< HomePage | Снимки
<- Вторник, 26 Юни 2007 | Начална страница | Четвъртък, 28 Юни 2007 ->
Сряда, 27 Юни 2007

Слънчев бряг - хотели, хотелчета и комплексчета. Всичко нахвърляно, само по себе си изглежда добре но в общата картина всичко е мацаница, строено без идея и е явен стила "Сега ми е паднало - давай". Лъскави автомобили, селски физиономии и миекане от местните (или от околностите) дошли да бачкат за лятото. Да им се чуди човек на чужденците, чий го дирят тука. Сигурно им е евтино.

Плажа става, макар че малко дразни бариерата пред Cacao Beach, на която в 9 сутринта се появява миекащ батко, който събира по три кинта (и не дава бележки естествено).

Като за море с малката е добре, апартамента става, басейна е приличен, но някои от работещите имат още да се научат откъде им идват парите и че някоя усмивка или дума няма да им струва нищо пък може и да спечелят.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

For Bulgarians is unexplainable - I don't like Sunny Beach in general. After few tries I decided to visit BG only in the winter - cheaper and nicer since I go there just to visit friends and family. For me Brazil, Mexico and Caribbeans are a lot cheaper (believe it or not) and people are nicer. My newest addiction is Antigua - http://en.wikipedia.org/wiki/Antigua ...
Although my wife (Scandinavian born in US) and my daughter (who knows what nationality is she - having grandparents from all over the world but born in US) find Bulgaria exotic so I guess that's what it is - new, unknown place.

Написа xeno на 02-Jul-2007 17:06


Миекащи, немиекащи такива са хората от Източна България. Ако Георги беше отраснал в тази част, щеше сущо да чуе и да отбелязва колко смешно се говори в западната част на страната на "Е" (млЕкО, лЕб), сбъркано "Я" (голЯми, бЯли), "МЕ" (играЕМЕ, работИМЕ), сбъркано ударение (скивА ли, казАх) и шопско-македонски диалекти (пустиняк, мазало, дека).

Според мен, специално миекането няма отношение към личните преживявания, освен ако не те впечатлява твърде особено и ако повечето читатели на блога не са от (пардон, ВЪВ) столицата!

Написа Калин на 02-Jul-2007 19:06


Примерите, които споменаваш са си чист диалект, който се среща из разни части на България - да (питай ме, колко ме бие по главата жена ми, за някои ударения). Миекането обаче според мен няма общо с това, а си е просто ненужно кълчене на езика. Не е диалектно, не зная какво е. Всъщност много ще ми е интересно ако някой ми обясни откъде идва и защо така говорят хората "по на изток" :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jul-2007 20:31


Ами аз съм от по- на изток и по-точно от Рус(ь)е, както обичат да му казват. Това кривене на езика е масовка тука и неусетно когато говоря с русенци и аз започвам да го използвам, но като цяло съм много съгласем с мнението на Калин. На мен не ми пречи да говоря така когато с мои приятели, както не ми пречи да слушам Ломски (половината ми родА е от там) или да говоря с ломски диалект когат съм сред компания от там.

Ако щеш ме наречи - говорещ хамелеон, но това е положението, в зависимост от мощността на ината човек с съобразява до голяма степен с обкръжението си ;) Бай-дъ-уей като отида да видя братовчедите си в София (чудно защо всичките само натам са мигрирали), таксиджиите даже не могат да зацепят, че в последните десетки години съм наблягал на живота в Източна България ;)

Забавна история с две думи.

Написа krassyo (www) на 03-Jul-2007 01:22


Още няколко думи по темата.

Първо - миекането не е нарочно, не е маниер и най-малко е кривене - това е просто начин на произношение, което детето научава от своите родители, роднини, съученици, колеги и приятели. Както например децата от ботевградско се научават да произнасят по-твърдо "Л".

Второ - миекането не означава в никакъв случай по-ниска обща култура или непременно селски произход. Това е силен стереотип главно на столичани, защото най-лесно се разпознават имигрантите от страната със специфичното им произношение. А това води до погрешното заключение, че щом някой говори меко - то той е селянин, прост и ограничен. Стереотип (в случая негативен и погрешен).

В твоя постинг стереотипът е явен - "селски физиономии и миекане" и "миекащ батко". Личи си по предишни постинги, че си разумен човек. Но това, че някой пише свой дневник в Интернет, че е доста четен или че е от доста време, също не означава, че същият автор е безгрешен и лишен от предразсъдъци в мисленето си. Особено при хората в ИТ средите наблюдавам и други стереотипни поведения - "всички останали колко са зле, ако не са от ИТ бранша (леймъри, аматьори и т.н.)" или "тази статия не сте я превели правилно", или "аз това го знам още от няколко месеца/години". Но тези проявления си имат своите собствени обяснения.

Абе, с двье думи - пульека със стириотипитье! ;-)

Написа Калин на 03-Jul-2007 18:49


Жоре, Жоре ... за това се отказах да ходя по нашето черноморие. И точно когато си бил по морето и си се кефил на "обслужването" аз си цъмбурках в басейна на коплекс Фиеста в Ibiza и сервитиорите ми се усмихваха и ми говореха на 5 езика. А за цената? Една трета от това което да съм платил по нашето черноморие. Помислете другият път за нещо по-екзотично (и по евтино!) ;)

Написа Мартин Душков (www) на 05-Jul-2007 22:38


Няма лошо в миекането, на мен ми е забавно :) аз съм от Шопско, така да се каже, но думи като "пустиняк" се използват в Резервата, тоест северозападна България, няма такива думи при нас :) Иначе много се кефя на диалектите, произношението, и т.н. това е културно богатство :)
Черноморието не е зле, зависи къде ще отидеш и кога - аз лично имам много добри впечатления от Китен тази година. Ония мазни лъскави курорти... ми не, мерси.

Написа Кирил на 12-Jul-2007 10:17