< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 5 Март 2009 | Начална страница | Събота, 7 Март 2009 ->
Петък, 6 Март 2009

Докато слушах днес за някакви скандали около цените на лекарства и какви пак ги е надробила здравната (но бездарна) каса се сетих за нещо, което ме подразни миналата седмица.

Малката беше болна и се наложи да отида да купя някакви лекарства. Обикновено като я усетим, че се разболява и даваме осцилококцинум и някакви други подобни хомеопатични лекове. Доста помагат и за три години само два пъти се е налагало да даваме нещо по-силно. Предписани са от личната и лекарка и т.н.

Отивам в денонощната аптека на Раковски и си пожелавам опаковка осцилококцинум. И преди съм купувал от там и то неведнъж. Вместо обаче да си получа лекарствата ми се казва: "Трябва да имате рецепта, вече не продаваме лекарства без рецепта". Трябваха ми няколко секунди да реагирам и единственото, което успях да измрънкам беше "Ама, ама за едно и също лекарство ли говорим... за онова хомеопатичното на малки гранули?".

Девойчето ми отговори утвърдително дори ми показа опаковката, но без да ми я дава (щото рецепта трябвало!).

През главата ми минаха мисли за лекарства за кашлица, как у дома си правя лаборатория за метамфетамин, окопитих се и вече в бойно настроение питам: "Добре де, а колко мога да си купя без рецепта?", с идея колкото и да ми дадат ги взимам и отивам другаде да допълня "дозата".

Не ми отговориха на въпроса, а просто ми подадоха опаковката платих си я и излязох.

Като се прибрах разбрах, че от няколко седмици имало подобна глупост, да искат рецепти от личния лекар преди да ти продадат лекарства. Не зная от кой излиза това изискване, но е идиотско на толкова нива, че просто е безумно. Чудя се ако бях поискал Панадол или течен аналгин дали щяха да ми дадат? Остава и за такива неща да искат рецепта. Какво им пука на тях, че детето ти има 38.7° температура, трябва нареждания да се изпълняват. Обади се на личния си лекар и бягай при него за рецепта.

Кой ли мамка му седи по цял ден на дебелия си гъз, лапа пара дето от мен е взел тулупа му с тулуп и мисли подобни регулации за народонаселението?

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Нали се сещаш, че когато подадеш рецептата, на нея е изписано името на лекаря ти и какво ти е предписал. И тази безобидна статистика в ръцете на големите компании може да направи чудеса.
Като например да го поощри този твой лекар, дето ти изписва Зинат за хрема, примерно. ;-)

Написа Коко на 07-Mar-2009 09:10


Тези, на които пише "без лекарско предписание" са без рецепта :)
Иначе като се напревиш на удивен и измрънкаш ти дават и от другите де ...

Написа N.Pepelishev на 07-Mar-2009 12:52


Това се канеха да го направят от много време. Има смисъл примерно антибиотиците да се дават само срещу рецепта, защото бактериите могат да развият резистентност към няколкото групи използваеми за човек антибиотици. Но с антибиотици злоупотребяват и много лекари, не само самолекуващи се хора с хрема.

Все пак хомеопатично лекарство, което в доста научни среди се счита за изцяло неотличимо от плацебо, да се дава само срещу рецепта е пълен и абсолютен връх на глупостта.

Цялата идея е да ни задължат да ходим по-често на личен лекар, който пък ни дръсти с левчета, за да не му губим от ценното време с нашите незначителни проблеми. Крайният ефект - плащаме повече.

Написа Иван на 07-Mar-2009 13:33


@Иван

За съжаление днес в България предимно лекарите злоупотребяват с антибиоцити и ги изписват за какво ли не, със и без причина.

Написа teh на 07-Mar-2009 20:24


Аптеката може да изисква рецепта само ако на кутията на лекарството пише "по лекарско предписание" - това е ЕС-нормата.
Хомеопатичните "хранителни добавки" официално не са лекарства, а храни. Да ти искат рецепта за такова нещо е все едно да пазаруваш сиренето с рецепта. :)

Иначе изискването за рецепта има някаква логика. На мен "погрешка" са ми подавали хапчета 50 мг вместо поисканите 5 мг. Което, ако не беше забелязано навреме, можеше да има... последствия.

Написа Ди Митър на 07-Mar-2009 21:18


За антибиотиците наистина има логика да се дават само с рецепта и така и трябва да бъде. Но за лекарства от типа на аспирин или аналгина например е глупаво да ти искат рецепта. А за хомеопатията, която така или иначе си е чиста вода( http://skeptoid.com/episodes/4034 ), си е направо безумно.

Написа iffi (www) на 08-Mar-2009 00:56


Че е идиотско, идиотско е, ама защо един път не вземат да допуснат тази идиотия: да дават лидол, морфин и каптагон без рецепта???

Написа Апостол Апостолов (www) на 08-Mar-2009 04:15


Абе, друг път кажи как си напоил сестра си, не как си копувал Осцилокопсимум!

Написа Radko на 10-Mar-2009 09:04


Бъркаш нещо сестрите кОпувачо.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Mar-2009 09:45