< HomePage | Снимки
<- Февруари, 2012 | Начална страница | Април, 2012 ->

Архив за месец Март, 2012

Петък, 9 Март 2012

Вчера беше краят на една ера. Повече от 12 години моите пощенски сървъри бяха обслужвани от qmail. Пачван яко с една камара добавки, писано, мазано, обаче работещо.

Е, вече qmail няма. Минахме на courier mail server. Отдавна ползваме courier за imap сървър, от няколко години го ползваме и като smtp, което ни обслужва аутентицираните връзки с криптиране както си му е реда.

Чао qmail, няма да ми липсваш.

Съвсем не свързано с горното ако ползвате tsdecrypt с newcamd или искате да разкодирате SkyUK (виж по-долу), не е зле да сте с последната версия 7.0. newcamd преди тази версия не се брои, че работи, защото ако OSCAM-а изчезне след това не се вземаха ключовете.

А добавянето на input buffering, помага не само за SkyUK, но пък точно заради тези хубавци го направих. Проблемът е следният - повечето провайдери пускат ключовете за разкодиране на канала ~10 секунди преди да започнат да ги използват. Не е такъв случая със Sky. Те пускат ключовете ~700 ms преди използването им. При нормална употреба на абонамента (разкодиране на един канал), картата има предостатъчно време, за да отговори в рамките на тези 700 ms. Разбира се при "ненормална" употреба (която силно насърчавам), е възможно отговорът на картата да се забави до 3-4 секунди. Което ще рече, че при всяка смяна на ключ, което се случва всеки 10 секунди ще имате грешно разкодиран стрийм за периода ВРЕМЕ_ЗА_ОТГОВОР_НА_КАРТАТА - 700 ms, което е кофти. Затова с новия tsdecrypt, можете да сложите --input-buffer 4000 и това да "обере" забавените отговори на карта до ~3.4 секунди. Картата ви трябва да доста натоварена, за да има подобни забавяне, но се случва например при локална карта след отварянето на над 10-15 канала (дори и картата да е overclock-ната).

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Дежавю ;)
http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-03-20

Написа Василев на 14-Mar-2012 08:04


Брех, това като по поръчка :) Тогава не го разкарахме, пуснахме courier-а паралелно, за да обслужва ssl и authentication. Е, все пак по-добре късно отколкото по-късно, 6 години след това махането на qmail-а е факт.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Mar-2012 08:08


Не съм гледал сорса, (нямам хардуер за него) затова ще попитам.
1. Ползва ли се някъде PPS (Protocol Parameter Selection) за уговаряне на по-високи скорости на трансфер с картата?
2. Игнорираш ли EMM пакет, ако пакетът е същият като последният пратен към картата? (за съответния филтър)
3. Правиш ли проверка дали ECM пакет с еднакво съдържание се праща за различни потоци? (за съответните EMM/транспондер)

Написа иван на 19-Mar-2012 00:25


Всички въпроси, които си задал са към OSCAM, от който се получават ключовете. Мисля че отговорът на всички е да.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Mar-2012 09:31