< HomePage | Снимки
<- Неделя, 30 Декември 2007 | Начална страница | Вторник, 1 Януари 2008 ->
Понеделник, 31 Декември 2007

Пожелавам си през 2008 да се виждам/чувам/общувам с по-малко тикви или поне ако ще са тикви да не са пълни с въздух, а с благинки като показаните по-долу:

Новогодишна тиква, неотворена

Новогодишна тиква, отворена

Новогодишна тиква, разрязана

Коледна/Новогодишна тиква - майстор Сиси. Не съм опитвал тиквата, щото не си падам по такива неща, но казват, че била вкусна.

ЧНГ, догодина повече пари и по-малко работа...

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Първо честита нова година ;)

Тиквата изглежда много апетитно. Никога не съм опитвал нещо подобно, може ли да споделите рецептата за да я окрадна брутално и ако не ме мързи да си направя нещо подобно :)

Написа MacTeP (www) на 01-Jan-2008 22:46


Ще питам и ще я напиша, ако Сиси не ме изпревари и не я напише сама.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jan-2008 22:50


МасТеР, ето как можеш да си направиш пълнена тиква:
Взима се една средноголяма кръгла тиква, добре би било и да е по-разлята. Отрязва се внимателно отгоре капаче, което ще се използва по-късно. Изчиства се вътре от семестта част, измива се. Продуктите за пълнежа и количеството им са на око и по желание, могат да бъдат напр.:
- всякакви сушени плодове, нарязани на парченца и/или цели (сини сливи - без костилки, смокини, кайсии, стафиди, фурми, череши!! - много приятно е с тях, ако не намериш сушени става и с коктейлни от бурканче, може и от рзличните екзотични сушени плодове..)
- ядки, смлени или нарязани 200-300 гр. (орехи, може би ще е хубаво и с бадеми, лешници - сурови)
- локум (поне 2 малки кутийки) задължително!!
- сурови плодове, нарязани на малки парченца (ябълка, портокал, банан..) по желание
- мед, захар (кафява най-добре) на вкус, като може предварително да се намаже вътрешността на тиквата с мед, и отгоре също да се сложи, но и вътре в плънката, понася сладко
- алкохол 50-100 гр. (ром или коняк, а може и друг)
- канела 1/2 пакетче, може и повече
Всичко това, а и въобще каквото ти хрумне още, се обърква хубаво в отделен съд, изсипва се в тиквата (или се редят направо продуктите) и се поставя похлупачето. Така напълнената тиква се слага в тавичка без никаква вода!! и се пече в слаба фурна на 120-180 градуса около 2-3 часа, зависи от фурната и самата тиква, но най-добре на вентилатор, става и по-бързо. Проверява се с вилица дали е опечена тиквата, ако случайно отгоре капачето започне да изгаря може да се сложи фолио. Серивара се студена (най-добре на следвщия ден), на резени като торта.
Вкусно и красиво! Да се похвалиш като я направиш! ;)

Написа Сиси Чорбаджийска на 05-Jan-2008 11:57


@Сиси Чорбаджийска - Много благодаря, определено ми изглежда МНОГО апетитно и когато не ме мързи (значи няма да е скоро) ще видя да забъркам нещо подобно ;)

Написа MacTeP (www) на 06-Jan-2008 06:23


Рецептата е супер! Преди седмица попаднах на нея тук, та я пробвахме. Нашата се получи дори по-добре, На външен вид само. Предполагам заради вносната китайската тиква по това време на сезона :D

Написа Yanachkov (www) на 11-Feb-2016 08:23