< HomePage | Снимки
<- Април, 2012 | Начална страница | Септември, 2012 ->

Архив за месец Май, 2012

Неделя, 6 Май 2012

Тъй като на тази страница не пише кой съм и за какво се боря, крайно време е да представя на уважаемия читател.

Роден в семейство на служащи от най-ранна възраст обича партията и става неин член два дни след навършването на осемнайстата си годишнина. Бил е деен участник в ДКМС, пионерски председател и многократно награждавано с ленински и димитровски значки чавдарче. Пие умерено, има чувство за хумор не пуши и не се дрогира, засега. Гледа редовно порно. Има шофьорска книжка категория Б. Неосъждан, засега.

Е, накратко това е. Честита баня.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ха така! А честит имен ден! :)

Написа Николай Цветков (www) на 05-May-2012 23:19


Ех, забравих да напиша: Основал читателски клуб докато отбивал редовната си военна служба. Отслужил и уволнил се с ранг ефрейтор.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-May-2012 23:23


"Такъв е животът ..."

Написа mdam на 06-May-2012 11:47


Важното е да сме щастливи, честит имен ден!

Написа Уеб Дизайн (www) на 07-May-2012 21:02


Вторник, 22 Май 2012

Резултатът от земетресението - сцепена вежда, изгорени три литра нафта и потенциална глоба за превишена скорост.

Спейки, днес към три сутринта усетих разтърсване. Като интелигентен човек още помнещ голямо земетресение през 74-та в Плевен, веднага се сетих какво се случва. Опитът веднага се задейства и машинално извърших необходимите действия, за да предпазя себе си и семейството ми.

Заключих децата и жената в банята, тъй като там е най-сигурно. Малко се дърпаха и ревяха, но това не е нещо, което няколко шамара не могат да разрешат.

Пуснах телевизора на Канал 3, но там на замръзнал кадър от някакъв мач, Сашо Диков се караше по телефона с уважаем зрител. Не изпаднах в паника от липсата на информация и продължих да действам както са ме учили.

Взех аварийния си комплект, който включва - лист с имената и паролите ми, допълнителна батерия за лаптопа и един три джи модем - хуаявей. Веднага слязах пред блока. За съжаление леко се забавих, защото глупавият асансьор не искаше да слиза по-ниско от третия етаж, та се наложи да сляза два етажа по стълбите.

Качих се на колата и бързо подкарах на някъде където знаех, че е сигурно - околовръстният път на София. Докато стигна дотам няколко няколко човека леко се блъснаха в колата ми, но какво да се прави, не всеки е подготвен за земетресение.

На околовръстното ме завари второто земетресение, заради което кривуличейки не успях да намаля и вероятно камерата ме е хванала с превишена скорост. Единствено ме успокоява и ми дава надежда, че може да не ме глобят е фактът, че в този момент макар да карах с над 180 км/ч два голфа - двойки ме изпревариха сякаш бях спрял.

Стигнах до сигурно място, отворих лаптопа и тръгнах да се логвам във Фейсбук, за да разбера какво става. Сайтът се отвори, но тогава се сетих, че нямам регистрация, защото не съм малоумен. Останах си неинформиран, но поне се чух по телефона със жена ми. Новината беше, че в банята наистина от земетресението е сигурно, но пък едно от децата се подхлъзнало и си сцепило веждата.

Прибрах се, заших го, приспах ги и закачах други трусове. В цялата паника около мен, запазих спокойствие и смятам, че мога да бъда пример за добра реакция предвид обстоятелствата.

Допълнение от 08:48 сутринта - задрямал съм, но както всички, които ме познават знаят - аз докато спя, мисля, ми се присъни нещо интересно. Не зная как да го тълкувам, а и по принцип не вярвам в нумерология, но това което открих е твърде сериозно, за да бъде запазено в тайна. Вижте сами и преценете за себе си.

 б о й к о б о р и с о в
 2 15 10 11 15 2 15 17 9 18 15 2
т р е с е у п е р н и к 19 17 6 18 6 20 16 6 17 14 9 11
изваждаме (голямо минус малко) и получаваме:
17 2 4 7 9 18 1 11 8 4 6 9

Тези числа (17:2 4:7 9:18 1:11 8:4 6:9) за не запознатите изглеждат случайни, но когато се вземат по двойки те указват глава и строфа в светото писание (изд. БМХ, 1973 г.) и случайно или не във всяка от тези строфи се говори за голямо земетресение.

Истина или не - решавате вие. Аз зная в какво вярвам!

[ Коментари: 2 ]
Коментари

като замисъл много добре, но трябваше да се постараеш още малко с реализацията

Написа xchg на 22-May-2012 10:39


Хахаха! Време е да започнеш да пишеш за http://www.nenovinite.com

Написа LyuboZ на 22-May-2012 10:39


Вторник, 29 Май 2012

Добавка от 7 авг 2012 - оказа се, че лаптопа може да се поправи. Nvidia-та е сдухала (известен проблем на този модел, за съжаление е извън гаранция иначе Apple имаха програма за подмяна, точно заради тези видеокарти). За щастие има шанс да се оправи, така че долната оферта се оттегля. Не че някой се засили да купува де.

==========

Сполетя ме нещастие, което ми струваше лява ръка и десен крак. Преди две седмици лаптопът ми (MacPro 15" от 2008-ма) спря да зарежда батерията. Тя батерията отдавна не ставаше (вече е с над 530 цикъла) и за да реша проблема купих нова батерия.

Батерията се зареди няколко пъти, след което пак започнаха същите проблеми като преди - лампата свети в зелено и не се зарежда. Взех захранване на заем и разбира се, всичко работи. Хайде купувай и захранване. Радост два дни, след което компютърът съвсем умря. Разчетох се тук там и се оказа, че дъното му си е заминало (незнайно защо го наричат logical board). Само че то струва $700-800, което няма как стане. Честито.

В крайна сметка съм ~290 лв. назад с неработещ компютър и два чисто нови компонента всеки с по една година гаранция.

Затова обявявам разпродажба (силно казано) на две неща:
- Батерия за Apple MacBook Pro 15" A1175 - цена 90 лв.
- Apple Magsafe Power Adapter 85 Watt - цена 140 лв.

Линковете сочат към местата от където съм ги купил (там пише и оригиналните цени). И батерията и адаптора са чисто нови, с по една година гаранция. Батерията е на под десет цикъла, захранването е с оригиналната опаковка.

Захранването е оригинално Apple, батерията не е оригинална.

Ако някой ги вземе и двете общата им цена е 220 лв. Пращам по куриер с наложен платеж.

За контакти, пращайте е-майл на georgi@unixsol.org или пишете тук коментар.

Снимки - утре.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Провери ли дали проблема не се покрива от някоя сервизна програма на епъл? Точно на такъв макбук с отдавна изтекла гаранция ми смениха дъното в епълцентъра. Без пари, заради изгоряла видеокарта.

Написа Евелин на 29-May-2012 10:53


Проверих, за съжаление не попадам в списъка на тези с кофтито nvidia карти :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2012 11:08


Имах проблем с доста по-нов мак със скапано дъно, на който отказаха гаранция, защото бил заливан с течност, което не отговаря на истината, но това е друга тема.

Та, как си реших проблема (само не ми се смейте):
Разглобява се напълно МАК-а, изважда се дъното и се увива във готварско фолио. Изрязват се дупки точно колкото чиповете, а именно: процесор, видео чип и чипсет, като дупките са с размер на чипа+корпуса му, а не самият кристал.
После - във предварително загрята фурна на температура 250 градуса за 10-12 минути.

Никаква гаранция, че после изобщо ще запали машинката.... но моя тръгна, и все още си работи без ниакави проблеми.

А иначе тук: http://www.apple-bg.com/index.php?PHPSESSID=9de7ba7de45cde9930075d9f2b3ee6ff&topic=13324.0
чове ка може директно да ремонтира лаптопа.
Ще бъде много по-евтино от цената на криетив центъра... които направо биха сменили дъното, на мен ми искаха 2040 лева.

Написа Димитър на 29-May-2012 12:48


Не зная дали си струва да се мъчат да го оправят...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-May-2012 12:51


Ако си го прежалил - тествай варианта с фурната... винаги има шанс да тръгне и да си работи нормално. Ако не тръгне - здраве да е.
Епълските лаптопи, поне по-старите серии имат навика да греят малко повече, и с времето спойките на чиповете им се "омазват", т.е. напукват.
Едно загряване ги презапоява... поне при мен свърши работа.
Само трябва да се внимава с пластмасовите куплунзи по дъното... аз ги бях увил в 2 слоя фолио.

Написа Димитър на 29-May-2012 12:58


Димитър, само абсолютен дилетант, който няма никакво уважение към техниката, може да си вкара дъното във фурна. На стария ми ibook имах подобен проблем. С лупа намерих спойките, които се бяха отлепили и в сервиз ги запоиха.

Написа doni на 29-May-2012 16:06


Димитър, и още нещо - не е добра идея да даваш линкове със сесията ти в тях :-)

Написа doni на 29-May-2012 16:07


Жалко за машинката, но все пак да очаквам ли още един експонат в колекцията :))))

Написа Gabo (www) на 30-May-2012 07:56


doni, иди намери лоша спойка под видео чипа с лупа...
А пред варианта 2040 лева или опит във фурната - аз избрах фурната, и лаптопа вече цяла година работи :)
Дори в сервизите запояват по много по-малоумен начин - евтин пистолет за горещ въздух. От тия китайските. Буквално духа на чипа, и е имало случаи да се скапе платката... едно разлепване за многослойна платка непременно води до невъзвратима повреда...

На по-цивилизованите места действат с инфрачеревно запояване (май термина беше инфрачервено реболване), а на още по-цивилизованите - с лазер... вярно, доста по-сигурно е, но после дъното дори и да не "запали" - ти си плащаш услугата презапояване, а тя никак не е евтина.

Колкото до сесията - не бях логнат като копирах адреса.

Написа Димитър на 31-May-2012 18:52


Здравей Гоше!

Голям фен съм ти да знаеш. :P Идеята на Димитър е доста креативна и абсолютно не е безотговорна и неуважителна. Всъщност голям процент от фурните които са на пазара биват снабдени с инфрачервени нагреватели. За свойствата на тях можете да прочете в Уикипедиа -> http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1 %80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0% BD%D0%B5

Доколкото знам в момента се произвеждат и запойващи станции които са с инфрачервени лампи, което ги прави по-ефективни от станциите с горещ въздух. Мисля, че само в Казанлък имаше една фирма която беше закупила подобна машина, но все още я сглобяваха.
Ако все пак не ти се занимава, пиши тук и аз ще се свържа с теб, за да ти дам координати, как да се свържеш с тях и колко пари ще ти струва, но далеч няма да е 2к, ако стане.

Пробвай все пак с метода на Димитър. Така или иначе нищо не губиш.

Поздрави!

Написа Anoymous на 05-Jun-2012 10:54


Аз имах подобен проблем с Probook, на който се опитах да преинсталирам ОС - оказа се, че процесора му работи само с версии произведени в щатите и се наложи да го продам на един пич, дето му трябваше за части. Аз така или иначе го бял взел на старо, та го ползвах 1 година за 200 лв - това беше равносметката. Попитай и в магазините на апъл, може и те да имат някаква програма покрай тея зелени еко кампании напоследък.

Написа Петър (www) на 15-Jun-2012 09:30


За номерът с фурната, може да си благодарен на евродепутатите, откакто забраниха оловото в припоите, студените спойки нараснаха в пъти. За сметка на това ни накараха да си купуваме лампи със живак.

Написа Милен на 21-Jun-2012 18:30


@Милен: Всъщност стандартът ROHS съществува доста от преди евродепутатите, а и Apple не са произвеждали в Европа скоро. И как си обясняваш телевизор SONY произведен в Japan да е пълен със студени спойки (каквато е едната болест по рождение на всички Тринитрон от близкото минало)? Вярно, че виновник за непластичния припой е липсата на олово заради ROHS, но не и евродупетатите. Изпичането на дънната платка във фурна е желателно да се прави като контролиран експеримент и с разбиране на случващото се... :)

Написа Steliyan (www) на 14-Jul-2012 07:21


@Steliyan: RoHS се отнася и до всички вносни продукти, а не само произведените в Европа. Ако Епъл искат да продават и в Европа, трябва да спазват директивата. Не знам откога има или няма RoHS, но е факт, че става задължителен с европейска директива, която е гласувана от евродепутатите. В уики-то има достатъчно инфо за който му се чете.

Написа Милен на 25-Jul-2012 18:10


@Милен - "задължителен с европейска директива" - малко уточнение - като вторично право на Общността, всяка евродиректива, за разлика от евронаредбите, не се прилага директно, а носи в себе си задължението да намери приложение в националното законодателство на страните от ЕС в рамките на задължителен и преклудиращ срок. Оттук следва, че Apple "трябва да спазват директивата" е не само неточно, а и подвеждащо: страните членки спазват евродирективите, а производителите - местното законодателство, където горепосочените намират своето приложение. :-)

Написа arti на 30-Jul-2012 12:37