< HomePage | Снимки
<- Сряда, 9 Април 2008 | Начална страница | Петък, 11 Април 2008 ->
Четвъртък, 10 Април 2008

Започвам да си играя с kvm. Крайно време е яките нови машини, които сложихме в последните няколко седмици да бъдат впрегнати по-сериозно с помощта на малко виртуализация.

При нас се подмятат поне пет сървъра, които само хабят ток, но пък услугите работещи на тях по никакъв начин не бих искал да ги сложа заедно с нещо друго. Отговорът е ясен - виртуализация.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

no matter how much I don't like close source binary packages vmware server is way better than kvm - I did spend enough time dealing with both of them to say that.

Написа xeno на 12-Apr-2008 04:57


kvm е ново, на няма и две години, разбира се че в настоящия момент нещо дето е на две години е с по-малко възможности от нещо дето е на десет (vmware). В дългосрочен план kvm със сигурност ще е по-добро, а дори и в момента в някои области е номер 1. А факта, че е свободен софтуер и е в стандартното ядро е огромно предимство.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Apr-2008 11:11


Пусни си XEN 3+. Ако машините са хубави го пусни с IVT (хардуерната виртуализация). KVM използва същия QEMU код, който ползва и XEN, и то само за IVT. Ако KVM ти бачка и това трябва да бачка. Така ще имаш по поддържани тулове, отколкото в момента са налични в KVM. А QEMU + IVT (XEN/KVM) поддържат доста повече функционалност, отколкото VMWARE към момента, при това по-скалируема (повече CPU-та, повече SMP, повече RAM, Live Migration със Snapshot-ове). Разбира се, доста по досадно за конфигуриране е, отколкото vmware (това може би му е най-доброто качество на vmware), но веднъж запали ли, е желязно.

Написа Делян Делчев (www) на 13-Apr-2008 02:56


Защо не хвърлиш и едно око на VirtualBox?! Напоследък доста се шуми около този продукт. Аз лично съм тествал OSE версията (направих си build за моята машинка) и мога да кажа че съм много доволен....бързо,стабилно,просто за конфиг и най-вече свободно. Е не знам дали на тебе ще ти върши работа защото предполагам че ти трябва някакво "Enterprice" решение..... но все пак го разгледай, ще се радвам да чуя мнение за VirtualBox от теб.

Написа xaoc на 13-Apr-2008 11:46


Не отговаря на изискванията ми да е в стандартното ядро. Някой ден като го добавят, ще го пробвам може би.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2008 12:30


Ооо и това "Closed-source features ¶

The following list shows the enterprise features that are only present in the closed-source edition..."

http://www.virtualbox.org/wiki/Editions

хич не ми вдъхва доверие. Ще стоя далече от VirtualBox.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Apr-2008 12:35


Valid XHTML 1.0! Valid CSS!