< HomePage | Снимки
<- Сряда, 10 Септември 2008 | Начална страница | Петък, 12 Септември 2008 ->
Четвъртък, 11 Септември 2008

Като съм отворил дума за банки, забравих да се "похваля", че след доста псуване и два пъти редене на опашка в КАТ - Пазарджик си взех талона след като бях наказан с "20 лв. глоба (без право на обжалване) и отнемане на три точки" (бяха забравили да споменат двете ходения до Пз и деветте месеца чакане. Само ходенията са ми загубили два дни и ~100 лв., ей това вече е наказание).

За да си платя тези 20 лв. трябва разбира се да отида в удобно сложения в сградата на КАТ банков офис. Влизам вътре, редя се на опашката и казвам, че имам да плащам 20 лв. глоба. Лелката любезно ми отвръща "дайте наказателното постановление господине и си пригответе 24 лв.".

Не е нужно да си много светнат, за да видиш веднага как ти го вкарват четвъртит с четири лева такса, за нещо, което струва 80 ст. Понеже очаквах подобна селяния, подготвен съм за война и съм толкова нервен та чак мълнии ми изкачат от очите, обаче с най-любезен глас казвам "искам да платя по банков път от моята сметка във вашата банка".

Оная както и очаквах се опули и след кратък размисъл вика "ама те искат глобите да се внасят на ръка".

Естествено аз това и чакам, за да започна караницата. "Как така? Глобата си е глоба, ето тук пише банкови сметки където да я платя, вие ще ми кажете, че трябва да я плащам в брой! Че и четири лева такса за превод. Парите са си пари, клиент съм на вашата банка и искам да преведа сумата, която е нужна от сметката си".

Лелята видя, че няма да се разбере с мен и в последен напън да ме откаже, вика "ама ще трябва да попълните вносна бележка". Давай я, ще я попълня.

Попълних си бележката отстрани, за да не бавя хората, цъкнах в поленцето такси "за сметка на получателя", удариха ми по един печат на вносната бележка и това беше.

В крайна сметка боли ма кура за четирите лева ама защо ще цакат хората с топла бира? С цялото упражнение по писането на вносната бележка набутах педалите от КАТ с 80 ст. за превода и пропуснах да нахраня банката с четири кинта без да ги е заслужила.

Ало, КАТ ли е? Не, ние сме банката. И на *ВАС* да ви еба майката.

Ще трябва да пия някой нимидримин след седмица като трябва да си сменям книжката от пазарджишка на софийска, че да не лежа някой... Чувам, че в КАТ София са още по-големи дебили, ако това изобщо е възможно.

[ Коментари: 17 ]
Коментари

Нимидремин е правилното. Но по-добре пий презкурин или задремихуин.

Написа Коко на 12-Sep-2008 05:18


А за петичките - ненапукопетин :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 06:10


Наскоро гледах един филм - http://www.imdb.com/title/tt0762104/
приятен е, не блести с кой знае какво, но основната идея са именно тези такси, с които ни цакат.

Написа Николай на 12-Sep-2008 06:34


Коя е тази нагла банка?

Написа Красимир Казаков на 12-Sep-2008 06:35


@красимир: уникредит...за съжаление не са единствените. Който се е настанил близо до учреждение има същата политика. Да си спомним десет левовата такса на Калотина за смяна на евро в левове.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 06:40


В софийския КАТ мисля че беше СиБанк. Ама и там идеята е същата...

Написа Георги (www) на 12-Sep-2008 06:48


На мен пък една услужлива служителка от община Пловдив ми обясни, че таксата за издаване на нова лична карта задължително трябва да се внесе в клон на банка ДСК - като посочи и къде е най-близкия клон на ДСК та да ида там...

И все пак - като удържат сумата за превода от внесената глоба, КАТ няма ли да реши, че не си си внесъл исканата сума?

Написа Ирина Марудина (www) на 12-Sep-2008 08:13


Ами виж, и мен ме набутаха в паспортната служба, но до някъде е разбираемо, банката за да поддържа това работно място там има разходи - наем, инкасо, работна заплата и т.н. и е нормално да иска да си избие парите и да има и печалба.
Обаче на фона на ниските ни заплати ниските такси които плащаме, банковите такси изглеждат големи :)
Освен това, служителите на подобни работни места не са и от най-умните...

Написа emo на 12-Sep-2008 08:14


@ирина: да решават каквото си искат, талона си е в мен, имам документ че съм си платил, нека за тези стотинки се заядат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 08:26


Какви 80 стотинки? Когато внасям пари в кеш по сметка в същата банка обикновено такси не са ми искали. Поне в ПИБ и ДСК е така. Вътрешнобанков превод в ПИБ е 30 стотинки. Тези 80ст. се плащат само при междубанков превод.
Добре си ги подредил!
Поздрави! :)

Написа Никола Славчев на 12-Sep-2008 10:17


В случая е междубанков, защото сметките на КАТ са в СИБАНК (май), а клона на място е на Булбанк.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Sep-2008 10:47


@emo: Струва ми се, че 4 лева на транзакция е малко много за покриване на разходите на една банка да държи човек в КАТ, този да не им е служителят на годината.

Написа iassen на 12-Sep-2008 14:37


Еми то май основната печалба на банките идва точно от тези таксички. Я се сетете какво става с 200-250 таксички на ден. А съм сигурен, че във Варна и София цифричката е по-големичка... И? А лихвичките още са мизернички, въпреки, че се обещава покачване и там - сигурното папо за банките...

Написа SimonP (www) на 12-Sep-2008 19:49


Може може... не се притеснявай! Аз три дни подред ходя да си оправя печатна грешка в талона. Най-странното е, че не платих един лев, ако не броим бензина който изгорих да ходя да КАТ, пък паркирам на служебен паркинг, щото офисът ми е на 50 метра от КАТ. И бензина си е изгорен само за ходене до КАТ, щото съм отпуска!

Поне си взех новия талон :)

Написа Илия на 13-Sep-2008 00:11


Райфайзен!
Крали са ми пари от карта в ОББ - 500 лева, така и не ми ги върнаха, и тъй като ми превеждаха част от заплатата (300 лв) в картата - докато се усетя и ми ги дръпнаха и тях. В крайна сметка им вися с 200 лева, и всяка година януари месец ми лепват лихва около 40 лева. От мен пари няма да видят.

Защо Райфайзен?
Заради лудия ми късмет ми откраднаха 300 лева и от там. Проблема се реши точно с две обаждания по телефона (дори и жалба не съм писал!!!). Обадих им се, каката ми каза друг телефон, на който да звънна, звъннах, обясних какъв е проблема. След около 30 минути ми се обадиха, че картата ми е блокирана, липсващите 300 лева са възстановени в сметката ми, и да отида след 5 дни да си взема новата карта. От тогава аз други банки не признавам. Може да са малко дърво като обслужване (трябва да пишеш вносни бележки, за да внесеш пари), но ме спечелиха като клиент именно заради по-горното.

Написа Димитър на 14-Sep-2008 19:56


Това с вносните бележки наистина не е готино. Като ще им давам пари трябва да не ми поставят препятствия :) В това отношение доста от банките трябва да вземат пример от омразната ми ПИБ, където си има служители дето правят всичко ти само си седиш и подаваш необходимата информация.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Sep-2008 20:00


Привет,
има и по-лесно(еФтино) решение на проблема с глобите.
В момента на произшествието заявявате ,че не си носите контролния талон (глобата Х+10лв ).
Наказателното постановление идва на домашния адрес след месец(или Ви издирва кварталния).
Плащането става по банка или и-пей ,много важно е да разполагате с документ ,че сте извършили превода!!!
Тоест ако ви глобят във Варна а сте от София при всички случай ще е по-бързия и еФтин вариант.

Мен лично ме глобиха 80лв и 6 точки в гр.Г.Оряховица преди около 5 години за това ,че ми блъснаха автомобила паркиран в централната градска част,а той е с каско.
Виках полиция ,а те ме щрафосаха за неправилно паркиране.Нямах представа ,че този документ не се изисва от застрахователя.Взеха ми контролния талон.По служебен път ми го върнаха намачкан и олят с кафе след около 8 месеца.Така че от този момент никога нямам контролен талон пред КАТ.Номера минава почти винаги.Или кеш или с малка глоба.Ако не представиш талон катаджиите си мислят ,че си голям нарушител.

Написа Георги на 15-Sep-2008 12:24