< HomePage | Снимки
<- Февруари, 2004 | Начална страница | Април, 2004 ->

Архив за месец Март, 2004

Понеделник, 1 Март 2004
13:15

Lord of the Rings, baby!!! Единайсет номинации, единайсет Оскара, включително за Best Director и Best Movie. Аааайде наш'те!

13:17

Уф забравих! Честита баба Марта на всички, получавате по една виртуална мартеница от мен (дамите, който стават получват целувки в добавка :-P) Ако ще ми подарявате мартеници - съобразявайте се :-)

23:59

Концерта на Laibach беше супер! В началото си мислех, че залата няма да се напълни но в 9 без 15 вече всичко беше пълно. Звукът беше много добър, народа се кефеше много. Бях на 2 метра от сцената и участвах в първите две погота, но после се оттеглих малко назад. Странно ми стана, че като излязоха на сцената, нямаше нито поздрав нито дори едно "здравей София". Направо си започнаха с програмата. Имаше много подскачане и крещене. Подът се тресеше от басовете! По едно време се съблякох гол до кръста, защото ми стана жега. Тръгнах си малко преди края на концерта. Уморих се, ушите ми бучаха но ми беше готино.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Jore,ti si pich i otdavna se kania da ti pisha ili da si piinem po bira za da mi razkajesh za UAR.4BM i uspehi.Akone se seshtash za men shte ti pripomnia MREJOVA SIGURNOST -nai varlia fenna kursa.Oshte me darji trupkata za poznanstvoto mi s ekipa VI.Pozdravi uspehi i vsichkonai:)))
Drugo segane se seshtam zashtoto sam malkona gradus :}}}Kolkoto do martenizane moga da ti podaria za dane se posramia.Tova sa vse serioznineshta.Ako imash vreme mi pishi.

Написа Vili Dimitrov на 01-Mar-2004 19:58


За ЮАР имам да публикувам галерия със снимки. Най-накрая реших, че няма смисъл да не ги публикувам. Така че stay tuned ;-)

Бирата се урежда много лесно с едно емайлче с конкретна уговорка (вторник, сряда и четвъртък обикновенно съм зает /петък почти винаги/)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Mar-2004 22:54


Вторник, 2 Март 2004
11:23

След като вчера в top.bg изфилтрирах последните майкрософтски вируси с две правила, който видях че ги хващат:

# Virusi mamka mu
exit 31 if ( m|^Content-Type: multipart/mixed; boundary="[0-9]+"| );
exit 31 if ( m|^Message-ID: <[a-z]+\@top.bg>| );

днес ме очакваше неприятна изненада. Вместо вируси в пощата на admin_top.bg имаше 30-ина писма от разни "любезни" програми, който ми съобщаваха, че съм пратил или са ми пратили вирус и те го били спрели. Много благодаря да ви еба мамата! Не ми стигат идиотите, който са толкова тъпи че отварят .zip файл и кликат на .exe-то в него, но отгоре на това и администраторите-тъпанари, който инсталират какви ли не идиотски програми, който ме спамват! Баста!

Не знам за вас но аз сериозно почвам да се замислям, че е нужно ВСЕКИ, който има допир до компютър да мине преди това КУРС. Точно както не всеки идиот може да се качи на кола и да почне да гази хора, така и тълпите тъпаци във всеки офис (или вкъщи) преди да се докопат до компютър, трябва да бъдат ОБУЧЕНИ! Да не говорим, че ползването на outlook и internet explorer трябва да бъде забранено под страх от физическа саморазправа! И не ми говорете за enterprise среда, в която без тях не можело. Enterprise среда MY ASS!

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Само 1 тест правя да не се разсърдиш ...
ааааааааааааааааааааааааааааааааааа ааааааааааааааааааааааааааааааааааааа ааааааааааааааааааааааааааааааааааааа ааааааааааааааааааааааааааааааааааааа ааааааааааааааааааааааааааааааааааааа ааааааааааааааааааааааааааааааааааааа аааааааааааааааааааааааа

е тва ако ми кажеш как се оправя ;-) освен с триене ...

Написа ^Flash^ на 02-Mar-2004 20:04


Лесно се оправя. Слагане на ограничение за големината на думите, банване на адреси и пускане на approve за всеки коментар!

Много умно няма що, по-голям exploit не можа ли да измислиш? Ебаси и ламерията.

Написа gf на 03-Mar-2004 09:33


Жоро, twa za IE-to i Outlooka si mnogo prav! :)))))
MY-AXXXe :))) ama vari go obqsninanqkoi maloumni sertificirani M$chovci :)
A tva za kursovete :))) kak sha gi force-nesh :)))nali znaesh maximata , kolkoto po efftino tolkoz po dubre :), sq pari za kur-
s sha davam.... :)))

a tova kak se opravq :))) men mi doidena um edna izvratena mrysotia :)))))


$comment=explode(" ",trim($comment));
for($i=0;$i<sizeof($comment);$i++) {
if(strlen($comment[$i])>60) { $comment[$i]=substr($comment[$i],0,45);
$comment[$i].="...toooooo LONG! don't fit in my...";
}
$common.=$comment[$i];
}

print $common;

Написа valqk (www) на 03-Mar-2004 09:39


Първо решение (което ми харесва и използвам)
$text = ereg_replace( "[^[:space:]]{50,}", "*DELETED_LONG_WORD*", $text);

(Думи с повече от 50 символа няма)

Второ решение (което не ми харесва, защото страдат "невинните" коментари)

$text = wordwrap($text,72,"\n",true);

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Mar-2004 09:48


мерси , ще го пробвам тва с ограничаването на думите ... :-)

Написа ^Flash^ на 03-Mar-2004 11:32


Истинското решение:

# Прекъсвай дългите думи
while (ereg("[^[:space:]]{70,}", $text)) {
$text = ereg_replace("([^[:space:]]{69})","\\1 ",$text);
}

# Отрязвай много празни пространства
while (ereg("[:space:]{10,}",$text)) {
$text = ereg_replace("[:space:]{10,}"," ", $text);
}

# Отрязвай многото празни редове
while (ereg("\n{4,}", $text)) {
$text = ereg_replace("\n{4,}","\n", $text);
}

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Mar-2004 16:22


Като изключим това, че очевидно не триеш коментарите на методиевица ;-), мисля, че имаш предвид следното:
1. Потребителите на компютри трябва да минават обучение.
2. Ако то не помогне и те все пак посегнат към Интернет Експлорър и Аутлук - трябва да минат курс, където "с"-то е за множествено число.

ал_шопов

П.С.
Има една сентенция, че MSIE значело "мамата си е**ло". Трябва да отбележа, за жалост, че това е меко казано.

Написа ал_шопов на 03-Mar-2004 17:24


Мда, шльокавицата съм я оставил, май беше грешка...но един път ми е простено...

Това за КУРс-овете за неграмотните потребители може да се уреди много лесно с административни мерки :-) Ще им се изпише централно вазелин (или не толкова вредно - нещо на водна основа) и при всяка глупост от тяхна страна ще бъдат наказвани с бонго там където слънце не огрява освен ако не държиш с двете ръце и не дърпаш (!) :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Mar-2004 17:46


> ще бъдат наказвани с бонго там където слънце не
> огрява освен ако не държиш с двете ръце и не
> дърпаш (!) :-)

Are speaking from a first hand experience?
;-)

Написа al_shopov на 03-Mar-2004 19:34


Ne se zaiazhdai s webmaster-a :-)

Написа gf на 03-Mar-2004 20:31


Ммм.. Силно се надявам, че се шегуваш за филтъра по Content-type: multipart/mixed. Да, вярно е, че този филтър ще спре вирусите, разпространявани като attachments, но това ще бъде просто страничен ефект от факта, че той ще спре ВСИЧКИ мейлове с MIME attachments! А всъщност има доста случаи, когато MIME attachments съдържат полезна информация - и да, този твой филтър ще спре дори мейлове с прикачени текстови файлове, не само графика, exe-та и т.н. :)

Единственият вид MIME attachments, които ще минат през филтъра, ще бъдат PGP/X.509/whatever signatures, които използват Content-type: multipart/signed. Това обаче няма да помогне никак на хората, които искат просто да прикачат едно мъничко истинско файлче, и хората - понякога като теб - които искат да го получат :)

Написа Петър Пенчев (www) на 04-Mar-2004 07:39


boundary което е само от цифри не се използва много често (не знам дали изобщо е валидно). От бързият ми преглед на архива не намерих нито едно писмо, така че "[0-9]+" работи доста добре. Във всички нормални писма, който прегледах boundary започваше с --

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2004 08:27


Ааааааааааа...*ТУП!*

Мдаааа, изобщо не бях забелязал това с "[0-9]*" :) Вярно е, че boundary, съставен само от цифри, не се среща много често, макар че всъщност според RFC 2046 точка 5.1.1 е напълно валиден. Това с '--' няма никакво отношение към въпроса: ред, започващ с '--' и след това boundary, се използва в *тялото* на съобщението; самият boundary съвсем не е задължително, а и не съм виждал (макар че и това би било валидно) да започва с две тирета :) В повечето случаи boundary си е просто комбинация от 1-70 букви, цифри и тук-там някой особен символ като тире, питанка, удивителна, интервал и т.н., като само е важно последният символ да *не* е интервал. За повече информация - RFC 2046, точка 5.1.1.

И все пак boundary, състоящ се само от цифри, би бил напълно валиден, макар че на практика се среща много, много, много рядко - и аз не съм виждал такъв :) Въпрос на алгоритъм за генерация и на качество на random generator, предполагам :)

Написа Петър Пенчев (www) на 04-Mar-2004 15:26


Сряда, 3 Март 2004
19:40

Количеството web логове, които чета се увеличава постоянно (справка връзките отстрани на страницата). Нямам никакво намерение да ползвам RSS агрегатор или нещо подобно. Да се четат блогове през RSS feed агрегатор ми се струва някак си бездушно. Предпочитам си метода ctrl + click на всеки линк, хем разглеждам страницата на хората, хем си чета ако има нещо ново. Като ще надниквам на някой в писанията, поне да има лично отношение! Така че от днес обявявам кампания "Не на RSS агрегаторите!".

Мисля си да сложа към всеки мой постинг заглавие, а не само дата, но още не съм решил как да го реализирам технически и като изглед.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Напълно те подкрепям! Аз даже се чудех дали да не спра RSS-ите изобщо, но пък ако някой така предпочита...

Написа yovko (www) на 03-Mar-2004 19:30


Жоро... какво да ти кажа...
Аз лично ги предпочитам, защото така научавам кога има нещо ново. Друг е въпроса, че ми е много по-приятно да чета директно новото на страницата, а и повечето RSS feeder-и дават само част от новият постинг.

Написа Дончо (www) на 04-Mar-2004 10:04


За мен въпросът е принципен. И принципът е, че на когото му се гледа html-сайта, ще си отвори уеб-четец - дали с ctrl+click или по друг начин, няма значение.
А който иска да може да се възползва от RSS, ще си отваря сайта и през агрегатор. Може и през общ публичен агрегатор.
Момчета, не сте прави! Не искам да ви "разсърдвам" и току-виж да вземете да си спрете feed-овете, но това да се "налага лично отношение" си е "назадничавост". Има и feed-ове, има и html-версии - на който каквото му душа иска ;)
Обаче ако ми казвате "щом ще ме четеш мене, искам да имаш еди-какво си лично отношение към мен"... как да ви кажа, извратено ми се струва :(
Аз предпочитам да ви чета през feed-овете ви. Без тези на Жоро, защото освен дати друго не виждам ;) Това, че аз ви чета предимно така и успявам да си запазя добронамереното си лично отношение към вас не е ли ок? Така де..;)
Дончо, каква част от постингите се дават от feed-овете не е проблем на feed-овете, а на софтуера. По принцип в RSS 1.0 (известен като RDF, защото идва от "RDF Site Summary") има елементи <description> и <content:encoded>, като първият може да се използва за "кратка версия" на текста. Калоян, например, дава само <description>-ите. Самият ти (и другите WordPress) даваш и двете, като <description> ти е по-кратък.
Не виждам проблема - някои блогове нямат feed-ове, но някои имат и това дава предимство и удобство на четящите ги.
Жоро, тази твоя кампания, не се обиждай, но ми се струва ненужна :((

Написа turin (www) на 04-Mar-2004 11:51


Агрегатора ти нещо е счупен (или ползва само формата на wordpress). Моето RSS съм го заимствал от movable types (не ми се изучава нов формат, по-лесно беше взимане на готово и поствяне на моят content в него).

А по повод кампанията, нея ще я водя на маса, убеждавайки всеки, който има желание да ме слуша :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2004 12:00


Ааа забравих, RSS feed-а нямам намерение да го спирам, а ако има проблеми с него, можете спокойно да ми пишеште или да ми се обадите по ICQ-то да го поправям.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2004 12:02


За агрегатора - ползва спецификацията за RSS 2.0 (разпознава и другите, но с твоите feed-ове има проблеми...). Проблемът с твоя feed, говоря специално за RSS-а, тоест файла index.xml.php мисля, че е следният:
структурата ти е такава:
<channel>
......
</channel>
<item>
...
</item>
<item>... и т.н.

а мисля, че трябва да е:
<channel>
.....
<item>
...
</item>
<item>
....
</item>
</channel>

Може и да бъркам, де, нека кажат и други ;)

Написа turin (www) на 04-Mar-2004 12:24


Ок, промених го. Така ми изглежда по правилно
<channel>
<item></item>
<item></item>
</channel>

отколкото както беше преди. 10x

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Mar-2004 12:37


Не на агрегаторите! Какво следва? Не и на pop3/imap? Само уебмейла!

И според мен не си прав. Т.е. наполовина не си прав (защото все пак не си затрил поддръжката на сайта си). Всеки ползва това, което му харесва. И повечето сносни фийд рийдери показват в зависимост от генератора ти част от постинга, но и поддържат клик. Можеш спокойно да си заредиш лога и да си го прочетеш в оригинал. Повечето пъти пести време и е удобство. Да не кажем, че една от най-точните прогнози за времето си я получавам с фийд рийдър. :)

Написа george на 05-Mar-2004 14:22


Не на webmail-а, pop3 и imap без ssl, imap-ssl може!

А да ли съм прав, това е излишен въпрос, на моята страница винаги съм прав :-) Поддържам мнението на един пич, който много ми харесва как пише - Maddox (http://maddox.xmission.com/)

"This page is about me and why everything I like is great. If you disagree with anything you find on this page, you are wrong."

:-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Mar-2004 17:05


Четвъртък, 4 Март 2004
23:28

Кампанията "Не на RSS агрегаторите" създава буря в чаша за текила пълна с вода. Дори без да почнала самата кампания. Е, както казала мухата, малко преди да започне да хапва с две ръце от лайното - "Всичко е въпрос на вкус". Който иска да си клика, който иска да си агрегира (каква хубава българска дума, да си сипеш една водка от умиление, ебаси).

Мина втората (първа за мен) лекция по Мрежова сигурност за този семестър. Хората са чувствително по-малко от предишният семестър. Дали са се уплашили от нещо? Не знам. От другата седмица аз съм лектор и ще ми се стъжни живота от подготвяне на лекции. Какво да се прави...

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Jore,ami tvoite lekzii kzto ti kazvahme minalata godina da gi zapishesh ti ne go napravi i sega olele.No vse pak si mislia che tvoite lekzii sa edni ot nai vpechatliavashtite za kursa.Mejdu drugoto razbrah che testovete bili mnogo trudni i ne kato za studenti ta che mojete malko da namalite tempoto.Kaji koga sa i ako moga shte namina niakoia vecher za da se vidim.A zashto ne i da piinem nikoia vodka:)))
Pozdravi
Vili

Написа Vili Dimitrov на 07-Mar-2004 10:30


Петък, 5 Март 2004

Ранно ставане и бързо отиване в ЦИД, където трябваше да "забавлявам" хората, докато дойдат Глен и Йовко от срещата в Министерството на транспорта. За щастие не бях разбрал и се оказа, че срещата е в 11 а не в десет, така че не се наложи да връзвам никой за да остане за срещата (която всъщност почна в 11 и 30). Интересни техники имат в този ЦИД (и ManiaX-а го е отбелзявал в блога си). На мен най-много ми хареса големият Sony телевизор (другият път като идем обмислям "бомба", проблема е как да го изнеса, чакам идеи).

След края на срещата се самопредложих за екипа по забавления на госта и с малко помощ измислихме да го водим в Етнографския музей.

Отиваме там и бам! Какво се оказва?

Ами той работел само в понеделник. What the fuck?

Поне разгледахме Националната галерия, а аз успях да налъжа Глен за това, че гледа Владимир Димитров - Майстора (оказа се, че цялата изложба е на някакъв друг). Хубаво че през цялото време Пейо и Сале ми помагаха (голямо 10X!), иначе най-вероятно щях да го налъжа по-сериозно.

Тръгнахме да разглеждаме Александър Невски и лично на мен ми беше интересно, защото не бях влизал там.

След това се тествахме на някаква изложба на Шипка 6, която се оказа, че е някакво съвременно изкуство, от вида дето автора се е напил като добиче, срал е, мазал е по себе си и на това му вика пърформанс /е, точно това го нямаше :-) но имаше всякакви дивотии изложени като изкуство/.

От там, банка (този път ФИБ се мотаеха много), кафе и отиване на среща, която изкочи в последния момент. Докато намеря точно къде отиваме, обиколихме едва ли не всяка сграда и стълбище в сградите на пощата и министерство на транспорта. Естестествено по закона за всемирната гадост, мястото се оказа точно това, което няколко пъти бях подминавал само защото реших, че не може да е там. Don't ASSuME, in action.

Срещата мина добре, появи се Камен, изпратихме Глен до хотела и се отдадох на заслужена (дали?) почивка. Цял ден да се мотаеш из София и да плямпаш на английски е уморителна работа, от мен да знаете.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Пич, thanks за помощта, защото три дни с Глен определено ме измъчиха... Thanks a lot! Баси, по инерция днес си поръчах чай на английски и трябваше да се извинявам ;)

Написа yovko (www) на 07-Mar-2004 16:43


10x, не съм направил нищо чак толкова. Май този път добре се сработхиме в София и всеки пое по малко от разкарването около Глен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Mar-2004 23:41


Събота, 6 Март 2004

WebDev ден първи. Конференцията започна в горе-долу нормално време, а регистрацията, която уж беше задължителна, хич не се оказа задължителна. Разположението на девойките, който даваха name tag-овете, предполагаше следният hack: отиваш при едната и си взимаш табелка (табелките не са с имена). След това спокойно отиваш при другата и си взимаш втора. Дори и да имаха списък, по който да дават таблеките, на разстоянието на което бяха една от друга, нямаше как да нямат два списъка и да не съм и в двата.

Естествено най-посетена беше първата лекция, която се оказа едно голямо blah, blah, но пък беше изпълнена с умни заключения от сорта на:

<quote>Двайсет и седем, това са два бита - две и седем!<quote>

Къде ги тези битове дето могат да изразяват до две бре? За седем да не говоря, това е някакво цяло ново измерение.

За щастие втората лекция беше страхотна (Андрей, respect!) и от нея човек можеше да научи интересни неща, без върху главата му да се изливат buzzwords и сметки с битове.

Малка почивка преди презентацията на Глен. На самата презентация хората изглежда се забавляваха но на мен не ми беше особено интересно, защото вече я бях гледал и слушал.

Последната презентация, която гледах за деня беше за оптимизациите в приложенията. Не чух нищо за което да не се бях сетил и сам ;)

След това с Валяка и Пенчев се изнесахме към кафето за да похапнем. Нямахме никакво намерение да гледаме как се клика по бутони на Visual Studio и да ни се показва "видяхте ли сега к`во стана, като цъкнахме бутончето" (sorry IronCode).

В кафето отново се върнахме на една стара тема, която обсъждахме на NetSec курса, а именно race free tmp cleaner. Идеята на Пенчев за open() последван от fchdir() е опасна. Не е добра идея да викаш open() на всеки обект във файловата система, който ти попадне. Трябваше да се измисли нещо друго. Големият проблем е подменянето на директории със symlinks. Няма да е приятно cron-а да пусне tmp cleaner-а, някой да подмени поддиректория със symlink към /etc или / и да ти изчезне диска.

Точно това ще се получи ако го напишеш по глупавият начин със stat(), последван от chdir() и триене на всичко в директорията. Race condition-а е точно между stat(), проверката и последващият chdir().

Решението, което ми хрумна е от първият stat() да се помни inode-то, което е било върнато и след chdir да се извика отнова stat(), но този път stat('.'). След това сравнявайки запазеният inode number със върнатият от stat('.'), можем да установим дали сме там където искаме.

Последва преместване на друга маса, защото дойдоха колегите от УС на ССС. Проведохме заседание на управителният съвет с бири в ръка (доста по приятно отколкото в irc). Уговорихме се за среща в О'Шипка в осем вечера и аз си тръгнах, защото ме чакаха в офиса.

Срещата в офиса беше необходима и полезна но пък се проточи доста (до 0 и 30) и изпуснах О'Шипка :(

[ Коментари: 3 ]
Коментари

No offense. Естествено, че няма смисъл да седиш, като не ти е интересно ;-)

Написа ironcode на 08-Mar-2004 14:28


И все пак... Жоро, говори за себе си :P Аз лично всъщност *имах* намерение да слушам лекцията, само че просто бях много гладен и не успях да се върна навреме :)

Написа Петър Пенчев (www) на 09-Mar-2004 06:46


Както каза Калоян, добре че бяха Майкрософт за да не умрат от глад хората :-))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Mar-2004 09:42


Неделя, 7 Март 2004

WebDev ден втори. Изпит за сертифициране на LPI (101). Не зная на кой му беше хрумнала "гениалната" идея изпита да започне в осем сутринта, което естестествено означава, че трябва да станеш най-късно в седем. Това си беше гавра с techie-тата, който бяха решили да дойдат на изпита. Доста от тях сигурно не ставали толкова рано от години или ако са били будни по това време то е било, защото изобщо не са си лягали.

Понеже не мога да обсъждам изпита (има NDA) няма да ви кажа конкретни въпроси, а само, че не беше много сложен и смятам, че съм отговорил правилно на поне 80-90% от въпросите. Вместо 90-те минути който дават на мен ми бяха достатъчни около 40 /кой сегаааа еее номер едноооо ;-)/.

Интересното е, че тестовете за всички са еднакви. Не са като нашите на мрежова сигурност за всеки различен /нашите са по-подли/.

От webdev днес видях само част от една лекция за flash, която не мога да преценя дали беше добра, защото я хванах накрая.

На обяд отидохме в БТА за обявената пресконференция. Както правилно отбеляза Йовко, ако тръгнем да прави трета пресконференция в БТА, кой знае какво ще се случи. Първият път предишният ден застреляха някакъв, сега пък Министерския съвет горя. Очаквам трети път като идем, предишният ден да е паднала бомба върху президенството и пак посещаемостта да не е особено силна. Самата пресконференция обаче мина добре.

Следобед за изчистване на мислите се возихме насам-натам със Спас и решихме вечерта да ходим на кино. И тук е момента да почна да псувам, защо от време на време решавам, че веднъж някъде като не ми е харесало, след време като ида пак ще ми хареса.

Спокойно може да не ходите в Мултиплекса под НДК. Там винаги е сборище на селянията. Аз поне мисля да не стъпвам там поне още две-три години (не бях ходил там повече от година). Новият салон (8-ми), който са направили, е отвратителен. Звука е гаден, като минават трамвайте през тунела се тресат седалките, самите седалки са неудобни и екрана е малък. Изобщо не си струва. Моята теория, която се потвърди за пореден път, е че благодарение на лесната си достъпност и местоположение Мултиплекса е сборище на пълната софийска селяния! Така че за да си спестите излишни нерви, просто ходете другаде (Арена? /ако не друго системата им за резервации работи под линукс/).

Гледахме "Последният Самурай" с Том Круз. Филма е много добре направен и според мен беше много въздействащ. Имаше само един момент, който е сложен явно заради тъпите американци, но на мен почти успя да ми развали целият experience от филма. Нямаше нужда от тъпата целувка! Момента беше толкова изпълнен с еротика, че трябва да си МАЛОУМЕН (като американец) за да е нужно да ти дават явен знак какво ставаше между наш'то момче и каката. Тази сцена с целувката аз лично ще я изрежа от филма. Накрая малко ме подразни битката. Нашите така или иначе бяха по-малко, можеха да са по-мобилни, да заобиколят и да изколят всичко живо.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

За самурая и целувката си напълно прав, идиотщина ... И не знам защо очакваш историческа точност от холивудски филм :)

А как успя да излезеш преди мен, гад, аз го направих за 45 минути, щото го четох 2 пъти :) Иначе мисля да им пиша и да им дам идеята да правят тестовете като нас за мрежовата сигурност...

Написа Васил Колев (www) на 08-Mar-2004 15:38


Теста го карах по системата, четеш въпрос, мислиш максимум до 20 сек и отговаряш. Даже накрая се забавих защото всичките отговори, който заграждах с кръгче, след това запълних кръгчетата :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Mar-2004 16:37


На мен за няколко въпроса не ми стигнаха 20 секунди, и за това на втория преглед (докато заграждах кръгчетата) мислих допълнително (и си хванах няколко много идиотски грешки). Та нека излязат резултатите, да видим дали и на тебе ще ти се види добра идеята да правиш втори прочит :)
(въпреки че като знам, че ти и на един прочит не правиш тъпи грешки(от тестовете по мрежова сигурност), може и да няма нужда :) )

Написа Васил Колев (www) на 09-Mar-2004 04:02


Кофтито е, че ще ни кажат само дали сме взели или не сме взели изпита. Няма да има информация къде сме сбъркали. Обаче преценявайки въпросите мисля, че доста от явилите се ще го вземат. А времето за което е приключен няма голямо значение ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Mar-2004 09:41


Понеделник, 8 Март 2004

Денят на жената труженичка (според нашите бивши владетели) тази година го пропуснах. За сметка на това гледах Gothika с Холи Бери. Една от жените, заради който бих празнувал всеки ден, като ден на жената (не труженичка). Самият филм като история беше малко предсказуем но това не му пречеше да е страшничък. На няколко пъти подскачах от стола и за малко да скъсам кабела на слушалките.

Успях да изгледам и всички Friends - Specials, който успях да намеря. Забавен момент беше, когато Мат ЛеБланк беше на гости на Джей Лено и му подариха чихуахуа. Любимите ми кучета! Може би затова имам две - Калоян и Сузана.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

това почитателите на friends може да направите страшна мафия. приятелката ми изгледа за един месец и то по време на сесия всичките 9 пълни сезона плюс каквото сме докопали от 10ти .

аз ще съм Рос в следващото прераждане

Написа Пейо (www) на 09-Mar-2004 16:58


Gothika наистина е интересен филм, но тах Холи Бери, сякаш още не се е разхубавила в киното...
А иначе ако си падаш по тази тематика....може да гледаш един малко тъп, но страшен филм :) 13-те призрака /буквален превод иначе май беше 13 ghosts/
не е за пренебрагване и final destination 1 и не чак толкова 2
а dream catcher предполагам, че вече си го гледал :)

Написа sebastianz55 на 09-Mar-2004 17:36


Friends rulez! :-)

Тоя филм Thir13en Ghosts съм го гледал. Ужасяващо тъп филм! Да не говорим, че изобщо не беше страшен.

Холи Бери повече няма накъде да се разхубавява. Е ако се снима в някой филм с режисьор Andrew Blake няма никак да е зле :-))))

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Mar-2004 23:10


Жоро, имам едно питане, таблицата ти за коентарите нарочно ли е направена да минава под линковете?
(Използвам Опера (7.50P1), може и от нея да е, затова питам.)

Още нещо, мислиш ли да правиш онази извратена идея за скролването :))) , която я спомена на уеб-дев-а :))))

П.П. Ееееее, как си си направил само слагането на адресите, човек не може едно https да посочи като урл :))))

Написа valqk (www) на 10-Mar-2004 15:18


Да това е целта. Текста се "оттича" около таблицата отстрани.

А за алтернативните CSS-та, ще ги направя като ми остане време, имам няколко идеи. Само с различен CSS, дневника ще изглежда напълно различно.

BTW какъв точно е бъга с https?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2004 20:13


Вторник, 9 Март 2004

Подготовката през почти целият ден за лекцията по мрежова сигурност имаше значение. Лекцията мина доста добре (не само според мен). Говорех за принципите за писане на сигурен код и методите за постигането на тези принципи. Малко се притеснявах, че времето е твърде много, но се оказа, че наистина има много неща, който не бяха казани. С помоща на Пенчев, ManiaX-а и fliflop всичко беше изяснено с примери и мисля, че на хората им стана ясно за какво говорим. През вторият час говорихме за SQL Injection и Shell injection.

Хубавото на тези курсове е че дори ние като преподавателски екип, винаги можем да научим нещо ново един от друг. Аз например не знаех, че в mysql може да има user defined functions (UDF), който са компилирани и са в shared библиотеки. Още един интересен вектор за атака ако имаш възможност да дефинираш такива функции и можеш да си качиш .so файла по някакъв начин на сървъра.

Приятна изненада беше снегът, който валеше след като излязохме от ФМИ. При идването ми беше гаден дъжд.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Както споменах на лекцията всъщност, UDF-и има във *всеки* SQL сървър (или engine, или както го наречеш). Tова включва дори емулации на SQL синтаксис като JetSQL (по-печално-известна на повечето хора като MS Access), но не и чисти *интерфейси* към database драйвери, като примерно Borland Database Engine, Microsoft Data Access Components или Perl DBI.

Написа Петър Пенчев (www) на 11-Mar-2004 07:14


Сряда, 10 Март 2004

Разходки из цяла София за оправяне на всякакви сметки. Май съм споменавал колко мразя да плащам сметки. Особено пък, когато го правя с последните си останали пари за деня. Отдавна не се бях возил на трамвай и днес си припомних защо не го правя често. По-принцип са ми забавни малоумниците, който вдигат скандали, карат се или се тюхкат заради "скапана държава", само че точно днес не ми се слушаха подобни глупотевини. Хубаво че возенето ми в градският транспорт беше за малко.

Не стига това ами и е излязал някакъв нов вариант на шибаният бозиндолски вирус My.Doom.нещоси и пощата на admin @ top . bg пак се пълни с пощи големи около 35 Kb. Сериозно обмислям всички пощи с .zip атачмънти да почна да ги правя нещо с което да вредя на чичко били. Още не се е родил подъл план в главата ми но със сигурност ще се случи.

Всяка гадост носи радост! Всяка гадост направена на чичко били (и неговите зомбясали последователи) води до огромна радост. Елате пак ми обяснявайте за сигурност! Ама си вземете боксовите ръкавици и протекторите...

[ Коментари: 2 ]
Коментари

бъди екстремен - пробвай пътнически влак.

Написа Пейо (www) на 11-Mar-2004 07:10


Предпочитам да скачам с бънджи :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Mar-2004 08:59


Четвъртък, 11 Март 2004
01:57

Завърших системата за trouble tickets, която пиша вече втори ден. Пратих емайлче на народа да почва да тества и очаквам утре към обяд, като се появя на работа да има няколко bug report-а :-/ Ако няма ще си сипя едно голямо в моя чест! Защото съм велик!

Утре ще оправям бъгове и може би най-накрая ще си седна на четирибуквието и ще пусна кода на дневника за сваляне. Не знаех, че има такъв интерес към него. Сигурно искат да намерят елементарни бъгове и да ми се смеят :-] Или при проблем със сигурността да ми сменят физиономията на благото сайтче. Обаче няма да се случи по простата причина, която изтъкнах в последното изречение предишният абзац :-)

Аре лека, мека, доходна и безавариина!

17:16

Напъхах дневника в CVS-a и добавих copyright notices тук и там. Първа стъпка към публикуването на кода. Софтуерът гордо се нарича Gf's blog или Glog. Не е особено оригинално но за без пари толкова :-)

Направих си статистика на CVS-а и се оказа, че от февруари 2002 до днес съм check-нал около 125000 реда код. Страшна работа! Доста от тях са повтарящи се в различните проекти но дори и да ги намаля наполовина пак ми се струват много.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Абе, Жоро, ние само за да глеадме колко е прекрасен кода и да цъкаме с език, затова го искаме;)) Естествено, че на никого не му е хрумнало, че има бътове;)) Даже сме забравили какво значи "бъг" в този наш ентусиазъм за "ти видим кода" ;))
Честито утро и от мен ;)

Написа turin (www) на 11-Mar-2004 07:49


Жоро,
да предвиждаш и въвеждане на централи- зирана система за клиентски плащания? Досадно е да биеш 1 час път, за да си платиш интернета на "Хан Крум". Друго си е да идеш в кварталния офис и да платиш всичко накуп. Иначе ще си искам маунтайн байк за сметка на фирмата ;-)

Написа Димитър на 11-Mar-2004 19:33


Ако става дума за билинга на евротур, ще може да се плаща всичко навсякъде. Проблема е че за да се внедри трябва много хора да се задвижат едновременно, а това става бавно. Както се казва stay tuned :) ако зависеше само от мен щеше да работи преди година...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Mar-2004 01:12


Петък, 12 Март 2004
14:30

Следващите няколко дни ме няма, така че ако имате нещо много важно да ми пишете на пощата - не очаквайте отговор. Телефонът ми най-вероятно няма да работи (99% съм сигурен, че няма да работи).

Публикуването на коментари ще става след approve - не се шашкайте :)

Събота, 13 Март 2004

Цял ден игри и забавления. Научих се да играя "канаста" и подобрих уменията си на скрабъл. В последните игри играехме отборно и лесно правехме над 150 до 180 точки, което за игра на скрабъл, в която участват четири човека е много добър резултат.

Канастата е много подла игра. Точно от типа, който ми харесва. Във всеки момент играта може да се обърне, освен това тактиката за всяко разиграване е различна. Докато водиш и в един момент може да се окаже, че почват да бият като тъпан :) Чудесна игра (особено, когато си подлеции и печелиш)!

[ Коментари: 16 ]
Коментари

На български ли играеш скрабъл? Много бих искал да разбера колко плочки има за всяка буква, и колко точки. Би ли могъл да ми изпратиш тази информация? Много ти благодаря!

Много поздрави от Канада,
Clayton

Написа Clayton Smith (www) на 01-Nov-2004 14:02


Отговорих ти по емайла. Ако някой друг го интересува скрабъла на български да ми пише.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Nov-2004 13:25


всеки ден играем скрабъл и честно казано 180 точки - са си направо нищо. Е вярно е че като сме 4 чавека точките са по малко но може да е доста над 180.

Написа веси на 10-Jun-2005 13:04


здравей!как си?много бих искала и аз да разбера какво е разпределението на буквите в скрабъла и по колко точки е сяка една буква?мерси предварително!

Написа кремена на 28-Mar-2006 23:05


http://georgi.unixsol.org/cruft/scrable/

На горният адрес съм снимал книжката с обясненията. Там има и бройките на буквите заедно със стойностите им плюс как изглежда игралното поле.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2006 07:11


а как се играе канаста?

Написа Кети на 02-May-2006 14:27


Не е лесно. Ето правилата на руски:

http://azartgames.com/cardgames/canasta.htm

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-May-2006 14:53


Здравейте, може ли някой от вас да ми каже, къде мога да играя онлайн скрабъл на български? Моля, отгожорете ми на имейла. Поздрави

Написа Ralica на 10-Jun-2006 10:09


Здравей, знаеш ли къде мога да играя скрабъл на български он-лайн ? Много се зарибих напоследък и играя англиският, но все пак си има езикова граница. Много бих се радвал ако ми отговориш на мейла. Аз също играя канаста и заедно с бриджа ми е от любимите игри.

Написа Чавдар на 07-Jul-2006 07:21


Не, не съм чувал някъде да може да се играе online и на български. Пък и кефа е да седнеш с приятели, да гледате дъската и да спорите :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jul-2006 07:50


Moje li da mi kajete kude moga da igraq Scrable na angliiski online ..mersi mn predvaritelno :P

Написа Nina` на 22-Dec-2006 20:12


Нямам никаква представа, предполагам ако потърсите в Google ще намерите сайтове, които предлагат каквото ви интересува.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Dec-2006 20:29


искам да те питам някой сайт кадето да играя безплатно скрабъл?

Написа пламена димитрова на 13-Dec-2008 11:04


Здравейте искам да ви попитам някой знае ли колко са общо буквите с които се играе и всяка буква с колко точки е. Много ще съм ви благодарна ако някой може да ми каже, ако ви е по-удобно може и на maila да ми пишете. Благодаря ви предварително :)

Написа vikito_s на 11-Jan-2009 12:36


Евала на Георги Чорбаджийски, много помогна, защото сега си правим с приятелката ми Скрабъл, но никъде не намерихме инфо за българските правила и стойност на буквите...

Написа Jimah на 13-Sep-2009 19:18


Здравейте, интересува ме къде може да се играе скрабъл на български он-лайн. Благодаря предварително за информацията. Поздрави!

Написа Михаела Неделчева на 29-Sep-2009 08:40


Неделя, 14 Март 2004

Получих си резултат от LPI. Както и очаквах съм взел изпита. Изкарал съм 630 точки при минимум необходими 500. Максимума е 800. Процентите ми правилни отговори по секции са следните:

Hardware & Architecture - 71%
Linux Installation & Package Management - 78%
GNU & Unix Commands - 90%
Devices, Linux Filesystems, Filesystem Hierarchy Standard - 100%
X - 87%

Текстовете за днес и вчера са въведени под Mac OS X с помоща на iTerm. Стандартният Terminal.app в OS X не се оправя с Windows-1251 кодиране на символите. За щастие за пореден път на помощ дойде софтуерът с отворен код.

Понеделник, 15 Март 2004
03:15

Почвам да си чета пощата и попадам на следният бисер:

From: sekret @ top . bg
To: irc @ top . bg
Subject: Da ti go na4ukam!

6te ti eba maikata be kaput!
6te te eba v gaza pred ba6ta ti nakrivo!
mnoo si tap be kurec!i da znae6 kat te nameria 6te te pre4ukam!

След 10 минути неистов смях си изтрих монитора, който оплюх без да искам, и докато ми е още смешно, разбирам че:

  1. Човека явно има някакъв проблем.
  2. Изразява се поетично използвайки чатица/мейлица/шльокавица.
  3. Замислили е на горкият горкият irc @ top . bg цяла плеяда от забавления.

Две неща обаче не разбирам.

Ебането преди "pre4uk-ването" или след "pre4uk-ването" ще бъде? И какъв точно му е проблема на бъдещият бисексуален садистичен ексхибиционист?

Дейба, като ще се "оплаквате" нека поне да се знае от какво се оплаквате! Не че някой ще ви помогне де ... :-)

Вторник, 16 Март 2004
00:10

Is there anybody out there? Много е тъпо да забравиш да си платиш домейна и да експирира въпреки TTL от 3 дни. За щастие края на третият ден се е паднал в събота и само в неделя и понеделник е имало проблеми. Сега би трябвало да е наред. Пфууу пълна идиотщина особено, като се има предвид, че минимум преди месец предупредих да се плати unixsol.org. Е хората явно действат като мен - каквото не им е 100% приоритет го забравят :-)

02:34

Току що изведох правило за бързо отсяване на писмата, който можеш директно да триеш (важи и за писания по форуми). Правилото е много просто и гласи:

"Ако писмото/постът_във_форума е на чатица/мейлица/шльокавица то в 95% от случайте автора е идиот и не си струва да си губите времето да го четете. Останалите 5% обикновено могат да се наваксат ако все пак прочетете какво е написал идиота!"

Подарявам открието си на света и се надявам да спести много време на хората, на който се налага често да общуват по емайл и да пишат по форуми.

17:25

Вече имам The Code - Linux (Codename Linux) на английски. Много съм доволен, живота е прекрасен!

Да видим дали ще е така и след днешната лекция. Пак ще я водя аз и ще е за проблемите в сигурността при писане на PHP. След това продължаваме с празнуването на рожденният ден на Течата. Очаква ни голям трийсет литров кег с бира, дано успеем да го преборим и след това да долазим цели до вкъщи :-)

Сряда, 17 Март 2004
16:45

Прекрасен мързелив ден. Разходка из града за събиране на впечатления. За съжаление още не е достатъчно топло, но и така има доста "неща" за оглеждане.

Вчера не само че изпихме бирата ами не ни и стигна. Хубаво си мислехме да вземем 50 литровият кег бира Плевен, ама кой ни би по кратуните прости и взехме 30 литра Шуменско. Явно не преценихме силата на компанията. Миналите два пъти като сядахме на кегче винаги оставаха по 4-5-6 литра, който не можехме да изпием, а този път не стигна.

Такъв мързел ме е налегнал, че ми идва да се прибера вкъщи да полегна и да зяпам телевизия докато заспя. Сигурно точно това щях и да направя ако не се налагаше довечера да ходя на редовната бирена среща в "При Кмета".

[ Коментари: 4 ]
Коментари

gf si ima blog!!! whoa! oshte edna chervena tochka v tvoia polza!

obadi mi se na icq. ne sme si govorili ot mnogo otdavna.

Написа petya [roo] (www) на 17-Mar-2004 21:28


Бе да се обадя ама без да се обиждаш не знам (не помня) ти коя беше ?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Mar-2004 10:16


Жоро, няам думи!
Иначе човек само може да ти завиди за откровенността :) :) :) !

Написа Дончо (www) на 18-Mar-2004 15:10


Това е нормалното човешко състояние, просто някои не си признават.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Mar-2004 16:18


Четвъртък, 18 Март 2004
22:53

Днес със Спас имахме сблъсък с българската действителност. И по-точно известният сблъсък с "майстори". Как може, когато ЧЕРНО НА БЯЛО си пише, че трябва да ти сменят бронята на колата, тъпите автомонтьори (или там квито са, боли ма) да залепят старата и да се правят на луди все едно ни лук яли ни мирисали. И чак нагли! Не били разбрали, че трябвало да се смени. Тя можело да се поправи. МИ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ СИ Е НАПИСАЛ БЕ, СЕЛЯНИ ПРОСТИ - ДА СЕ СЛОЖИ НОВА! Кой ви е казал да мислите?

Поредната лекция по Мрежова сигурност (втори семестър "Писане не сигурен код"). Този път беше за perl и я водеха Murro и EXo. Не знам студентите какво разбраха но аз през цялото време чувах само за някакво "подаване" от страна на усера, "поемане" от страна на програмиста, "пъхане", "вадене", "мръсни входове" и т.н. На мен ми беше забавно :-)

След това в "Торонто" пък до нашата маса се падна някаква fat ass bitch, която сериозно прилагаше use strict; на някакво хлапе, като му обясняваше как щяла да му строши кратуната проста, да го удуши и да го запали (или нещо от сорта де, схващате картинката). По някое време чак ни се прииска да звъннем на организацията за защита на децата (ако има такава), да дойде да озапти злата лелка.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

хехе... много готина поука се е получила с тази грешка в заглавието на лекцията:
[объркани обяснения] + perl = "Писане не сигурен код"

Написа пейо (www) на 19-Mar-2004 00:07


Честна пионерска сега видях грешката :-) хахахахах, няма да я поправям, мозъка е управлявал пръстите без мое знание.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Mar-2004 00:56


Петък, 19 Март 2004
14:30

Ако гледате Derailed много ще се прекарате. А пък ако сте фен на Жан Клод Ван Дам направо ще изпаднете в тиха ярост колко тъпи филми е започнал да прави. Явно са му свършили паричките на пича, щом така се излага. А бяха времена, ехее - "Кървав спорт", "Двоен удар", "Киборг", "Универсален войник" - все класики. Охоо и да не забравя "Кикбоксьорът", наш`то момче какви танци правеше в този филм. "ИСКАМ ТОНГ ПО!" :-) "Трудна мишена" също е класика. Все пак режисьор е John Woo! Има една много яка сцена където Жан Клод бие лошите на забавен кадър покрай една кола - великолепно!

В Derailed лично за мен има няколко много весели момента. Първо ЖК е във Виена, обаче влиза в "Лучано" на ъгъла на Раковски и Московска. След това излиза продължавайки да е във Виена излиза от Шератон и се качва на едно Yes такси. След няма и 2 секунди слиза от друго такси и вече е в Братислава (Словакия). Оказва се, че е на 10 метра от Червило и таксито е със софийски номер :-). Еий за малко да забравя на Батенберг от някъде се беше пръкнала бензиностанция, която естествено беше взривена. Fun! :) Централна гара пък с една табела беше превърната в гарата на Братислава. От тук нататък целият филм се развива в някакъв си влак и е пълна смехория. Мнооого слаба работа, Under Siege 2 (като филм във влак) е в пъти по-добър.

23:59

Ходихме в автокъща "Капитолия" да разглеждаме какво има на автомобилният пазар. Има хубави неща (не съм и очаквал друго). Ако някой има излишни триисетина бона и се чуди на кой да ги даде, да ми се обади. Ще съм му много благодарен. Ще ги похарча разумно или за Toyota Celica или за Peugeot 206 CC, сериозно тунинговано с твърд покрив.

Утре отиваме да скачаме от Стамболов мост във Велико Търново. Висок е 24м. но това изобщо няма да попречи на купона. Даже си мисля, че ще е много яко да се скача от толкова ниско. Мислим да направим поне по три скока.

Повече ме притеснява пътуването до Търново, заради счупената кола, с която ще ходим. Нямам и много доверие та не знам... Най-вероятно ще карам аз поне на отиване, а на връщане ако има мераклии (и живи след бънджито) ще ме сменят. Special report за събитието ако не се изтрепем ще има тук естествено.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Ти ми скапа представата, че тази филм не е от най-дорите му; сега се оказа, че е повече от ужасен, че дори и мен ме хвана яд, че го гледах.
Обаче описанието за географското му местоположение...еми личи си кой кръшка по София-та :)

Написа sebastianz55 (www) на 19-Mar-2004 12:57


Събота, 20 Март 2004

Непривичнно ранно ставане за събота. Приведох се в приличен вид и се облякох леко, защото времето навън обещаваше да бъде хубаво. Минах през офиса, взех ключовете и документите на колата и след като открих къде е паркирана, забрах Течата от тях, а след това Мариян и Ангел от Къро и поехме към Велико Търново.

Очакваше ни Стамболовият мост от където щяхме да скачаме. Аз и Течо се бяхме заканили да скачаме по три пъти, другите двама бяха "девственици" никога не скачали с бънджи. Докато пътувахме малко им завиждах, макар по-късно да се оказа, че няма за какво.

Преди самото тръгване се притеснявах колата да не ни остави някъде. За щастие се оказа, че е в по-добро състояние от това, което ми бяха описали. Вървеше си прилично и нямаше проблеми.

Към обяд пристигнахме в Търново и лесно открихме моста. Изглеждаше нисичък. Преди нас скочиха някакви местни ентусиасти и май бяха доволни. Беше празник на града и това беше причината скоковете да са само по 10лв. За нас като скачащи по повече от веднъж имаше още една екстра, всеки скок след първият, само по 5лв. Хората от клуб Адреналин много ни се изкефиха, като дойдохме и веднаха заявихме, че ще скачаме по три пъти и да ни дават листа да се записваме без да ни мотаят, няма какво толкова да му мислим. Измислили сме го! :-)

Без да теглим чоп, решихме Течо да е пръв. Миналият път на Витиня аз пожелах да съм пръв и този път благородно отстъпих. Вързаха го за краката, качи се на моста и се хвърли без много-много да му мисли. Изтеглиха го и за вторият скок започна да се чуди как да скача. От Адреналин първо му предложиха Икар (вдигат го на ръце легнал и го хвърлят), но в крайна сметка се спряха на скок-изненада. Как се прави: хващат те за ръцете и си пускаш задника назад, като ефективно увисваш единствено на ръцете на този който те държи. Карат те да погледнеш настрани в един фотоапарат и те пускат изненадващо. Много интересна физиономия се получава... Мина и вторият скок и го изтеглиха за третият. За този бяхме решили да се скача назад. Заставаш от външната страна на моста (като при скока-изненада), държиш се и скачаш все едно целта ти е да се хвърлиш по гръб на земята. Като идея е много просто, но разбрахме че не и като изпълнение. Три пъти ръцете му сами се впиваха в моста, след като беше тръгнал да полита назад. Мен ме връзваха през това време и ми беше малко смешно, че успя чак на четвъртият път да падне и то след като се извъртя като котка, която пада на крака. Лесно е да се смееш отстрани, след малко щях да го разбера...

Изтеглиха го и дойде и моят ред да скачам. Ластика беше закачен за гърба ми, което ми даваше пълна свобода на движенията. Досега бях скачал само вързан за краката, но тук моста е нисък, а аз съм тежък и така е по-добре.

Смело се качих на парапета мислейки си колко лесно беше предишният път на Bloukrans и правилно предполагайки, че тук работата ще е по-сериозна. Парапета е много тънък и ако не се хванеш някъде не можеш да стоиш на него. И така качвам се сам, държа се за механизма с който после те изтеглят и идва време да скачам. Нарочно не скочих веднага за да мога да почувствам вътрешната борба. Това е моментът, в който мозъка ти почва да се бори с теб, включва се инстинкта за самосъхранение и почваш да се отказваш осъзнавайки каква глупост ще направиш след малко. Височината няма значение, повтарям, височината няма значение. Качиш ли се на парапета си сам срещу себе си. Дали са 216 метра или 24 метра вроденият страх от падане е един и същ.

Скачам!

Бързо ускорявам надолу без да имам време и сили да извикам. Почти веднага ластика ме дърпа нагоре и в горна най-висока точка докато падам за втори път почвам да крещя от кеф. Викам почти през цялото време докато разпъването на ластика не стихва. Да си вързан за гърба е много готино, защото можеш да падаш с разтворени крака и ръце. Чувството е невероятно.

Издърпват ме горе и решавам да правя същият скок-изненада като Течата. Пича ме хваща за ръцете и аз се увисвам. Този път не се получва изненадата, защото ме пуска почти веднага. Не ми оставя време да се уплаша. Падам надолу с гръб към водата, ластика ме дръпва и в най-горна точка пак почвам да си викам. Обаче малко ме е яд, че вторият скок не се получи много добре. Чувам горе на моста как обсъждат, че май не съм се изкефил, защото съм паднал със супер сериозна физиономия - прави са. Докато чакам да ми пуснат въжето се сещам как Течата не можеше да се пусне при третият му скок и се замислям какво ли пък толкова го е уплашило. Издърпват ме горе.

Стоя от външната страна на парапета и се подготвям за скока. Виждам целият мост пред мен и хората, който ме гледат как ще скачам. Пускам се от моста с намерение да падна. Oooops! Хванах се за моста без да искам. Какво става тук? Ръцете ми не ме слушат, а действат самостоятелно. Мозъкът ми е решил, че за днес съм правил достатъчно глупости и поема пълен контрол над тялото, като игнорира волята ми и желанието да се пусна и да падна.

Изведнъж ми става много страшно, чак краката ми леко се разтреперват. Опитвам пак да се пусна, но не става. Вече сериозно ме хваща параноята и ми се иска да прескоча от другата страна на моста и да му тегля една майна. Затварям си очите и дишам дълбоко за да се успокоя. Опитвам да се пусна, но пак се хващам и така няколко пъти. Почвам да губя представа за времето, през което седя от външната страна и се опитвам да скоча. От Адреналин ми викат - ако искаш ще те бутнем. Аз съм твърдо против и им обяснявам, че точно в момента е най-готино - боря се сериозно със себе си.

Пак опитвам и не става. Приклякам за да успокоя и се изправям. Течата и другите ми викат - "Айде Жорка, скачаааай!", аз не знам с каква физиономия (предполагам че съм изглеждал трагично) им отговарям с жалък гласец "Не мога бе хора, много ме е страх!". Почивам си малко. Предполагам в този момент е прозучал коментара на някакъв отворко "Глей го па тоя - не може да скочи", набързо са му обяснили, че преди малко съм скочил два пъти и пича млъкнал. Това ми го разказаха малко по-късно. :)

Отново се каня да скачам, а през главата ми минават какви ли не мисли, основно май си мисля, че падайки надолу ще се размажа като палачинка. Изчиствам си съзнанието. Не помня какво си повтарях на ум но явно помагаше, защото се успокоих и събрах сили за още един опит. Пуснах се от моста, като ръцете си ги сложих зад главата и ги заключих. Не си вярвам, че няма да посегна пак се хвана. Скачане не се получи, по скоро паднах назад с гръб към водата.

Падам...

Нямам сили да викам докато падам - малко ми е замъглено. Чак след второто дръпване нагоре се усещам, че викам колкото ми глас държи. Чувствам се СТРАХОТНО! На това му викам прилив на адреналин.

Качват ме горе и всички ме поздравяват. Казват ми, че са мислели че няма да скоча, толкова дълго съм стоял и съм се "чудел". След мен скачат Мариян и Ангел по веднъж. Те също докато падат не викат (прав бях, че няма да могат). Обаждам се на Краси, той идва да ни води на по бира, после и на хапване и към шест вечерта си тръгваме от Търново.

По пътя обратно към София, обсъждаме скоковете и това колко страх ни е било на третият скок. Почвам да си обяснявам източника на страха. За да ви помогна да си го представите и вие, направете следния екперимент: качете се на легло и паднете като талпа с лицето напред, опитайте след това да направите същото по-гръб. Ще видите разликата. Разликата е, че в едниният случай имате някакво чувство за контрол над ситуацията - ще се подпрете на ръце или поне това си мислите. Когато тръгнете да падате назад обаче се чувствате невероятно безпомощен. Прибавете към това че 24 метра са колкото седем етажен блок и си представете как ще падате около половин секунда. Това че нищо не виждате изобщо не ви помага, дори напротив %)

При третият скок от този смешен 24 метров мост преживях най-големият страх през живота си досега. Boulkrans беше детска играчка. Бебреш ми беше за пръв път и едва ли не, не знаех къде точно да се уплаша. На Стамболовият мост това скачане назад ми дойде в повече. За да напиша тези редове ми трябваха няколко дни докато се осъзная.

На връщане отново спряхме на Бебреш за да погледнем от виадукта по тъмно и да се опитаме да си представим какво ли е да скачаш през ноща. От това което видяхме - една черна празнота под нас, мога само да предположа, че скачането ще е невероятно трудно. Нощното скачане, заедно със скачането с гръб към падането явно са нещата от който най-много ме е страх. Освобождащо е да знаеш страховете си, да се опитваш да ги преодолееш и да успееш.

Дали ще скачам пак назад? Предполагам - да. Дали ще ме е страх - със сигурност. Точно това е кефа. Опитайте!

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Поздравления за преживяването. Както и за стила ти на писане. Докато четях разказа ти усетих прилив на адреналин и пулса ми се качи с около 20-тина удара/мин. Определено успяваш да предадеш някаква част от емоцията. Да видим кога ще ходя да скоча и аз. Като за първи скок няма и да се опитвам да скачам с гръб... определено... ;-)

Написа Христо Еринин на 25-Mar-2004 17:19


Напротив опитай точно това, за теб може да не е толкова страшно, нищо не се знае.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2004 19:01


Izkefi me pich:)Bravo:)Mai i az shte zapochna da skacham?:)

Написа Plamen на 25-Mar-2004 19:45


Алтернативното както винаги мнение на freak-а:

http://freak.unixsol.org/#2004-03-20

Евала!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Mar-2004 19:59


Ela da skachash s parashut tova liato v kazanlyk.Moje bi shte si promenish mnenieto za visochinata...a moje i da ne si go promenish

Написа slavi на 20-May-2004 11:22


При първа възможност ще дойда да се пробвам. Не ме е страх от височината :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-May-2004 14:38


Леле, като четях това което си писал имах чувството че съм там. Но ако искаш наистина да почувстваш самото летене пробвай или с парашут (макар че с него пропадаш, не летиш) или с парапланер. При мен поне така се получи, летях с тандем - после скочих с бънджи на Клисура и установих, че чувството при скачането с бънджи при самата загуба на почва под краката е същата като летенето с парапланер, само дето ти са разклащат всички вътрешности и си с главата надолу. Адреналина по време на полет е просто на макс, като през цялото време не трябва да губиш самообладание, защото каквото си направиш горе, с такова ще те поема земята долу.

Дано се видим в небето!

Поздрави

Написа spesheva (www) на 24-Jun-2004 11:57


Хората от Адреналин ни казах, че доста парашутистисти не са успявали да скочат с бънджи. Било им страшно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jun-2004 12:50


Това е малко трудно за вярване, но може и да е имало такива случай, защото забележи парашутистите се мятат (поне стандартната за България) от височина 800-3000 метра без да ги държи ластиче на което да подскачат - а чисто си свободна падане, + това риска при бънджито от това да ти се повреди ластика е твърде малък да не кажа почти никакъв, докато при парашута дори и да е проверен преди това, ако по някакви злощастни причини не успее да се отвори ти падаш като чувал с картофи и повярвай ми по-страшно от това няма. Така, че твърде много се съмнявам в това което са ти казали Адреналинци. Или са си чешали езика ..

Написа spesheva (www) на 24-Jun-2004 14:57


Аз съм скачал и с 2те, и мога да кажа, че "вътрешната борба" е по-силна при бънджи - височината е достатъчно малка, за да не ти се струва всичко там долу като нещо нереално и далечно, както е при парашута. Поне при мен е така - когато съм на вратата на самолета, мисля повече за това, което ще правя в няколкото секунди летене, а не колко далеч е земята :)

Написа Йордан Петков на 17-Dec-2004 05:42


абе хора защо спорите достатъчно готини са и двете.И при двете има трапка, и при двете ти се качва адреналина. Хубаво е да изживееш и двете и да правиш това, което ти доставя удоволствие:))))
ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ !
:))))))
;))))))

Написа картинка (www) на 25-Apr-2005 07:19


Неделя, 21 Март 2004

Ранно ставане, отново. Този път заради организираният paint ball. Минахме през Студ. град за да заберем Ники и Люба и се качихме над Драгалевци за да си поиграем на войници. След кратък инструктаж ни раздадоха комбинезоните, пушките и предпазните маски и се втурнахме към гората. Първата игра се защитавахме и успях да застрелям един нападател преди да тръгна в атака и да ме застрелят от няма и два метра в рамото. Боли, синката най-вероятно ще е сериозна, но пък първата игра я спечелихме.

Втората нападахме. Много време ми отне да заобиколя всички. Промъквах се като нинджа в горният край на полето, внимавайки да не ме усетят. След като заобиколих тръгнах към вътрешността като целта ми беше да направя поне няколко frag-а /имах да си връщам/ :-) Защитниците не очакваха някой да изкочи отзад и затова успях да хвана един неподготвен от няма и три метра. Пича го видях как му се показваше пушката зад една скала. Аз пълзех към скалата, като чаках да духне вятър за да не се чува шума от лазенето. Отне ми около пет минути да мина трите метра до скалата и да я заобиколя отстрани. Определено имаше изненада в появяването ми. Вдигнах пушката, насочих я и дръпнах три пъти бързо спусъка. За моя голяма изненада нищо не излетя от дулото :( В следващият момент пича се усети и ме застреля с два куршума в двата крака (за малко да ме уцели не където трябва :) Поуката е: като ще се правиш на нинджа, поне провери дали имаш патрони в автомата. Втората игра я загубихме.

Презаредих си автомата и започна трети рунд, в който се защитавахме. Ники се качи на покрива на една от сградите, Течата и един приятел на Ники се скриха някъде в долната част, а аз и един друг пич бяхме в горната част. Бях качил най-отгоре, близо до мантинелата на пътя. Залегнах и се покрих, така че почти не се виждах. Зачаках някоя жертва. Тъкмо се бях отчаял, че никой няма да дойде и видях как един противник се промъква точно срещу мен. Издебнах го докато се приближи на петнайсетина метра и в момента в който ме видя го запуках здраво. Но пак проблем с оръжието (заяде механизма) ми попречи след като го убих (по-късно се разбра че още с първите два изстрела съм го уцелил в автомата) да продължа играта. Тази игра не разбрах дали спечелихме или загубихме, защото беше време с Течата да си ходим. Трябваше да се подготвим за мача вечерта. Чакаше ни вторият мач от първенството на Евротур.

След като фанелките на отбора бяха изпрати и изсушени тръгнахме като пребити за срещата. Щяхме да играем в залата на стадион Академик. Мача завърши пак с 5:2 за противниците. Този път играхме добре но просто късмета ни изневери. Особено второто полувреме, в което ударихме осем греди, а освен тях имаше още поне 10 удара към врата. Какво да се прави лош кЪсмет :(

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Еййй, GF, ходите на пейнтбол , ма не се сетихте да вземете ветерана от 5 войни по паинтбол. :)
Само да ми паднете че ходите тооолкова сини на петна от връта на долу :)))

Написа mhz (www) на 26-Mar-2004 09:48


Ни са фърляй много и ние сме стрелци :) Тази седмица може би пак ше играем

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Mar-2004 12:06


Понеделник, 22 Март 2004

Разходка до ФМИ и среща на която си говорихме за възможностите на MAN мрежата и как да UNI-SOFIA да я използват по-ефективно. Мисля че мина добре.

Вечерта играхме до късно канаста. Едва успяхме да направим две игри въпреки че играехме само до десет хиляди. Бирите и водката на мен ми бяха в повече.

Вторник, 23 Март 2004

Пътуване до Пазарджик за подписване на договори пред разни нотариуси. Града хич не се е променил, същата отфрат е. Заведенията са смотани и направо не мога да си представя ако трябва да прекарам там повече от ден-два, какво ще правя. Почти всеки път като отида и някое заведение ме издразва яко с обслужването си или с нещо друго. Едно нещо обаче ми хареса. Най-противното заведение, което бяха направили на централната пешеходна улица и което препречваше пътя (Бъгси) са го затворили, кеф. От кога си мечтаех този връх на селянията да изчезне. Ура!

Вечерта на мрежовата сигурност ми беше скучно, макар че научих нови неща. Не знаех за хитрата атака с white space пред името на файловете (open го игнорира). Не знаех и какво точно прави Safe модула в perl. Това беше един от въпросите, който исках да задам на EXo и Murro на предишната лекция.

Сряда, 24 Март 2004
16:30

Бяхме в Тойота - България за да разберем какви са цените, как стават лизингите и изобщо какви са условията. Толчава фирма да вземат да си направят сайт, ебаси! Можеше да ни спести разкарването до show room-а на Цариградско шосе.

Май засега няма да си взимам Тойота. Цените нещо не ми харесват. Може би след година-две. Харесах си нещо по-еФтинко и се надявам до края на седмицата да го взема. Няма да казвам какво е засега. Като стане тогава!

22:30

GNOME джамбуре. Толкова хора в сряда "При Кмета" никога не сме се събирали. Успяха все пак да ме снимат пред емблемата на GNOME, която според мен представлява отпечатан задник с няколко по-малки отпецатъци покрай него, най-вероятно направени от тръскане на мъжки атрибути :-)

23:59

Още не съм дописал приключението със скачането от Стамболовия Мост в Търново на 20-ти този месец. Утре най-късно ще е готово и ще го публикувам. Мисля че ще ви хареса. Добавих текстовете за липсващите дни. Трябваха ми няколко дни за да се освестя след съботата (20-ти).

Четвъртък, 25 Март 2004
13:35

Дописах историята за бънджито в Търново. Можете да я прочетете в секцията приключения под заглавие Големият страх. Ако ви хареса (или не ви хареса), моля добавяйте коментарите към нея, не тук.

22:06

Краката ми станаха на понички от обикаляне с новите обувки по разни автокъщи из цяла София. Добрата новина е че май локализирах каквото търсех. Ще видим дали утре ще имам късмета да си го взема. Ебаси и късмета, точно когато трябва да се обикаля, студентите блокират пътища заради някакви си билетчета (или карти или там квото и да е, майната му), на Спас колата още не е поправена, някакви нови вируси се опитват да ми пълнят пощата та се наложи да филтрирам .zip атачмънти и изобщо само хубави неща.

Майкрософт да го ...... много се кефя, че ги глобиха, заслужават си го. Даже малко са ги глобили. Европейската комисия можеше да измисли някакво взимане на секрети от чичко били и чичко стиви. Е за това бих си платил вече.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

е то ще се обжалва, и ще минат още 3-4-5 години, докато се изчерпят всички инстанции. До тогава Били ще е реализирал още ен на брой милиарда от монопола си, и така. Пука му за мижавата глобичка.

Написа Джорджи на 28-Mar-2004 22:44


Обжалва не обжалва няма значение. Важното е че сега спокойно като говориш с някой можеш да казваш, че са осъдени за злоупотреба с монополно положение и в щатите и в Европа. А и за самото обжалване не съм толкова сигурен, че ще се влачи, не е България това..

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2004 13:07


Петък, 26 Март 2004
18:30

Неприятно студено време. Не стига това ами и вали. Мразя. Нищо не ми се прави само ми се спи и ми се вършат глупости. Следобед поне успях да дремна час-два в офиса та се освестих, че едва гледах. Дано времето утре да е по-добре, защото ще ходим пак да скачаме в Търново. От същият мост. Този път ще участваме в световен рекорд за брой направен бънджи скокове в продължение на 24 часа. Мислим да скочим поне по десет пъти. Страшно - не страшно, ние сме гадни кучета и ще скачаме напук на цялата психария :) Може даже да се хвърлим и през ноща (даже не "може" ами направо ще го направим, ухааа).

Събота, 27 Март 2004

Тръгнахме много рано за Търново. Този път аз не карах през целият път така че имах възможност да поспя. Необходимо ми беше. С това ставане в седем бях като пребит.

Стигнахме около десет и половина при Стамболовият мост, а тълпата вече беше голяма. Попълнихме си декларациите, че сме луди и че скачаме по собствено желание и отидохме да пием бира.

В два и половина следобед порядъчно почерпени, се върнахме за да видим някакъв пияндурник как се изтърси от една скала, добре че беше пиян та нищо му нямаше. Полицайте си го прибраха, а ние полегнахме в колата и дремнахме до към шест и нещо. Станахме, надявайки се тълпата да е намаляла и да дойде нашият момент за скачане. Тълпата си беше същата даже се увеличаваше. Разходихме се, взехме си бира и хапване и към девет заседнахме да гледаме как скачат. По някое време ни омръзна и пак полегнахме да спим почерпени, като планът беше да станем около един и половина и да се наскачаме на воля.

Събуждам се в три и нещо през ноща и чувам Течата как мляска на предната седалка. Викам му "К`во млещиш бре?", а той ми отговаря "Пиянският глад ме хвана - дояждам к`вото е останало". Събудил се преди 20-ина мин, излязал да се поразходи, огладнял, освен това го хванало яд, че народа вместо да намалява се увеличавал. Е майната му (и без това мразя масови прояви). Спогледахме се и той предложи да палим колата и да се прибираме. Съгласих се и си тръгнахме. На гадната кола фаровете и светят зле, така че пътуването към София беше доста уморително и бавно. Правихме мохабет през целият път и живи и здрави в седем без петнайсет се бяхме прибрали.

Макар че не скачахме, доста се позабавлявахме, дори успяхме да се насмукаме по два пъти :-) Струваше разходката.

Неделя, 28 Март 2004

Преместихте ли си часовниците? Ако не сте местете ги с един час напред. Ако утре някой ми закъснее с един час да не каже, че не съм го предупредил :)

Няма външен нет, мамка му. Аз проблема си го реших набързо със

ssh -D 1080 jaba.cybcom.net
и след това настроивайки mozilla-та и sim-а да ползват socks5 проксито, ама това е куцо решение. Утре ще оправяме външният...

Почвам да мисля въпроси за теста по мрежова сигурност. Това ми е най-неприятният момент от курса. Тестовете, проектите и т.н. Ако някой иска да свърши вместо мен работата може да изкара една почерпка ;-)

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Predpolagam, che wse nqkoj student shte se navie da ti pomogne. ;)

Написа Niki (www) на 28-Mar-2004 22:38


Е добре де, журито е подкупно,ама чак толкова евтино, една почерпка, че и ти ще черпиш... някои студент(к)и ако им дадеш такова нещо да правят, те ще те черпят... :)

Написа Васил Колев (www) на 29-Mar-2004 11:23


Ей кво ниско мнение за студентското братство :) Аз визирах вас като помощници, не се скатавайте, ей :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Mar-2004 13:09


Понеделник, 29 Март 2004
The Fourth Amendment protects US citizens from unreasonable searches and seizures. In Louisiana, Texas, and Mississippi, however, the requirement that police obtain warrants before searching a building is under attack. More information

На Ви Свобода Нещастници. Up Yours! Терористите печелят. Много ми е забавно. Елата В Страната На Полицейският Терор. Елата В Страната На Неограничената Простотия. Елате В США!

You're going down...

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Бушовщина.
Не случайно е в най-селяндурските щати.
Дано не мине - американската демокрацията е може би единственото им постижение освен "How to create an emigrant nation by washing brains".

Написа Дончо (www) на 30-Mar-2004 07:02


Все едно пък има не "селски" щати :) Аз пък се надявам да мине

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Mar-2004 09:41


Още един глас "ЗА"!

Написа Димитър на 30-Mar-2004 10:54


Вторник, 30 Март 2004

Обновлението до slack-current в който има KDE 3.2.1 и XFree 4.4 мина безпроблемно. Единственото което трябваше да направя е да изтрия явно грешните настройки на монитора от /etc/X11/XF86Config и всичко тръгна като стой та гледай. Цялата операция отне не повече от 15 мин. Тоя дето го е написал тоя slackcheck ще го черпя една бира :-)

Вечерта лекцията по мрежова сигурност мина някак бързо, макар че ми беше скучничка. Тъкмо стигнаха до интересната Poison NULL byte атака и свърши времето.

В Тукан са добавили специално меню за постещи - браво! Ако постех щях да съм ви много благодарен. Само че понеже не постя. Когато реших да започна постите се оказа, че минало седмица от началото и вече бях съгрешил многократно. Нищо, още една черна точка за пърженето ми в ада и без това обичам да ми е топличко. Нека другите да се оригват на мляко и мед горе в рая. От високо можеш само да паднеш пък и купона е в ада. Горе едва ли ще има алкохол, развратници и леки упойващи вещества за пушене.

Сряда, 31 Март 2004
19:40

Ден в който нищо не се случва. Дописах системата за "разплащане" чрез SMS-и и след това тръгнахме да се мотаем със Спас. Както се бях заблял добре че ManiaX-а ми се обади иначе щях да пропусна бирената среща. Тази смяна на времето явно успява да обърка и мен. Заминавам да пия биричка и на сладки приказки в "При кмета".