< HomePage | Снимки
<- Неделя, 9 Юли 2006 | Начална страница | Вторник, 11 Юли 2006 ->
Понеделник, 10 Юли 2006

И публичната и административната части на сайта на библиотеката са 98% готови. Сега остава да видим с какви произведения разполагаме и постепенно да ги опишем. Става приятно място, където човек може да чете без да му се пречкат архиви, "доунлоад", zip-ове, rar-ове, sms-и, грозни html страници и подобни дивотии.

Сайтът е оптимизиран за ползване с текстов браузер и екранен четец (какъвто ползват слепите хора), текстовете ще са достъпни като 1251 и MIK кирилица (за DOS потребителите), а целта на сайта е да е много лек и бърз, за да могат хората да четат класиците без проблеми. Естествено ползваните графики са минимално количество, а за банери и изобщо спам и дума не може да става.

Адресът скоро ще обявим официално (моля тестващите да си мълчат засега :).

...Чудя се дали да не пусна кода за свободно сваляне? Не е нещо особено, но може пък да е полезен.

..."На зла круша, зъл прът" - народна мъдрост. Тази знаете ли я, Трудоваци?

[ Коментари: 14 ]
Коментари

Очакваме с нетърпение! Безплатните онлайн библиотеки в момента не съдържат всичко, а и са наблегнали на рекламата, а не на събирането на произведения. Останалите пък си искат своето във финикийски знаци. Ще е приятна промяна да се появи светлинка в тунела.

Написа Георги на 11-Jul-2006 06:34


Е, със сигурност и при нас няма да има "всичко", но поне ще се постараем да има всичко от българските класици, което си е задължително четиво. По този начин човек ще може да се образова и да е запознат с класиката (много от произведенията се изучават в училище) без да му се пречи.

Срамота е, как на някои сайтове, за да четеш Елин Пелин или Иван Вазов искат да пращаш sms-и използвайки водещия опит на порно сайтовете.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jul-2006 06:41


Чудесно, поздравления.

Написа cybercrackerbg (www) на 11-Jul-2006 22:00


Жоро, кога ще разкараш гадното зелено от дневника или, поне, ще възстановиш алтернативните варианти?

Написа Коко на 11-Jul-2006 23:07


Поздравлени, а какво ще е новото в сравнение с www.slovo.bg?
@Коко - Shift+G в Опера и гадното зелено изчезва :)

Написа Aнтон Попов на 12-Jul-2006 05:15


Наистина прекрасно! Малко са местата с повече литературни произведения и твърде претрупани при това. Идеята с DOS също е добра, случва се да четем понякога и под dos с arachne. Чакам с нетърпение.

Написа Осоговец (www) на 12-Jul-2006 06:03


* Зеленият цвят носи: хармония, растеж, развитие, изобилие, благополучие, спокойствие, надежда, възобновление, промяна, простота, привличане на енергия, изобилие, мир, плодородие, състрадателност, лекува недоверието и съмнението.
* Зеленият цвят предразполага към цялостност и любов. Това е цветът на емоционалните взаимоотношения. От всички цветове той е най-хармоничен и уравновесен, неутрален, мек и успокояващ. Помага на човек да се избави от негативните чувства, да успокои и охлади емоциите.
* Зеленият цвят е врата към свободата, почивка в средата на пътя, цвят на приятелските контакти, освобождава от негативните емоции, сваля стреса и отслабва възбудата, възстановява стабилността. Не случайно човек се разтоварва именно сред зелените дървета в парковете и горите или докато се разхожда в зелената трева.
* Зеленият цвят е цветът на взетото решение, упътва, насочва. Ако се колебаете и изпитвате нерешителност, затворете очи и зрително си представете зелен цвят. Той е много ефективен, особено в бизнеса. Негова характерна особеност е практичността. Предразполага към щедрост.
* Зеленият цвят се състои от жълт и син - уравновесява жълтия цвят (ума) със синия (духа). Жълтият внася яснота, а синият - мъдрост. Заедно те помагат да се осъзнаят, да се осмислят събитията в живота.
* Зеленият цвят обича хармонията и равновесието. Не е нито горещ, нито студен, нито активен, нито пасивен. Това е цветът на великите промени.
* Зеленият цвят в цветолечението влияе благотворно върху зрението, сваля умственото и физическото пренапрежение, стабилизира кръвното налягане и успокоява нервите, помага при главоболие и мигрена, сърдечно-съдови заболявания, регенерира клетките, подобрява работата на черния дроб, създава усещане за спокойствие и умиротворение. Помага при клаустрофобия, разширявайки пространството. Той е и прекрасно тонизиращо средство, намалява апетита.
* В изкуството той се е наложил доста късно чрез идеята за зеления цвят като символ на най-съкровените желания, които лесно губим и трябва много да пазим, когато уловим.

Написа Сиси Чорбаджийска на 12-Jul-2006 06:07


За зеленото - на мен тук ми харесва, но отдавна е доказано, че екранното зелено, тъй като е излъчване в най-приемащата част от спектъра, и е чисто зелено (а не съставно от бои - както е при печат или в рисуването) всъщност изтощава очите. Помните ли първите монохромни монитори, бяха зелени.... сега всички "черно-бели" са "синьо-бели" точно по тази причина.

За Firefox Ctrl-Shift-S изключва всички CSS, така че изчезва и зеленото ;)

Написа Йордан на 12-Jul-2006 06:52


@Сиси: Нямам нищо против зеленото, даже ми е един от любимите цветове. Ама докато прочета две новини тук и започвам да се чувствам хипнотизиран. :-)

@Aнтон Попов, @Йордан: Ако исках да не ползвам CSS, щях да си пусна линкс. ;-)

Написа Коко на 12-Jul-2006 07:30


@Сиси: Ехааа :) добре казано, аз просто щях да напиша, че зеленото е благина и много лесно се чете на него, но щом има и всички тези други чудесни характеристики, значи съвсем съм го уцелил.

@Коко: това е целта, да се хипнотизираш и да ми четеш глупостите.

@Антон Попов: Ще се различава по начина на направа, слово.бг не е лесен и удобен за ползване сайт (според мен). А иначе съдържанието ще се препокрива в голямата си част, нови класици няма да измисляме :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jul-2006 08:28


Страхотно начинание. Не знам при вас как е, ама аз не мога да чета много дълги текстове на монитора - да не говорим за цели романи, класики. А ако са просто сложени като обикновен текст на целия монитор се изтощавам тотално. Примерно ако са форматирани, в колонка не по-голяма от 500 пиксела ширина би било чудесно. Съчетан с подходящ шрифт и големина, текстът би придобил страхотен формат.
Поздравления.

Написа Стоилов (www) на 12-Jul-2006 09:35


Текстовете ще се предоставят за четене като обикновен текстов файл, пренесен на 75-та колона. От тук нататък, избора на шрифтове, големина, цветове и т.н. зависи от човека, които ще го чете. Тоест, на всеки както му е удобно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jul-2006 09:41


@Сиси: цитат: "Той е и прекрасно тонизиращо средство, намалява апетита.", това го oспорвам! Всеки път като гледам мъжът ти как (благо) яде кебапчета, ми потичат лиги :))

Написа Мартин Душков на 13-Jul-2006 01:04


@Коко; Мартин Душков: Защитавам си мъжа просто! :)))

Написа Сиси Чорбаджийска на 13-Jul-2006 04:36