< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 21 Януари 2008 | Начална страница | Сряда, 23 Януари 2008 ->
Вторник, 22 Януари 2008

Донякъде ме радва, че Flash постепенно започва да се превръща в нещо полезно, а не само като инструмент за правене на досадни реклами и подобни неприятни неща.

Днес открих Open Flash chart. Това ще е първото flash нещо, което ще изполвам в мой проект.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Flash-а е толкова "полезен", че Adobe пускат Flex (който за разлика от предшественика си има някакъв полу-смислен замисъл)

Написа Георги (www) на 24-Jan-2008 22:29


То и фаша си имаше смислен замисъл... просто разни смотаняци го ползват изцяло за правене на сайтове и тн... защото смотаните им клиенти искат всичко да им шава. Нещо подобно започва да се получава с AJAX... всеки го ползва когато му скимне, за какви ли не ненужни глупости, повече пречещи, отколкото помагащи

Написа MacTeP (www) на 25-Jan-2008 09:26


Flex отново генерира swf файл, който се изпълнява от Flash виртуалната машина. Хората отдавна си Flex за цялостни решения (включително сео оптимизирани).

Написа peter (www) на 28-Jan-2008 18:53


И как по-точно ще са "seo оптимизирани" тези swf файлове? Да не би търсачките да ги свалят и след това да търсят в тях текстове или да ги декомпилират? Не ми звучи като да е много вярно. Който иска да има flash сайт, да забрави за че каквито и да са търсачки ще го намерят, освен ако така или иначе не си направи сайта качествен за четци без флаш.

http://blog.deconcept.com/2006/03/13/modern-approach-flash-seo/

Разбира се такива като моят провайдер http://tbc.bg/ с тяхната *напълно идиотска интро страница* не флаш ами и господ не може да им помогне. Пет пъти съм им казвал да я махнат, защото е олигофренска и заради нея ги няма никъде, но нееее, много готино да имаме "интро пейдж".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 19:23


използва се deep linking (sfwaddress + swfobject) плюс нещо, което генерира нормални страници. Ако има флаш плъгин swfobject-а замества div-чето с текста и линковете с флаша, а sfwaddress се грижи да отиде на правилното място.

Написа peter (www) на 28-Jan-2008 20:04


Тоест най-добрия начин е да си направиш сайта без флаш, пък после плескай флаша отгоре ама гледай да не замажеш работещия сайт :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 20:08


не си падам по споровете, но защо сайтът да не направен на флаш и заедно със сърварния език, който генерира страниците, не ползват една и съща БД

Написа peter (www) на 28-Jan-2008 20:12


Ако някой ти плаща, за да вършиш нещо по два пъти като вторият път (флаша) е по-малко полезно, по-неизползваемо и по-трудно за поддръжка, спрямо първия път - нема лошо.

Има някаква полза от флаша, но едва ли е в правенето на сайтове. Някоя и друга шарения тук и там е ок, но за "цял сайт" си е трагедия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 20:38


@Георги Чорбаджийски - За SEO-то и flash-а може да видиш http://oggin.net/work/swf-sdk/
иначе и аз съм на мнение че flash не става за цял сайт

Написа MacTeP (www) на 30-Jan-2008 11:28