulcrypt и техните EMM-та не могат да се объркат или смешат с bulcrypt-ските. Другото, което си написал има смисъл, само от броя уникални изпратени пакети за период няма как да знаем колко карти има активни тъй като не знаем как да декодираме EMM пакета, а в кодираната част е информацията за пускане/спиране/удължаване на абонамент и т.н.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 11:13


@Георги Чорбаджийски:
Правилна забележка за ирдето, не съобразих. А ЕММ/ЕСМ се декодира с мастър-кея от смарт-картата, но тук вече говорим за едно не съвсем законно действие.
Понеже се сещам, че едно време бяхте писали за Генсофт, тяхната система е подобен пример - имат на ФТП-то си няколко десетки хиляди ключа, огромна част от които обаче са с "инструкции" работното място да се деактивира или да се премине на безплатен режим. Вероятно с булсатком е същата история - трудна е преценката колко от тези пакети носят инфо за активен абонамент.

Написа Пламен на 18-Jan-2013 11:52


Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2013 12:01


Първите няколко байта от EMM пакетите не са криптирани, а се наричат адрес. По него се открива кои пакети трябва да се пратят към картата и кои пакети да се игнорират. Често това става с хардуерните филтри (на capture устройството), за да не се товари софтуера с ненужни данни. Картите сами предоставят адресите които трябва да се следят.

За останалата криптирана част от пакет. Ако не съдържа сол, уникални данни и се декодира с общ ключ, тогава криптираната част ще бъде еднаква за всички които получават еднаква услуга. Въпреки че подобна _безумно наивна_ грешка е почти невъзможна в комерсиална система (защото с промяна на филтрирания адрес става възможно да се смени ползвания пакет от тв програми), все пак си струва да се направи една бърза проверка за повтарящи се payload-и.

Иначе, както Георги предполага че 1/3 от адресите са активни, така bTV предполагат че 1/2 са активни.

Написа Иван на 20-Jan-2013 14:32


"Декодирането на каквото и да е си е напълно законно, стига да знаеш как :)" - по темата: В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт...

Написа pico на 20-Jan-2013 20:02


Само че аз не чета картата, а си говоря с нея. Тя е черна кутия към която аз подавам команди и тя ми отговаря. Нито я клонирам, нито чета софтуера записан в нея, нито го разпространявам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 07:03


@иван: payload-а се променя с всеки цикъл. Най-вероятно вътре има timestamp, което пък след кодирането прави целият пакет тотално различен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 07:06


@Георги Чорбаджийски: с подобна "аргументация" можещ само да се радваш, че живееш в България. :-)

Написа pico на 21-Jan-2013 08:03


Навсякъде се прави разлика се инструменти и използването им. Нека се опитат да ми забранят да разпространявам мой код, да видим докъде ще го докарат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2013 08:05


Доста интересно....

Написа Borju (www) на 24-Jan-2013 15:38


timestamp - точно ,и от там идва невъзможноста да набиеш стар емм ,както едно време с ирдето и грифин ставаше .

Написа Ю3134 на 04-Feb-2013 13:36


"В Германия например, юдикатурата третира всяко разчитане/декодиране на информация от paytv-карта, с нелицензиран от доставчика софтуер (примерно: cccam, oscam etc.), както и направата на такъв, за нарушаване (по аналогия) на пощенската тайна, което както всички знаем е деликт..." ДЕЛИКТ е още когато решиш че в Германия можеш да правиш нещо друго, освен да бачкаш, пазариш и плащаш :)
Можем само да поздравим автора за труда който влага и интересната статистика, която ни предлага.

Написа Балък на 16-Jan-2014 12:30