< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 8 Декември 2008 | Начална страница | Сряда, 10 Декември 2008 ->
Вторник, 9 Декември 2008

Credit crunch-а стигна и до мен след като вчера любезно unicredit ме уведомиха с sms да отида да ми кажат за новите лихви по ипотечния кредит. За щастие в случая поради предварителната ми подготовка по избора на кредита и начина, по който се изчислява лихвата, а именно 1M Euribor+фиксирана надбавка, ще съм съм на малка далавера поради падането на едномесечния euribor за декември. Хубаво също е, че се очаква още падане заради свалянето на лихвите от ЕЦБ.

Който обаче не е внимавал и си е взел кредит с лихва базирана на "стойност на банковия ресурс" (или кредит в лева или от гръцка банка :), вероятно няма да пропуснат да му го сложат. СБР е чудна измислица, която позволява на банката да прави каквото си иска с лихвите (да ги вдига естествено) особено в днешно време когато отвсякъде медиите плашат народа, че нещо много страшно става.

Забравихме тъмните времена когато, за да вземеш кредит искаха за гаранция два пъти сумата на кредита да я имаш в банкова сметка.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

е па аз съм в лв, и ми я смъкнаха с 0.5% (е, поради предварителните условия де), ама не са напъвали и да ми я дигат ;))
Хем даже и не съм ползвал "предварителната ми подготовка", а само жокера - да се обади приятел :)))

Написа Габо на 10-Dec-2008 21:56


Я раздуй малко за тия мурафети, че ипотечния идва до месец и нещо.

Написа pro01 (www) на 15-Dec-2008 17:34


Няма много за раздуване. Моята лихва е заложена като едномесечен euribor + твърда надбавка. Понеже euribor в началото на декември падна рязко с около 4 десети от първи януари ми намаляват и лихвата. Очаква се euribor още да падне, заради свалянето на лихви от европейската централна банка. Много зависи лихвения ти процент като каква калкулация е заложен в договора.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Dec-2008 18:44


Банката има ли значение, или навсякъде е възможно да го договориш така, но принципно не се предлага, защото е по-несигурно за банката?

Написа pro01 (www) на 17-Dec-2008 07:12


Аз не съм чувал банка да позволява договаряне :) Предлагат ти каквото предлагат и ако е пръчка просто ти казват ами това са условията на банката. Поне с банките с които съм работил, никой не ми е давал възможност да избирам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Dec-2008 07:30