< HomePage | Снимки
<- Неделя, 12 Ноември 2006 | Начална страница | Вторник, 14 Ноември 2006 ->
Понеделник, 13 Ноември 2006

Имало идея целият център на София да станел "синя зона", за да се решат проблеми с паркирането. Живеещите по центъра срещу сумата от 100 лв. на година щели да могат да си паркират по една кола.

Интересна идея обаче няма реши да проблема нито с паркирането, нито на живеещите, нито на работещите по центъра. Обяснявам - живеещите по центъра дори и с по една кола пак са повече от местата за паркиране. Това е защото старите кооперации нямат гаражи, а новите вместо гаражи имат магазинчета. Ето например срещу мястото където аз живея построиха чисто нова кооперация без нито един гараж. От няколко месеца стана почти невъзможно да се намери място за спиране. Дори и всички да плащаме по 100 лв. на година (ще си плащам с кеф) мястото пак няма магически да се появи.

Вторият проблем със синята зона е ограничението от два часа. Хайде за живеещите има схема, но какво прави с работещите? Изходът за тях не може да бъде на всеки два да си местят колата или да ползват препълнените паркинги за по 2 лв. на час. Аз да не работя Рокфелер, за да си позволя по 16-18 лв. на ден за паркинг?

В крайна сметка докато не се построят ОГРОМНИ подземни паркинги на доста места и тези паркинги не станат достъпни и с нормални цени, паркирането по центъра, а и не само ще става все по-зле (то не че в момента има накъде по-зле да става...).

[ Коментари: 20 ]
Коментари

Да, и докато всички, които вярват, че не могат да ходят на работа по <em>никакъв друг начин</em>, освен с кола, а не с колело или пеша, също! Дори и работата да е на 2 километра от къщи. Или 4. Или 6. Дотогава ужасите в София ще продължават, смога, отровните газове, задръстванията, ругатните и нервите на всички, които използавт между един и два тона желязо и стъкло и пластмаси, за да придвижат 70 килограма на няколко километра. И, btw, ОГРОМНИТЕ подземни паркинги как ще решат проблема със задръстванията и отровения ни въздух?

Колко ли е трудно 1'000'000 здрави човека, да използват краката си, за да се придвижват в един малък град като София... за да бъде въздухът ни по-чист, нервите ни по-здрави, за да има място по тротоарите за пешеходци, и за да сме по-спокойни.

Може би много...

PS <em>Коментарът ми не е насочен срещу никой, освен администрацията на града, която и досега не направи нищо, за да облекчи трафика в София, да направи колоезденето по-привлекателно, и въздуха ни по-чист. Която не направи нищо да разчисти тротоарите малко, да направи подземни паркинги ИЗВЪН центъра на София, да направи центъра пешеходна/велосипедна зона и да направи живота ни по-лесен. Вместо това, само растат всевъзможни данъци и такси някой си въобразява, че това е пътят, по който трябва да вървим. :(((</em>

Написа Michel (www) на 14-Nov-2006 08:39


Интересна тема си подхванал, Георги :). Има логика в думите ти, но на някои места не мисля, че уцелваш точното решение.

За съотношението паркинг на глава жител на центъра си абсолютно прав. Няма места, няма и да има. Същия проблем го имат жителите на всички големи столици по света. Има го в Берлин (да, ако живееш в центъра на Берлин, ще имаш сериозни проблеми с паркирането, ако нямаш собствено паркинг место). Има го и тук. Затова си има "лични" паркинг-места, именовани ако щеш. Не знам дали се плащат, по-скоро си мисля че би следвало да са включени в наема.

Сумата от 100 лв на автомобил на година е лудост. Почти всички пенсионери ще трябва да се откажат от колите си (доколкото ги имат), или да ги преместят на село. Не включвам в това число имотните възрастни хора, но те и сега нямат проблем.

Колкото за сумата за паркинг на ден. Хем казваш, че не си готов да плащаш 2 лв/час, хем от друга страна говориш за "огромни подземни паркинги на достъпни цени". Ами според мен 2 лв/час си е съвсем достъпна цена. И би следвало да е такава, за да има човек солидно основание да се замисли "абе струва ли си да вземам тоя път колата, или да отида с градския транспорт". Че транспорта е по-скоро Адски, отколкото градски, то си я ясно. Но ако трябва да се инвестира някъде, по-скоро общината трябва да инвестира в подобрение на инфраструктурата на градския транспорт, отколкото в "достъпни огромни паркинги". Абе не че паркинги не трябват, но... транспорта е по-приоритетен, според мен. Знам, че няма да се съгласиш, и ти като всички шофьори искаш да паркираш безплатно и навсякъде и все да е свободно, но уви - в столиците не е така. Затова човек трябва да може да си плаща :).

След месец и половина влизаме в "ивропата". В тази част на "ивропата" цените на паркинга в центъра са DKK 25 за 15 минути или DKK 80 на час. Преведено в EUR това прави EUR 3.20 за 15 мин и EUR 11.3 за час. Вярно, стандарта е по-висок, но ако питаш средностатистически датчанин дали е доволен от тези цени, мисля че сам може да предвидиш отговорът :).

Хубавото е, че събота и неделя повечето такива платени паркоместа са безплатни. Но си мисля, че българският чиновник не е дорасъл още до там.

Написа Дончо (www) на 14-Nov-2006 08:46


Трърдо да с две ръце.
Писна ми като трябва да отида в центъра за 30 минути да обикалям 1 час докато си намеря място за паркиране. Отивам на платен паркинг, искам да си платя... ИЗНЕНАДА... няма места. До къде го докарахме, добре че на 2-3 паркинга пичовете ме познават та им оставям ключовете и изчезвам да си върша работата.
Друг проблем е че на мястото на съществуващите паркинги се строят сгради. Примерно пресечката на Раковска и Рачо Димчев.

Написа MacTeP (www) на 14-Nov-2006 09:04


Дончо има право. И не само да се инвестира в градския транспорт, но и в по-добра инфраструктура на града - това включва създаването на велоалеи през парковете и паралелно с повечето големи пътни артерии в София. И ако човек може да ползва колело за 5 лв. на месец, включително поддръжка и паркиране, или пък вместо това да си плаща за двата тона удоволствие поне 500-1000 лв. на месец - застраховка 1, застраховка 2, данъци, паркиране, бензин, масло и резервни части... може би най-после ще се замислим, СТРУВА ЛИ СИ. Да отравяме града, в който живеем, и да го направим царство на колите, а не на хората и зеленината.

PS Странно, за първи път срещам блог, в който email-ите се показват (и съответно, могат да се "хванат" от някой спамбот... стига да чете, разбира се, %40 ;-) (@) ама знам ли ги, може вече и такива ботове да има...

Написа Michel (www) на 14-Nov-2006 09:06


Да, наистина това решение е невероятна социалистическа простотия. Властта иска да реши своя проблем, не този на хората, защото за нея места за паркиране в синята зона ще има и то безплатно. Това решение е социална несправедливост - освен на властта, ще реши проблем и на мутрите, защото те отговарят на условието за търсещи-място-в-синята-зона - пътуват денем, спират за малко пред офиса или кафенето и духват. На мен лично драстично ще ми смени стандарта - ще съм принуден да пътувам двойно по-бавно с по-скъп и ужасно унизителен маршрутков транспорт.

За мен градският транспорт в София е един самоходен проблем. И това метро... строят го вече 100 години. Толкова несериозна работа.

Написа Веселин (www) на 14-Nov-2006 09:24


Re: Michel: не съм привърженик на глупости, които карат хората да се чувстват добре, но всъщност не работят. "Криенето" на е-мейл адреса ти с нищо няма да ти помогне, при намирането му от спамерите.

http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2004-11-05

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Nov-2006 09:35


Re: Георги: Все пак предпочитам аз да си го крия, докато мога, вместо да го афиширам публично - спамботове само това и чакат, да видят някъде email адрес, за да го "прихванат":))) Повечето блогове правят email адресите достъпни само за автора на сайта, но не ги публикуват в открит вид в коментарите, само URLs:)

Написа Michel (www) на 14-Nov-2006 09:47


Не го пиши тогава тук, не е задължително поле.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Nov-2006 09:48


Re: Michel: Не мислиш ли, че е много лесно да се яхне идеята ала "Greenpeace" и останалите да си гледат работата? Аз, например, пътувам всеки божи ден 2 пъти по 14 километра между дома и офиса си. Директен транспорт нямам. Дори и да се поддам на безумната идея да се оставя в ръцете на няколко джедая, управляващи маршрутки, тази идея
а) ми оскъпява придвижването.
б) го продължава с един крайно неприемлив времеви отрязък и в двете посоки.
в) поставя под съмнение психологическата ми уравновесеност при пристигане в офиса или у нас.

Това за мен. А какво да кажат хората, живещи в Люлин, а работещи в Бизнес Парк София, примерно? Все повече от бизнес-центровете се изнасят в покрайнините. Няма метро, транспортът е под всякаква критика, остава единствено рискът с придвижването посредством маршрутки. Имам си даже няколко познати, които се преобличат в офиса специално преди и след пътуване с подобно "превозно средство", защото излизането/изпадането от него в добър външен вид е почти "мисия невъзможна".

Що се отнася до пешеходно-колоездачния център, идеята също е някаква като тези от книжките на еко-активистите. В тоя център е бъкано с магазини, които би трябвало по някакъв начин да бъдат зареждани, обслужвани и прочие. Една "Витошка" затвориха и настана анархия в околностите. Ако затворят още 2 улици в тоя пусти център, то гарантирано движението ще блокира централно и навсякъде. Просто е невъзможно милион и половина коли да се търкалят по пътища, смятани за не повече от 300-400 хиляди и, същевременно, някой да запушва централни артерии без драматични последствия.

Оправията няма да стане с пешеходно-колоездачен център. Абсолютно съм съгласен, че има належаща нужда да се мисли и в тая посока. Обаче, появата на няколко големи паркинга с гаранция ще разчисти местата по тротоарите. Не изцяло, но до голяма степен. Ама да се пледира за затваряне на улици при настоящите условия си е жива утопия.

Написа Б. Величков на 14-Nov-2006 11:14


@Б. Величков:

Прав си за много неща. Но за някои може би не си прав:

Не мислиш ли, че е много лесно да се яхне идеята ала "Greenpeace" и останалите да си гледат работата?

-- Не е лесно. Вижда се от: 1) (без)действието на столична община до момента, 2) желанието на абсолютно всички хора, които имат пари за бензин, да ходят навсякъде с колите си, на разстояние от 1 км до 20 км. В същото време, София расте. Всичко това води до:
1) "пренаселването" на центъра на града с коли,
2) невъзможността да се паркира,
3) изнервяне на шофьорите, решили всеки ден на всяка цена да стигат от точка А до точка Б с автомобила си,
4) замърсяване на въздуха в нетърпими размери,
5) невъзможност да се ползват тротоарите от пешеходци, тъй като повечето тротоари са също и паркинги,
6) в час пик, физическа невъзможност да се придвижваш с автомобил с повече от 2 км в час в центъра.

Столична община в същото време не строи нови паркинги (нито подземни, нито надземни). Столична община също така не прави нищо по въпроса за "озеленяването" на града ни и улесняването на хората, които нямат желание или възможност да използват превозни средства, различни от автомобилите, маршрутките, и градския транспорт. Именно велосипедите. Строят се нови булеварди и се реконструират стари, без да се отделя задължителното вече в повечето европейски столици пространство за велосипедисти. Велоалеите биха облекчили хората, ползващи колелата си и като транспорт, не само за удоволствие. Биха направили карането на колело по-безопасно. И поради това - по-популярно. Но тъй като кметът и общинските съветници ползват лимузини и джипове във всекидневното си придвижване из безумния ни град, нищо по този въпрос не се е променило досега - единствено продължава да се говори за нови, по-широки улици и булеварди - но само за автомобили. За нови, по-високи такси за паркиране. За нови паркинги за автомобили (в бъдеще време). Думата "велосипед" е сякаш забранена, неприлична дума. "Автомобил" и "Всичко в името на автомобила".

Огледайте се, хора!

Да отидеш на работа с колата си на разстояние 15 километра е едно. Да отидеш с колата си до съседната улица - нещо съвсем друго. В същото време, половината трафик в София се генерира от автомобили, които отиват на 1-3-5-7 километра. Защо? Защото е престижно, удобно и така сме свикнали.

Но никой не иска да излезе от удобното си возило, нали? Да се разходи по улиците пеша и да види, какво дишаме с белите си дробове. Да се опита да върви по тротоара, прескачайки изпочупени плочки, лавирайки между паркирали плътно коли, понякога паркирали по-плътно от сардини в кутия :)

Комфорт и удобство? А колко от колите в София са с катализатор? Къде отиват изгорелите газове? Правилно, във въздуха. Който после дишаме.

Бързина на придвижване? Сигурни ли сте? От Люлин до центъра (8 километра) с обикновен веросипед може да се стигне за около 15-20 минути. В обратната посока е малко по-бавно. И колко време отнема на една кола измежду милион други коли в града, да измине същата дистанция сутрин и вечер в час пик. 15 минути? А не е ли по-скоро половин час? Или повече?

1 литър гориво, за да се придвижи един човек в една кола, на разстояние от 3 до 15 км. Всеки ден. В двете посоки. Умножено по 1 милион. Къде отиват изгорелите газове? Аха, да, ама... това не е важно.

Не е ли? Какво ще дишаме утре?

За 20 минути може да се отиде от Люлин до центъра, с велосипед. С нулев разход на гориво. С нулеви притеснения, къде ще паркирате (е, паркинги за велосипеди също са необходими, ако ще има и велоалеи, но за момента да приемем, че просто паркираш велосипеда някъде в ъгъла офиса или гаража или го заключваш за стълб...) Велосипедът не произвежда изгорели газове. Не харчи масло. Не иска резервни части (рядко). Иска малко смазване и реглаж периодично. Не иска и застраховка. Нито пък такса паркиране. Не иска и "Гражданска отговорност", vignette и още 100 данъка. 10 велосипеда заемат място на платното, колкото една кола. Екологично и чисто. В слънчев ден нямаш проблеми. В дъждовен можеш да си сложиш дъждобран, или да се преоблечеш в работата. През зимата можеш да се облечеш топло. Карането на велосипед не изисква огромни физически усилия. Раздвижва те, и след цял ден пред компютъра, действа ободряващо. Уморява, но приятно. Кара те да погледнеш на нещата под различен ъгъл.

Може би е трудно? Може би не. Може би колата и градския транспорт са просто навик. Така ни харесва, а и "всички така правят". Символ на престиж и на удобство. Един или два милион литра гориво не е ужасно. Но на година колко милиона стават?...

=================================

Директен транспорт нямам. Дори и да се поддам на безумната идея да се оставя в ръцете на няколко джедая, управляващи маршрутки, тази идея
а) ми оскъпява придвижването.
б) го продължава с един крайно неприемлив времеви отрязък и в двете посоки.
в) поставя под съмнение психологическата ми уравновесеност при пристигане в офиса или у нас.

-- Съгласен съм с всичко това. Маршрутката не е изход.

=================================

Това за мен. А какво да кажат хората, живещи в Люлин, а работещи в Бизнес Парк София, примерно? Все повече от бизнес-центровете се изнасят в покрайнините. Няма метро, транспортът е под всякаква критика, остава единствено рискът с придвижването посредством маршрутки. Имам си даже няколко познати, които се преобличат в офиса специално преди и след пътуване с подобно "превозно средство", защото излизането/изпадането от него в добър външен вид е почти "мисия невъзможна".

-- За някои е неприемливо да пътуват от Люлин до Бизнес Парк София с колело. Далеч е и пътищата са ужасни, трафикът непоносим. Остава маршрутката. Ала докато продължаваме с идеята, че "повече паркинги, по-широки булеварди, повече градски транспорт, всичко за колата", нещата няма да се променят. Иска се да се променим ние, също се искат и някои много важни действия от Столична община - като велоалеите. Някои хора пътуват с кола от Люлин до Бизнес Парк София. Или с маршрутка. Ала други пътуват на далеч по-малки разстояния, отново с кола. Не е нужно да се води война - коли срещу пешеходци и колоездачи, необходимо е просто всеки да има мястото си на платното. И е необходимо общината и кмета най-после да вземат сериозни мерки.

=================================

Що се отнася до пешеходно-колоездачния център, идеята също е някаква като тези от книжките на еко-активистите. В тоя център е бъкано с магазини, които би трябвало по някакъв начин да бъдат зареждани, обслужвани и прочие. Една "Витошка" затвориха и настана анархия в околностите. Ако затворят още 2 улици в тоя пусти център, то гарантирано движението ще блокира централно и навсякъде. Просто е невъзможно милион и половина коли да се търкалят по пътища, смятани за не повече от 300-400 хиляди и, същевременно, някой да запушва централни артерии без драматични последствия.

-- Много добре го каза. "Просто е невъзможно милион и половина коли да се търкалят по пътища, смятани за не повече от 300-400 хиляди и, същевременно, някой да запушва централни артерии без драматични последствия." Само че аз виждам изхода в увеличаване на броя велосипеди, вместо на разширяване на булевардите, с цел да поемат все повече нарастващия брой коли. Огромни паркинги в покрайнините на града биха облекчили нещата в тази посока. Оттам нататък нататък - велосипед. Или пеша. Или градски транспорт - чист и редовен.

=================================

Оправията няма да стане с пешеходно-колоездачен център. Абсолютно съм съгласен, че има належаща нужда да се мисли и в тая посока. Обаче, появата на няколко големи паркинга с гаранция ще разчисти местата по тротоарите. Не изцяло, но до голяма степен. Ама да се пледира за затваряне на улици при настоящите условия си е жива утопия.

-- Да, при сегашните условия, да затваряме улици не звучи смислено. Но да се направи паркирането БЕЗУМНО СКЪПО за неживущите в центъра, или просто да се забрани изцяло, като се комбинират тези мерки с построяването на нови паркинги, надземни или подземни, е доста смислено. Просто администрацията отново слага каруцата преди коня:(

"Оправията няма да стане с пешеходно-колоездачен център." Не, ще стане. Иска се:
1) Ние хората да се замислим малко, как се стигна дотук, 1 милион автомобила да се търкалят всеки ден по улиците на София, предвидени за по-малко от 400'000 коли,
2) Кметът и съветниците да предприемат сериозни, драстични мерки, към спиране на трафика в абсолютния център на града, намаляването му в по-широкия център, и построяването на паркинги извън центъра. Това включва и подобряване на градския транспорт, създаването на безопасни велоалеи паралелно на всички големи пътни артерии и през парковете, и създаване на условия и за паркиране на велосипеди.

=================================

Аз не съм еко-активист. Нито утопист. Просто всеки ден излизам навън с колелото си и отивам на работа. Без да се оплаквам от мръсния въздух, агресивните шофьори, които често те игнорират, и липсата на велоалеи, които да направят придвижването ми по-безопасно. Велосипедът, it's a way of living. Също и автомобилът. Аз просто съм избрал другия начин.

My $ 0.20, Мишел :)

Написа Michel (www) на 14-Nov-2006 14:03


Re: Michel: Точно затова казах, че идеята е повече от утопична.

"1) Ние хората да се замислим малко, как се стигна дотук, 1 милион автомобила да се търкалят всеки ден по улиците на София, предвидени за по-малко от 400'000 коли,"

-- Няма какво да се замисляме. Много станаха "софиянците". И ще стават още повече. Нищо против нямам към хората, родени извън София, аз самият съм половин "несофиянец". Ама в това отношение напълно съм съгласен с идеята да се върне софийското гражданство, най-вече поради факта, че страхотният информационен поток от страна на институциите по отношение на това "Що е Европа и с какво се тя яде..." е оставил у огромна част от населението на България впечатлението, че Европа ще дойде само в София. И сега е битка. Направо битка. Познавам хора, които буквално едвам свързват двата края, но ясно и категорично заявяват "аз един път съм излязъл от село и съм дошъл в София, обратно там не се връщам".


"2) Кметът и съветниците да предприемат сериозни, драстични мерки, към спиране на трафика в абсолютния център на града, намаляването му в по-широкия център, и построяването на паркинги извън центъра. Това включва и подобряване на градския транспорт, създаването на безопасни велоалеи паралелно на всички големи пътни артерии и през парковете, и създаване на условия и за паркиране на велосипеди."

-- Абсолютна утопия. В административния център на София по една или друга причина се намира административният център на държавата с всичките му прилежащи институции. И в най-смелите си мечти не виждам тълпи от хора на колела, отиващи до центъра да свършат една или друга административна работа. За велосипедните алеи паралелно на големите артерии пък не ми се мисли... Дори в Амстердам, където са далеч напред в това отношение, велосипедните алеи и тротоарите се припокриват и не е за обяснение какво се случва на пешеходците, които не са нащрек за прелитащи колоездачи.

Дори ако искаш и икономически погледнато: 1 час паркиране в "Синя зона" е левче. Приемаме условно, че на ден през "Синя зона" преминават 10 хиляди коли /а те са много повече/, това значи 10 хиляди лева. В месечен план това означава 20х10 = 200 хиляди лева, тези 200 хиляди лева в годишен план стават два милиона и четиристотин хиляди. Кой трезвомислещ кмет ще прежали от бюджета си два милиона лева??? Ами никой, освен ако държавата не намери начин да ги компенсира. А тя не само, че няма намерение, ами слушах онзи ден, че бюджетът на общината за догодина бил орязан с незнам-колко-си, щото "някой искал да дискредитира кмета".

За да не заливаме блога на Жоро с безкрайни мнения, ще си изразя позицията в последни няколко изречения и млъквам:

Да, съгласен съм, че по улиците е ад. Ежедневно го изпитвам на гърба си. Но проблемът с паркирането си е проблем с паркирането и може да бъде разрешен само и единствено чрез изграждане на паркинги. По никакъв начин не оспорвам, че хората избрали колелото в момента са адски онеправдани и трябва да се помисли сериозно и за тях. Но е адски глупаво и неразумно да се опитваш да качиш някого на колело посредством административни мерки и забрани. Няма да стане, невъзможно е, неефективно е и затова е най-добре нещата да се решават паралелно.

Написа Б. Величков на 14-Nov-2006 14:56


Когато нищо друго не работи, може и със забрани. Както с тютюнопушенето на обществени места. Първо в Щатите, после в Европа, накрая и в България. Така може да стане и със стимулирането на хората да се придвижват повече пеша и с колела. Но стига мечти...

Администрацията на нашия град е зле, и по този въпрос няма какво да се спори. Резултата виждаме навън.

Аз не съм виновен, че съм роден тук, а градът е превзет от 2 милиона жители почти. И от почти 2 милиона автомобили... :-(

Написа Michel (www) на 14-Nov-2006 15:14


Тук ефекта от забраната за пушенето беше близко до нулев за мое най-голямо съжаление.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Nov-2006 15:31


И за мое голямо съжаление, също:(((

Но нали надеждата умира последна, казват? Все се надявам, че един ден пушенето наистина ще е забранено навсякъде, а по улиците на София ще се разбират чудесно колоездачи и автомобили:)))

Явно не в този живот:(

Написа Michel (www) на 14-Nov-2006 15:45


Michel а кво ше кажеш да се забрани на велосипедистите да карат по тротроарите и алейте в парка с двеста?

Написа akademik nedelchev на 15-Nov-2006 15:56


Лошото на тази история с автомобилите е, че много прилича на случая с тютюнопушенето. Дори да не пушиш/караш автомобил много други го правят и обираш негативите наред с тях. Аз не пуша и се придвижвам предимно с велосипед и обществен транспорт (е, през зимата често ползвам и такси), но въпреки това дишам лошя въздух (и от цигари и от автомобили) и си вися в задръстванията. Ще ти се някакси по-справедливо устроена да беше вселената. Ако може тия с колите да си имат отделни ленти за придвижване, които да нямат общо с обществения транспорт и вело/пешеходните зони. Идеално би било ако може и отровните газове да си ги дишат само те... уви, както казва смърт на ТП: "THERE IS NO JUSTICE, THERE IS JUST ME".

Написа zImage на 16-Nov-2006 08:26


Та ето как хората са си решили проблема:)

http://fishki.net/comment.php?id=15222

Написа freax на 17-Nov-2006 18:05


freax, идеята е страхотна! Вместо да се чудят в коя градинка да вдигнат поредното инженерно постижение от итонг, могат да се замислят да построят нещо подобно. Ама в паркингите няма толкова голяма печалба, а и времето за връщане на инвестициите е доста по-голямо. Пък ний никак не обичаме да чакаме, шъ знайш!

Написа Георги на 19-Nov-2006 18:14


Тъй като съм заклет пешеходец постоянно се срещам с проблема "прескачане на дупки, локви, коли, камиони, дишане и надбягване" имам конкретно предложение за наказание на нагло паркираните автомобили - а то е : спрей за предното стъкло . Вбесявам се когато има място и за паркиране на колата и за преминаване на пешеходци , НО просто поредният шофер - ГАЛФОН - е отнел последните 40см от тротоара = принуден съм да сляза на улицата да се овиквам и надбягвам с движещите се автомобили и т . н . Та мисля ,че като цяло културата ни е под всякаква критика , а от там и всичко останало. От 1300г в българия се вихрят всякакви племенни , хаидушки, партизански отряди.. решаващи сами проблемите си с не дотам законни методи. И след като законът неможе да се справи - гражданите пешеходци спокойно могат да си закупят по- едно спрейче и да действат.

Написа eminei на 25-Nov-2006 12:06


@akademik nedelchev на 15-Nov-2006 17:56:
"Michel а кво ше кажеш да се забрани на велосипедистите да карат по тротроарите и алейте в парка с двеста?"
-- Написа akademik nedelchev на 15-Nov-2006 17:56

Ще кажа, че аз лично карам по тротоарите само в /краен случай/ и когато наистина на пътното платно е вече невъзможно да се кара (заради твърде много автомобили) или когато е опасно (поради същата причина). Ако ми се налага, съм изключително бавен и внимателен (на тротоара) и се съобразявам с пешеходците!

Относно алеЙте в парка, ще кажа само, че паркът е и за пешеходци и за велосипедисти и не виждам нищо лошо в това да си споделяме тези последни зелени кътчета;-)

Относно скоростите, с 200 км/ч не мога да карам, максималната скорост, която байкът ми развива, е около 60 км/ч, документирано е, и то извън града, на чист път, в парка рядко развивам и 20-30, опасно е, и за мен и за околните, все пак не съм на състезание:)

BTW, какво ще кажеш за случаите, когато ПЕШЕХОДЦИ спринтират по пътното платно между колите, само защото на тротоара понякога няма място дори и един човек да мине? Е, сега вече може би разбираш, защо на нас, велосипедистите, ни се налга понякога да сме на ТРОТОАРА заедно с пешеходците! :(

----

// On the sideline: Въобще, защо постоянно се търси ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ? Пушачи - непушачи, велосипедисти - автомобилисти, велосипедисти - пешеходци, сини - червени, и т.н.? Не е ли възможно да не се заяждаме постоянно, а да се съобразяваме един с друг?

Очевидно е, че проблем в пренаселения ни град има, и той НЕ Е породен от ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ, нито от хората, които искат (имат нужда) да ходят на работа с кола, когато живеят много далече, нито от ПЕШЕХОДЦИТЕ, които се опитват да си пробият път по пренаселените с коли тротоари, по счупените плочки, в мръсотия и теснотия, през билбордове, монтирани по средата на тротоарите, през столовете и масите на многобройните заведения, също отнели големи части от нашите ТРОТОАРИ (англ. дума: SIDEWALK, означава "ЗА ВЪРВЕНЕ ОТСТРАНИ", забележете, за ВЪРВЕНЕ, не за паркиране на кола, не за БИЛБОРДОВЕ и реклама, не за заведения, а именно за ВЪРВЕНЕ НА ХОРА).

Проблемът може да бъде решен с общите усилия на КМЕТСТВОТО и ОБЩИНСКИТЕ ВЛАСТИ, и също и с наша помощ и добра воля.

-- Следващия път в час пик, като ви се прииска да се повозите из центъра на София с колата си, помислете, толкова ли е далеч да се отиде пеша или с колело. Ако разстоянието е малко, разходете сe или извадета байка си от гаража ;-) Това ще ви спести нервите, ще направи въздуха ни малко по-чист, и ще освободи (вероятно) едно свободно място на някой тротоар с размери 5 на 2 метра, където ще могат да вървят хора:) (поради очевидната липса на паркинги в столицата;)

-- Ако шофирате, пазете хората, които пресичат улицата по пешеходна "зебра", пазете велосипедистите, не карайте на червен сигнал на светофара, не бъдете състезател от "Формула 1", и не карайте в насрещното платно, дори и САМО ТО да е свободно в този момент и да ви си струва прекрасна идея да си спестите чакането на следващия светофар! [ за съжаление, всеки ден виждам гореизброените примери, но наопаки:-( ]

-- Ако сте велосипедист или пешеходец - внимавайте, пазете другите и себе си, и... се надявайте, че един ден, ще има тротоари за пешеходци в София и велоалеи за велосипедисти... а дотогава - късмет! :)))

Това от мен, засега ... стискайте палци някой холандски архитект да ни дойде на гости от EU, току-виж се оказало, че и паркинги може да има, и велоалеи, и тротоари за хората... А като си внесем и евро-полицаи, може би и шофьорите ще започнат да спират пред "зебра", по която пресичат хора, ще спрат да карат на червено и в насрещното платно (справка: "Петте кьошета", всеки ден) и за безумстване на пътя ще се отнемат книжки и ще има глоби и затвор. За съжаление, на нашата полиция и КАТ не й се занимава с тези неща.

Сигурно звуча малко саркастично, за което се извинявам... ама се огледайте наоколо :(

Естествено, не всички шофьори нарушават правилата на пътя, както и не всички велосипедисти са "препускащи с 200 км/ч" ... Ала този град стана толкова пренаселен, неуправляем и "без-правилен" че направо не се диша...

My $ 0.02 ;-)

Написа Michel (www) на 29-Nov-2006 16:04