< HomePage | Снимки
<- Петък, 30 Юни 2006 | Начална страница | Неделя, 2 Юли 2006 ->
Събота, 1 Юли 2006

В днешния брой на Уикенд се поправиха и дори публикуваха извинение на страница 52. Макар че извинението не беше нужно, благодаря за него. Текста за авторството е напълно достатъчен, така че мога смятам случая за приключен.

За трети път се разправям с подобни глупости (травел, слави, уикенд) и вече започва да става досадно. В бъдеще ако има подобни случки ще си ги решавам без да ги вадя на показ (ако е възможно разбира се). Трите пъти достатъчно ясно показват, че нещата се оправят с малко комуникация и не е трудно да накараш медия да спази CreativeCommons лиценз на материал, който е ползвала. Тук скептика в мен се обажда, че CC-BY като "най-лекия" CC лиценз не е особен проблем и затова хората бързо се поправят.

Все пак да предупредя официално, че ако някое WAZ-ове издание плесне снимка или текст взет от тук и ме подпише като "ИНТЕРНЕТ", едва ли ще съм толкова кротък и любезен. }:/ За тях важат едни други правила.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Бре... да не повярваш :)

Написа cable на 01-Jul-2006 04:35


Защо няма да ги вадиш на показ... покажи ни да знаем кои са изданията, фирмите и предаванията които ви взаимстват разни работи от интернет...

Написа MacTeP на 01-Jul-2006 10:23


MasTeP - Всички издания го правят. Идеята е, че някои с малко помощ и се осъзнават. Поне се надявам де. Докато някои други продължават да си публикуват снимки на разголени каки и изобщо това авторско право нищо не значи за тях. Всъщност значи, и то много, ама когато те са "потърпевши"...

Написа Даниел Панев (www) на 01-Jul-2006 10:45


Има такова нещо като авторски права и то трябва да се спазва by default, и то от създателите на съдържание -- вестници, списания, телевизии, радиа, рекламни агенции. Тъпото е, че се сещат когато им напомнят (в случая) или когато някой друг им свие "авторските произведения".


За съжаление тези неща не се учат в училище и евалата на Жоро, че прави усилия да научи част от тези хора.


Сега въпросът е -- ще повторят ли тези издания грешката си друг път или ще се научат да си правят труда да установят режима на ползване на съответните материали?

Написа ne-e-interesno на 01-Jul-2006 11:30


@Мастер: няма да ги вадя на показ, защото вече се видя, че нещата стават. Пък и както съм написал става досадно в един момент :) Просто ще се свързвам с хората, които са се объркали и ще работим заедно, за да се оправи проблема.

@ne-e-interesno: надявам се, че не правя нищо особено и всеки на мое място би постъпил като мен. Това е единствения начин, медиите постепенно да се научат и както правилно е отбелязал Даниел Панев, да не се интересуват от "авторските права" само когато тях ги засяга лично.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Jul-2006 12:16


@Даниел Панев, тези разголени каки случайно да не са във в-к "ТруП" ?

Написа cable на 01-Jul-2006 13:46


@cable - ти го каза :-) Не си спомням, но мисля, че бяха в "Труп". Или в "24 Гафа", ма то пак WAZ...

Написа Даниел Панев (www) на 01-Jul-2006 14:30


С цвят на нощ.. леле мале:)

Браво, че въпреки смотаната реакция от тяхна страна са си оправили грешката и случаят е приключен.

Написа Стоилов (www) на 02-Jul-2006 14:58


жоре, get a life

Написа фенка на 02-Jul-2006 17:44


Имам си чудесен, мерси.

Get aname ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jul-2006 20:27