< HomePage | Снимки
<- Неделя, 16 Декември 2007 | Начална страница | Вторник, 18 Декември 2007 ->
Понеделник, 17 Декември 2007

Чета из писанията в блогосферата (как я мразя тая дума...), че нещо се газират около случката "Собственика на Белла България, еди кой си, убил бяла мечка и пуснал снимка с улова си". Чета призиви за бойкот на продуктите на фирмата му, отворени писма и какво ли още не.

Човека си платил $60k и отстрелял една от дванайсетте мечки предвидени за годината. Ключова дума предвидени. Щом някой е сметнал, че от застрашените бели мечки могат да се отстрелват по еди колко си на година и човека се е вредил, да е жив и здрав. Пък и явно може да си го позволи. Не виждам нищо лошо в това.

Сега, фактът с подобна постъпка да си правиш PR пускайки снимките е съвсем отделна бира. Естествено, че това е гигантска глупост и просто не е трябвало да го прави. Едва ли призивите за бойкот ще му попречат нещо на човека, а и от какъв зор ще го бойкотирам защото си има хоби?

Има си съвсем друга причина да не се купуват продуктите му, разните там "колбаси с месо", "майстор педалис" и бутер "тесто", причината е тривиална - защото са боклуци. Пък шефчето ако иска да стреля по зелени човечета, пак слабо ще се развълнувам.

Криворазбраната екология и зоофилия. На мечката ако и паднете сигурно няма да ви прости, ще се отнесе към вас вероятно твърде нехуманно даже. Ако беше токова умна нямаше да е на изчезване.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

с мойте бегли зоопознания, хищниците си умъртвяват жертвата по доста "хуманен" начин, нещо някаква главна артерия....

а иначе се бях зазяпал за белите мечки, как едно време не били бели:) ама се приспособили, така че общо взето си се справят животинките, но не толкова че да се противопоставят на човешкия фактор...

а иначе предполагам че предвидените мечки, са били предвидени с причина

иначе за на белла баничките дето от фризера в печката, ми за мене не струват, иначе идеята е добра (на не-белла има едни дето са вкусни и не се ронят:)

Написа july`s на 18-Dec-2007 10:01


Местя си го в другия крачол и живота продължава...

Написа Георги (www) на 18-Dec-2007 10:12


Да бе умъртвяват "хуманно". Хехе. По-смешни неща от доста време не бях чел. Мечката е гладна. Яде квото й падне (ако й падне месце, по-добре). Единствената причина да търси артерията, а не лявото ти ухо например, е че това е най-късия път към месцето (тоест победата).
Стига вече с тия криворазбрани еко-простотии. Природата е по-умна от еколозите ;)

Написа Пламен Колев на 18-Dec-2007 12:11


"Криворазбраната екология и зоофилия. На мечката ако и паднете сигурно няма да ви прости, ще се отнесе към вас вероятно твърде нехуманно даже. Ако беше токова умна нямаше да е на изчезване."

Интересна мисъл: мечките, явно, не могат да са хуманни, щото са животни и мечки; но нима хората спрямо мечките не могат да проявят известна човечност?! Ако ние се отнасяме към мечките нечовешки, сиреч... мечешки, това застрашава не "мечешкостта" на мечките, а нашата човечност и хуманност :-( А от мечките да очакваме хуманност е абсурдно очакване, щом даже за собствената си хуманност и човечност, както се вижда, не сме много сигурни...

Написа AG (www) на 18-Dec-2007 13:04


За простотията да си правиш платен ПР с убийство на животно изобщо не знам какво да коментирам. Очаквам в следващата ПР акция шефът на някоя банка да заколи прасе с отварачка.
По-интересно е друго: "Криворазбраната екология и зоофилия. На мечката ако и паднете сигурно няма да ви прости, ще се отнесе към вас вероятно твърде нехуманно даже. Ако беше токова умна нямаше да е на изчезване" ... ми дай да ги изпозастреляме всичките, дето не са по-умни от нас. Те и без друго до 100-ина години половината животински видове ще са измрели в резултат на замърсяване, обезлесяване и други човешки безумия, после ще изпукат и другите, и накрая и ние, хората, като най-умни.

Написа Чернобяла мечка на 18-Dec-2007 13:11


Това е пълният и уточнен текст на коментара ми: Наистина умно, много умно даже разсъждаваш. Да, крайно интересна мисъл изказваш: но мечките, предполага се, не могат да са хуманни, именно защото са животни и мечки! Ала нима тъкмо хората спрямо мечките не бива да проявят човечността си?! Нима това не е най-естественото?! Нима трябва от мечките да очакваме към нас да проявяват хуманност, а ние да се отнасяме към тях съвсем нечовешки и безчовечно?! Ако ние се отнасяме към мечките нечовешки, сиреч... мечешки, подобно на мечките-стръвници или на вълци примерно, това застрашава не "мечешкостта" на мечките, а нашата човечност и хуманност :-( А от мечките да очакваме хуманност е абсурдно очакване, щом даже за собствената си хуманност и човечност, както се вижда, не сме много сигурни. Същото е и по отношение на ума: на мечките той специално не им е много нужен, ала на блогърите им е нужен, и липсата му веднага се забелязва. Да очакваме пък от мечките... ум, а себе си да не затрудняваме да мислим също е доста странно изискване... за него дори и глупава мечка не би се сетила!

Написа AG (www) на 18-Dec-2007 13:39


Явно боклуците им не вървят и човекът има нужда от нова реклама.

Написа Коко на 18-Dec-2007 14:38


Изобщо, странна работа.

Първо, като му видях снимката на този, никога няма да си купя нищо на Белла (не че досега съм купувал). Хем като се има в предвид, че не се считам за красавец :)

Второ -- предвидени за отстрел. Кой предвиди? Съвета на белите мечки? Или самата мечка?

Трето -- като се прави на мъж и му е хоби, да даде равен шанс на мечката. И тъй като тя не може да стреля, да се пробва той с нокти и зъби...

С една дума, този си направи много лоша автореклама.

Написа TooLazyToMadeUpANickName на 18-Dec-2007 15:49


Аве не е баш така. Дива селяния си е да трепаш животни за кеф, па даже да се снимаш после с тях...

Написа ducklin-th (www) на 18-Dec-2007 18:39


Айде, започна се пак. :-)
http://www.grazhdani.eu/nachalo.php

Написа Коко на 18-Dec-2007 21:21


> Криворазбраната екология и зоофилия... Ако беше токова умна нямаше да е на изчезване.
Много тъпо изказване, Георги. Значи всеки по-умен може да убива по-глупавите от него? Освен това въпросът не е дали е глупава подобна постъпка да убиеш мечка за 60 хил., а това че, е перверзна и отварителна и разбира се, разрешението на канадските власти не променя този факт.

Написа Свилен на 19-Dec-2007 08:49


Първо започнете да се грижите за белите мечки, тогава преценявайте дали 12 бели мечки да се стрелят на година е приемливо. Тези, които са го решили, са тези, които се грижат за тях в съответния парк. Така от компютъра много лесно да си умен и да взимаш позиция.

Освен това твоите критерии за перверзно и отвратително са си твои. Моите критерии за перверзно и отвратително са примерно двама негъра да се плющят, обаче на тебе може да ти се струва най-приятното и нормално нещо.

Написа Nig на 19-Dec-2007 08:58


@Nig
Личи си, че нищо не можеш да кажеш и затова по-добре недей.
1. Позицията ми е принципна - убийството за удоволствие е перверзно и отвратително деяние, не става въпрос дали се бели мечките, дали са 12 и каквото-щото.
2. Публичното отразяване на подобно нещо все едно, че е някакво геройство, е тъжно и срамно и в това е целият въпрос.
3. Сексуалните предпочитания на който и да е нямат *никаква* връзка с темата.

Написа Свилен на 19-Dec-2007 09:56


И пак забелязвам колко много вегетарианци четат този блог...
Ако някой все пак не е вегетарианец - да си помисли как се коли прасе (бяло и/или черно), как се коли крава, теле, коза или какъвто и да е друг месодаващ добитък.

Абе хора, човека си е ПЛАТИЛ за да отстреля тази мечка. А какъв според вас е проблема да се отглеждат мечки, лъвове, тигри, елени и разни други зверове само за да може да се вземат едни пари и някой да ги отстреля???

Мааму стара, хайде следващия път като отрязвате поредното парче от пържолата си се замислете- дали това е нещо хуманно или е даденост???

Аз ЯМ с удоволствие меса и месни продукти, но не ги коля - купувам си ги с ясното съзнание, че някой преди мен ги е УБИЛ....

Пффф, да ви имам хуманистите...

Написа SimonP (www) на 19-Dec-2007 10:34


SimonP, ще приемем тогава, че Венцислав Георгиев е умирал от глад в Арктика, но пък са му се намирали излишни 60 бона. Странно, че не виждам и репортаж как се е спасил от гладна смърт, изяждайки мечката.

Или пък ще чакаме новата лимитирана серия на Сачи - кренвиршите от екологично чисто месо на бяла мечка. Офертата важи до пълното изчерпване на количеството през 2027 година.

Изобщо, не виждам как се смесват естествената нужда от храна и прищявката на някакъв мухльо с пари да гръмне застрашено от изчезване животно - ей така за кеф. Пък после и да се похвали с "геройството".

Някоя мечка, ако те сгащи и тръгне да е убива хуманно или мечинско, то ще е, с простичката цел да се нахрани, или пък да защити собствения си живот. Не за да си направи PR акция в горския вестник.

Написа Лина (www) на 19-Dec-2007 13:40


Абе вегетарианците защо умъртвяват растения? Нямат ли те право да живеят и как така някои решава, че ще ги яде? Ебати - то бива еко каузи, ама вече ми се дос*ра като като срещна думата "еко" в интернет. Направо прескачам съответните статии, че само се нерва.

Написа ivan на 19-Dec-2007 15:36


Ей, хора, огледайте се бе, дааа, и ти Лина, също се огледай :) Белите мечки и липсата ИМ не са нашият проблем. Скотоумието на целокупния български народ е проблемът.
Гръмнал бяла мечка - е какво пък???
Къде по-лошо е - "Млад мъж на 22 години предприел неправомерно изпреварване с неразрешена скорост, загубил контрол, блъснал насрещно движещ се автомобил в който пътували младо семейство с 2 малки деца, изхода за младото семейство и децата им е летален, виновникът за катастрофата се оттървал само с уплаха, навехната китка, счупен среден пръст и цепната вежда"...

Хора, жени, вегетарианци, моля ВИ! нека да бъдем хуманни към НАШЕГО рода човеците, а белите мечки те и без това са взели-дали...

Написа SimonP (www) на 19-Dec-2007 17:44


Ражда се прасенце, гледат го, някой го купува, коли го и го яде.

Ражда се меченце, гледат го, някой го плаща, стреля го и му взима кожата.

Разликата не е голяма.

Написа Predato на 12-Jan-2008 10:18


Да не би да я е изял или да е бил гладен, или да я е дал на някой гладен?
Относно яденето на месо!!!Защо го ядем?За да не сме гладни...или бъркам?Яли ли сте месо от мечка?Прасетата изчезващ вид ли са?Не че ми е голям кеф и те да се убиват!Свинско почти не ям, защото като си режа месцето се замислям, че е имало майка и е бозаело от нея...
Какво е естествено и характерно за хранителната верига?Един вид изяжда друг - тук нямат място нито пари, нито реклама, нито пушки, нито човека като такъв - само естествен изнстинкт.
А онзи, който си е платил да убие мечката...ограничен, слаб, комплексиран човечец!Като е такъв мъжкар да я убие с голи ръце...с пушка и баба знае!
И на българския народ няма да му дойде акъл в главата, докато не се научи на уважава средата, в която живее!Много е лесно да се говори "Пффф, да ви имам хуманистите...", обаче нито хуманисти, нито каквито и да било други човешки форми ще има, ако се живее толкова безразсъдно!
Ако прогнозите се осъществят и полярните шапки се стопят 2050...всеки ще лее кървави сълзи, че не е бил по-разумен..., а е платил и е убил и какво ли още не!Планетата има свой баланс, а човека се смята, че е над него и е недосегаем.Всичко, което мислим за дребно и назначително го нарушава - дори убийството на една мечка!Достатъчно литература има за това.

Написа Кали на 03-Nov-2009 13:33